Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jajnika

Pytanie:

Słyszałam, że badania przesiewowe nie są zbyt skuteczne w wykrywaniu raka jajnika. Co mogę zrobić, by zmniejszyć ryzyko zapadnięcia na tę chorobę?

Odpowiedź:

To co słyszałaś o badaniach przesiewowych to prawda. Rak jajnika jest piątym co do częstości występowania nowotworem u kobiet i czwartą najczęstszą przyczyną śmierci w wyniku choroby nowotworowej. Niestety, dane sugerują, że dostępne obecnie badania przesiewowe w zasadzie nie przyczyniają się do zmniejszenia ogólnego wskaźnika umieralności.

W badaniu przeprowadzonym w USA stwierdzono, że w zbyt wielu przypadkach badania przesiewowe nie były w stanie wykryć problemu do momentu, gdy na wyleczenie było już za późno. Zdaniem badaczy nawet najlepsza dostępna strategia przesiewowa może co najwyżej zmniejszyć liczbę kobiet umierających na ten nowotwór o 15%.

Dobra wiadomość jest taka, że istnieje wiele prostych sposobów na zmniejszenie ryzyka zapadnięcia na tę śmiertelną chorobę i na choroby nowotworowe w ogóle.

Wysiłek fizyczny

Kobiety aktywne fizycznie, czy to w trakcie pracy, czy w czasie wolnym, obciążone są znacznie mniejszym ryzykiem zachorowania na raka jajnika niż kobiety prowadzące siedzący tryb życia. Dlatego postaraj się przez większość dni w tygodniu wykonywać co najmniej 30 minutowy trening, składający się z umiarkowanie intensywnych do forsownych ćwiczeń.

Chcesz uniknąć raka jajnika? Rzuć palenie!

W badaniu przeprowadzonym w Australii wśród czynnych palaczy występowało dwukrotnie większe ryzyko zachorowania na śluzowego raka jajnika - odmianę, która stanowi 12-15 procent wszystkich guzów jajnika. Rzucenie palenia może w dłuższej perspektywie obniżyć ryzyko do normalnego.

Badanie przeprowadzone na ponad 900.000 kobiet powyżej 50 roku życia wykazało, że obecne stosowanie hormonalnej terapii zastępczej (HTZ) odpowiada za ponad 40-procentowy wzrost ryzyka zachorowania na raka jajnika

Pilnuj wagi, by uniknąć raka jajnika

Kobiety otyłe częściej zapadają na raka jajnika, przy czym najwyższe ryzyko zachorowania występuje u otyłych pań w okresie pomenopauzalnym.

Odżywiaj się zdrowo

Jedzenie dużej ilości drobiu, ryb, owoców i warzyw może chronić przed rakiem jajnika, natomiast spożywanie zbyt dużej ilości przetworzonego mięsa - oraz tłustych, smażonych, peklowanych lub wędzonych produktów - może mieć odwrotny skutek.

Szczególnie korzystne jest jedzenie świeżych warzyw, zwłaszcza zielonych warzyw liściastych. Są one bogate we flawonoidy - związki fitochemiczne o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych - co może wyjaśniać ich działanie ochronne.

Faktem jest, że niektórym roślinnym flawonoidom przypisuje się obniżanie ryzyka zachorowania na raka jajnika o 40 do 50 proc.

Poza warzywami flawonoidy obecne są też w owocach, przyprawach, herbacie i czerwonym winie.

Ryzyko zachorowania na raka jajnika jest niższe, jeśli pijesz herbatę

U kobiet, które piją herbatę ryzyko zachorowania na raka jajnika jest niższe niż u pań, które nie mają tego zwyczaju. Codzienne picie co najmniej 4 filiżanek herbaty - czarnej, zielonej lub ziołowej - znacząco obniża ryzyko zachorowania. Szczególnie zdrowa jest herbata zielona, ze względu na wysoką zawartość katechin - związków znanych ze swej skuteczności w zwalczaniu nowotworów.

Unikaj akrylamidu

Ten związek chemiczny jest naturalnym produktem ubocznym powstającym podczas przygotowywania pewnych produktów w wysokich temperaturach. Występuje w wielu popularnych pokarmach, zwłaszcza bogatych w węglowodany poddanych smażeniu lub pieczonych, jak frytki i chipsy. Spożywanie akrylamidu w dużej ilości może podwoić ryzyko zachorowania na raka jajnika. Poniżej wymieniamy sposoby utrzymania spożycia akrylamidu na niskim poziomie:

  • ograniczanie spożycia smażonych pokarmów, a także pieczonych kartofli - smażenie powoduje powstawanie większości akrylamidu;
  • moczenie surowych plastrów kartofli w wodzie przez 15-30 minut (a następnie ich osuszenie) przed ich smażeniem lub pieczeniem;
  • unikanie przechowywania kartofli w lodówce, ponieważ może to prowadzić do zwiększonego powstawania akrylamidu podczas gotowania;
  • przygotowywanie produktów z krojonych ziemniaków na kolor żółto-złoty, zamiast ciemnobrązowego;
  • ograniczenie spożycia kawy - akrylamid powstaje podczas palenia ziaren.

Bibliografia

  1. Cancer, 2011; 117: 545-53
  2. Int J Cancer, 2005; 117: 300-7
  3. Gynecol Oncol, 2006; 103: 1122-9
  4. Int J Cancer, 2010; 126: 2404-155
  5. Am J Clin Nutr, 2010; 91: 1752-63; Br J Cancer, 2002; 86: 712-7
  6. Br J Cancer, 2004; 90: 2167-70; Int J Cancer, 2008; 123: 895-8
  7. Cancer Causes Control, 2010; 21: 1485-91; Curr Med Chem Anticancer Agents, 2002; 2: 441-63
  8. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev, 2007; 16: 2304-13
  9. JAMA, 2009; 302: 298-305
  10. N Engl J Med, 1994; 331: 771-6
  11. Obstet Gynecol, 1992; 80: 19-26; Int J Cancer, 2009; 124: 1409-15

Odstaw HTZ

Badanie na ponad 900 tys. kobiet powyżej 50 roku życia wykazało, że stosowana obecnie hormonalna terapia zastępcza (HTZ) odpowiada za niemal 40 proc. wyższe ryzyko zapadnięcia na raka jajnika.

Oznacza to jeden dodatkowy przypadek co roku na każde 8 300 kobiet stosujących HTZ, lub dodatkowych 140 przypadków w czasie 8 lat trwania badania, co stanowi 5 proc. wszystkich przypadków raka jajnika.

Co więcej, HTZ łączono ze zwiększonym ryzykiem zachorowania bez względu na długość okresu jej stosowania, skład, zawartość estrogenu w preparacie i drogę jego podawania.

Unikaj leków zwiększających płodność

Przyjmowanie innych leków hormonalnych także zwiększa ryzyko zachorowania na raka jajnika. W jednym badaniu stwierdzono, że długotrwałe stosowanie selektywnego modulatora receptora estrogenowego (ang. SERM), klomifenu, w celu podniesienia płodności, więcej niż podwajało ryzyko powstawania guzów jajnika o granicznej złośliwości i inwazyjnych.

Zrezygnuj z talku

Istnieją dowody sugerujące, że u kobiet, które na okolice narządów płciowych regularnie stosują talk, ryzyko wystąpienia raka jajnika jest wyższe niż u tych, które go nie używają.

Teoretyczne wytłumaczenie tego faktu jest takie, że talk przedostaje się w głąb pochwy a następnie do jajników, gdzie może wywoływać podrażnienia i potencjalnie stany zapalne, mogące prowadzić do zmian nowotworowych w komórkach.

Znajdź terapeutę i uzyskaj pomoc
Zgodnie ze swoimi potrzebami medycyny niekonwencjonalnej

Zobacz także

5 sposobów na młodą skórę

5 sposobów na młodą skórę

Młoda skóra to nie tylko piękny wygląd, ale też zdrowy organizm. Jak zadbać o nasz największy organ?

Roślinna ochrona przed promieniowaniem słonecznym

Roślinna ochrona przed promieniowaniem słonecznym

Rośliny umieją chronić się przed szkodliwym promieniowaniem UV. Dodatkowo zawierają wiele substancji, które mogą być przydatne do pielęgnacji skóry również po kąpielach słonecznych. Które rośliny mają największy potencjał ochronny przed promieniowaniem UV?

6 sposobów na zdrowe oczy

6 sposobów na zdrowe oczy

Słońce oddziałuje negatywnie nie tylko na skórę, ale i na narząd wzroku. Jakie są naturalne sposoby ochrony wzroku?

Naturalne afrodyzjaki: 6 roślin

Naturalne afrodyzjaki: 6 roślin

Które zioła i przyprawy pozwolą nam na nowo cieszyć się seksem?

8 sposobów na zdrowe stawy

8 sposobów na zdrowe stawy

Które naturalne składniki pożywienia przynoszą ulgę stawom i usprawnianą ich pracę?

Szczególnie polecamy
Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Ten ważny pierwiastek uczestniczy w wielu funkcjach organizmu. Jaki suplement...

Raport specjalny

Bezpieczny dom

Bezpieczny dom

Nowości

Jajka nie podwyższają poziomu cholesterolu

Jajka nie podwyższają poziomu cholesterolu

16 październik 2019

Wydanie tabletowe

Tablet O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą App Store