Zespół jelita drażliwego - co jeść? Jaka dieta?

Przy odrobinie pracy detektywistycznej i z pomocą naszej listy możesz raz na zawsze uporać się z zespołem jelita nieszczelnego.

05 grudzień 2020
Artykuł na: 29-37 minut
Zdrowe zakupy

Rosyjski biolog i laureat nagrody Nobla, Ilja Miecznikow, stwierdził kiedyś: "Śmierć zaczyna się w jelicie" - i miał ku temu dobre powody.

Bez wątpienia jednym z kluczy do długiego i zdrowego życia jest zdolność Twego ciała do prawidłowego trawienia

To Twój przewód pokarmowy - żołądek i jelita - wykonuje większość pracy związanej z przemianą tego, co jesz w paliwo i pokarm dla Twojego ciała. Ten wysoce skomplikowany proces jest wspomagany ogromną armią enzymów, kwasów, pożytecznych bakterii i białek. Jeśli cokolwiek pójdzie choć trochę nie tak, lub w jakiś sposób zostanie zaburzona równowaga - to żadne ilości organicznego jedzenia i suplementów nie sprawią, że będziesz zdrowy.

Wszystkie częste choroby naszych czasów - de facto większość z przewlekłych chorób, na które medycyna nie zna odpowiedzi - bóle stawów i mięśni, wszelkie schorzenia skóry, przewlekłe zmęczenie, alergie, problemy ze snem, ogólne zaburzenie działania układu odpornościowego a nawet problemy emocjonalne i psychiczne wszelkiego typu - mają swoje podłoże w zaburzeniach jelitowych.

Obecnie niewielu z nas może się pochwalić prawidłowym trawieniem. Jedna na pięć osób (z czego trzy czwarte to kobiety) cierpi na "zespół jelita drażliwego" (ang. Irritable Bowel Syndrome, w skrócie IBS), zbiorczy termin obejmujący całą gamę objawów ze strony brzucha i jelit, począwszy od bólu, wzdęć i odbijania się po gazy, naprzemienne występowanie zaparć i biegunek, zgagę, śluz w stolcu i częste oddawanie moczu. Tym problemom z jelitami często towarzyszy ból odbytu, bóle pleców, częste zmiany masy ciała, bóle głowy, zmęczenie, zgrzytanie zębami i zaciskanie zębów, bolesne miesiączki (w przypadku kobiet), a nawet problemy psychiczne, jak lęk i depresja.

Lekarze mają zwyczaj nadawać tym zbiorczym objawom wiele mętnych etykietek, jak "spastyczność jelita grubego" czy "niezapalne choroby jelit" - dość oczywisty znak, że medycyna wciąż uważa schorzenie za dość tajemnicze i nie ma pojęcia, jak je leczyć.

Zdaniem naukowców z Cedars-Sinai Medical Center w Los Angeles ponad dwie trzecie pacjentów z zespołem jelita drażliwego, którzy regularnie cierpią na biegunki, ma przerost bakteryjny w jelicie, podobnie jak niemal jedna trzecia wszystkich pacjentów z IBS.

Problemem podejścia medycznego jest założenie, że zaburzenie ma jedną przyczynę, gdy tak naprawdę obejmuje ono wiele schorzeń: alergię, "nieszczelny" nabłonek jelita, obniżenie kwaśności soku żołądkowego oraz patogeny takie jak Candida lub pasożyty. Tylko diagnozując konkretne występujące u Ciebie problemy będziesz w stanie znaleźć skuteczny sposób leczenia nie tylko Twojego bolesnego jelita, lecz także innych, pozornie niepowiązanych schorzeń, uniemożliwiających Ci cieszenie się pełnią zdrowia.

Nieszczelne jelito - suplementy diety 

Przyjmuj którykolwiek lub wszystkie z poniższych suplementów i eksperymentuj, by sprawdzić, które najbardziej Ci pomagają, lub udaj się do wykwalifikowanego naturopaty.

 

Probiotyki - że udowodniono, pomagają w nieszczelności jelita. Wybierz szczepy obejmujące pałeczki kwasu mlekowego (lactobacilli), bifidobakterie, Saccharomyces boulardii i niepatogenne szczepy Escherichia coli i paciorkowców. Witamina A jest potrzebna do wzrostu i naprawy komórek wyściełających jelito cienkie i grube. Sugerowana dawka: 10 tys. j.m.. Suplementy na bazie colostrum (siary) mogą poprawić stan wyściółki Twojego jelita, a także pobudzić wzrost prawidłowej mikrobioty.

Glutamina, aminokwas niezbędny dla zdrowej ściany jelita, może naprawić uszkodzenie śluzowej wyściółki jelita, spowodowane chemio- i radioterapią.

Glutation (GSH) jest przeciwutleniaczem, którego poziom jest często niski u osób z zespołem nieszczelnego jelita. Jednak jeśli ponadto masz pasożyty, nie stosuj go, dopóki się ich nie pozbędziesz. Flawonoidy, np. te występujące w ostropeście plamistym (Silybum marianum) i korzeniu mniszka lekarskiego (Taraxacum officinale), przyjmowane przed jedzeniem, mogą powstrzymać reakcje alergiczne, które zwiększają przepuszczalność jelita.

Tran (oleje z ryb) może chronić ciało przed toksynami produkowanymi w jelicie i zapobiegać uszkodzeniom ściany jelita spowodowanym lekiem o nazwie metotreksat, natomiast olej z otrąb ryżowych (zawierający gamma oryzanol) może leczyć wrzody jelita.

Saccharomyces boulardii, przyjazne dla jelita drożdże, które po raz pierwszy wyizolowano ze skórek owoców liczi, we Francji stosuje się w leczeniu "drożdże przeciwko drożdżom". Mogą samodzielnie zmniejszać ataki biegunki i zapalenia okrężnicy.

Witaminy z grupy B i witaminy A, C i E, cynk, selen, molibden, mangan i magnez - możesz stosować jako dodatkowe suplementy. Niezależnie od tego, czy cierpisz na zespół jelita drażliwego czy nie, jeśli wykonasz zgodnie z naszymi wskazówkami nieco pracy detektywistycznej to możesz odkryć, że część Twoich przewlekłych dolegliwości jest tak naprawdę spowodowana jednym z wielu możliwych problemów trawiennych.

Cukier Na przykład problemy z zachowaniem u Twoich dzieci mogą być spowodowane niezdiagnozowaną obecnością pasożytów. Duszność i problemy z pamięcią mogą mieć swoją przyczynę w zespole nieszczelnego jelita - zbyt przepuszczalnej ścianie jelit. Zapalenie mózgowo-rdzeniowe z mialgią (ME) lub przewlekłe zmęczenie, które praktycznie uwięziły Cię w domu mogą być po prostu spowodowane obniżeniem kwasowości soku żołądkowego lub niedostatkiem enzymów.

Aby pomóc Ci w rozwiązaniu Twojego problemu, stworzyliśmy listę siedmiu najbardziej prawdopodobnych przyczyn zaburzeń trawienia, wraz z wyjaśnieniem jak je zdiagnozować i jak samodzielnie się ich pozbyć. Co więcej, niezależnie od tego czy cierpisz na zespół jelita drażliwego czy nie, postępowanie zgodnie z naszymi wskazówkami powinno bez wątpienia pomóc poprawić Twój ogólny stan zdrowia.

1. Alergia czy nietolerancja pokarmowa?

Klasyczną przyczyną problemów z trawieniem jest nietolerancja pokarmowa. Związana jest przede wszystkim z jakością mikrobioty, niezbędnych przyjaznych bakterii zasiedlających Twoje jelita. Lekarze ze szpitala Addenbrooke’s Hospital w Cambridge potrafią już obecnie odróżnić rzeczywistą alergię pokarmową, rzadkie schorzenie spowodowane prawdziwą i niemal natychmiastową odpowiedzią układu odpornościowego na dany pokarm, od nietolerancji pokarmowej, znacznie wolniejszej odpowiedzi (występującej kilka godzin lub dni później) na pokarmy regularnie spożywane, takie jak pszenica i produkty mleczne, które powodują zmiany w populacjach bakterii zasiedlających jelito i w ten sposób umożliwiają szkodliwym bakteriom zdobycie przewagi.

Na liście podejrzanych znajdują się: pszenica, mleko krowie i wszystkie produkty mleczne, cukier, drożdże, wołowina, wieprzowina, kukurydza, kawa i pomarańcze. Jeśli Twój lekarz uważa, że potrzebujesz więcej błonnika i w związku z tym sugeruje, byś włączył do swojej diety otręby pszenne, to jest bardziej niż prawdopodobne, że zmiana ta tylko pogorszy sytuację. Na liście podejrzanych znajdują się też drożdże, wszystkie produkty zawierające skrobię modyfikowaną, która jest często stosowana jako zastępująca tłuszcz substancja wypełniająca oraz wszelkiego rodzaju sztuczne dodatki, zwłaszcza barwniki spożywcze i sztuczne słodziki takie jak sorbitol.

Kiedy coś podejrzewać: jeśli czujesz się znacznie gorzej - lub lepiej - po zjedzeniu popularnych alergenów.

Jak to zdiagnozować: poprzez postępowanie zgodnie z naszymi sugestiami dotyczącymi diety eliminacyjnej. Obserwuj, jak reagujesz na pokarmy, gdy powtórnie wprowadzasz je do diety.

Rozwiązanie: przez zastosowanie tzw. diety paleolitycznej - która obejmuje ryby i białe mięso, warzywa strączkowe oraz wszelkiego rodzaju owoce i warzywa. Poprzez wyeliminowanie wszystkich przetworów mlecznych, zbóż, czerwonego mięsa, rafinowanych cukrów i przetworzonej żywności dajesz Twojemu jelitu możliwość odpoczynku od alergenów, białek, tłuszczów oraz prostych i złożonych cukrów powodujących problemy i ułatwiających namnażanie się szkodliwych bakterii. Samo wprowadzenie tej zmiany w diecie może w ciągu dwóch lat poradzić sobie ze stanem zapalnym Twojego jelita, jak to ma miejsce w przypadku wielu osób z chorobą Leśniowskiego- Crohn’a.1 Kontroluj też swoje spożycie herbaty i kawy, ponieważ oba te napoje mogą wysuszać ochronną warstwę śluzu powlekającą jelito.

Nie zapominaj o aktywności fizycznej. Badania dowodzą, że pacjenci, którzy ćwiczą regularnie, wykonując nawet lekkie ćwiczenia, mogą liczyć na złagodzenie takich dolegliwości jak zaparcia, gazy i wzdęcia.

Wreszcie unikaj farbowania włosów, ponieważ dowiedziono, że zwiększa to prawdopodobieństwo rozwoju alergii jelitowych. Ponadto ogranicz jedzenie "śmieciowych produktów" - obecnie wiadomo, że czterokrotnie podnoszą ryzyko wystąpienia zapalnej choroby jelit, nawet jeśli pobłażasz sobie w tej kwestii tylko dwa razy w tygodniu.

2. "Złe" bakterie jelitowe

Zdaniem naukowców z Cedars-Sinai Medical Center w Los Angeles ponad dwie trzecie pacjentów z zespołem jelita drażliwego, którzy regularnie cierpią na biegunki, ma przerost bakteryjny w jelicie, podobnie jak niemal jedna trzecia wszystkich pacjentów z IBS.

W tym schorzeniu, oficjalnie znanym pod nazwą dysbioza bakteryjna, bakterie zmieniają odpowiedź metaboliczną i odpornościową ciała, sprawiając, że układ odpornościowy obraca się przeciwko prawidłowej mikrobiocie. Zgodnie z badaniami, sytuacja ta jest wczesnym powikłaniem zespołu nieszczelnego jelita (patrz ramka powyżej: Nieszczelne jelito - suplementy diety).

Oprócz nietolerancji pokarmowej, zjawisko to może być także spowodowane stosowaniem niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ). Wiadomo, że nawet pojedyncza dawka aspiryny lub indometacyny może zwiększać przepuszczalność ściany jelita przez hamowanie syntezy działających ochronnie prostaglandyn zbudowanych z kwasów tłuszczowych.

Długotrwałe stosowanie takich leków może doprowadzić do wystąpienia poważnego stanu zapalnego jelita i znacznie zwiększyć jego przepuszczalność. Ponadto u osób przyjmujących z powodu reumatoidalnego zapalenia stawów NLPZ zaobserwowano zwiększony poziom przeciwciał przeciwko bakteriom Clostridium perfringens, co dowodzi, że toksyny bakteryjne biorą udział w tym błędnym kole.

Kiedy coś podejrzewać:  jeżeli wielokrotnie przyjmowałeś serie NLPZ i antybiotyków oraz spożywałeś modyfikowaną genetycznie (GMO) żywność i nasycone tłuszcze pochodzące z mleka - wszystkie one mogą być odpowiedzialne za wiele problemów jelitowych.

Wspomniane tłuszcze mleczne - występujące w przetworzonej żywności i wyrobach cukierniczych - negatywnie wpływają na bakterie jelitowe przez okres sześciu miesięcy od spożywania bogatej w nie diety - twierdzą naukowcy z University of Chicago. Pobudzają też w jelitach proliferację bakterii Bilophila wadsworthia, drobnoustroju odpowiedzialnego za stany zapalne jelita.

Jak to zdiagnozować:  poddając się testowi oddechowemu na obecność wodoru i metanu w wydychanym powietrzu, pomiaru dokonuje się po spożyciu węglowodanu. Test można wykonać w pracowniach diagnostyki gastroenterologicznych.

Rozwiązanie: stosuj następujące suplementy:

  • Witamina D, ponieważ osoby cierpiące niedobór tej witaminy
  • 25-50 mg cynku, 2-4 mg miedzi, 800 μg kwasu foliowego i 800 μg witaminy B12, wszystkie one mogą ułatwić powrót jelita do stanu równowagi. Sprawdź też swój poziom żelaza
  • Suplementy zawierające homeostatyczne organizmy glebowe, pożyteczne organizmy naturalnie występujące w glebie, które przed rokiem 1930 stanowiły część ludzkiej diety. Wykazano, że działają łagodząco na podrażnione stanem zapalnym jelito
  • Bentonit lub uwodniony krzemian glinu, posiadający niezwykłą zdolność absorpcji bakterii i wirusów na swojej powierzchni. Ponieważ bentonit nie jest wchłaniany, przechodzi przez okrężnicę, wraz z zaabsorbowanymi toksynami.

Zespół nieszczelnego jelita a leki przeciwzapalne

Oprócz nietolerancji pokarmowej, zjawisko to może być także spowodowane stosowaniem niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ).

 

3. Nadmiar cukrów owocowych

Pomarańcz U około jednej trzeciej pacjentów z zespołem jelita drażliwego występuje "upośledzenie wchłaniania fruktozy", lub problemy z trawieniem fruktozy - cukru prostego znajdującego się w owocach, niektórych warzywach, miodzie i bogatym we fruktozę syropie kukurydzianym - w trakcie jej przechodzenia przez jelito cienkie.

Kiedy coś podejrzewać:  jeśli Twoje jelito kiepsko się miewa po zjedzeniu owoców.

Jak to zdiagnozować:  poddając się badaniu na nietolerancję fruktozy. Jest to kolejny test oddechowy, mierzący Twoją zdolność do wchłaniania fruktozy w dowolnej postaci.

Rozwiązanie: ograniczenie ilości spożywanych cukrów owocowych. W badaniu Mayo Health System przeprowadzonym w Ameryce stwierdzono, że u 38 proc. pacjentów nastąpiła poprawa jedynie dzięki obniżeniu spożycia cukrów owocowych. Dieta z niską zawartością fruktozy jest korzystna zwłaszcza dla dzieci.

Uważaj także na inne podlegające fermentacji, słabo wchłanialne węglowodany takie, jak laktoza (występująca w mleku), fruktany (występujące w pszenicy i cebuli) i sorbitol (popularna substancja słodząca), unikaj amin (obecnych w serach, czekoladzie, owocach cytrusowych, kawie i czerwonym winie) i dodatków do żywności (benzoesanów, tartrazyny i innych sztucznych barwników).

Dieta z niską zawartością fruktozy

U 38 proc. pacjentów nastąpiła poprawa jedynie dzięki obniżeniu spożycia cukrów owocowych.

4. Jak rozpoznać i leczyć zmniejszenie ilości kwasu żołądkowego

W wielu przypadkach, osoby z zespołem jelita drażliwego produkują za mało kwasu żołądkowego lub enzymów trawiennych, lub nie produkują ich wcale.

Kiedy coś podejrzewać: jeśli czujesz się szczególnie niedobrze po jedzeniu.

Jak to zdiagnozować: robiąc badanie kwasu żołądkowego w celu stwierdzenia, jakie ilości kwasu produkuje Twój żołądek i czy produkujesz wystarczające ilości enzymów trzustkowych.

Rozwiązanie: Uzupełnij swoją dietę suplementując (zgodnie z opisem na opakowaniu) kwas żołądkowy chlorkiem betainy (HCl i pepsyna) i enzymami trzustkowymi przez co najmniej 12 tygodni.

Unikaj blokerów histaminy - lub w żargonie medycznym antagonistów receptora histaminowego H2 - sprzedawanych bez recepty, a stosowanych w celu złagodzenia zgagi i refluksu, ponieważ działają zmniejszając poziom kwasu żołądkowego.

Przyjmowanie 500 mg l-histydyny również może poprawić wytwarzanie kwasu żołądkowego.

5. Zespół nieszczelnego jelita - regeneracja jelita

Podczas pracy w szczytowej formie, nabłonek Twojego jelita cienkiego działa jak inteligentne sito, które jedynie niewielkim cząsteczkom pokarmu - aminokwasom, węglowodanom i niezbędnym kwasom tłuszczowym - pozwala na przedostanie się do krwiobiegu, a dalej na transport do innych komórek ciała, jednocześnie zatrzymując inne, większe cząsteczki i toksyny bakteryjne, które mogą być szkodliwe.

Jednak jeśli w tym drobnym sicie jest jakieś uszkodzenie, duża ilość owych toksycznych substancji może się przedostać poprzez ścianę jelita, pobudzając wytwarzanie przeciwciał, które mogą prowadzić do alergii, zmieniając skład mikrobioty, a nawet umożliwiając nadmierny wzrost drożdży takich jak Candida. Wiele schorzeń - od wrzodziejącego zapalenia okrężnicy, słabe wchłanianie pokarmu, choroba Crohna i zespół jelita drażliwego po niedożywienie, choroby stawów, i dolegliwości skórne jak trądzik, łuszczyca i zapalenie skóry - często wskazuje na sito którego otwory są zbyt duże.

Kiedy coś podejrzewać: jeśli zdiagnozowano u Ciebie infekcję Candida lecz leczenie nie przyniosło efektów, lub jeśli przeszedłeś radioterapię, miałeś poważne poparzenia, wystąpiła u Ciebie pokrzywka lub zapalenie skóry, lub nagle rośnie liczba pokarmów, zwłaszcza z różnych grup, na które źle reagujesz. Inne przyczyny to: nadużywanie alkoholu, NLPZ i narkotyków oraz chemioterapia.

Zbyt przepuszczalne jelito jest także często wynikiem posiadania plomb amalgamatowych, z których mikroskopijne ilości rtęci przedostają się do organizmu.

Jak to zdiagnozować:  przeprowadzając test obciążenia dla laktulozy/mannitolu. Żaden z tych cukrów nie jest metabolizowany w zdrowym jelicie i po sześciu godzinach powinny w większości zostać wydalone wraz z moczem.

Jeśli badania wykażą, że wchłaniane jest więcej cukrów niż zazwyczaj, to cierpisz na nieszczelność jelita.

Rozwiązanie: dokładne przeżuwanie jedzenia, ponieważ pobudza to uwalnianie naskórkowego czynnika wzrostu (EGF), polipeptydu stymulującego wzrost i naprawę nabłonka ściany jelita cienkiego.

Ponadto przestań spożywać zbyt duże ilości nierozpuszczalnego błonnika, który może także zwiększać przepuszczalność jelita.

Wreszcie - w celu regeneracji ściany jelita - stosuj suplementy diety.

6. Pasożyty jelitowe - objawy i leczenie

Mniej więcej u jednej osoby na sześć występuje pasożyt Giardia lamblia, maleńki, uwiciony pierwotniak, powodujący silne zmęczenie i zaburzenia jelitowe, a jedna osoba na 10 cierpi na kryptosporydiozę wywołaną przez inną grupę pierwotniaków powodujących biegunkę.

Te i inne ludzkie pasożyty jelitowe, jak Blastocystis hominis, mogą powodować niejasne objawy jelitowe, które pojawiają się i znikają lub łudząco przypominają zespół jelita drażliwego.

Kiedy coś podejrzewać:  jeśli masz plomby amalgamatowe (wykazano, że rtęć zmienia środowisko jelita) lub jeśli diety eliminacyjne nie pomagają.

Jak to zdiagnozować:  zrób badanie kału pod kątem pasożytów.

Rozwiązanie: jeśli badanie wyjdzie pozytywne, oto ulubiona recepta Haralda Gaiera, zwalczająca większość pasożytów.

W 1 i 3 tygodniu stosuj:

  • Nalewkę berberysową - Berberis vulgaris (15 ml trzy razy dziennie)
  • Olejek oregano (1 kapsułka dziennie), który powstrzymuje rozwój pasożytów takich jak Giardia
  • Nalewkę piołunową - Artemisia absinthium (15 ml trzy razy dziennie)
  • Sproszkowane goździki (jedna kapsułka dziennie)

W 2 i 4 tygodniu stosuj:

  • Nalewkę z gorzknika kanadyjskiego - Hydrastis canadensis (15 ml trzy razy/dzień)
  • Ekstrakt z liści oliwki (jedna kapsułka dziennie)
  • L-Glutaminę (5 g/dzień).

Berberis i Artemisia mogą niszczyć wszystkie rodzaje bakterii, pierwotniaków i drożdży występujących w jelicie.Stosuj też jako suplement propolis, który działa przeciwko Giardia.

Zdaniem praktykującej w Essex profesjonalnej zielarki Susan Koten, należy też rozważyć skonsultowanie się z zielarzem i poprosić o przygotowanie płukanki do oczyszczania pęcherzyka żółciowego sporządzanej ze śniegowca wirginijskiego (Chionanthus virginicus), Leptandra virginica i berberysu (Berberis vulgaris), ponieważ pęcherzyk żółciowy również często jest atakowany przez pasożyty.

7. Nadmierny rozwój Candida albicans

"Kiedy masz w dłoni młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź" - tak o infekcji Candida albicans i tendencji wielu lekarzy i specjalistów medycyny alternatywnej do diagnozowania drożdżycy u każdego, kto cierpiał z powodu kilku niewyjaśnionych objawów, mawiał brytyjski pionier w dziedzinie żywienia dr Stephen Davies.

Jakieś 25 lat później dr Orian Truss z Birmingham w stanie Alabama, jako pierwszy stworzył teorię, że nadmierny wzrost zazwyczaj nieszkodliwych drożdży Candida może zasiać w jelitach niewyobrażalne spustoszenie. Lekarze-dietetycy, jak nasz medyczny detektyw dr Harald Gaier, uważają obecnie, że sytuacja jest prawdopodobnie bardziej skomplikowana. Candida może być zaledwie jednym z kilku winowajców, a osoby cierpiące na tak zwane kandydozy mogą tak naprawdę mieć kilka zupełnie różnych problemów, w tym opisane powyżej w niniejszym artykule.

Kiedy coś podejrzewać: jeśli stosowanie diety paleolitycznej nie przynosi poprawy.

Jak to zdiagnozować: przeprowadzając badanie fermentacji jelitowej (gut fermentation test). Mierzy się w nim, czy w Twoim jelicie po spożyciu glukozy powstaje alkohol etylowy, co często zdarza się w przypadku nadmiernego wzrostu drożdży. W ten sposób odróżnia się nadmierny wzrost drożdży od przerostu bakteryjnego.

Berberys Rozwiązanie: Zniszczenie Candida naturalnym środkiem grzybobójczym jak nalewka berberysowa (Berberis) (15 ml dwa razy dziennie). Ponadto obiecujące rezultaty dają kwas kaprylowy, gorzknik oraz wiele innych tradycyjnych środków leczniczych, jak olejek eteryczny z drzewa herbacianego (Melaleuca alternifolia), olejek eteryczny oregano o potwierdzonym silnym działaniu przeciwko drożdżom i olejek goździkowy.

Stosuj dietę ubogą w węglowodany i unikaj cukrów, drożdży, alkoholu i pokarmów zazwyczaj uznawanych za alergizujące oraz, przez tydzień lub dwa, owoców. Sprawdź ewentualne niedobory pokarmowe i w razie potrzeby stosuj suplementy.

Współpracujący z nami lekarze najczęściej stwierdzają u swoich pacjentów niedobory magnezu, cynku, witaminy A, B1 i B6, oraz kwasów tłuszczowych omega-6. Bierz też enzymy trzustkowe (zwane 'proteazami'), które chronią jelito cienkie przed pasożytami i ułatwiają trawienie. Brak proteaz znacznie podnosi ryzyko infekcji jelitowych, w tym przewlekłych zakażeń Candida.

Stosuj też jako suplementy cholinę, betainę i metioninę - wspomoże to pracę Twojej wątroby, ponieważ częstym skutkiem przewlekłego przerostu grzybów Candida jest niewielkie uszkodzenie wątroby. Te enzymy wątrobowe podnoszą w organizmie poziom dwóch ważnych przeciwutleniaczy: S-adenozylometioniny i glutationu. Wyciąg z ostropestu plamistego (Silybum marianum) w dawkach 70-210 mg trzy razy dziennie może stymulować powstawanie nowych komórek wątroby i zwiększać produkcję glutationu i żółci. Może także zmniejszać uszkodzenie wątroby.

Bibliografia

  1. Gottschall E. Breaking the Vicious Cycle. Ontario, Canada: Kirkton Press, 1994
  2. Int J Sports Med, 2008; 29: 778-82; Am J Gastroenterol, 2006; 101: 2552-7
  3. Gut, 2010; 59: 508-12
  4. Epidemiology, 1992; 3: 47-52
  5. J Adv Med, 1993; 6: 67-82; Br J Exp Pathol, 1980; 61: 92-6
  6. Baillieres Clin Rheumatol, 1989; 3: 271-84
  7. Br J Rheumatol, 1987; 26: 103-7
  8. Br J Rheumatol, 1992; 31: 443-7
  9. Nature, 2012; 487: 104-8
  10. J Am Diet Assoc, 2006; 106: 1631-9
  11. J Clin Gastroenterol, 2008; 42: 233-8; J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2008; 47: 303-8
  12. J Am Diet Assoc, 2009; 109: 1204-14; Curr Gastroenterol Rep, 2009; 11: 368-74
  13. Surgery, 1990; 107: 411-6; Allergy, 1989; 44 Suppl 9: 47-51; Ann Allergy, 1987; 59: 127-30; 1991; 66: 181-4
  14. Lancet, 1984; 1: 179-82; Gut, 1991; 32: 66-9; Eur J Pediatr, 1988; 147: 123-7
  15. Lancet, 1993; 341: 843-8
  16. J Nutr, 1983; 113: 2300-7
  17. Tokai J Exp Clin Med, 1990; 15: 417-23; J Infect Dis, 1987; 155: 979-84; Nature; 1967; 215: 527-8
  18. Acta Gastroenterol Latinoam, 1988; 18: 195-201
  19. PLoS One, 2013; 8: e56498
  20. Clin Microbiol Rev, 2006; 19: 50-62; Phytomedicine, 2009; 16: 972-5; J Appl Bacteriol, 1989; 66: 69-75
  21. Gut, 1992; 33: 987-93
  22. Alcohol Clin Exp Res, 1993; 17: 552-5; FASEB J, 1991; 5: 2093-8
  23. Phytother Res, 2010; 24: 1423-32; J Hepatol, 1989; 9: 105-13
  24. Ann Med, 1990; 22: 57-9
  25. Arch Surg, 1990; 125: 1040-5
  26. Am J Clin Nutr, 1991; 54: 346-50
  27. Rep Hokkaido Inst Publ Hlth, 1966; 16: 111-4
  28. Am J Gastroenterol, 1989; 84: 1285-7; Gastroenterology, 1989; 96: 981-8
Wczytaj więcej

Nasze magazyny