Jaglany detoks - przepisy

Wysokoenergetyczna dieta oparta na ziarnach prosa dodaje energii, oczyszcza, odkwasza organizm oraz wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.

 

książka jaglany detoks

Kasza jaglana otrzymywana z nasion prosa ma wiele zalet.

  • Po pierwsze, jest bezglutenowa, więc mogą sięgać po nią osoby z alergią na tę grupę białek.
  • Po drugie, jako nieliczna wśród produktów zbożowych ma właściwości zasadotwórcze, co jest bardzo korzystne dla naszego organizmu.
  • Po trzecie, charakteryzuje się bogactwem składników odżywczych, takich jak witaminy D, E i K i z grupy B (zwłaszcza tiamina, ryboflawina i pirydoksyna), lecytyna, wapń, fosfor i potas. Ze wszystkich kasz jest najlepszym źródłem żelaza, a także krzemu, który nie tylko zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, ale także utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu w nich związków tłuszczowych oraz pełni ważną funkcję w procesie mineralizacji kości, wpływa korzystnie na przemianę materii i ułatwia odchudzanie.

Kasza jaglana należy do najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych. Wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm. Proso jest oprócz orkiszu jednym z najlepszych zbóż w diecie oczyszczającej. Niezawodnie wspomaga procesy detoksykacyjne, pomaga usuwać złogi, toksyny, metale ciężkie, zalegające pozostałości po antybiotykach i innych syntetycznych lekach.

Przykładowe przepisy w trakcie detoksu jaglanego

ŚNIADANIA

JAGLANY SŁOIK ZDROWIA

owsiankaSkładniki na 1-2 porcje

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 średni upieczony burak
  • 1 jabłko
  • pestki dyni

Do dressingu

  • 4-6 łyżek oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka syropu klonowego, syropu z agawy lub płynnego miodu szczypta soli morskiej do smaku

Przygotowanie: Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki dressingu, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

Dopraw solą i spróbuj. Buraka i jabłko pokrój w kostkę.

Skrop delikatnie sokiem z cytryny, aby jabłko zachowało swój naturalny kolor oraz jędrność.

Dodaj kaszę, dressing, wymieszaj wszystko dokładnie i przełóż do słoika.

 

CZARNY RYŻ Z NUTĄ KOKOSA, MANGO I MALINAMI

kasza jaglana z owocamiSkładniki na 2 porcje

  • 1 szklanka ugotowanego czarnego ryżu
  • 1 dojrzałe mango
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • maliny lub borówki
  • 1/2 łyżeczki uprażonego sezamu
  • świeża bazylia lub mięta do dekoracji

Przygotowanie: Ryż dodaj do garnka z mlekiem kokosowym i gotuj 2 min, stale mieszając.

Odstaw. Mango obierz, a miąższ zmiksuj blenderem.

Do słoików lub miseczek wsyp ryż, mango i maliny, dodaj uprażony sezam i udekoruj listkami bazylii lub mięty.

 

PUDDING JAGLANO-BANANOWY

pudding jaglanySkładniki na 1-2 porcje

  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 awokado (wybierz bardziej miękkie)
  • szczypta kardamonu szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki karobu
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie)
  • 1/2 banana lub 2 daktyle
  • 1 świeży ananas
  • ziarenka granatu

Przygotowanie: Odetnij plaster ananasa grubości 1,5 cm, obierz ze skórki i potnij na drobne kawałki, odcinając stwardniałe części.

Do słoika lub specjalnego naczynia wsyp ugotowaną kaszę jaglaną, awokado, przyprawy, karob, daktyle lub banana i miksuj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Serwuj z ananasem i ziarenkami granatu.

 

 OBIADY

ZAPIEKANA CUKINIA Z KASZĄ JAGLANĄ

cukinia zapiekana z kaszą jaglanąSkładniki na 2-3 porcje

  • 1-2 cukinie 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka listków jarmużu (bez stwardniałych części)
  • 3-4 suszone pomidory z zalewy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • olej kokosowy do smażenia
  • 1 cm świeżego kłącza imbiru (opcjonalnie)
  • nasiona słonecznika (do serwowania)

Przygotowanie: Przetnij cukinie wzdłuż i wydryluj gniazda nasienne.

Posmaruj oliwą, dopraw delikatnie solą i piecz ok. 10 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Wyjmij i odstaw. Przygotuj farsz. Posiekaj umyty wcześniej jarmuż. Pomidory potnij na drobne kawałki.

Rozgrzej na patelni trochę oleju kokosowego, dodaj jarmuż, dopraw solą i gałką muszkatołową, obsmażaj, aż zmięknie.

Dodaj pomidory i roztarte w dłoni oregano. Spróbuj i dopraw. Wsyp ugotowaną kaszę jaglaną, wymieszaj i smaż jeszcze przez minutę.

Wypełnij farszem podpieczone połówki cukinii i wstaw ponownie do piekarnika na ok. 10 min.

Serwuj z uprażonym na suchej patelni słonecznikiem lub płatkami migdałów.

 

BURGERY Z MARCHEWKI

burger z marchewki Składniki na ok. 4 porcje

  • 2-4 średnie marchewki
  • 2 cm świeżego kłącza imbiru
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki ugotowanej cieciorki
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta curry
  • sól morska do smaku
  • uprażony sezam
  • sałata i domowe pesto do serwowania

Przygotowanie: Obraną i pokrojoną w kawałki marchewkę ugotuj na parze lub owiń pergaminem i piecz przez ok. 30 min w temperaturze 180°C.

Kiedy przestygnie, przełóż ją do dużej miski. Dodaj starty imbir, mielone siemię lniane, ugotowaną cieciorkę, kaszę jaglaną i przyprawy.

Dopraw wszystko solą morską i zmiksuj blenderem ręcznym.

W razie potrzeby dodaj trochę wody lub kaszy jaglanej, aby uzyskać właściwą konsystencję. Powinna być dość zwarta.

Formuj zwilżonymi dłońmi kształtne burgery i układaj na blaszce wyłożonej pergaminem. Posyp każdego burgera uprażonym sezamem.

Piecz ok. 20 min w temperaturze 180°C. Odstaw, aby trochę ostygły.

 

ROLADKI DROBIOWE

kolacjaSkładniki na 1-2 porcje

  • 1pierś kurczaka zagrodowego lub 1/3 piersi indyczej
  • 2 szklanki listków jarmużu (bez stwardniałych części)
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2-3 suszone pomidory z zalewy
  • szczypta oregano lub ziół prowansalskich
  • sól morska lub himalajska do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • rukola lub roszponka do serwowania
  • oliwa do skropienia dania

Do pesto:

  • 1 szklanka natki pietruszki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szczypta soli do smaku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3-4 uprażone migdały
  • 1/4 szklanki wody źródlanej

Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki pesto i wymieszaj z ugotowaną kaszą jaglaną. Jarmuż umyj i drobno posiekaj.

Suszone pomidory pokrój w cienkie paski. Pierś kurczaka lub indyka umyj, osusz i potnij na cienkie sznycelki.

Dopraw solą i roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi lub oregano.

Obsmaż na patelni jarmuż z dodatkiem startego lub wyciśniętego przez praskę czosnku, dopraw gałką muszkatołową i solą.

Odstaw na chwilkę do ostygnięcia. Na sznycelki połóż jarmuż i suszonego pomidora, a następnie zwijaj delikatnie, spinając roladki wykałaczkami.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Roladki obsmaż delikatnie na oleju kokosowym i wstaw na 10 min do piekarnika.

Wyciągnij wykałaczki i potnij mięso na kawałki. Danie skrop oliwą i serwuj z ulubioną sałatą.

 

 KOLACJE

ZUPA KOKOSOWA Z MARCHEWKĄ

zupa z marchwii Składniki na 4-6 porcji

  • 2 puszki pomidorów konserwowych lub 8-10 świeżych
  • 1-2 marchewki
  • 1 średni batat
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (opcjonalnie)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2-4 cm świeżego kłącza imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • kilka nasion kolendry (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • olej kokosowy do smażenia
  • szczypta kurkumy
  • sól morska lub himalajska do smaku
  • 10-15 listków świeżej bazylii (plus kilka do dekoracji)
  • sok z 1/2 małej cytryny

Przygotowanie: Zetrzyj drobno imbir oraz czosnek. Warzywa pokrój w kostkę, a cebulę w cienkie piórka.

Do rozgrzanego garnka dodaj olej kokosowy. Obsmaż delikatnie imbir i cebulę. Wsyp curry i kurkumę.

Po chwili dodaj pomidory, czosnek, soczewicę i warzywa. Dopraw solą.

Wlej mleko kokosowe oraz 2 szklanki wody i gotuj przez ok. 15 min, aż soczewica zmięknie. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby.

Wrzuć listki bazylii i wymieszaj. Zupę serwuj z listkami świeżej bazylii, posypaną sezamem (opcjonalnie) i skropioną sokiem z cytryny.

Jeżeli chcesz, aby była mniej gęsta, dodaj wcześniej więcej wody.

 

PIECZONY DORSZ I ŁOSOŚ Z WARZYWAMI I ANANASEM

łosoś pieczony Składniki na 1 porcję

  • 100 g filetu z łososia bez skóry
  • 100 g filetu z dorsza bez skóry
  • kawałek brokuła
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 szklanki świeżego ananasa
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • szczypior lub czerwona cebula
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwa świeża
  • bazylia do dekoracji
  • 1 cm świeżego kłącza imbiru (opcjonalnie)
  • sól morska lub himalajska
  • uprażony sezam (opcjonalnie)
  • ugotowana komosa ryżowa (opcjonalnie)
  • cytryna lub limonka

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Ryby umyj, osusz i pokrój w mniejsze kawałki. Przełóż do miseczki.

Marchewkę potnij w cienkie paseczki lub talarki, ananasa w kostkę, a brokuły podziel na różyczki.

Przygotuj kawałek folii aluminiowej i większy arkusz papieru do pieczenia. Rozłóż na nim warzywa, rozgnieciony czosnek, szczypior i kawałki ananasa.

Dodaj pomidorki koktajlowe oraz kawałki ryby. Skrop oliwą i dopraw solą.

Zawiń pergamin i folię aluminiową tak, aby powstała kwadratowa paczuszka zamknięta od góry. Włóż do rozgrzanego piekarnika na 15- 20 min.

Danie serwuj skropione sokiem z cytryny lub limonki i obsypane sezamem oraz listkami bazylii.

 

 

SAŁATKA Z AWOKADO

sałatka z awokadoSkładniki na 1-2 porcje

  • 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • pomidorki koktajlowe
  • granat 1/2 dojrzałego
  • awokado
  • 200 g rukoli
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 grejpfrut
  • bazylia lub świeże oregano do dekoracji

Do dressingu:

  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 ząbka czosnku
  • szczypta soli morskiej lub himalajskiej

Przygotowanie: Przygotuj dressing. Rozetrzyj w dłoniach oregano niemalże na proszek.

Wrzuć wraz z pozostałymi składnikami dressingu do słoiczka z zakrętką i potrząsając energicznie, dokładnie wymieszaj.

Wyłuskaj ziarenka granatu, z części możesz wycisnąć sok do dressingu. Awokado potnij na kawałki.

Włóż do miski pozostałe składniki, polej dressingiem, delikatnie wymieszaj i serwuj z uprażonym wcześniej siemieniem lnianym oraz listkami bazylii lub oregano.

 Artykuł ukazał się pod nazwą "Jaglany detoks dla urody" w wydaniu papierowym DETOKS.

Zobacz także

Zespół Tourette'a - przyczyny, objawy, leczenie alternatywne

Zespół Tourette'a - przyczyny, objawy, leczenie alternatywne

Kojarzona głównie z wulgarnymi wypowiedziami choroba może tak naprawdę manifestować się na wiele sposobów.

Akupunktura głowy w leczeniu szumów usznych

Akupunktura głowy w leczeniu szumów usznych

Według Cate Montany w przypadku uszkodzenia mózgu, kłopotów ze słuchem, choroby Parkinsona, a nawet paraliżu akupunktura głowy dociera tam, gdzie medycyna Zachodu nie jest w stanie.

Jak być piękną po porodzie?

Jak być piękną po porodzie?

Ciało kobiety po porodzie wymaga szczególnej troski. Co więcej, liczy się czas! Oto sprawdzone sposoby, dzięki którym młoda mama szybko odzyska dobre samopoczucie i zadowolenie ze swojego wyglądu.

Insulinooporność - jak ją rozpoznać, dieta, ćwiczenia

Insulinooporność - jak ją rozpoznać, dieta, ćwiczenia

Jaki rodzaj diety zapobiega insulinooporności? Dlaczego spożywanie pięciu posiłków dziennie prowadzi do cukrzycy? Czy glukagon jest skuteczny w obliczu insuliny? Sprawdźmy to jak najszybciej, by w porę podjąć decyzje na wagę... zdrowia.

Atrezja zastawki trójdzielnej u noworodków - gdzie szukać pomocy?

Atrezja zastawki trójdzielnej u noworodków - gdzie szukać pomocy?

W Polsce, gdzie codziennie rodzi się 10 noworodków z wadami serca, jest 3 specjalistów od ich operacji. Wszyscy są już na emeryturach, ale jako że nie mają następców, cały czas pracują.

Narzędzia
Ikona wagi
Sprawdź swoje BMI
Nasz kalkulator pozwoli oszacować czy masa ciała jest prawidłowa
Szczególnie polecamy
Poznaj moc spiruliny

Poznaj moc spiruliny

Mikroalga z odległych Hawajów wspiera odtruwanie wątroby, przeciwdziała...

Raport specjalny

Schudnij na lato!

Schudnij na lato!

Nowości

Niebezpieczne e-hulajnogi

Niebezpieczne e-hulajnogi

18 lipiec 2019

Wydanie tabletowe

Tablet O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą App Store