Raport specjalny

Gluten

Gluten

Czy gluten szkodzi każdemu z nas? Nietolerancja glutenu: epidemia XXI wieku czy zbiorowa histeria? Cała prawda o celiakii i glutenie. Kto powinien wyłączyć gluten z diety? Kto może jeść produkty z glutenem? Kto zarabia na strachu przed glutenem?

Maski celiakii

Maski celiakii

Latami potrafi kryć się za innymi schorzeniami, niszcząc jelita i odległe od nich organy. Jak nie dać się zmylić chorobie?

Nie taki gluten straszny...

Nie taki gluten straszny...

Choć śmiertelnie niebezpieczne dla chorych na celiakię, to cieszące się złą sławą białko osobom zdrowym  może przynieść wiele korzyści!

Gluten - chłopiec do bicia?

Gluten - chłopiec do bicia?

Nietolerancja glutenu stała się modna, ale naukowcy odkrywają, że ten trend to coś znacznie poważniejszego niż chwilowa fanaberia. Może on mieć związek ze współczesnymi metodami produkcji pieczywa.

Pozostałe raporty

Zobacz też: