Raport specjalny

Czas na detoks

Wszystkie artykuły
Toksyny w zdrowym jedzeniu

Toksyny w zdrowym jedzeniu

Mike Adams, amerykański naukowiec, postanowił sprawdzić, czy to, co nazywamy "zdrową żywnością" faktycznie jest zdrowe. Wnioski, do których doszedł, okazały się wstrząsające.

Badacz odkrył, że popularna żywność uchodząca za dietetyczną i ekologiczną, nazywana "raw food", a także rozmaite suplementy diety to siedlisko toksyn!

- Aby prowadzić badania naukowe w zakresie testowania i badania żywności, osobiście nadzorowałem powstanie zbudowanego w tym celu laboratorium w środkowym Teksasie. Jego sercem jest spektrometr mas z jonizacją w plazmie sprzężonej indukcyjnie (w skrócie ICP-MS - inductively coupled plasma mass spectrometry instrument). Urządzenie to ma rzadką zdolność wykrywania metali i pierwiastków, w tym niklu, ołowiu, rtęci i magnezu w bardzo niskich stężeniach, w niemal każdej próbce poddanej testowi - opowiada Adams.

Szaleni kapelusznicy i nie tylko

Najbardziej niechlubnym przypadkiem oddziaływania rtęci na organizm jest choroba szalonych kapeluszników. Drażliwość, zdenerwowanie i nadpobudliwość kojarzone z kapelusznikami żyjącymi w epoce wiktoriańskiej w rzeczywistości stanowiły symptomy zatrucia rtęcią.

Oprawianie futer na kapelusze oraz filcowanie wymagały kontaktu z azotanem rtęci; w rezultacie pracownicy stawali się niestabilni, poirytowani i mieli drgawki. Często chorowali, opadali z sił lub tracili zmysły. W średniowieczu i renesansie podobne dolegliwości odczuwało wielu górników, złotników i wytwórców luster, choć przez wieki nikt nie łączył tego z zatruciem rtęcią.

Toksyczne działanie kadmu w pierwszej połowie XX w. dotknęło wielu Japończyków. Konflikt rosyjsko-japoński, a następnie obie wojny światowe znacznie się przyczyniły do zwiększenia wydobycia kadmu jako produktu ubocznego działań górniczych. Przedsiębiorstwo górnicze Mitsui przez dziesięciolecia wyrzucało odpady kadmowe do rzeki Jinzu, zanieczyszczając źródła wody pitnej, wykorzystywanej także do irygacji pól ryżowych w Toyamie i przyległych prowincjach.

Mieszkańcy tych terenów cierpieli masowo na chorobę itai-itai (jej nazwa pochodzi od określenia silnego bólu). Był to największy dotąd udokumentowany przypadek zbiorowego zatrucia kadmem. Śledztwo przeprowadzone w 1961 r. doprowadziło do tego, że w roku 1968 rząd przyznał, iż chorobę itai-itai wywołuje zatrucie kadmem. Tym samym jest to pierwsza choroba, za którą oficjalnie odpowiada zanieczyszczenie środowiska.

Kiedy aparatura w laboratorium wykryła, że popularne preparaty ziołowe z hodowanego w Chinach miłorzębu zawierają zawrotną ilość (10-6, czyli 5 części na milion) toksycznego ołowiu - pierwiastka, o którym wiadomo, że wywołuje nowotwory i uszkodzenia mózgu - badacz uzyskał informację, że skażenie ołowiem występuje naturalnie, więc jest nieistotne. Wraz z zespołem postanowił przetestować również preparaty z miłorzębem uprawianym w Ameryce i próbki te okazały się zdumiewająco czyste; wykazały niemal zerową obecność metali ciężkich. To uświadomiło mu prosty fakt: jeśli roślina rośnie w glebie zawierającej wysokie stężenie metali ciężkich, automatycznie staje się skażona.

Takich odkryć było więcej. Adams znalazł ołów w białkowych mieszankach dla wegan, w sproszkowanym owocu mangostanu (superfood) pochodzącym z Tajlandii, innym razem aparatura wykazała wysokie stężenie wolframu w produktach typu superfood sprowadzanych z Chin i południowo-zachodniej Azji. Gdy zgłaszał te informacje producentom, informowano go, że to nie jest problem, a już zwłaszcza taki, który wymagałby nagłośnienia.

I tak w przypadku wolframu usłyszał, że nie ma powodów do obaw, ponieważ amerykańska Agencja Żywności i Leków (Food and Drug Administration, FDA) nie wyznaczyła limitów zawartości tego pierwiastka.

- Co najwyraźniej jest jednoznaczne z tym, że powinniśmy ignorować zawartość metali ciężkich w żywności powszechnie uznawanej za bogatą w wartości odżywcze - ironizuje badacz na łamach swojej książki pt. "Ukryte toksyny. Żywność, która truje".

Choroba itai-itai to pierwszy udowodniony przypadek skażenia środowiska toksynami

Ciężki kaliber

Na początku powiedzmy sobie uczciwie: we wszystkim, co zjadamy, obecne są niewielkie ilości toksyn. I nie chodzi tylko o związki chemiczne, którymi przez ostatnie ponad 100 lat zanieczyszczamy środowisko. Zagrażają nam też substancje naturalne obecne w żywności, jak również te wytwarzane przez pleśnie. Jednak nie sposób zrezygnować z jedzenia, dlatego warto dowiedzieć się, czego możemy i powinniśmy unikać, i jak to robić, a także jak poradzić sobie z toksynami, które już wprowadziliśmy do organizmu.

Problem podstawowy stanowią obecne w wodzie i glebie metale ciężkie: arsen, kadm, ołów i rtęć, oraz substancje chemiczne, takie jak dioksyny, polichlorowane bifenyle (PCB) czy DDT. Mimo że w Europie używanie wielu z nich w przemyśle i rolnictwie jest albo od lat zakazane, albo mocno ograniczone, to, co zdążyło się nagromadzić w glebie, przenika do żywności. W efekcie kontakt z tymi substancjami mamy głównie na... talerzu.

Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization, WHO) rtęć nawet w niewielkich ilościach może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, co sprawia, że jest jedną z najgroźniejszych substancji chemicznych dla człowieka1. Agencja Ochrony Środowiska (Environmental Protection Agency, EPA) określa maksymalną zawartość rtęci w wodzie pitnej na 2×10-9.

Próg, od jakiego wolfram zaczyna wywierać wpływ na organizm człowieka, zaczyna się już od stężenia 5 mg/l. Udowodniono, że styczność z wysoką zawartością tego pierwiastka wpływa na zwiększającą się częstość udarów.

Amerykańskie Centra Kontroli i Prewencji Chorób (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) podają informację, że z zatruciem ołowiem u dzieci mamy do czynienia od zawartości 5 μg w decylitrze krwi2.

Według WHO długotrwałe narażenie na styczność z arsenem zawartym w wodzie pitnej i jedzeniu może prowadzić do neurotoksyczności, nowotworów, zaburzeń rozwojowych, chorób układu krążenia i cukrzycy3. Zgodnie z normami EPA dopuszczalna zawartość arsenu w wodzie pitnej wynosi 0,01×10-9.

Z kolei dopuszczalne stężenie kadmu w produktach spożywczych wynosi 0,001 mg/kg. Według Agencji ds. Substancji Toksycznych i Rejestracji Chorób (Agency for Toxic Substances and Disease Registry, ATSDR) przyjmowanie dużych ilości tego pierwiastka powoduje mdłości, wymioty, biegunkę, skurcze i ostre zapalenie żołądka4.

Trująca zdrowa żywność

Tymczasem w czasie kilku pierwszych miesięcy używania ICP-MS w swoim laboratorium Adams odkrył zawartość:

  • ponad 500×10-9 rtęci w kocich przysmakach oraz w rybnych smakołykach dla psów
  • ponad 10×10-6 wolframu w białkowych produktach ryżowych;
  • ponad 5×10-6 ołowiu w preparatach z miłorzębu; ponad 11×10-6 ołowiu w sproszkowanym mangostanie;
  • ponad 400×10-9 ołowiu w kakao;
  • ponad 500×10-9 ołowiu oraz ponad 2000×10-9 kadmu w białku ryżowym;
  • ponad 6×10-6 arsenu i ponad 1×10-6 ołowiu w niektórych produktach zawierających spirulinę;
  • ponad 500×10-9 rtęci w przysmakach dla psów.

Żyjemy w świecie toksyn

Wypocić toksyny

Jedno z podejść do problemu polega na przeprowadzaniu regularnej detoksykacji, by w ten sposób pomóc organizmowi pozbyć się wszelkich zalegających w nim szkodliwych substancji z otoczenia. Oto niektóre ze sprawdzonych metod takiego odtruwania:

Sauna nasila pocenie się, co sprzyja eliminacji z organizmu toksycznych chemikaliów - poczynając od metali ciężkich na pestycydach i lekach kończąc1. Pamiętaj, by zaraz potem wziąć prysznic.

Ćwiczenia fizyczne Badania wykazały, że pocąc się usuwamy z organizmu znacznie większe ilości metali ciężkich niż przez mocz. Zwłaszcza ćwiczenia wytrzymałościowe oraz korzystanie z saun na podczerwień pozwala na wydalenie większej ilości toksyn. Aktywność fizyczna może wspomóc Twój detoks i to nie tylko sprawiając, że się spocisz. Nawet pojedyncza sesja ćwiczeń na rowerze może podwoić poziom kluczowych enzymów biorących udział w odtruwaniu organizmu, pomagając Twojemu ciału w pozbyciu się toksycznych metali i innych szkodliwych substancji2. Postaraj się wykonywać 20-30 min ćwiczeń aerobowych (tych, które sprawiają, że masz lekką zadyszkę) 3-5 razy w tygodniu, a później zawsze bierz prysznic.

Zioła i suplementy Ostropest plamisty, witamina C, selen, kwas alfa-liponowy i N-acetylocysteina (NAC) mogą podnosić w organizmie poziom glutationu - koenzymu o zasadniczym znaczeniu dla detoksykacji3. Suplement zawierający Chlorellę i jej czynnik wzrostu oraz wyciąg z liści kolendry (Coriandrum sativum) może pomóc w usunięciu z organizmu arsenu, kadmu, rtęci i innych metali ciężkich bez jednoczesnego eliminowania ważnych składników mineralnych4.

Bibliografia

  1. Beitr Gerichtl Med, 1990; 48: 45–9; Clin Chem, 1973; 19: 1288–92; Townsend Lett Docs, 1992: 107: 470–8
  2. Life Sci, 1990; 47: 427–32
  3. Altern Med Rev, 2000; 5: 133–43
  4. Explore!, 2007; vol 16 no 6

Świadczy o tym chociażby opublikowały zaktualizowany czwarty National Report on Human Exposure to Environmental Chemicals5, który zawiera wykaz 308 substancji chemicznych obecnych nowotworowe krwi i w moczu obywateli amerykańskich - o 107 więcej niż 4 lata wcześniej! Substancje te są trawione, wchłaniane, odkładane, metabolizowane i wydalane lub też wiążą się z innymi związkami, potencjalnie wchodząc w interakcje, blokując lub nasilając reakcje zachodzące w ciele człowieka. Nie trudno domyślić się, że na liście znajdują się metale ciężkie, pestycydy, a nawet środki odstraszające komary i kleszcze.

Wszystkie te substancje mogą wywierać wpływ na stan naszego zdrowia, sprzyjając utrzymywaniu się stanów zapalnych, destabilizacji układu immunologicznego, powstawaniu uszkodzeń neurologicznych czy nowotworów.

Skąd to wszechobecne skażenie metalami ciężkimi? Jego początki wiążą się ściśle z rewolucją przemysłową i dynamicznym rozwojem górnictwa. Do tego czasu najbardziej trujące metale ciężkie były ukryte głęboko pod ziemią. Wraz z rozwojem przemysłu w XIX i XX w. toksyczne metale ciężkie zaczęły być wydobywane, przetapiane i dodawane do różnych produktów, z których uwalniają się bezpośrednio do środowiska. I tak np. benzyna ołowiowa emituje ołów do powietrza, a arsenian ołowiu w XIX w. był powszechnie stosowany jako pestycyd w sadach i na polach Ameryki Północnej.

Kiedy metale ciężkie przedostaną się do środowiska, są wdychane, spożywane i wchłaniane przez ludzi, zwierzęta, rośliny, grzyby lub też przekształcają się i łączą z innymi substancjami, tworząc nowe związki… Nie mogą jednak po prostu zniknąć. Są trwałe. W konsekwencji stają się składnikami wody, powietrza, gleby, żywności, ekosystemów i naszych ciał.

Uspokajasz się, że zdrowo się odżywiasz, sięgasz po produkty ekologiczne i bio? Musimy zburzyć Twój spokój. Etykietka zawierająca adnotację o organiczności informuje jedynie o rodzaju procesu hodowlanego i o tym, że rolnik nie używał dodatkowych pestycydów, herbicydów lub substancji chemicznych pozyskanych z ropy naftowej. Certyfikat organiczności nie wymaga poddania testom na obecność metali ciężkich gleby, wody ani nawet produktu końcowego!

Nawet żywność ekologiczna może być skażona

Biochemiczne wampiry

Destrukcyjny wpływ metali ciężkich można porównać do działań wojennych. Różne formacje wojskowe mają swoje zadania, które konsekwentnie realizują. Piechota uszkadza komórki w procesie utleniania. Artyleria uderza w DNA i zakłóca procesy komórkowe, co prowadzi do rozwoju nowotworów. A piąta kolumna zakłóca proces metylacji DNA, który przekształca zasady azotowe nukleotydów - cytozynę i adeninę - w sekwencji DNA. Może to powodować dziedziczne zmiany w epigenomie, czyli w mapie genetycznej, która zawiera pełen zestaw chemicznych modyfikacji DNA przekazywanych następnym pokoleniom.

Ok. 70% ludzkiego DNA ulega naturalnej metylacji podczas przyłączania się grup metylowych, jeśli jednak do tych wiązań przyłączą się toksyny, podstawowe funkcje komórkowe mogą zostać zaburzone, a nawet zupełnie zahamowane6. Oznacza to, że toksyczne działanie metali utrzymuje się z pokolenia na pokolenie. Wiele toksycznych metali to elektrofile, czyli cząsteczki, które przechwytują elektrony i przyłączają się do związków chemicznych w organizmie w procesie podobnym do metylacji. Ołów, rtęć, arsen i kadm to biochemiczne wampiry, przyczepiające się do podstawowych grup molekularnych i ingerujące w ich działanie, przez co blokują ich korzystny wpływ na odporność i metabolizm organizmu.

Arsen Pamiętacie film pt. "Arszenik i stare koronki"? Dwie przemiłe staruszki w specyficzny sposób pomagają samotnym starszym panom skrócić doczesne cierpienia, trując ich winem z tlenkiem arsenu. Dawka, jaką aplikują gościom, jest śmiertelna. A sprawa komplikuje się, gdy o wszystkim dowiaduje się siostrzeniec pań, Mortimer. Scenariusz tej nakręconej 82 lata temu czarnej komedii dziś staje się zatrważająco realny.

Arsen, który wypijamy i zjadamy, wprawdzie nie zabija nas od razu, jednak nieubłaganie prowadzi nas do zguby. Jego negatywny wpływ na zdrowie człowieka został szeroko udokumentowany; do efektów jego oddziaływania zalicza się: cukrzycę, choroby serca i układu krążenia, schorzenia układu oddechowego, zaburzenia funkcji układu nerwowego, a nawet depresję. Toksyczność arsenu wiąże się również z powstawaniem nowotworów skóry, płuc, pęcherza moczowego, nerek i układu pokarmowego, układu limfatycznego oraz krwiotwórczego u ludzi i zwierząt.

Ponad 200 mln ludzi na całym świecie pije wodę skażoną tym pierwiastkiem! Jednak znacznie większa rzesza przyswaja go wraz z jedzeniem, bowiem metal ten znajduje się niemal we wszystkim, co jemy, począwszy od warzyw i owoców (są one źródłem 24% ogólnej ilości arsenu, jaka trafia do naszych organizmów przez żywność) przez zboża, po drób i ryby!

CDC informują, że "biologiczny okres połowicznego rozpadu organicznego arsenu spożywanego przez ludzi w rybach szacuje się na mniej niż 20 godz., mocz oczyszcza się zupełnie w ciągu 48 godz.". Większość naukowców uważa związki arsenu organicznego za nieszkodliwe, w przeciwieństwie do form nieorganicznych.

W ciągu kilku ostatnich lat do mediów trafiły kontrowersje związane z obecnością arsenu w soku jabłkowym, winogronowym oraz ryżu. Broniąca praw klientów organizacja Consumer Reports powołała się na prof. Denise Wilson z Uniwersytetu w Waszyngtonie, która przeprowadziła testy na sokach jabłkowych7. W ok. 10% z 88 próbek obecność arsenu przekraczała dopuszczalną dawkę 20×10-9. Co ciekawe w każdej próbce przetestowanej przez Consumer Reports ryż brązowy zawierał więcej arsenu niż ryż biały. Nie dość na tym, okazało się, że jest on obecny nawet w mięsie kurczaków, a to za sprawą leku dla zwierząt zawierającego substancję czynną będącą odmianą arsenu nieorganicznego, który służy przyśpieszaniu wzrostu, efektywności karmienia i poprawie pigmentacji.

Jak oczyścić organizm z metali ciężkich?

Pestycydy na bazie arsenu przez długie lata były używane do kontrolowania populacji moli, żuków i innych szkodników, zwłaszcza w sadach. Specyfikami z nim opryskiwano również uprawy bawełny.

Chociaż arsen zawarty w pestycydach przekształca się w inne formy dzięki kwasom obecnym w mikroorganizmach, naukowcy odkryli, że ponad 20% toksyn pozostaje w glebie w swojej pierwotnej formie. Udowodniono również, że ponad 55% arszeniku, którym opryskiwano pola w latach 50. minionego wieku, nieodwracalnie przeniknęło do gleby i wód gruntowych.

Rtęć to jeden z najbardziej toksycznych pierwiastków na naszej planecie - zwłaszcza w formie organicznej. Według legendy pierwszy cesarz Chin, Qin Shi Huang. zmarł po wypiciu mikstury ze sproszkowanego nefrytu i rtęci, która zdaniem alchemików miała zagwarantować mu życie wieczne. Chociaż archeolodzy odkryli lokalizację jego grobowca, nadal nie są pewni, jak przeprowadzić wykopaliska, ponieważ jest on otoczony fosą, w której znajduje się rtęć.

Bibliografia

  1. https://goo.gl/gWrpbQ
  2. https://goo.gl/TCmgRA
  3. https://goo.gl/gon4zL
  4. https://goo.gl/xvRsT9
  5. https://goo.gl/qfdNjy
  6. https://goo.gl/v95YD9
  7. https://goo.gl/VmuHWT
  8. https://goo.gl/eyRJm5
  9. https://goo.gl/eAfHxg
  10. https://goo.gl/9Y6DSt
  11. https://goo.gl/Pqod3D
  12. Br Med Bull, 2003; 68: 167–82
  13. J Toxicol Environ Health, 1991; 34: 423–31
  14. Acupunct Electrother Res, 1995; 20: 195–229
  15. Acupunct Electrother Res, 1996; 21: 133–60
  16. J Zhejiang Univ Sci B, 2005; 6: 171–4
  17. Pharmacogn Rev, 2010; 4: 118–26
  18. Environ Health Prev Med, 2008; 13: 102–8

Według szacunków WHO ponad 1/3 odpadów rtęci znajdująca się w organicznych odpadach stałych pochodzi z wyrzuconych wypełnień dentystycznych.

Niestety, wiele metod, które miały na celu oddzielenie rtęci dentystycznej pierwiastek ten trafia do cieków wodnych, bakterie siarkowe organizmach przede wszystkim kumuluje się w mózgu, powodując uszkodzenia - zaburzenia wzroku, układu sercowo-naczyniowego8.

Przekonanie, że rtęć jest zakazana w produktach codziennego użytku, jest powszechne, ale błędne. Metal ten stosuje się w bateriach, pestycydach oraz żarówkach energooszczędnych. Badania wykazały, że w przypadku stłuczenia choćby jednej energooszczędnej świetlówki uwolnione opary rtęci mogą osiągnąć stężenie 800 mg/m3, czyli ośmiokrotnie przekraczające limit ustalony przez europejską Agencję Bezpieczeństwa i Zdrowia w Pracy, która dopuszcza dla dorosłych stężenie 100 mg/m3 przez 8 godz

Jak już o tym wspominaliśmy na łamach "O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą", rtęć znajduje się nawet w szczepionkach podawanych dzieciom. 9 października 2015 r. Diana S. Dooley, sekretarz kalifornijskiej agencji zdrowia publicznego, wydała dyrektywę zawieszającą zakaz podawania dzieciom szczepionek przeciw grypie zawierających rtęć, dopuszczając tym samym, żeby najmłodszym wstrzykiwano produkty, w których konserwantem jest tiomersal (sól sodowa kwasu etylortęciotiosalicylowego).Nawiasem mówiąc, szczepionki te zawierają zazwyczaj 50×10-9 rtęci, co przekracza ponad 25 tys. razy normy wyznaczone przez EPA dla wody pitnej.

Warto wiedzieć, że metal ten ma zdolność łączenia się z selenem, przez co doprowadza do zmniejszenia jego ilości i ogranicza jego ochronne właściwości przeciwutleniające.

Kadm Obecnie znajduje najszersze zastosowanie w produkcji nadających się do ponownego ładowania baterii niklowo-kadmowych (Ni-Cd). I to właśnie one, zużyte i niewłaściwie składowane, są głównym źródłem zanieczyszczenia. Plony pochodzące ze skażonej gleby wykazują podwyższoną zawartość kadmu. Jest to bardzo liczna grupa owoców, warzyw i orzechów - nawet tych sprzedawanych jako organiczne.

Nie tylko pestycydy...

Pierwiastek charakteryzuje się niezwykle długim okresem połowicznego rozpadu, pozostaje w tkankach miękkich, takich jak wątroba, nerki i naczynia krwionośne, nawet 20-30 lat! Badania wykazały, że w tym czasie wywiera niekorzystny wpływ na każdy układ naszego organizmu. Nawet niskie stężenie kadmu oddziałuje toksycznie na płodność człowieka. Jego obecność w tkankach prowadzi też do odwapnienia, ponieważ konkuruje on z wapniem, magnezem, żelazem, cynkiem i miedzią. Blokuje również witaminę D3, obniżając stężenie tego podstawowego czynnika o działaniu antynowotworowym.

Badacze odkryli związek między obecnością kadmu a niską gęstością mineralną kości - im wyższe stężenie kadmu, tym większa podatność na złamania, zwłaszcza u osób starszych, ponieważ z wiekiem wzrasta ryzyko osteoporozy. Bardzo niepokojąca jest też jego zdolność zaburzania mechanizmu naprawy DNA. Styczność z kadmem zakłóca również działanie mitochondriów, które są odpowiedzialne za wytwarzanie energii ze składników odżywczych. Na wpływ kadmu najbardziej narażone są ryż i tytoń, ponieważ mają zdolność absorbowania większej ilości składników odżywczych - jak również toksyn - niż inne rośliny9.

Warto przy tym wspomnieć, że ryż jest podstawą żywienia 30% ludności świata. Zielone warzywa liściaste, takie jak sałata, kapusta i szpinak, oraz warzywa korzeniowe, takie jak ziemniaki, marchew, rzodkiew i buraki, również gromadzą znaczne ilości kadmu.

Ołów - aż trudno uwierzyć, że choć doskonale znane jest jego toksyczne działanie na układ nerwowy oraz fakt, że przyczynia się do powstawania nowotworów, nadal nie istnieją żadne limity stężenia tego pierwiastka w żywności10!

Ponieważ woda i gleba są skażone ołowiem, śladowe ilości tego metalu może zawierać nasze pożywienie. Przemysłowe praktyki przetwarzania żywności prowadzą do zwiększenia skażenia ołowiem. Według wydanego przez EFSA dokumentu większość spożywanego ołowiu pochodzi z płatków zbożowych. Jest to szczególnie niepokojące ze względu na fakt, że przeważająca część tego typu produktów jest przeznaczona dla dzieci, które są narażone na zatrucie ołowiem w większym stopniu niż dorośli.

Badania przeprowadzone przez Uniwersytet w Walencji w Hiszpanii porównały zawartość ołowiu i kadmu w dostępnych w sklepach 29 różnych kaszkach dla niemowląt. Odkryto, że ilość tych pierwiastków była stała w formule bezmlecznej, a stężenie ołowiu było wyższe w produktach zawierających mleko. Ten rodzaj kaszek stanowi główne pożywienie wielu dzieci między 4. a 6. miesiącem życia. W 2010 r. Environmental Law Foundation11 zamówiła badania ok. 150 popularnych produktów dla dzieci, w tym soków owocowych, koktajlowych mieszanek owocowych oraz dań dla niemowląt. Ponad 400 próbek przetestowano w certyfikowanym przez EPA laboratorium w Berkeley w Kalifornii. Okazało się, że 125 produktów zawierało niepokojąco wysokie stężenie ołowiu.

Pozbyć się trucizny

Mimo tak przytłaczających danych, mamy szansę minimalizować kontakt z metalami ciężkimi, jak również możemy starać się oczyścić organizm z trujących złogów. Jak to zrobić?

Po pierwsze, określ, gdzie w Twoim codziennym otoczeniu mogą się ukrywać metale ciężkie, a następnie ogranicz kontakt z nimi tak bardzo, jak to tylko możliwe. Oczywiście najważniejszym krokiem, jaki można podjąć, jest zaprzestanie spożywania skażonej żywności.

Jeżeli jadasz ryby, ogranicz ich spożycie do 2 razy w tygodniu i staraj się wybierać gatunki mniej narażone na zanieczyszczenie znaczną ilością rtęci. Anchois, sardynki, pstrąg i dziki łosoś będą dobrym wyborem.

Zainstaluj dobrej jakości system filtracji wody, by zmniejszyć ilość metali ciężkich absorbowanych z wody pitnej. Warto też rozważyć usunięcie plomb amalgamatowych.

Jeśli jesteś palaczem - rzuć palenie! Nałóg ten jest największym źródłem skażenia kadmem12. Staraj się również unikać biernego palenia, w ten sposób unikniesz wdychania arsenu i kadmu.

Jeśli w pracy masz kontakt ze szkodliwymi metalami, zapewnij dobrą wentylację swojego stanowiska. Badanie przeprowadzone na osobach wytwarzających ceramikę pracujących ze szkliwami zawierającymi kadm i ołów wykazały, że te z nich, których studia były należycie wietrzone, miały znacząco niższy poziom tych toksycznych metali w analizie włosów13.

Podczas pracy nad artykułem korzystano z książki Mike'a Adamsa "Ukryte toksyny. Żywność, która truje" (Wydawnictwo Esprit 2017)

Kiedy wyeliminujesz źródło toksyn, Twój organizm w naturalny sposób, automatycznie pozbędzie się z czasem trucizn, które zdążyły się odłożyć w organach i tkankach.

Polub kolendrę To nie tylko smaczny dodatek do potraw curry i sałatek. Kolendra (cilantro lub pietruszka chińska) jest także doskonałym środkiem oczyszczającym. Badacz dr Yoshiaki Omura odkrył, że po spożyciu wietnamskiej zupy zawierającej to zioło pacjenci wydalali więcej toksycznych metali14. Ponadto kolendra w postaci tabletek najwyraźniej pomogła pacjentom wydalić złogi rtęci, które powstały w ich ciałach po usunięciu amalgamatowych plomb15. Spróbuj przez ok. 3 tygodnie spożywać 2 łyżeczki dziennie pesto z kolendry.

Uzbrój się w algi Chlorella i spirulina. O pierwszej piszemy szerzej w tekście pt. "Magiczny sposób na metale". Z kolei wysokobiałkowe, niebieskozielone sinice słodkowodne mogą być pomocne w odtruciu organizmu z metali ciężkich, zwłaszcza z ołowiu16. Badania wykazały, że duże dawki spiruliny radykalnie zmniejszają liczbę przypadków uszkodzeń płodów ciężarnych myszy, którym podawano kadm. Upewnij się, że Twój wybór padł na suplement od dobrego producenta.

Uzupełnij błonnik Stosuj zdrową i zbilansowaną dietę, ponieważ niedobór niezbędnych substancji pokarmowych wiąże się ze zwiększeniem przyswajania toksycznych metali. W szczególności upewnij się, że jesz wystarczające ilości błonnika, ponieważ wiąże on toksyny i ułatwia ich usuwanie17. Warzywa krzyżowe, takie jak brokuły, kapusta, kalafior i jarmuż, są doskonałymi źródłami błonnika. Ponadto obfitują w ważne związki chemiczne pobudzające enzymy detoksykacyjne w ciele i podnoszące aktywność antyoksydacyjną - złe wieści dla metali ciężkich18.

Jedz czosnek Kilka badań wykazało związek między jedzeniem czosnku a osłabieniem toksycznego oddziaływania arsenu na komórki. Inne testy dowiodły, że czosnek skutecznie chroni przed cytotoksycznością metylortęci.

Propolis Naukowcy, którzy poddali myszy działaniu pestycydu zawierającego chlorek rtęci, byli w stanie zapobiec pojawieniu się u nich stresu oksydacyjnego i uszkodzeniom wątroby, używając propolisu, czyli lepkiej substancji żywicznej wymieszanej z miodem, którą pszczoły uszczelniają swoje ule.

Selen Największą zawartością selenu cechują się orzechy brazylijskie - 30 g zawiera 767% jego dziennego zapotrzebowania. Przestrzega się jednak przed regularnym spożywaniem więcej niż 2 orzechów brazylijskich dziennie ze względu na ewentualne zagrożenie toksycznością selenu (chociaż musiałby się on odkładać w dużych ilościach przez dłuższy czas, żeby wystąpiły niepożądane efekty). Znaczące ilości selenu zawierają liczne nasiona, np. słonecznika czy chia. Selen pomoże Ci pozbyć się rtęci.

 

Pozostałe artykuły

Rośliny oczyszczające powietrze - Top 7 roślin do łazienki, kuchni, dla palacza

Rośliny oczyszczające powietrze - Top 7 roślin do łazienki, kuchni, dla palacza

Utarło się przekonanie, że oczyszczanie powietrza to konieczność w przypadku alergików, astmatyków oraz osób cierpiących na POChP, a zdrowi jakoś sobie poradzą. Tymczasem jego jakość ma znaczenie również dla osób wolnych od chorób.

Skóra w walce z toksynami. Jak jej pomóc?

Skóra w walce z toksynami. Jak jej pomóc?

Skóra to największy organ ludzkiego ciała, narażony na bezpośredni kontakt ze środowiskiem zewnętrznym. I choć jej komórki są przystosowane do eliminacji szkodliwych substancji, warto wspomóc je w tym zadaniu.

Zatrzymaj piękno na dłużej - co szkodzi skórze?

Zatrzymaj piękno na dłużej - co szkodzi skórze?

Zmarszczki, poszarzała, sucha i wiotka cera czy przebarwienia to nie tylko oznaki naturalnych procesów starzenia. Coraz więcej badań wykazuje, że zmiany te mogą być wynikiem czynników zewnętrznych, takich jak palenie tytoniu i zanieczyszczenia środowiska.

Jaglany detoks - przepisy

Jaglany detoks - przepisy

Wysokoenergetyczna dieta oparta na ziarnach prosa dodaje energii, oczyszcza, odkwasza organizm oraz wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.

Tylko zupy - 5 dni detoksu

Tylko zupy - 5 dni detoksu

Łatwo je przyrządzić, można je przechowywać w lodówce nawet kilka dni, a przede wszystkim są pożywnym, lekkostrawnym źródłem skondensowanych składników odżywczych. Zupowy detoks to doskonały pomysł zwłaszcza dla zabieganych.

Metale ciężkie, dodatki do żywności - co nas truje?

Metale ciężkie, dodatki do żywności - co nas truje?

Każdego dnia jesteś narażony na kontakt z metalami ciężkimi, zanieczyszczeniami chemicznymi czy pasożytami. To nie żart! Toksyny znajdują się w powietrzu, glebie i żywności - również w teoretycznie zdrowej.

Oczyszczanie organizmu - jaką rolę pełnią fosfolipidy?

Oczyszczanie organizmu - jaką rolę pełnią fosfolipidy?

Innowatorzy medycyny odkryli zdolność naturalnego tłuszczu do zastępowania tłuszczów wypełnionych toksynami środowiskowymi i metalami ciężkimi. Temat bada Cate Montana.

Jak oczyścić organizm z metali ciężkich?

Jak oczyścić organizm z metali ciężkich?

Wiele chelatorów stosowanych we współczesnej medycynie do usuwania z organizmu metali ciężkich działa w sposób bardzo brutalny. Cate Montana odkrywa nową, coraz popularniejszą opcję.

Proste smoothies, które przyspieszą metabolizm

Proste smoothies, które przyspieszą metabolizm

Zamiast po detoksie wracać do dawnej diety, warto podtrzymać zdrowy tryb życia i wprowadzić do menu smakowite zielone koktajle. Takie smoothies dodadzą Ci energii, poprawią humor, a przy tym pomogą schudnąć.

Oczyszczające chwasty

Oczyszczające chwasty

Pospolite rośliny porastające łąki, przydroża i lasy przydadzą się w czasie kuracji oczyszczającej.

Dlaczego warto przeprowadzić detoks?

Dlaczego warto przeprowadzić detoks?

W Europie stosuje się ponad 100 tys. chemikaliów. Jedna trzecia z nich jest trująca. Odkładają się w ludzkim ciele, uszkadzając genom, upośledzając działanie układu immunologicznego, zaburzając równowagę hormonalną, wywołując alergie, a nawet nowotwory.

Wiosenne porządki. Oczyszczamy organizm!

Wiosenne porządki. Oczyszczamy organizm!

Stale brakuje Ci energii? Masz problemy z jelitami? Dręczą Cię migreny? Nie możesz schudnąć? Masz problemy ze skórą lub alergią? Pomyśl o kompleksowym oczyszczaniu.

Trucizny są wszędzie!

Trucizny są wszędzie!

One naprawdę są wszędzie - na kanapie, na ulicy, na łące, w kosmetykach, ubraniach, a nawet w ekologicznym jajku. Poznaj wroga, by móc skutecznie oczyścić organizm.

Toksyny - przyczyny wielu chorób

Toksyny - przyczyny wielu chorób

Jeśli nie wiesz, dlaczego pojawiają się u Ciebie bóle głowy, mdłości i wymioty, problemy z koncentracją, a nawet poważniejsze schorzenia, być może odpowiedź tkwi w nadmiernym narażeniu na zanieczyszczenia.

Wszystko o poście leczniczym. Czy każdy może stosować post? Na jakie choroby pomaga głodówka?

Wszystko o poście leczniczym. Czy każdy może stosować post? Na jakie choroby pomaga głodówka?

Ludzie na całym świecie od tysiącleci praktykują posty - ze względów duchowych zaleca je większość religii. W świecie zachodnim są one stosowane również z innych pobudek: mają nas chronic przed chorobami i otyłością, a także wydłużyć nam życie. Czy wszystkie rodzaje głodówek są skuteczne i bezpieczne? Jakie problemy zdrowotne pomagają rozwiązać?

Toksyczne ryby?

Toksyczne ryby?

Ryby wciąż uchodzą za bezcenne dla zdrowia. Słusznie wierzymy, że ich obecność w diecie obniża ryzyko udaru i zawału. Jednak coraz częściej pojawiają się informacje, że powinniśmy nie jeść mięsa ryb ze względu na obecne w nim metale ciężkie.

Zakwaszenie organizmu

Zakwaszenie organizmu

Czym charakteryzuje się zakwaszenie organizmu? To przyczyna nowotworów czy ich skutek? Jak ono wpływa na nasze kości i stawy? Czy dieta alkaliczna rzeczywiście mu zapobiega? A może to tylko modny temat, którym zainteresowanie jest sztucznie podsycane? Postanowiliśmy sprawdzić, jakie poglądy dotyczące tych kwestii ścierają się obecnie w internecie.

Ten tajemniczy detoks

Ten tajemniczy detoks

Wraz z nadejściem wiosny w mediach snów zaroi się od ofert i zachęt, które powinny nas zmobilizować do przeprowadzenia kuracji uwalniającej od toksyn. Oczyszczanie organizmu - to brzmi obiecująco. Ale czy trud na pewno się opłaci?

Toksyczne związki w naszym życiu

Toksyczne związki w naszym życiu

Wszyscy wiemy, że trzeba dbać o zdrowie. Gdy coś nam dolega, idziemy do lekarza, robimy badania, przyjmujemy leki. Unikamy produktów, które w naszym przekonaniu mogą nam szkodzić, staramy się prowadzić regularny tryb życia, korzystamy z uroków spa. Ale czy rzeczywiście warto się tak starać? Czy jesteśmy w stanie skutecznie zatroszczyć się o siebie, skoro żyjemy w świecie zdominowanym przez szkodliwe substancje chemiczne?

4 kroki do usprawnienia przepływu limfy

4 kroki do usprawnienia przepływu limfy

Regularne oczyszczanie układu limfatycznego przyspiesza wydalanie toksyn, zapewnia prawidłowe odżywienie komórek oraz przyczynia się do zachowania sprężystości skóry.

Jaglany detoks - właściwości lecznicze kaszy z prosa

Jaglany detoks - właściwości lecznicze kaszy z prosa

Wysokoenergetyczna dieta oparta na ziarnach prosa dodaje energii, oczyszcza, odkwasza organizm oraz wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.

Głodówka - korzyści i zagrożenia dla organizmu

Głodówka - korzyści i zagrożenia dla organizmu

Nowe badania sugerują, że krótkotrwały post może być korzystną strategią zarówno oczyszczania, poprawienia markerów zdrowia, jak i odchudzania. Sprawdźmy, czy to nie są tylko głodne kawałki.

Pozostałe raporty

ADHD - przyczyny i metody leczenia

Wydanie tabletowe

Tablet O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą App Store