Czy organiczne jedzenie naprawdę jest zdrowsze?

Mleko prosto od krowy, jajka od kur zielononóżek, ekologiczne owoce i warzywa - jeszcze parę lat temu nikt nawet nie podejrzewał, że może być inaczej. Dziś niestety takie produkty uchodzą niemal za luksusowe i trzeba za nie słono płacić. Czy rzeczywiście warto dopłacać za lepszą jakość?

21 kwiecień 2016
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Naukowcy z Uniwersytetu Newcastle nie mają wątpliwości - organiczne pożywienie jest lepsze dl a naszego organizmu. Zarówno ekologiczne mięso, jak i mleko zawierają statystycznie aż do 50% więcej kwasów omega-3. W wytwarzanym w specjalnych warunkach nabiale wykryto zdecydowanie większe ilości kwasu linolowego, żelaza, witaminy E a nawet karotenoidów.

Po przeanalizowaniu danych zgromadzonych w 67 badaniach porównawczych, które miały na celu ustalenie różnicy pomiędzy żywnością ekologiczną i produktami wytwarzanymi masowo przez przemysł spożywczy specjalistom ze Szkocji udało się jednoznacznie wykazać, że organiczna żywność ma zdecydowanie wyższą wartość odżywczą. Zawiera więcej witamin i składników mineralnych oraz wykazuje się wyraźnie niższą zawartością toksycznych substancji, które mogą pochodzić ze środków ochrony roślin stosowanych przez rolników.

Paradoks naszej cywilizacji polega na tym, że zamiast pozostawić naturę w spokoju i dać roślinom normalnie rosnąć, wolimy dla zysku faszerować wszystko chemią. Niestety nikomu nie wychodzi to na zdrowie.

Michael Pollan's Food Rules from Ant House Studio on Vimeo.

Wczytaj więcej
Nasze magazyny