Komosa ryżowa: przyjaciel diabetyków

Osoby cierpiące na insulinooporność często zastanawiają się, czym zastąpić w diecie ryż, makaron i ziemniaki. Idealnym zamiennikiem okazuje się quinoa, czyli komosa ryżowa, zwana też ryżem peruwiańskim.

Jej indeks glikemiczny (IG) wynosi jedynie 35, podczas gdy IG makaronu to 55, ryżu - 70, a ziemniaków - aż 95. Komosa ryżowa nie powoduje zatem gwałtownego wzrostu poziomu insuliny we krwi, dostarcza zaś cenne witaminy z grupy B, żelazo i magnez oraz aminokwasy egzogenne, czyli pochodzące z pokarmu. Na szczególną uwagę wśród nich zasługuje lizyna, obecna także w mięsie, mleku i jajkach. To właśnie dzięki niej quinoa jest zalecana w diecie wegetariańskiej.

Dodajmy, że komosa ryżowa zawiera również polifenole i flawonoidy, które działając antyoksydacyjnie, opóźniają starzenie. Nie występuje w niej gluten, dlatego śmiało mogą po nią sięgać także chorzy na celiakię.