Wymowne grafiki

Kiedy warto kupować żywność organiczną

Czy wszystkie warzywa i owoce, które kupujemy powinny być organiczne? Odpowiedź na pytanie, kiedy warto kupować żywność organiczną, znajdziesz w tym artykule.

Kiedy warto kupować żywność organiczną

Jest kilka produktów nieorganicznych, po które możemy bezpiecznie sięgać, kiedy za sprawą napiętego budżetu domowego nie możemy sobie pozwolić na większy wydatek.

Oficjalne rekomendacje rządowe (brytyjskie) mówiące o pięciu porcjach warzyw i owoców, które powinniśmy spożywać każdego dnia, powinny być uzupełnione o dodatkową klauzulę: upewnij się, że jak najwięcej z nich jest organicznych, tj. z upraw ekologicznych.

Przy intensywnej uprawie warzyw i owoców, gleba, w której wzrastają jest tak wypłukana ze wszelkich składników odżywczych, że w efekcie niewiele z tego, co dzisiaj jemy zawiera w sobie taką dawkę zdrowia, jak to, czym zajadali się nasi dziadkowie. Dla ochrony upraw stosuje się m.in. pestycydy. Badania pokazują, że pewna niewielka ilość pestycydów nadal pozostaje na owocach i warzywach, nawet jeśli przed zjedzeniem dokładnie je umyjemy.

Żywność organiczna jest niestety zwykle droższa. Mając na uwadze zasobność twojego portfela i możliwości domowego budżetu amerykańska organizacja Enviromental Working Group (w skrócie EWG), która zajmuje się m.in. prawami konsumenta, kwestiami zdrowia, ochrony środowiska itp., rok w rok dokonuje zakupu warzyw i owoców w supermarketach i mniejszych sklepach. Następnie poddaje je analizie pod względem zawartości pestycydów, jakie nadal się na nich znajdują. Wiele z tych produktów jest importowanych, a więc informacje, jakie w ten sposób EWG pozyskuje mogą być użyteczne dla konsumentów z całego świata.

To, do jakich wniosków dochodzą jest dość przerażające. Często pestycydy, których stosowania zakazano są nadal w użyciu. Niektóre są śmiertelnie niebezpieczne, a ich toksyczność jest tak wysoka, że atakują nasz układ nerwowy.

Bibliografia

  1. Environmental Working Group 2013 Shopper's Guide to Pesticides in Produce, online at www.ewg.org

Po zakończeniu badania organizacja EWG sporządza listę produktów pod względem zawartości pestycydów: te, które wypadły najgorzej tworzą tzw. "Brudny tuzin", a te, które odznaczyły się najmniejszą zawartością pestycydów tworzą tzw. "Czystą piętnastkę". Jest to więc dla ciebie przewodnik, który pomoże ci zdecydować, kiedy powinieneś kupić żywność organiczną a kiedy możesz zaoszczędzić pieniądze, kupując nieorganiczną.

Oczywiście, co podkreśla EWG, nie zrażaj się całkowicie do kupowania warzyw i owoców, bo korzyści zdrowotne przeważają nad ryzykiem, nawet w przypadku tych z "Brudnego tuzina".

Zobacz też:

Zobacz także

Ile soli należy jeść?

Ile soli należy jeść?

Specjalnie powołany panel ekspertów przekonuje, że obowiązujące dziś wytyczne dotyczące ...

Jak zmniejszyć ryzyko raka?

Jak zmniejszyć ryzyko raka?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opracowała 12-punktowy poradnik, który pomoże zminimalizować ...

Jak zmniejszyć ryzyko udaru?

Jak zmniejszyć ryzyko udaru?

Apopleksji da się skutecznie zapobiegać, ale sposób prewencji zależy w dużej mierze od tego, ...

Zasada 5 sekund - prawda czy mit?

Zasada 5 sekund - prawda czy mit?

Nie wiadomo, skąd wzięło się przekonanie, że jeśli upuścimy jedzenie, to przed upływem ...

Rowerem lub pieszo do pracy

Rowerem lub pieszo do pracy

Jak wykazują najnowsze badania, jeżeli do pracy zaczniesz chodzić piechotą lub jeździć ...

Nowości

Dieta wysokotłuszczowa wydłuży życie

Dieta wysokotłuszczowa wydłuży życie

19 styczeń 2018

Wydanie tabletowe

Tablet O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą App Store