Plastikowy ryż i czosnek z antybiotykami. Uwaga na żywność z Chin!

Wiemy już, że chiński czosnek nie jest tak zdrowy, jak nasz rodzimy. Jednak informacje opublikowane w raporcie RASFF za ubiegły rok pokazują, że to nie jedyny problematyczny produkt importowany z Chin.

19 styczeń 2015 Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Unijny system ostrzegania o niebezpiecznej żywności RASFF pozwala również zwalczać oszustwa w branży spożywczej. RASFF obejmuje wszystkie państwa członkowskie, a także Islandię, Norwegię, Szwajcarię.

Każdy kraj ma swój punkt kontaktowy. Informacje przekazywane między nimi pozwalają na błyskawiczne przekazywanie informacji na temat produktów żywnościowych oraz pasz, które mogą stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

RASFF przesyła trzy rodzaje powiadomień:

  1. Powiadomienie o zagrożeniu w sytuacji, gdy konieczna jest natychmiastowa interwencja.
  2. Powiadomienie informacyjne, które nie wymaga podjęcia natychmiastowych działań, ale może dostarczać przydatnych informacji o źródle zagrożenia.
  3. Wiadomości/informacje, które dostarczają przydatnych informacji niezwiązanych bezpośrednio z wystąpieniem zagrożenia żywności.

Dzięki temu systemowi możliwe jest wczesne wychwycenie szkodliwych towarów, ostrzeżenie klientów przed zagrożeniem i wycofanie produkty z obrotu.

W Polsce informacje do RASFF przesyła Krajowy System Informowania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych. W 2013 r. RASFF przyjął 596 przypadków o zagrożeniu. Z tego 442 przypadki wymagały interwencji. Jednym z powodów była obecność:

  • wirusa zapalenia wątroby typu A w mieszankach jagód i truskawek;
  • groźnej bakterii Escherichia coli w mięsie;
  • pozostałości pestycydów w produktach roślinnych.

Najwięcej kwestionowanych produktów pochodziło z Chin. Dlatego, zanim kupisz tańszy produkt, zastanów się czy oszczędzać na zdrowiu.

Niektóre związki chemiczne wykorzystywane w produkcji żywności w Chinach:

  • sudan - barwi zupki błyskawiczne i papryczkę chili
  • wosk parafinowy - nabłyszcza owoce, warzywa i makarony
  • siarczan miedzi i chlorek cynkowy - przywraca zielony kolor warzywom i owocom

Spożywanie tych związków chemicznych powoduje biegunkę, zatrucie pokarmowe, wysypkę, alergię oraz nowotwory.

Co znaleziono w niektórych produktach żywnościowych sprowadzonych z Chin?

  • W makaronie znaleziono nabłyszczającą parafinę oraz tusz drukarski do zabarwiania.
  • W składzie miodu wykryto mieszankę z dodatkiem toksycznego syropu z rozgrzanego cukru.
  • Chiński czosnek zawiera zakazane w Europie antybiotyki.
  • W jajach znaleziono kwas alginowy, potas, żelatynę, chlorek wapnia oraz wodę z syntetycznym barwnikiem, które umieszczono w sztucznych skorupkach.
  • Ziarna ryżu zostały podrobione z ziemniaków i z plastiku.

Wczytaj więcej
Nasze magazyny