Wymowne grafiki

10 produktów, które chronią przed chorobą Alzheimera

Jeśli chcesz wyraźnie zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera lub demencję starczą, w swojej codziennej diecie powinnaś uwzględnić 10 zdrowych produktów oraz unikać pięciu, które mogą Ci zaszkodzić.

10 produktów, które chronią przed chorobą Alzheimera

Zdaniem naukowców dieta wspomagająca pracę umysłu może aż o połowę zredukować potencjalne zagrożenie osłabieniem funkcji poznawczych mózgu.

Ludzie, którzy sumiennie spożywają zalecane produkty, mają 53% mniejsze szanse, że zapadną na alzheimera, zaś ci, którzy tylko w pewnym stopniu stosują się do zasad diety na poprawę zdolności umysłowych, zmniejszają to ryzyko tylko o 35%.

Osoby, które chciałyby restrykcyjnie przestrzegać jej wytycznych, powinny jeść przynajmniej trzy porcje pełnoziarnistych posiłków złożonych z kukurydzy, brązowego ryżu, jęczmienia lub pszenicy, różnego rodzaju sałat oraz przynajmniej jednego warzywa dziennie.

Dwa razy w tygodniu należy jeść drób oraz owoce jagodowe. Zaleca się, żeby raz w tygodniu w menu pojawiły się ryby oraz rośliny strączkowe.

Jeśli lubisz podjadać między posiłkami, zawsze miej w zapasie garść orzechów. Pracę Twojego umysłu może także poprawić codzienna lampka czerwonego wina.

Dieta na poprawę zdolności umysłowych została opracowana przez dr Martę Clare Morris oraz jej zespół naukowy z Ośrodka Badań nad chorobą Alzheimera przy Centrum Medycznym Uniwersytetu Rush w Chicago.

Jest połączeniem diety śródziemnomorskiej oraz polecanej w przypadku nadciśnienia diety DASH. Została przetestowana na 923 ochotnikach w wieku od 58 do 98 lat, którzy stosowali ją przez około 4,5 roku.

10 produktów, które trzeba jeść na co dzień lub raz w tygodniu:

1. warzywa liściaste

2. pozostałe warzywa

3. orzechy

4. owoce jagodowe

5. rośliny strączkowe

6. produkty pełnoziarniste

7. ryby

8. drób

9. oliwa z oliwek

10. wino

5 produktów, których należy unikać:

1. czerwone mięso

2. masło i margaryna

3. ser

4. ciastka i słodycze

5. produkty smażone i fast food

 

Zobacz także

Obowiązkowe szczepienia - jaka jest prawda?

Obowiązkowe szczepienia - jaka jest prawda?

W niektórych krajach wakcyny są przymusowe, ale czy odsetek dzieci szczepionych jest tam rzeczywiście ...

Jedzmy jabłka! 5 zdrowotnych właściwości jabłek

Jedzmy jabłka! 5 zdrowotnych właściwości jabłek

Jeśli regularnie sięgasz po te owoce, naprawdę możesz poprawić swoje zdrowie - mówi Joanna Evans.

Mit o antybiotykach

Mit o antybiotykach

Antybiotyki do końca terapii? To niezwykle powszechne, a zarazem błędne zalecenie. Najświeższe ...

Niedoczynność i nadczynność tarczycy

Niedoczynność i nadczynność tarczycy

Ten niewielki gruczoł odpowiada w organizmie za prawidłowy przebieg wielu ważnych procesów, ...

Piramida żywieniowa dla osób starszych

Piramida żywieniowa dla osób starszych

Potrzeby organizmu zmieniają się wraz z wiekiem, dlatego Instytut Żywności i Żywienia opracował ...

Raport specjalny

Czas na detoks

Czas na detoks

Wydanie tabletowe

Tablet O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą App Store