Wymowne grafiki

Zasada 5 sekund - prawda czy mit?

Nie wiadomo, skąd wzięło się przekonanie, że jeśli upuścimy jedzenie, to przed upływem 5 sekund można je podnieść i zjeść. Najnowsze badania wyraźnie wskazują, że produkty, które wylądowały na podłodze, należy od razu wyrzucić.

Zasada 5 sekund - prawda czy mit?

Coś do jedzenia spadło na podłogę, ale przecież możesz to podnieść, zanim minie 5 sekund. Ludzie robią tak nawet w telewizji!

Ale tzw. "zasada 5 sekund" to nic innego, jak kolejna miejska legenda - a przynajmniej wszystko na to wskazuje. Sporo zależy jednak od tego, na jaką powierzchnię coś nam upadło, oraz co to dokładnie było.

Jak ustalił prof. Donald Schaffner, specjalista w dziedzinie żywienia z nowojorskiego Rutgers University, niektóre produkty wręcz przyciągają znajdujące się na podłodze zarazki. Odkrył on, że skażenie żywności zależy od ilości zawartej w niej wody oraz rodzaju podłoża i czasu, jaki jedzenie tam przeleżało1. Schaffner przetestował 4 rodzaje podłoża (stal nierdzewną, płytki ceramiczne, drewno i dywan) oraz 4 rodzaje żywności: arbuza, chleb, chleb z masłem i żelki. Poziom skażenia zarazkami sprawdzał natomiast po upływie mniej niż 1, 5, 30 oraz 300 sekund. Badane powierzchnie były suche, ale wcześniej wprowadzono na nie bakterie Enterobacter aerogenes, niepatologiczny szczep spokrewniony z Salmonellą.

Zespół Schaffnera przetestował 64 kombinacje rożnych rodzajów podłoża, jedzenia i czasu, ale z wykorzystaniem 2 metod. Eksperymenty powtórzono 20 razy, co przyniosło łącznie 2 560 wyników.

Badania wykazały, że po upływie 5 sekund plasterek arbuza uległ prawie całkowitemu zakażeniu, natomiast żelki ucierpiały najmniej - tylko czy mimo to naprawdę chcesz je zjeść?

Bibliografia

  1. Appl Environ Microbiol, 2016; AEM.01838-16

Historia jedzenia na ziemi

Wielki mongolski przywódca Dżyngis-chan pouczał swoją armię, że jedzenie nadaje się do spożycia nawet wtedy, gdy 5 godz. przeleży na ziemi. Jednak w 2014 r. badacze z Aston University oznajmili, że nie powinno się czekać dłużej niż kilka sekund. Doszli bowiem do wniosku, że jak najszybsze podniesienie jedzenia pozwala "zmniejszyć ryzyko skażenia" - co wydaje się logiczne.

Ankieta telefoniczna przeprowadzona wśród 1000 Amerykanów dowiodła, że 81% kobiet i 64% mężczyzn stosuje zasadę 5 sekund.

- Wszyscy podśmiewamy się z tej zasady - komentuje William Hallman, psycholog z Rutgers University. - A mimo to stosujemy ją, bo wydaje nam się, że zarazki naprawdę potrzebują czasu, aby dopaść jedzenie leżące na podłodze.

Dziś wiemy już na pewno, że tak nie jest.

Znajdź terapeutę i uzyskaj pomoc
Zgodnie ze swoimi potrzebami medycyny niekonwencjonalnej

Zobacz także

Skowronek czy sowa: kto jest zdrowszy?

Skowronek czy sowa: kto jest zdrowszy?

Kto rano wstaje, temu pan Bóg daje - ludowa mądrość przekonuje, że skowronkom żyje się ...

Jak wygląda test na depresję?

Jak wygląda test na depresję?

Lekarze diagnozują tę chorobę na podstawie 2 dosyć uproszczonych testów, które nie są ...

Skończ z podjadaniem dzięki... jedzeniu

Skończ z podjadaniem dzięki... jedzeniu

Apetyt nie pozwala Ci schudnąć? Wszystko przez pewne neurony - przedstawiamy więc pokarmy ...

Dieta, która pomaga schudnąć

Dieta, która pomaga schudnąć

Czy ograniczenie ilości cukru w diecie pozwoli nam szybciej pozbyć się nadprogramowych kilogramów? ...

Cukrzyca i owoce

Cukrzyca i owoce

Są źródłem niezbędnych dla zdrowia witamin, dlatego specjaliści zalecają ich częste spożywanie. ...

Szczególnie polecamy
Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Ten ważny pierwiastek uczestniczy w wielu funkcjach organizmu. Jaki suplement...

Raport specjalny

Bezpieczny dom

Bezpieczny dom

Wydanie tabletowe

Tablet O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą App Store