Wymowne grafiki

Ochrona przed infekcjami

Artykuł pochodzi z magazynu

Holistic Health listopad - grudzień 2017

Kup ten numer

W przedstawionych badaniach skupiono się na wpływie aktywności fizycznej na poziom przeciwciał IgA, IgG i IgM.

Ochrona przed infekcjami

Immunoglobuliny A (IgA) chronią przed zakażeniami błony śluzowej układu pokarmowego, dróg oddechowych i układu moczowo-płciowego.

Immunoglobuliny G (IgG) są nastawione na walkę z bakteriami, w tym z gronkowcem złocistym i paciorkowcem. Jako jedyne spośród immunoglobulin przechodzą przez łożysko z matki na płód.

Zwiększona liczba immunoglobulin M (IgM) świadczy o obecności ostrej choroby.

Julia Cember-Ogorzałek

Czy uprawianie sportu zawsze podnosi odporność?

Jak wycyznowe uprawianie sportu wpływa na odporność?

 

Alternatywne metody wzmacniające odporność Czy olej z nasion słonecznika wzmacnia odporność?

 

 

Bibliografia

  1. Med Sci Sports Exerc. 2005 Mar;37(3):374-80
  2. J Sports Med Phys Fitness. 2006 Mar; 46(1):158-62
  3. J Strength Cond Res. 2010 Oct; 24(10):2604-12
  4. Biol Sport 2011; 28(1):45-49
  5. Kulak Burun Bogaz Ihtis Derg. 2005;15(5-6):112-6.
  6. Medicine & Science in Sports & Exercise 37(4):571-8
  7. Pediatr Infect Dis J. 2004 Aug;23(8):719-25.
  8. goo.gl/W84cn4
  9. Altern Ther Health Med. 2001 Jan;7(1):38-47.
Holistic Health listopad - grudzień 2017

Zobacz także

Jak wygląda test na depresję?

Jak wygląda test na depresję?

Lekarze diagnozują tę chorobę na podstawie 2 dosyć uproszczonych testów, które nie są ...

Skończ z podjadaniem dzięki... jedzeniu

Skończ z podjadaniem dzięki... jedzeniu

Apetyt nie pozwala Ci schudnąć? Wszystko przez pewne neurony - przedstawiamy więc pokarmy ...

Dieta, która pomaga schudnąć

Dieta, która pomaga schudnąć

Czy ograniczenie ilości cukru w diecie pozwoli nam szybciej pozbyć się nadprogramowych kilogramów? ...

Cukrzyca i owoce

Cukrzyca i owoce

Są źródłem niezbędnych dla zdrowia witamin, dlatego specjaliści zalecają ich częste spożywanie. ...

Obowiązkowe szczepienia - jaka jest prawda?

Obowiązkowe szczepienia - jaka jest prawda?

W niektórych krajach wakcyny są przymusowe, ale czy odsetek dzieci szczepionych jest tam rzeczywiście ...

Narzędzia
Ikona wagi
Sprawdź swoje BMI
Nasz kalkulator pozwoli oszacować czy masa ciała jest prawidłowa
Szczególnie polecamy
Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Ten ważny pierwiastek uczestniczy w wielu funkcjach organizmu. Jaki suplement...

Raport specjalny

Schudnij na lato!

Schudnij na lato!

Nowości

Bieg długodystansowy odmładza ciało

Bieg długodystansowy odmładza ciało

17 wrzesień 2019

Wydanie tabletowe

Tablet O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą App Store