Wymowne grafiki

Ile soli należy jeść?

Specjalnie powołany panel ekspertów przekonuje, że obowiązujące dziś wytyczne dotyczące dziennego spożycia soli są przesadzone.

Ile soli należy jeść?

Nie należy spożywać więcej niż 6 g soli dziennie, co odpowiada mniej więcej łyżeczce. Przekroczenie tej granicy wiąże się ze zwiększonym ryzykiem nadciśnienia tętniczego oraz chorób układu krążenia - ostrzegają oficjalne wytyczne organizacji zdrowia.

Rzekomo śmiertelnie niebezpiecznym pierwiastkiem jest tu sód, który stanowi ok. 40% składu soli kuchennej, podczas gdy pozostałe 60% zajmują aniony chlorkowe. A zatem 6 g soli zawiera 2,3 g sodu.

Ile soli należy jeść?

Większość instytucji zdrowotnych zaleca, aby nie przekraczać spożycia 2,5 g sodu dziennie. Niektóre organizacje radzą jednak, by granica ta znajdowała się jeszcze niżej. Amerykańskie Stowarzyszenie Kardiologiczne zezwala na dzienne spożycie sodu rzędu 1,5 g, co oznacza 0,5 łyżeczki soli.

Jak postuluje jednak prominentny panel ekspertów, ostrzeżenia te są mocno przesadzone. Rzeczywisty limit dziennego spożycia soli jest 2 razy większy, niż podają oficjalne organizacje1. Bezpieczna ilość sodu, jaką można spożyć bez zwiększenia ryzyka nadciśnienia i chorób serca, to 5 g, czyli ok. 2 łyżeczki soli.

Specjaliści ze Światowej Federacji Serca, Europejskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego oraz Europejskiego Stowarzyszenia Zdrowia Publicznego twierdzą, że nie odnaleźli dowodów na poparcie obowiązującej dziś granicy spożycia soli. Dodają też, że przyjmowanie tak niewielkich ilości soli jest w praktyce niemożliwe, a nawet może być szkodliwe dla zdrowia. Zamiast tego można spokojnie jeść 3-5 g sodu dziennie.

Obowiązujące dziś wytyczne opracowano w wyniku badań, które wykazały, że ograniczenie spożycia sodu do 1,5 g dziennie obniża ciśnienie krwi. Lecz panel naukowców uznał te badania za kontrowersyjne i nieprecyzyjne.

ur Heart J, 2017 ehw549; doi: 10.1093/eurheartj/ehw549

Zobacz także

Jedzmy jabłka! 5 zdrowotnych właściwości jabłek

Jedzmy jabłka! 5 zdrowotnych właściwości jabłek

Jeśli regularnie sięgasz po te owoce, naprawdę możesz poprawić swoje zdrowie - mówi Joanna Evans.

Mit o antybiotykach

Mit o antybiotykach

Antybiotyki do końca terapii? To niezwykle powszechne, a zarazem błędne zalecenie. Najświeższe ...

Niedoczynność i nadczynność tarczycy

Niedoczynność i nadczynność tarczycy

Ten niewielki gruczoł odpowiada w organizmie za prawidłowy przebieg wielu ważnych procesów, ...

Piramida żywieniowa dla osób starszych

Piramida żywieniowa dla osób starszych

Potrzeby organizmu zmieniają się wraz z wiekiem, dlatego Instytut Żywności i Żywienia opracował ...

Leki bez badań klinicznych

Leki bez badań klinicznych

Czy lek jest bezpieczny - i czy działa? Odpowiedzi na te pytania determinują, czy preparat ...

Raport specjalny

Prawa pacjenta

Prawa pacjenta

Nowości

Układ odpornościowy i próchnica

Układ odpornościowy i próchnica

20 kwiecień 2019

Wydanie tabletowe

Tablet O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą App Store