Wymowne grafiki

Cukrzyca i owoce

Artykuł pochodzi z magazynu

Holistic Health marzec - kwiecień 2019

Kup ten numer

Są źródłem niezbędnych dla zdrowia witamin, dlatego specjaliści zalecają ich częste spożywanie. Ale owoce zawierają również dużo cukru, zwłaszcza fruktozy, więc zwykle odradza się je diabetykom i osobom zagrożonym rozwojem cukrzycy. Czy słusznie? Sprawą zajęli się naukowcy, zadając sobie zaskakujące pytanie...

Cukrzyca i owoce

1. Czy spożywanie owoców może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2?

Aby to sprawdzić, japońscy naukowcy przeprowadzili badanie, w którym wzięło udział

  • 66 105 uczestniczek Nurses' Health Study (prowadzonego w latach 1984-2008
  • 85 104 uczestniczek Nurses' Health Study II (prowadzonego w latach 1991-2009)
  • 36 173 uczestników Health Professionals Follow-up Study (prowadzonego w latach 1986-2008)

Nikt spośród ochotników nie miał zdiagnozowanej cukrzycy typu 2

Uczestnicy spożywali 3 razy dziennie następujące owoce

  • winogrona i rodzynki
  • jagody
  • śliwki suszone i świeże
  • jabłka i gruszki
  • morele
  • pomarańcze
  • truskawki
  • melony kantalupa

Dozwolone było również picie soków owocowych

Choroba rozwinęła się u 12 198 uczestników badania

Wnioski: Ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 było uzależnione od rodzaju spożywanych owoców. Jedzenie 3 porcji na tydzień jagód, jabłek lub winogron istotnie zmniejszało prawdopodobieństwo rozwoju choroby. Z kolei większe spożycie soków owocowych, które w porównaniu z owocami charakteryzuje większa koncentracja fruktozy (do wyprodukowania 5 l soku potrzeba zwykle 8 kg owoców), powodowało wzrost zagrożenia chorobą1. Zastąpienie w ciągu tygodnia 3 porcji soku owocowego trzema porcjami owoców przyczyniło się do zmniejszenia ryzyka rozwoju cukrzycy o 7%. Nie zmienia to faktu, że niskosłodzone soki owocowe mają niski IG (<50) i podobnie jak owoce zawierają węglowodany, pektyny, flawonoidy i witaminy. Spożywanie ich w umiarkowanych ilościach jest więc korzystne dla zdrowia.

Spójne wyniki badań nad owocami i cukrzycą typu 2

Metaanaliza przeprowadzona w 2017 r. wykazała, podobnie jak badanie przeprowadzone w Japonii, że istnieje odwrotna zależność między spożywaniem jabłek i gruszek a ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 22. Badaniem objęto 228 315 ochotników, z czego 14 120 osób zachorowało na cukrzycę typu 2.

Naukowcy wykazali, że... spożywanie jabłek i gruszek zmniejszało ryzyko zachorowania o 18% spożywanie 1 porcji owoców tygodniowo zmniejszało ryzyko rozwoju choroby o 3%

2. Czy sok grejpfrutowy chroni przed cukrzycą?

Aby to sprawdzić, naukowcy przeprowadzili eksperyment na myszach, które zostały podzielone na dwie grupy:

  • gryzoniom z grupy 1. (badanej) podawano pokarm o wysokiej zawartości tłuszczów i sok grejpfrutowy
  • gryzonie z grupy 2. (kontrolnej) otrzymywały pokarm wysokotłuszczowy i wodę z cukrem o takiej samej wartości kalorycznej, jak sok grejpfrutowy

Myszy z grupy badanej

  • średnio przybrały na wadze o 18% mniej niż myszy z grupy kontrolnej
  • miały o 13% niższy poziom glukozy we krwi na czczo niż myszy z grupy kontrolnej

Wnioski: Sok grejpfrutowy wpływał na organizm zwierząt w taki sam sposób, jak metformina - lek przeciwcukrzycowy. Nie wiadomo jednak, czy hamuje on rozwój choroby, ponieważ do eksperymentu zakwalifikowano wyłącznie zdrowe osobniki. Niemniej grejpfruty dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, jeśli są spożywane w umiarkowanych ilościach, można uznać za bezpieczne źródło witamin dla osób z cukrzycą typu 23.

Sprawdzaj indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny, inaczej: wskaźnik glikemiczny (ang. glycemic index, GI), to klasyfikacja produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi po upływie 2-3 godzin od ich spożycia (glikemia poposiłkowa). Mniej korzystne dla zdrowia jest spożywanie produktów o wysokim IG. Jak się on kształtuje w odniesieniu do owoców?

Wysoki IG (60-75) melony, dojrzałe banany, rodzynki, suszone daktyle, arbuzy, morele i ananasy z puszki

Średni IG (40-59) suszone figi, jagody, kiwi, papaja, mango, winogrona, ananasy, suszone morele i śliwki

Niski IG (15-39) porzeczki czarne i czerwone, agrest, czereśnie, wiśnie, jabłka świeże i duszone, gruszki, grejpfruty, mandarynki, nektarynki, pomarańcze, brzoskwinie, śliwki, morele, figi, truskawki, maliny, owoce morwy, zielone banany

 Julia Cember

Bibliografia

  1. BMJ 2013;347:f 5001
  2. Food Funct. 2017 Mar 22;8(3):927-934. doi: 10.1039/c6fo01378c.
  3. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0108408
Znajdź terapeutę i uzyskaj pomoc
Zgodnie ze swoimi potrzebami medycyny niekonwencjonalnej

Zobacz także

Skowronek czy sowa: kto jest zdrowszy?

Skowronek czy sowa: kto jest zdrowszy?

Kto rano wstaje, temu pan Bóg daje - ludowa mądrość przekonuje, że skowronkom żyje się ...

Jak wygląda test na depresję?

Jak wygląda test na depresję?

Lekarze diagnozują tę chorobę na podstawie 2 dosyć uproszczonych testów, które nie są ...

Skończ z podjadaniem dzięki... jedzeniu

Skończ z podjadaniem dzięki... jedzeniu

Apetyt nie pozwala Ci schudnąć? Wszystko przez pewne neurony - przedstawiamy więc pokarmy ...

Dieta, która pomaga schudnąć

Dieta, która pomaga schudnąć

Czy ograniczenie ilości cukru w diecie pozwoli nam szybciej pozbyć się nadprogramowych kilogramów? ...

Cukrzyca i owoce

Cukrzyca i owoce

Są źródłem niezbędnych dla zdrowia witamin, dlatego specjaliści zalecają ich częste spożywanie. ...

Szczególnie polecamy
Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Ten ważny pierwiastek uczestniczy w wielu funkcjach organizmu. Jaki suplement...

Raport specjalny

Bezpieczny dom

Bezpieczny dom

Nowości

Jajka nie podwyższają poziomu cholesterolu

Jajka nie podwyższają poziomu cholesterolu

16 październik 2019

Wydanie tabletowe

Tablet O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą App Store