Algi: Chlorella, Spirulina i Ecklonia Cava pomagają leczyć choroby

Algi z dna jezior i oceanów całego świata mogą pomóc w walce z rakiem, otyłością i chorobami serca. Chlorella, Spirulina i Ecklonia Cava pomagają leczyć choroby.

Mogłoby się zdawać, że algi to nic więcej, jak nieprzyjemny osad ze zbiorników wodnych. Nic bardziej błędnego! Niektóre z tych mikroorganizmów biorą istnym szturmem naukowy rynek suplementów.

Chlorella, Spirulina oraz Ecklonia Cava - jadalne algi pełne cennych składników odżywczych i przeciwutleniaczy - mogą pomóc w leczeniu całego szeregu często występujących chorób; od raka, poprzez otyłość, aż do wysokiego poziomu cholesterolu. Określane najlepszym zdrowym jedzeniem, algi są obecnie szeroko dostępne w Internecie oraz w sklepach ze zdrową żywnością w postaci kapsułek, tabletek, proszków i płatków.

A zatem wszystkim, którzy nie próbowali jeszcze "super mułu" polecamy zapoznać się z piętrzącymi się dowodami na jego skuteczność...

Chlorella

Jednokomórkowa zielona alga rosnąca w słodkowodnych zbiornikach na Dalekim Wschodzie.

Rak Chlorella vulgaris, odmiana często używana w suplementach, likwiduje komórki rakowe zarówno u szczurów, jak i u ludzi, podobnie jak C. vulgaris i C. ellipsoidea - inne gatunki z rzędu Chlorella, są w stanie zatrzymać rozrost komórek raka jelita grubego u ludzi. Jak wynika z jedynego opublikowanego badania dotyczącego chorych na raka pacjentów przyjmujących glony Chlorella, C. pyrenoidosa zwiększała u nich odporność organizmu.

Utrata wagi Chlorella powoduje zauważalną utratę wagi zarówno u ludzi otyłych, jak i u zdrowych. Pewne badanie na szczurach wykazało zaś, że alga ta może pomóc w zapobieganiu przybierania na wadze w okresie menopauzy.

Nadciśnienie tętnicze 25% pacjentów z łagodnym bądź umiarkowanym nadciśnieniem tętniczym biorących C. pyrenoidosa dwa razy dziennie przez dwa miesiące osiągnęło poziom 90 mmHg ciśnienia rozkurczowego. Ogólnie jedna trzecia pacjentów zaobserwowała poprawę ciśnienia krwi.

Cholesterol Przegląd pacjentów cierpiących na fibromialgię, nadciśnienie tętnicze oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego wykazał, że Chlorella wykazuje działanie obniżające poziom cholesterolu, poza innymi korzyściami (poparte badaniami na zwierzętach).

Bibliografia

  1. J Zhejiang Univ Sci B, 2009; 10: 14-21; Clinics [Sao Paulo], 2010; 65: 1371-7
  2. J Agric Food Chem, 2008; 56: 10521-6
  3. Phytother Res, 1990; 4: 220-31
  4. Nutr Cancer, 1995; 24: 197-202
  5. Biofactors, 2010; 36: 408-14
  6. Food Chem Toxicol, 2009; 47: 1653-8
  7. PLoS One, 2012; 7: e33618
  8. J Med Food, 2008; 11: 395-404
  9. Phytother Res, 2004; 18: 164-8
  10. Nutr Rep Int, 1986; 33: 565-74
  11. Phytother Res, 2012; 26: 363-8
  12. J Med Food, 2002; 5: 141-52
  13. Lipids Health Dis, 2007; 6: 33
  14. Nutr Res Pract, 2011; 5: 93-100
  15. Altern Ther Health Med, 2001; 7: 79-91; Nutr Res Pract, 2008; 2: 204-10
  16. Ann Nutr Metab, 2008; 52: 322-80
  17. J Med Food, 2012; 15: 1038-44
  18. J Nutr, 1999; 129: 1731-6; Nutr Res Pract, 2009; 3: 15-22; Toxicol Ind Health, 2009; 25: 551-6; J Toxicol Sci, 2010; 35: 101-5
  19. J Med Food, 2007; 10: 134-42
  20. Clin Toxicol [Phila], 2006; 44: 135-41
  21. J Hazard Mater, 2009; 164: 1304-9
  22. Eur Arch Otorhinolaryngol, 2008; 265: 1219-23
  23. Int J Sport Nutr Exerc Metab, 2010; 20: 72-9

Odtruwanie Jak dowiodły testy na zwierzętach, Chlorella pomaga oczyścić organizm z toksycznych substancji, takich jak metale ciężkie czy pestycydy. Szczury, którym podawano dioksyny, toksyczne związki chemiczne, oraz Chlorellę wydalały więcej dioksyn niż te, którym nie podano alg. Nie przeprowadzono jak dotąd zbyt wiele badań na ludziach, ale w mleku ciężarnych kobiet przyjmujących suplementy C. pyrenoidosa odnotowano niższe stężenie dioksyn w porównaniu do grupy kontrolnej.

Dodatkowe korzyści Według kilku badań, Chlorella może być stosowana w leczeniu fibromialgii, schorzenia nerwowego powodującego ból i zmęczenie oraz wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.

Spirulina

Zielononiebieska alga znajdująca się w słonowodnych jeziorach Meksyku i Ameryki Środkowej.

Rak Podczas trwającego rok testu na pacjentach z leukoplakią w obrębie jamy ustnej (jest to rodzaj stanu przedrakowego powodowany zazwyczaj paleniem lub żuciem tytoniu), u prawie połowy schorzenie całkowicie zniknęło. W grupie przyjmującej placebo zanik zaobserwowano jedynie u 7% pacjentów.

Utrata wagi Otyli pacjenci przyjmujący 2,8 g trzy razy dziennie stracili po miesiącu niewielką część wagi, ale jak dotąd nie istnieją dowody na to, jakie działanie przyniosłoby stosowanie tego wodorostu u ludzi zdrowych bądź z niewielką nadwagą.

Nadciśnienie tętnicze Pacjenci biorący 4,5 g S. maxima dziennie przez sześć tygodni odnotowali drastyczny spadek ciśnienia skurczowego i rozkurczowego. Najmłodsi uczestnicy badania (z grupy wiekowej 18-38 lat) osiągnęli najlepsze rezultaty.

Cholesterol U mężczyzn i kobiet w podeszłym wieku przyjmujących dziennie 8 g tych alg zauważono znaczący spadek poziomu cholesterolu w porównaniu do pacjentów przyjmujących placebo.

Odtruwanie U pacjentów z zatruciem arszenikiem (co jest częstym problemem w krajach rozwijających się, wynikłym ze spożywania skażonej wody) 250 g wyciągu ze spiruliny z dodatkiem cynku (2 g) przyjmowane dwa razy dziennie pozwoliło znacząco oczyścić organizm z arszeniku, co potwierdziły badania krwi i moczu. Alga ta pozwala też usuwać z organizmu kadm i ołów (przynajmniej u zwierząt).

Dodatkowe korzyści Spirulina może być pomocna w zwalczaniu kichania, swędzenia i innych objawów alergii, w tym kataru siennego.

Ecklonia cava

Brązowy wodorost rosnący w wodach u wybrzeży Japonii i południowokoreańskiej wyspy Czedżu.

Rak Ecklonia cava stanowi bogate źródło florotanin - przeciwutleniających polifenoli o silnym działaniu przeciwrakowym. Pochodne jednej z tych florotanin wstrzymały rozrost komórek rakowych piersi u ludzi6 oraz nowotworów płuc u myszy. Jak dotąd nie przeprowadzono jednak badań na pacjentach z rakiem.

Utrata wagi Otyli pacjenci przyjmujący polifenole pochodzące z Ecklonia cava w dawkach niskich (72 mg/dzień) lub wysokich (144 mg/dzień) zauważalnie stracili na wadze już po trzech miesiącach. W porównaniu do pacjentów biorących placebo, znacznie zmniejszył się u nich wskaźnik masy ciała BMI, poziom tłuszczu w organizmie, obwód pasa oraz stosunek talii do bioder.

Nadciśnienie tętnicze Badania laboratoryjne wykazały, że florotanina o nazwie dieckol może mieć takie samo działanie, jak inhibitory konwertazy angiotensyny (ACE), klasyczne leki na nadciśnienie. Jak dotąd nie przeprowadzono zbyt wielu badań na ludziach, ale okazało się już, że wysokie dawki polifenoli E. cava (144 mg/dzień) obniżają ciśnienie krwi.

Cholesterol Wysokie dawki polifenoli Ecklonia cava (400 mg/dzień) obniżyły poziom cholesterolu po trzech miesiącach, ale dawka mniejsza o nawet ponad połowę (144 mg/dzień) również zadziała. Polifenole te redukują poziom lipoprotein niskiej gęstości, a więc "złego" cholesterolu LDL, podwyższając tym samym poziom "dobrego" cholesterolu HDL.

Odtruwanie Niestety nie udało nam się znaleźć żadnych opublikowanych badań nt. potencjalnych możliwości odtruwających Ecklonia cava.

Dodatkowe korzyści Pewne badanie udowodniło, że stosowana jako suplement diety u osób aktywnych fizycznie E. cava może dodawać energii i niwelować zmęczenie.

Chlorella, Spirulina i Ecklonia cava. Werdykt

Chlorella, Spirulina i Ecklonia cava wykazują potencjał jako lekarstwa na cały szereg chorób i schorzeń. Osobom pragnącym wypróbować ich działanie na sobie polecamy jednak ograniczyć się do dwóch pierwszych gatunków, jako że są one najlepiej zbadane.

Jak dotąd, większość badań nad E. cava przeprowadzonych zostało na zwierzętach lub wręcz w probówkach. Do tej pory udało nam się znaleźć jedynie trzy publikacje testów klinicznych przeprowadzonych na ludziach przyjmujących Ecklonia cava.

Ponadto, nadal nie jesteśmy w stanie określić optymalnej dawki glonów Chlorella i Spirulina; w niektórych badaniach stosowano dawki wysokie, w innych niskie.

W celu przyjmowania alg dla ogólnej poprawy zdrowia wystarczy podążać za wskazówkami podanymi przez producenta na opakowaniu. Jeśli jednak mają być one stosowane do leczenia konkretnej przypadłości, radzimy wpierw skonsultować się z doświadczonym specjalistą.

Joanna Evans

Zobacz także

Fuleren C60 - cząsteczka węgla, która wydłuża życie

Fuleren C60 - cząsteczka węgla, która wydłuża życie

Ta mało znana cząsteczka - jeden z najpotężniejszych przeciwutleniaczy - rewolucjonizuje opiekę zdrowotną i perspektywy długowieczności. Szczegółowo przedstawia ją Cate Montana.

Męska niepłodność - pokonaj ją naturalnie!

Męska niepłodność - pokonaj ją naturalnie!

Kiedy myślimy o problemach z zajściem w ciążę, skupiamy się przede wszystkim na roli kobiety. Co jednak, jeśli to u panów dochodzi do buntu w organizmie?

Nadmierna higiena jest szkodliwa dla zdrowia

Nadmierna higiena jest szkodliwa dla zdrowia

Poddawanie w wątpliwość konieczności respektowania zasad higieny może w dzisiejszych czasach brzmieć niedorzecznie. A jednak właśnie nasza konsekwentna walka o czystość może okazać się przyczyną osłabienia układu odpornościowego, które skutkuje narastającą falą schorzeń alergicznych i autoimmunologicznych.

Andropauza i osteoporoza

Andropauza i osteoporoza

Zbyt mała ekspozycja na słońce może stać się przyczyną wczesnej osteoporozy. Dotyczy to zarówno mężczyzn czynnych zawodowo, przebywających przez większą część dnia w biurach, jak i emerytów, jeśli ograniczają oni swoją aktywność poza domem.

Czy opalanie w ciąży jest bezpieczne?

Czy opalanie w ciąży jest bezpieczne?

Latem nietrudno złapać opaleniznę. Czym kierować się podczas wyboru kremu przeciwsłonecznego, by mieć pewność, że nie zaszkodzi on naszemu dziecku?

Narzędzia
Ikona wagi
Sprawdź swoje BMI
Nasz kalkulator pozwoli oszacować czy masa ciała jest prawidłowa
Szczególnie polecamy
Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Ten ważny pierwiastek uczestniczy w wielu funkcjach organizmu. Jaki suplement...

Raport specjalny

Schudnij na lato!

Schudnij na lato!

Nowości

Dlaczego alzheimer woli kobiety?

Dlaczego alzheimer woli kobiety?

30 wrzesień 2019

Wydanie tabletowe

Tablet O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą App Store