Pyszna tęczowa sałatka

Ta wyśmienita i oryginalna sałatka błyskawicznie zapewni Ci porcję zdrowia.

Wszyscy wiemy, jak istotne jest jedzenie zielonych warzyw, ale prawdziwą sztuką pozostaje takie ich przyrządzenie, by były naprawdę smaczne. Cały sęk w tym, żeby wykazać się pomysłowością i połączyć je w nieoczywistych kombinacjach ze składnikami o zaskakujących kolorach i strukturach.

W przepisie na tę pyszną sałatkę postanowiłam zatem wymieszać liście sałaty i lubczyku z soczystymi truskawkami i kwiatami nagietka. Całość uzupełniłam mieszanką pikantnych przypraw, które z pewnością podziałają na kubki smakowe.

Sałatka nie tylko wygląda i smakuje fantastycznie, ale też stanowi prawdziwą bombę witamin i składników odżywczych.

Sałata to doskonałe źródło witaminy K (która jest istotna dla zdrowia kości i zapobiega powstawaniu skrzepów krwi) oraz witaminy A odpowiedzialnej za kondycję skóry i układu immunologicznego.

Kwiatostan nagietka jest w pełni jadalny i zawiera moc karotenoidów oraz przeciwutleniaczy zwalczających szkodliwe wolne rodniki. Kwiaty te, ze względu na kolor płatków i pyłku, dodadzą sałatce przyjemną, żółtą barwę. Sprawdzą się więc jako zamiennik szafranu.

Truskawki zawierają moc zdrowych składników odżywczych, dużo witaminy C oraz manganu.

Lubczyk to tradycyjna roślina ogrodowa bogata w kwercetynę o naturalnym działaniu antyhistaminowym, którą stosuje się w łagodzeniu objawów alergii sezonowej i innych uczuleń. Liście lubczyku będą świetnym dodatkiem do sałatek i zup.

Nasiona lnu, zwane też siemieniem lnianym, to doskonałe źródło białka, błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3, które dodatkowo poprawiają perystaltykę jelit.

Tęczowa sałatka: 4-6 porcji

1 pokrojona sałata o chrupiących, zielonych liściach (np. batawii)

15 pokrojonych liści świeżej bazylii garść pokrojonego świeżego lubczyku

1/2 pokrojonej czerwonej cebuli

10 truskawek (najlepiej ekologicznych) podzielonych na ćwiartki

3 całe kwiaty nagietka lub same ich płatki, świeże lub suszone

(opcjonalnie) 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek tłoczonej na zimno

2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z cytryny

3 łyżki stołowe mieszanki pikantnych przypraw

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzuć po prostu do dużej miski i wymieszaj

Mieszanka pikantnych przypraw

1 szklanka siemienia lnianego

1/2 łyżeczki soli himalajskiej, kminu rzymskiego, suszonej kurkumy

1 łyżeczka suszonej bazylii, suszonej kolendry, nasion czarnego kminku, suszonego lubczyku, papryki w proszku 1/2 łyżeczki

1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

Przygotowanie:

1. Siemię lniane, sól i pieprz zmiel na drobny proszek w wysokoobrotowym blenderze bądź młynku do kawy.

2. Przełóż do szczelnego pojemnika i dodaj pozostałe składniki.

3. Potrząsaj, aż składniki się połączą.

4. Przechowuj przez kilka dni w szczelnym pojemniku, w suchym i chłodnym miejscu.

 

Markéta Bola jest dietetykiem naturalistką i kucharką potraw surowych. Oferuje posiłki kuchni witariańskiej, prowadzi też warsztaty i kursy. Jest współprowadzącą festiwali Tree of Life Wellbeing & Vitality Festivals w środkowej Anglii.

Zobacz też:

Zobacz także

Witariański kisz

Witariański kisz

Chia, siemię lniane i pestki dyni świetnie komponują się w przepisie na witariański kisz.

Kuchnia witariańska na zielono: ogórek, pistacje i koper włoski

Kuchnia witariańska na zielono: ogórek, pistacje i koper włoski

Smoothie w połączeniu z orzechową przekąską to idealna propozycja na lato.

Czystek - właściwości lecznicze i zastosowanie

Czystek - właściwości lecznicze i zastosowanie

Czystek jest ziołem o licznych właściwościach leczniczych. Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo oraz zwalcza stany zapalne w organizmie. Regularne picie herbaty z czystka przyczynia się do wzrostu odporności, zmniejszając podatność na infekcje.

Pyszna tęczowa sałatka

Pyszna tęczowa sałatka

Ta wyśmienita i oryginalna sałatka błyskawicznie zapewni Ci porcję zdrowia.

Rak z grilla

Rak z grilla

Kiedy tłuszcz wytapiający się z mięsa ścieka na rozgrzany węgiel, powstają kancerogenne substancje PAH i HCA. Im częściej i dłużej grillujemy w wysokiej temperaturze, tym bardziej zwiększa się ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego, pęcherza moczowego i piersi.