Czystek - właściwości lecznicze i zastosowanie

Czystek jest ziołem o licznych właściwościach leczniczych. Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo oraz zwalcza stany zapalne w organizmie. Regularne picie herbaty z czystka przyczynia się do wzrostu odporności, zmniejszając podatność na infekcje.

Czystek – czym jest?

Czystek jest ozdobnym krzewem o białych lub różowych kwiatach pochodzącym z południa Europy. Osiąga około 60-100 centymetrów wysokości. Wykorzystywany jest od bardzo dawna w ziołolecznictwie - w starożytności stosowany był w formie żywicy o ciemnej barwie jako środek przeciwko biegunce oraz leczący infekcje dróg oddechowych. Napar z czystka odznacza się wysoką zawartością polifenoli roślinnych – substancji należących do naturalnych przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki tlenowe przyczyniające się do rozwoju wielu chorób, m.in. układu krążenia i nowotworów.

Jakie właściwości lecznicze posiada czystek?

Picie naparów z czystka wykazuje bardzo korzystny wpływ na organizm. Ziele czystka wzmacnia naturalną odporność organizmu, zapobiegając przeziębieniom, zakażeniom oraz rodzaju infekcjom bakteryjnym, grzybiczym i wirusowym (źródło: Medme.pl).

Czystek, dzięki zawartości polifenoli roślinnych, chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi, takimi jak miażdżyca, choroba niedokrwienna mięśnia sercowego oraz przed zawałem serca, gdyż działa przeciwzakrzepowo. Regularne picie herbaty z czystka prowadzi do oczyszczenia organizmu z toksyn, co poprawia samopoczucie i ogólny stan zdrowia.

Obecność antyoksydantów, w tym ziele, pozytywnie wpływa na stan skóry, opóźnia proces starzenia się i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Stosowanie czystka wspomaga leczenie trądziku, łuszczycy oraz łupieżu, a także przyspiesza proces gojenia się ran. Ziele wykorzystywane jest również jako ochrona przed kleszczami mogącymi wywoływać niebezpieczną dla życia człowieka chorobę - boreliozę.

Jak należy stosować czystek?

Czystek dostępny jest w aptekach oraz sklepach ze zdrową żywnością w postaci suszonego ziela, z którego przygotowuje się napar. Ziele w postaci drobno pociętych listków należy zalać wrzątkiem i zaparzać przez około 10-15 minut. Napar powinno się wypić bezpośrednio po przygotowaniu. Korzystne efekty zdrowotne zaczynają być odczuwane po upływie około trzech miesięcy regularnego picia herbaty. Czystek znajduje również zastosowanie przy infekcjach górnych dróg oddechowych w postaci inhalaci.

• Do miseczki wlewa się gorącą wodę, do której następnie dodaje się 2-3 łyżeczki czystka lub dwie torebki herbaty z czystka.
• Głowę należy przykryć ręcznikiem, zakrywając również miseczkę z naparem.
• noszącą się parę powinno się wdychać przez około 15 minut. Opary wdycha się nosem, a wydycha ustami.

Czystek stosowany jest również jako preparat odstraszający kleszcze i komary. Przygotowany napar wystarczy przelać, np. do dokładnie wyczyszczonego spryskiwacza do kwiatów, dodając odrobinę olejku miętowego. Przy zwalczaniu łupieżu oraz łuszczycy wykorzystywana jest płukanka z czystka przygotowywana podobnie jak napar, a następnie ostudzona. Herbatką zaleca się również przemywać skórę twarzy o cerze trądzikowej lub z podrażnieniami.

Zobacz też:

Zobacz także

Witariański kisz

Witariański kisz

Chia, siemię lniane i pestki dyni świetnie komponują się w przepisie na witariański kisz.

Kuchnia witariańska na zielono: ogórek, pistacje i koper włoski

Kuchnia witariańska na zielono: ogórek, pistacje i koper włoski

Smoothie w połączeniu z orzechową przekąską to idealna propozycja na lato.

Czystek - właściwości lecznicze i zastosowanie

Czystek - właściwości lecznicze i zastosowanie

Czystek jest ziołem o licznych właściwościach leczniczych. Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo oraz zwalcza stany zapalne w organizmie. Regularne picie herbaty z czystka przyczynia się do wzrostu odporności, zmniejszając podatność na infekcje.

Pyszna tęczowa sałatka

Pyszna tęczowa sałatka

Ta wyśmienita i oryginalna sałatka błyskawicznie zapewni Ci porcję zdrowia.

Rak z grilla

Rak z grilla

Kiedy tłuszcz wytapiający się z mięsa ścieka na rozgrzany węgiel, powstają kancerogenne substancje PAH i HCA. Im częściej i dłużej grillujemy w wysokiej temperaturze, tym bardziej zwiększa się ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego, pęcherza moczowego i piersi.