Makaron z dyni

Z pestek tego jesiennego warzywa można przyrządzić smakowite przystawki i przekąski.

Dynia to wszechstronne warzywo, które z powodzeniem można stosować jako składnik różnorodnych potraw, zarówno tych przyrządzanych na słodko, jak i pikantnych. Prawie wszystkie jej części są jadalne, w tym mięsista skórka, pestki, liście i kwiaty, a co istotne - nadają się do spożycia na surowo.

Dynia zawiera moc przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki, np. witaminy A, C i E, które spowalniają proces starzenia się komórek. Znajduje się w niej również wiele cennych mikroelementów, takich jak miedź, wapń, potas czy fosfor.

Mój przepis na pikantny makaron z dyni idealnie sprawdzi się jako pyszna, bezglutenowa przystawka lub prosta przekąska. Z kolei dodatek świeżo poszatkowanych winogron, kapka miodu i szczypta cynamonu przeistoczą danie w wyborny i zarazem zdrowy deser.

Wskazówka

Przy wyborze suszonych owoców i bakalii polecam unikać tych konserwowanych dwutlenkiem siarki (E220). Związek ten uwydatnia kolor moreli, brzoskwiń, fig i śliwek oraz powstrzymuje procesy gnilne, lecz istnieje możliwość, że wywołuje bądź nasila stany alergiczne, np. astmę1. Zamiast miast tego warto zatem rozejrzeć się za produktami ekologicznymi, suszonymi w sposób naturalny.

Bibliografia

  1. Br J Dis Chest, 1980; 74: 128–34

Makaron dyniowy z orzechami (2 porcje)

Składniki: 2 szklanki dyni startej na tarce w kształt makaronu, 1/4 szklanki orzeszków piniowych, namoczonych w wodzie, 6 suszonych moreli pokrojonych w plasterki, 6 połówek suszonych pomidorów pokrojonych w plasterki, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno, szczypta pieprzu kajeńskiego, szczypta soli himalajskiej (opcjonalnie), garść świeżej trybuli ogrodowej

Przygotowanie:

1. Dynię dowolnej odmiany obierz i zetrzyj w robocie kuchennym lub na tarce o szerokich oczkach, by uzyskała formę makaronu.

2. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, po czym odstaw na jakiś czas, by olej i sok z cytryny się wchłonęły.

3. Udekoruj danie listkami trybuli (jest to roślina z rodziny selerowatych) lub dowolną inną natką. Smacznego!

Markéta Bola jest specjalistką żywienia naturalnego i profesjonalną kucharką, zajmującą się tzw. dietą surową (inaczej raw food lub witariańską). Prowadzi warsztaty, wykłady, wydarzenia kulinarne oraz festiwal Tree of Life Wellbeing & Vitality.

Zobacz też:

Zobacz także

Wycięcie tarczycy: suplementy i dieta

Wycięcie tarczycy: suplementy i dieta

Bez tarczycy można żyć - pod warunkiem, że codziennie przyjmuje się suplementy jej hormonów i, o czym mało kto wie, stosuje odpowiednią dietę.

Przekąski w podróży

Przekąski w podróży

Spożywanie posiłków w drodze nie musi być nudne i zapychające.

Naturalne napoje izotoniczne

Naturalne napoje izotoniczne

To naturalne, że w czasie wakacji odczuwamy dużo większą ochotę na produkty odświeżające, nawilżające, takie jak soki, koktajle, sałatki, surówki, owoce, lody czy zimne napoje.

Ciasto bananowe bez pieczenia

Ciasto bananowe bez pieczenia

Ten pyszny i zdrowy deser zawróci w głowie każdemu.

Warto jeść kiełki

Warto jeść kiełki

Chińczycy poznali się na ich leczniczych mocach już 5 tys. lat temu. Potrafią usunąć zmęczenie, przywrócić blask cerze, regulować poziom hormonów i ciśnienia, a to dopiero początek listy...

Raport specjalny

Schudnij na lato!

Schudnij na lato!

Nowości

Sauna? Najlepiej 4 razy w tygodniu

Sauna? Najlepiej 4 razy w tygodniu

23 wrzesień 2018

Wydanie tabletowe

Tablet O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą App Store