Makaron z dyni

Z pestek tego jesiennego warzywa można przyrządzić smakowite przystawki i przekąski.

Dynia to wszechstronne warzywo, które z powodzeniem można stosować jako składnik różnorodnych potraw, zarówno tych przyrządzanych na słodko, jak i pikantnych. Prawie wszystkie jej części są jadalne, w tym mięsista skórka, pestki, liście i kwiaty, a co istotne - nadają się do spożycia na surowo.

Dynia zawiera moc przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki, np. witaminy A, C i E, które spowalniają proces starzenia się komórek. Znajduje się w niej również wiele cennych mikroelementów, takich jak miedź, wapń, potas czy fosfor.

Mój przepis na pikantny makaron z dyni idealnie sprawdzi się jako pyszna, bezglutenowa przystawka lub prosta przekąska. Z kolei dodatek świeżo poszatkowanych winogron, kapka miodu i szczypta cynamonu przeistoczą danie w wyborny i zarazem zdrowy deser.

Wskazówka

Przy wyborze suszonych owoców i bakalii polecam unikać tych konserwowanych dwutlenkiem siarki (E220). Związek ten uwydatnia kolor moreli, brzoskwiń, fig i śliwek oraz powstrzymuje procesy gnilne, lecz istnieje możliwość, że wywołuje bądź nasila stany alergiczne, np. astmę1. Zamiast miast tego warto zatem rozejrzeć się za produktami ekologicznymi, suszonymi w sposób naturalny.

Bibliografia

  1. Br J Dis Chest, 1980; 74: 128–34

Makaron dyniowy z orzechami (2 porcje)

Składniki: 2 szklanki dyni startej na tarce w kształt makaronu, 1/4 szklanki orzeszków piniowych, namoczonych w wodzie, 6 suszonych moreli pokrojonych w plasterki, 6 połówek suszonych pomidorów pokrojonych w plasterki, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno, szczypta pieprzu kajeńskiego, szczypta soli himalajskiej (opcjonalnie), garść świeżej trybuli ogrodowej

Przygotowanie:

1. Dynię dowolnej odmiany obierz i zetrzyj w robocie kuchennym lub na tarce o szerokich oczkach, by uzyskała formę makaronu.

2. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, po czym odstaw na jakiś czas, by olej i sok z cytryny się wchłonęły.

3. Udekoruj danie listkami trybuli (jest to roślina z rodziny selerowatych) lub dowolną inną natką. Smacznego!

Markéta Bola jest specjalistką żywienia naturalnego i profesjonalną kucharką, zajmującą się tzw. dietą surową (inaczej raw food lub witariańską). Prowadzi warsztaty, wykłady, wydarzenia kulinarne oraz festiwal Tree of Life Wellbeing & Vitality.

Zobacz też:

Zobacz także

Nie daj się zwariować przed Świętami

Nie daj się zwariować przed Świętami

Jeśli drżysz na samą myśl o świątecznych przygotowaniach, koniecznie przeczytaj, jak przetrwać ten czas i naprawdę cieszyć się Bożym Narodzeniem.

Atopowe zapalenie skóry: 12 sprzymierzeńców

Atopowe zapalenie skóry: 12 sprzymierzeńców

Nie musisz cierpieć z powodu egzemy i świądu. Oto 10 potwierdzonych sposobów zwalczających atopowe zapalenie skóry.

Witamina D lubi towarzystwo

Witamina D lubi towarzystwo

Najpierw odkryto związek między aktywnością witamin D3 i K2. Badając wpływ słonecznej witaminy na profilaktykę osteoporozy - jej najważniejszą właściwość - naukowcy zauważyli, że samodzielnie nie jest ona w stanie odpowiednio regulować gospodarki wapniowej.

Nietolerancja laktozy. Poznaj objawy

Nietolerancja laktozy. Poznaj objawy

Uważana za powszechną, często mylona z alergią na mleko, obwiniana o wykluczenie nabiału z diety... Wokół tej dolegliwości narosło sporo mitów. Spróbujemy się z nimi rozprawić.

Kiedy włosy wypadają...

Kiedy włosy wypadają...

Kiedy włosów zaczyna ubywać, konieczne jest rozpoznanie przyczyny problemu. Niekiedy by go rozwiązać, wystarczy zmienić szampon. Czasem jednak nadmierna utrata włosów świadczy o zaburzeniach hormonalnych lub chorobie...

Wydanie tabletowe

Tablet O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą App Store