Zmniejsz ryzyko raka i zadbaj o oczy dzięki sałatce

W witariańskich potrawach znajdziemy pełne witamin warzywa i owoce w kolorach zieleni, czerwieni oraz pomarańczy.

Owoce i warzywa w intensywnych barwach nie tylko ładnie wyglądają na talerzu, ale też wzbogacają potrawy o niezliczone składniki odżywcze, wzmacniając tym samym nasze zdrowie.

Dla przykładu likopen, czyli antyoksydant nadający pomidorom ich czerwony kolor, obniża ryzyko rozwoju raka i chorób serca1. Karotenoidy, odpowiedzialne za barwę pomarańczy, stanowią za to doskonałe źródło witaminy A, kluczowej dla kondycji oczu i układu odpornościowego.

Jeśli chodzi zaś o zielone warzywa, chyba nikogo nie trzeba przekonywać o ich dobroczynnych właściwościach.

Namawiam zatem wszystkich Czytelników, aby wypróbowali moje barwne przepisy witariańskie. Polecam zwłaszcza przepyszne, domowe guacamole z koprem - idealne jako dip do krakersów lub przekąsek z chrupiących warzyw - oraz makaron z korzenia selera, przyozdobiony makiem i mandarynką, który wygląda i smakuje wyśmienicie.

Guacamole z koprem

Makaron z korzenia selera z makiem

Składniki:

2 awokado

1/2 szklanki świeżego groszku (ewentualnie mrożonego)

1 mała biała cebula

1 garść (15 g) świeżego kopru

2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z limonki

1/2 łyżeczki soli himalajskiej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj w blenderze.

Powstałe guacamole podawaj przyozdobione pomidorkami koktajlowymi, groszkiem i brokułem (lub innymi warzywami i owocami wedle uznania).

 

 

Składniki:

3 szklanki (ok. 1/3 korzenia) startego selera

1/2 pomarańczowej papryki

1 łyżka stołowa ziaren maku

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek tłoczonej na zimno

1 łyżka stołowa świeżo wyciśniętego soku z mandarynki

1/2 łyżeczki soli himalajskiej cała mandarynka do dekoracji

Przygotowanie:

1. Obierz korzeń selera i zetrzyj go na drobne paseczki w robocie kuchennym.

2. Dodaj pozostałe składniki i całość przenieś do dużej miski, po czym delikatnie wymieszaj dłońmi.

3. Obierz mandarynkę i podziel na plasterki, aby udekorować danie na talerzu.

4. Podawaj od razu po przyrządzeniu lub przechowuj w lodówce w odpowiednim pojemniku.

Markéta Bola jest specjalistką żywienia naturalnego i profesjonalną kucharką, zajmującą się tzw. dietą surową (inaczej raw food lub witariańską). Prowadzi warsztaty, wykłady, wydarzenia kulinarne oraz festiwal Tree of Life Wellbeing & Vitality.

Bibliografia

  1. Molecules, 2010; 15: 959–87; Arch Latinoam Nutr, 2009; 59: 120-7

Zobacz też:

Zobacz także

Wycięcie tarczycy: suplementy i dieta

Wycięcie tarczycy: suplementy i dieta

Bez tarczycy można żyć - pod warunkiem, że codziennie przyjmuje się suplementy jej hormonów i, o czym mało kto wie, stosuje odpowiednią dietę.

Przekąski w podróży

Przekąski w podróży

Spożywanie posiłków w drodze nie musi być nudne i zapychające.

Naturalne napoje izotoniczne

Naturalne napoje izotoniczne

To naturalne, że w czasie wakacji odczuwamy dużo większą ochotę na produkty odświeżające, nawilżające, takie jak soki, koktajle, sałatki, surówki, owoce, lody czy zimne napoje.

Ciasto bananowe bez pieczenia

Ciasto bananowe bez pieczenia

Ten pyszny i zdrowy deser zawróci w głowie każdemu.

Warto jeść kiełki

Warto jeść kiełki

Chińczycy poznali się na ich leczniczych mocach już 5 tys. lat temu. Potrafią usunąć zmęczenie, przywrócić blask cerze, regulować poziom hormonów i ciśnienia, a to dopiero początek listy...

Raport specjalny

Schudnij na lato!

Schudnij na lato!

Nowości

Sauna? Najlepiej 4 razy w tygodniu

Sauna? Najlepiej 4 razy w tygodniu

23 wrzesień 2018

Wydanie tabletowe

Tablet O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą App Store