Pyszne batoniki bez pieczenia

Kokosowe batoniki to świetna propozycja na zdrowy i niskokaloryczny deser nie tylko dla zakochanych.

Jeśli mimo postanowień noworocznych masz ochotę na coś słodkiego, wypróbuj mój przepis na przepyszne batoniki kokosowe w czekoladowej polewie. Nie martw się, nie musisz od razu porzucać zdrowej diety, ponieważ batoniki nie zawierają cukru rafinowanego i produktów mlecznych. Co więcej, zawarty w ich składzie olej kokosowy z pierwszego tłoczenia wykazuje działanie przeciwstresowe i antyoksydacyjne, co potwierdziły niedawne badania1.

Kolejne składniki batoników, czyli proszek z surowych ziaren kakaowca oraz masło kakaowe, również są nadzwyczaj zdrowe z racji wysokiej zawartości zwalczających wolne rodniki przeciwutleniaczy.

Kokosowe batoniki mają pyszny, słodki smak i są wyśmienicie sycące. Dekoracje ze świeżych kwiatów przeistoczą je w romantyczny deser walentynkowy.

Batoniki kokosowe w polewie kakaowej

6 sztuk

Nadzienie: 1 szklanka suszonego kokosa, 2 łyżki stołowe oleju kokosowego tłoczonego na zimno (po roztopieniu), 3 łyżki stołowe miodu ekologicznego (bądź z agawy), szczypta soli himalajskiej, szczypta proszku waniliowego

Polewa czekoladowa: 1/2 szklanki oleju kokosowego tłoczonego na zimno  (po roztopieniu), 3 łyżki stołowe suszonego kokosa, 1/4 szklanki miodu ekologicznego, 1/4 szklanki proszku kakaowca, 2 łyżki stołowe proszku karobu, 2 łyżki stołowe masła kakaowego tłoczonego na zimno (po roztopieniu), szczypta soli himalajskiej

Przygotowanie: Aby przyrządzić nadzienie, zmieszaj wszystkie składniki w robocie kuchennym z ostrzami w kształcie litery S, aż powstanie gładka masa. Możesz też wymieszać składniki ręcznie.

Niewielki pojemnik wyłóż folią spożywczą, pozostawiając wystarczającą jej ilość po obu stronach, by później swobodnie przykryć mieszankę.

Przenieś masę do pojemnika i mocno dociśnij palcami lub łyżką, wyrównując powierzchnię.

Bibliografia

  1. Exp Ther Med, 2015; 9: 39–42

Wstaw masę do lodówki bądź zamrażarki na ok. 20 min. Aby przyrządzić polewę czekoladową, roztop olej kokosowy (zajmuje to ok. 20 min w dehydratorze ustawionym na 40ºC; olej można też roztopić w misce umieszczonej nad patelnią pełną wody na małym ogniu). Następnie dodaj pozostałe składniki. Masło kakaowe roztop w ten sam sposób, po czym zmiksuj je na jednolitą, gładką masę.

Przelej czekoladową mieszaninę na nadzienie (przechowywane wcześniej pod folią spożywczą), po czym wstaw pojemnik z powrotem do lodówki, aż polewa zastygnie. Wyjmij nadzienie z opakowania i przewróć do góry nogami, aby czekoladowa polewa znajdowała się na spodzie. Przy użyciu ostrego noża wycinaj batoniki i oblewaj je resztą polewy (posłuż się łopatką albo zanurz je w czekoladzie).

Batoniki wstaw z powrotem do lodówki, aby całość zastygła. Powtarzaj proces, jeśli chcesz uzyskać grubszą warstwę polewy. Zanim zaserwujesz je gościom, wyrównaj brzegi łopatką. Można je przechowywać w zamrażalniku przez kilka tygodni.

Markéta Bola jest specjalistką żywienia naturalnego i profesjonalną kucharką, zajmującą się tzw. "dietą surową" (inaczej raw food lub witariańską). Prowadzi warsztaty, wykłady, wydarzenia kulinarne w oparciu o dietę witariańską oraz festiwal Tree of Life Wellbeing & Vitality.

Zobacz też:

Zobacz także

Nasiona i orzechy: energia na cały dzień

Nasiona i orzechy: energia na cały dzień

Nasiona i orzechy na śniadanie zapewnią nam energię na cały dzień.

Pij smoothie i pozbądź się chorób skóry

Pij smoothie i pozbądź się chorób skóry

Mikroorganizmy mieszkają nie tylko w naszych jelitach, ale i na skórze. Shann Nix Jones odkryła przepyszny sposób, by je poskromić.

Pyszne batoniki bez pieczenia

Pyszne batoniki bez pieczenia

Kokosowe batoniki to świetna propozycja na zdrowy i niskokaloryczny deser nie tylko dla zakochanych.

Chińskie terapie na polskim talerzu (10): Na przesilenie wiosenne - smak kwaśny

Chińskie terapie na polskim talerzu (10): Na przesilenie wiosenne - smak kwaśny

W tradycyjnej medycynie chińskiej przesilenie wiosenne jest traktowane tak samo poważnie jak każda inna dolegliwość1. Nic dziwnego, symptomy związanego z nim osłabienia organizmu obserwuje się u prawie 50% dorosłej ludności w umiarkowanej strefie klimatycznej. To nie kaprysy ani hipochondria, tylko niedobory energii qi będące następstwem niedostatku słońca w zimie2.

Jedzenie dla zdrowia

Jedzenie dla zdrowia

Światowa Organizacja Zdrowia zaliczyła spożywanie czerwonego mięsa do czynników rakotwórczych. Jednak jest ono nadal ważnym składnikiem diety w odniesieniu do znacznej części ogólnoświatowej populacji.

Raport specjalny

Prawa pacjenta

Prawa pacjenta

Nowości

Albo cukrzyca, albo migrena

Albo cukrzyca, albo migrena

25 kwiecień 2018

Wydanie tabletowe

Tablet O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą App Store