Ciasto bananowe bez pieczenia

Ten pyszny i zdrowy deser zawróci w głowie każdemu.

Stosowanie diety witariańskiej wcale nie oznacza, że nie można pozwolić sobie na coś słodkiego. Poniższe ciasto przyrządza się na surowo, w bardzo prosty sposób, przy użyciu wielu wartościowych składników. Są to m.in. zawierające selen orzechy brazylijskie oraz pestki dyni, będące świetnym źródłem fosforu. Nie ma w nich natomiast szkodliwych związków stosowanych w deserach produkowanych przemysłowo, takich jak cukier rafinowany czy tłuszcze trans. Do przyrządzenia tego przepysznego ciasta wystarczą podane poniżej składniki, robot kuchenny oraz blacha.

Ciasto bananowo-orzechowe

Spód

Ciasto bananowe - spód
  • 1/2 szklanki ziaren sezamu
  • 1/2 szklanki orzechów brazylijskich
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1/4 łyżeczki wanilii w proszku

Nadzienie

  • 4 dojrzałe, słodkie banany średniej wielkości
  • 1 jabłko średniej wielkości
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych, namoczonych w wodzie
  • 1 łyżka łuskanych nasion konopi
  • 1/4 obranej cytryny
  • 1/4 szklanki karobu w proszku
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego

Przygotowanie

Ciasto bananowe

1. Spód przyrządź, miksując składniki w robocie kuchennym z ostrzem w kształcie litery S.

2. Rozsmaruj masę w blasze do ciasta szerokości 20 cm, po czym ugnieć ją łyżką lub palcami, aż utworzy równą, gładką powierzchnię.

3. Nadzienie przyrządź, miksując składniki w blenderze wysokoobrotowym. Zacznij od miękkich, po czym dodaj orzechy i nasiona, a na koniec olej kokosowy. Mieszaj, aż masa nabierze gładkiej konsystencji musu.

4. Wybierz nadzienie łyżką i nakładaj na spód ciasta w blasze, wyrównując w miarę potrzeby.

5. Udekoruj plastrami banana, skórką cytryny i całymi orzechami laskowymi.

6. Przed podaniem wstaw ciasto do lodówki na godzinę. Ciasto zachowa świeżość przez 2-3 dni w lodówce albo przez kilka tygodni w zamrażalniku.

Markéta Bola jest specjalistką żywienia naturalnego i profesjonalną kucharką, zajmującą się tzw. "dietą surową" (inaczej raw food lub witariańską). Prowadzi warsztaty, wykłady i wydarzenia kulinarne w oparciu o dietę witariańską, a także festiwal Tree of Life Wellbeing & Vitality.
Artykuł ukazał się w magazynie "O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą" w numerze czerwiec 2018 pt. "Ciasto bananowe"

Zobacz też:

Zobacz także

Ciasto bananowe bez pieczenia

Ciasto bananowe bez pieczenia

Ten pyszny i zdrowy deser zawróci w głowie każdemu.

Warto jeść kiełki

Warto jeść kiełki

Chińczycy poznali się na ich leczniczych mocach już 5 tys. lat temu. Potrafią usunąć zmęczenie, przywrócić blask cerze, regulować poziom hormonów i ciśnienia, a to dopiero początek listy...

Placek z rabarbarem

Placek z rabarbarem

Ten witariański placek to pyszny i zdrowy deser.

Witariańska bruschetta z granatem

Witariańska bruschetta z granatem

Ten pyszny i zdrowy deser zawróci w głowie każdemu.

Chińskie terapie na polskim talerzu (11): Energia qi i zdrowa dieta

Chińskie terapie na polskim talerzu (11): Energia qi i zdrowa dieta

Zgodnie z medycyną chińską zastoje energii qi zaburzają równowagę emocjonalną. Jak układać jadłospis, by uniknąć tego zagrożenia?

Raport specjalny

Schudnij na lato!

Schudnij na lato!

Wydanie tabletowe

Tablet O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą App Store