Zdrowe mikroorganizmy prosto z gleby

Mikroorganizmy glebowe mogą okazać się kluczem do przywrócenia równowagi mikroflory jelitowej.

Po rodzicach odziedziczyliśmy nie tylko ponad 22 tys. własnych genów, ale również co najmniej 8 mln genów bakterii zamieszkujących nasze ciało. I właśnie od stanu tego mikrobiomu zależą właściwie wszystkie aspekty naszego zdrowia. Dlatego coraz częściej uwaga kierowana jest w stronę probiotyków i prebiotyków wspomagających odbudowę właściwej mikroflory. Badania wskazują jednak, że możemy zrobić jeszcze więcej.

Mikroorganizmy przyjazne biocie

Bakterie probiotyczne wpływają na metabolizm oraz stan jelit i całego organizmu poprzez szereg mechanizmów, które według naukowców są bardziej skomplikowane, niż początkowo sądzono. Komunikują się one z ciałem oraz układem odpornościowym poprzez komórki nabłonkowe wyściełające ściany jelit za pomocą skomplikowanego systemu przekaźników1. I właśnie ta sygnalizacja przynosi zdecydowanie najwięcej korzyści zdrowotnych dla całego ludzkiego organizmu. Bez sieci komunikacyjnej probiotyki są tylko pojedynczymi jednostkami o ograniczonym wpływie na zdrowie i samopoczucie.

Pytanie jednak, jak ową skomplikowaną sieć sygnałów zbudować? Odpowiedź tkwi w niepozornych organizmach glebowych, które niegdyś stanowiły podstawę pożywienia ludzkości, ale z czasem zostały wyparte przez masową produkcję jedzenia.

Mowa tu o SBO (soil based organisms), czyli mikroorganizmach, które powstają w glebie, gdzie zapobiegają przerostowi bakterii i grzybów, zapewniają roślinom pobieranie składników odżywczych oraz uczestniczą w wytwarzaniu gleb bogatych w minerały.

Przez całe wieki podobne korzyści zawdzięczali im ludzie. Kiedy jednak do przetwórstwa żywności wprowadzono pestycydy, herbicydy oraz inne środki chemiczne, spadło przyswajanie surowych warzyw i owoców zawierających te podtrzymujące życie mikroorganizmy. Usunięcie z pożywienia SBO, które są korzystne dla naszego układu pokarmowego i odpornościowego, w dalszej perspektywie doprowadziło do zwiększenia zachorowalności na choroby autoimmunologiczne czy dolegliwości jelitowe. W dzisiejszych czasach 99% żywności, którą kupujemy w sklepach spożywczych, jest po prostu pozbawiona tych przyjaznych mikrobów.

Mikroorganizmy przywrócą równowagę

Na szczęście w ostatnich latach świadomość ogromnej roli mikroorganizmów glebowych stopniowo rośnie, dzięki czemu możemy dziś dostarczyć je organizmowi z innego źródła niż nasi przodkowie, czyli odpowiednio produkowanego suplementu.

W przeciwieństwie do niektórych form probiotyków, które są izolowane ze środowiska naturalnego i hodowane pojedynczo, a następnie z powrotem łączone w opakowaniu, SBO są tradycyjnie hodowane tak, aby uzupełniały szczepy przyjaznych bakterii brakujących w naszym pożywieniu, naturalnie nawadniane (nie liofilizowane) i wprowadzane w stan uśpienia tak, jak w naturze. Następnie oczekują, aż zostaną spożyte z roztworem wodnym, który je odżywi. Wówczas zapewniają takie same korzyści zdrowotne, jak te, z których mogliśmy korzystać przed wprowadzeniem do gospodarki szkodliwych substancji chemicznych.

Co zyskujesz dzięki mikroorganizmom?

Bakterie probiotyczne zapobiegają gromadzeniu się produktów przemiany materii i substancji toksycznych w okrężnicy, hamują rozrost szkodliwych organizmów, wydzielają substancje odżywiające ludzkie komórki (witaminy, antyoksydanty, enzymy, bioaktywne peptydy, kwasy organiczne, polisacharydy) oraz wykazują silne działanie antyoksydacyjne.

Przykładowo w niezależnym badaniu z podwójnie ślepą próbą sprawdzono zastosowanie probiotyków glebowych w leczeniu zespołu jelita drażliwego. Badacze odkryli, że w ciągu 2 tygodni od rozpoczęcia terapii pacjenci zgłaszali istotną poprawę głównych objawów związanych z IBS2. Następnie naukowcy zbadali tych samych pacjentów po kolejnych 60 tygodniach, podczas których większość z nich przeszła do niższej dawki probiotyków SBO. Stwierdzili, że aż 81,5% ochotników wciąż nie doświadczyło nawrotu objawów, a leczenie wiązało się zarówno z krótkotrwałym zmniejszeniem dolegliwości, jak i rocznymi remisjami IBS3.

Te wyniki nie powinny dziwić, skoro mikroorganizmy żyjące w glebie były bezpiecznie używane przez wiele lat. Jeden z nich (Bacillus Subtilis) stosowano jako stymulator immunologiczny i w terapii zaburzeń trawienia jeszcze w latach 60. XX w. Jego popularność zmniejszyła się po wprowadzeniu antybiotyków, mimo skuteczności i faktu, że ma znacznie mniej skutków ubocznych. Badanie przeprowadzone w 2011 r. wykazało, że jest on silnym środkiem przeciwgrzybiczym, szczególnie przeciwko Candida albicans4.

A zatem dziś nie tylko z wielowiekowych doświadczeń, ale i z badań naukowych wynika, że probiotyki SBO powinny być spożywane każdego dnia: albo z organicznej żywności, albo z odpowiedniego probiotyku. Pozwoli to utrzymać silny układ odpornościowy oraz kontrolować równowagę między przyjaznymi i wrogimi mikrobami jelitowymi.

Bibliografia

  1. Heyman, et al., 2002 and Husebye et al., 2001 http://cdn.intechopen.com/pdfs wm/35443.pdf ; [Rolfe, 2002], [Lin, et al., 1999], [Bravo, 1998, Tieking, et al., 2003, Zvauya, et al. 1997, Seppo, et al., 2003, Calderon, et al., 2003, Mensah, et al., 1995, and Olsen, et al., 1995.
  2. Clin Ther. 2005 Jun;27(6):755-61.
  3. Clin Ther. 2007 Jun;29(6):1153 60.
  4. FEMS Microbiol Lett. 2011 Mar;316(2):108-14

Zobacz także

Poduszka ciążowa: rogal czy pałka?

Poduszka ciążowa: rogal czy pałka?

Jesteś w ciąży i coraz trudniej Ci przespać całą noc? A może szukasz idealnego prezentu dla koleżanki przy nadziei? Poduszki ciążowe to coś więcej niż luksus.

Chiński masaż tuina

Chiński masaż tuina

Ta metoda to nieoceniona "apteczka" na wszelkie dolegliwości dziecięce.

Metoda Montessori - daj dziecku skrzydła

Metoda Montessori - daj dziecku skrzydła

Czy istnieje sposób nauczania idealny dla każdego dziecka? Być może odpowiedzią na to pytanie jest metoda opracowana przez włoską pediatrę Marię Montessori.

Złoty wiek - jak odwrócić proces starzenia?

Złoty wiek - jak odwrócić proces starzenia?

Nowe odkrycia naukowe sugerują, że da się przeprogramować komórki w celu odwrócenia procesów starzenia. Jak jednak dowiedziała się Cate Montana, również wiele naturalnych substancji może cofnąć tykający zegar.

Za empatię odpowiadają neurony lustrzane?

Za empatię odpowiadają neurony lustrzane?

Ludzka empatia nie jest jedynie wynikiem socjalizacji. To neurony lustrzane w mózgu sprawiają, że potrafimy rozumieć cudze zachowania i współodczuwać ich emocje. Te komórki reagują identycznie, kiedy sami doświadczamy określonych doznań i gdy obserwujemy je u innych.

Narzędzia
Ikona wagi
Sprawdź swoje BMI
Nasz kalkulator pozwoli oszacować czy masa ciała jest prawidłowa
Szczególnie polecamy
Poznaj moc spiruliny

Poznaj moc spiruliny

Mikroalga z odległych Hawajów wspiera odtruwanie wątroby, przeciwdziała...

Raport specjalny

Schudnij na lato!

Schudnij na lato!

Wydanie tabletowe

Tablet O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą App Store