Probiotyki - jaki szczep wybrać?

Jak już wspomniano, stosowanie probiotyków to rodzaj terapii celowanej. Warto zatem wiedzieć, na co działają konkretne szczepy.

Lactobacillus i Bifidobacterium 

Pomagają w leczeniu i/lub łagodzeniu nieswoistych zapaleń jelit (NZJ). Naukowcy przypuszczają, że NZJ wynika z nadmiernej reakcji immunologicznej organizmu na obecność mikrobioty komensalnej u osób predysponowanych genetycznie. Probiotyki z racji swej zdolności do korzystnej modulacji układu odpornościowego i utrzymywania homeostazy przewodu pokarmowego mogą być więc wysoce przydatne w terapii1.

Niepatogenny szczep Escherichia coli Nissle 1917

Odnosi sukcesy w przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. W grupie go otrzymującej po roku liczba pacjentów, u których utrzymana została reemisja, była porównywalna do tej w grupie otrzymującej mesalazynę2. Podobne wyniki w podtrzymaniu reemisji osiągnięto z użyciem probiotycznego szczepu Bifidobacterium3.

Lactobacillus plantarum 299V

Probiotyki zawierające ten szczep znajdują zastosowanie w łagodzeniu objawów jelita drażliwego. Przykładowo w jednym z badań bóle brzucha ustąpiły u wszystkich pacjentów otrzymujących preparat z tym probiotykiem. W grupie placebo w tym samym czasie poprawa wystąpiła tylko u połowy ochotników. Jednocześnie u osób stosujących probiotyk zdecydowanie poprawiły się wypróżnienia4.

Lactobacillus GG

Łagodzi biegunki zarówno poantybiotykowe, jak i infekcyjne. Liczne przeprowadzone dotychczas badania wskazują, że probiotykoterapia skraca czas trwania ostrej biegunki średnio o 1 dzień. Wydaje się, że najlepsze efekty tego przynosi w przypadku dolegliwości o podłożu rotawirusowym5.

Lactobacillus acidophilus

To sprzymierzeniec osób z nietolerancją laktozy. Zaobserwowano, że wzbogacenie diety w probiotyki zawierające ten szczep w znacznym stopniu ogranicza występowanie dolegliwości. Jest to spowodowane wytwarzaniem przez owe bakterie własnej laktazy, dzięki czemu jej pula w organizmie chorego zwiększa się6. Postępowanie takie przyczynia się w następstwie do zapobiegania osteoporozie poprzez zwiększenie przyswajania wapnia przez organizm chorego.

Lactobacillus casei

Dzięki zdolności do pożądanej immunomodulacji coraz częściej znajduje zastosowanie w profilaktyce występowania lub/i łagodzeniu zmian na tle alergicznym. Prowadzone Wielkiej Brytanii badania wykazują, że suplementacja probiotykami je zawierającymi może znacząco zmieniać reakcję układu immunologicznego na pyłki traw. Osoby cierpiące na katar sienny i przyjmujące ten szczep miały niższy poziom Ig E i wyższy Ig G we krwi w porównaniu z grupą otrzymującą placebo7.

Lactobacillus rhamnosus GG

jest wykorzystywany w łagodzeniu przebiegu atopowego zapalenia skóry. Ustalono, że szczep przyjmowany przez predysponowane genetycznie kobiety w ciąży zmniejszał o ok. 25% ryzyko wystąpienia u ich dzieci do 2. r.ż. zmian skórnych8.

Probiotyki - na czym polega ich działanie?

Nasze jelita są rajem dla bakterii. Jest w nich ciemno, wilgotno i można na okrągło delektować się jedzeniem. W dodatku panuje tam atmosfera zjazdu ekumenicznego. Nasze własne komórki i dobroczynne drobnoustroje wypracowują platformy współdziałania dla dobra całego organizmu.

Działanie probiotyków:

    • Szczepy probiotyczne aktywują syntezę cytokin przeciwzapalnych, hamując jednocześnie wytwarzanie związków prozapalnych. Ma to olbrzymie znaczenie w chorobach przebiegających z przewlekłym stanem zapalnym9.
    • Ponadto wytwarzają one szereg związków o działaniu antybakteryjnym. Wymienić tu można m.in. bakteriocyny, kwasy organiczne, nadtlenek wodoru i inne. Substancje te eliminują bakterie chorobotwórcze bądź bezpośrednio, bądź poprzez zmianę warunków w jelicie na niekorzystne10.
    • Potrafią także modyfikować receptory dla toksyn szkodliwych mikrobów. Takie działanie zostało udowodnione w przypadku zmiany receptora dla Clostridium difficile poprzez drożdżaki Saccharomyces boulardii11.
    • Kolejnym zadaniem, które biorą na siebie bakterie probiotyczne, jest uszczelnianie bariery jelitowej. Przykładowo Lactobacillus acidophilus przywraca szczelność połączeń międzykomórkowych uszkodzonych działalnością TNF- α oraz IFN- γ12.

Artykuł ukazał się w wydaniu papierowym O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą grudzień 2018.

Bibliografia

  1. Inflamm Bowel Dis 2005; 11: 977-985
  2. Gastroenterol 2000; 119: 305-309
  3. Aliment Pharmacol Ther 1997; 11: 853-858
  4. Eur J Gastr Hep 2001; 13: 1143 – 1147
  5. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 2001; 33: 17 – 25
  6. Gut 1991; 32: 439 –442
  7. Clin Experiment Allergy 2008; 38 (8): 1282 – 1289
  8. Lanc 2003; 361:1869 – 1871
  9. Zakaż 2005,3:37-40
  10. FEMS Microbiol Rev 1993; 12: 221-38
  11. Gastroenterol 1993; 104: 1108-15
  12. Gastroenterol 2006;130(3):731-46

Zobacz także

Suplementy diety - czy są bezpieczne, jakie formy wybierać?

Suplementy diety - czy są bezpieczne, jakie formy wybierać?

Chcąc zadbać o swoje zdrowie, coraz częściej sięgamy po suplementy diety. Niestety nie wszystkie charakteryzują się taką samą jakością.

Żywność bez cukru, bez laktozy, naturalna - ujawniamy kłamstwa

Żywność bez cukru, bez laktozy, naturalna - ujawniamy kłamstwa

Reporterka śledcza Vani Hari ujawnia kłamstwa, jakie skrywa przemysł produktów z etykietami "wolne od ..." i "naturalny smak".

Chińskie terapie na polskim talerzu: smaki lata

Chińskie terapie na polskim talerzu: smaki lata

Według tradycyjnej medycyny chińskie wszystkie funkcje naszego organizmu są powiązane z porami roku, a szczególne znaczenie mają okresy przejściowe, gdy zima powoli zbliża się do wiosny albo wiosna do lata. Jednak również od nas zależy, czy towarzyszące temu procesy będą przebiegały prawidłowo. Ogromne znaczenie ma bowiem sposób żywienia.

Aspartam - szkodzi, czy jest bezpieczny?

Aspartam - szkodzi, czy jest bezpieczny?

Kontrowersje wokół aspartamu, sztucznego środka słodzącego, nie milkną od ponad czterech dekad. Badania wskazujące na jego szkodliwość są odrzucane przez instytucje zdrowotne jako nieprzekonujące. Jednocześnie mamy coraz więcej danych, z których wynika, że aspartamu lepiej unikać. Ostatnio pojawiły się informacje dotyczące wpływu sztucznych słodzików, w tym aspartamu, na rozwój otyłości i cukrzycy. Czy jest się czego bać?

Zdrowa przekąska, która dodaje energii

Zdrowa przekąska, która dodaje energii

Co jeść, żeby mieć więcej energii? Po pracy padam i ciągle jestem śpiąca. Są gorsze i lepsze momenty, ale generalnie brakuje mi chęci do czegokolwiek. M.P.

Narzędzia
Ikona wagi
Sprawdź swoje BMI
Nasz kalkulator pozwoli oszacować czy masa ciała jest prawidłowa
Szczególnie polecamy
Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Ten ważny pierwiastek uczestniczy w wielu funkcjach organizmu. Jaki suplement...

Raport specjalny

Schudnij na lato!

Schudnij na lato!

Nowości

Zioło silne jak antybiotyk

Zioło silne jak antybiotyk

16 sierpień 2019

Wydanie tabletowe

Tablet O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą App Store