Jakie potrawy dodają energii na długo - co radzi dietetyk?

Niektóre produkty spożywcze oddziałują na nas w zaskakujący sposób. Odzyskujemy dzięki nim chęć do działania, poprawia się nam nastrój, jesteśmy rześcy i zadowoleni...

Artykuł na: 6-9 minut
Zdrowe zakupy

Oto 5 potraw, które cię pokrzepią...Czy o trzeciej po południu zamykają ci się oczy i masz ochotę na drzemkę, nawet jeśli udało ci się przespać całą noc? Być może twoim pierwszym odruchem jest wypicie filiżanki kawy lub zjedzenie czegoś słodkiego, by utrzymać mózg na wysokich obrotach...

Dlaczego jedzenie słodyczy i picie kawy na zmęczenie jest złe?

To normalne, że po południu obniża się poziom cukru we krwi, a my stajemy się wtedy zmęczeni i głodni. Jednak wypicie kawy czy sięgnięcie po słodką przekąskę, chociaż natychmiast pozwala wrócić do gry, tak naprawdę prowadzi do jeszcze większego wyczerpania. To oznacza, że znów jesteśmy w punkcie wyjścia.

Co jeść zamiast słodyczy, żeby mieć energię?

Kiedy już zaakceptujesz, że nie wszystko złoto, co się świeci i że wysokokaloryczne przekąski oraz kawa nie są dobrym rozwiązaniem, prawdopodobnie otworzysz się na prawdziwe źródło witalności - zdrową żywność dodającą energii.

Zwykle to nie pojedynczy składnik jest tym, co dodaje sił, ale cała potrawa, na którą składają się jeszcze różnego rodzaju dodatki, takie jak np. suszone owoce czy przyprawy.

Najlepsze pokarmy, dostarczające energii na cały dzień, są zwykle dobrze zbilansowane pod kątem zawartości węglowodanów, zdrowych tłuszczów i dawki białek - kombinacja ta sprawia, że trawienie przebiega dłużej, a poziom cukru we krwi jest stabilny przez wiele godzin.

Przedstawiam produkty, które dodają energii na cały dzień. Sama często po nie sięgam i... nie narzekam na brak siły do działania. Polecam wypróbowane przeze mnie sposoby ich przyrządzania.

Łosoś z puszki

Czy istnieje łatwiejszy sposób na pyszny posiłek niż otwarcie puszki z gotową do podania smaczną rybą, którą wyróżnia dodatkowo wiele innych zalet? Ta informacja może wydać się zaskakująca, ale 60-gramowa porcja łososia z puszki zawiera tylko 90 kalorii i jedynie jeden gram nasyconych tłuszczów, a do tego jest dobrym źródłem białka.

Zapamiętaj! Aby zredukować zagrożenie powiązane z przyswojeniem toksyn, wybierz dzikiego łososia, sprzedawanego w puszce wolnej od bisfenolu A (BPA free).

Mój ulubiony sposób podawania łososia: przekładam zawartość puszki do salaterki z sałatką z zielonych warzyw liściastych, oliwą i polentą, czyli włoską potrawą przygotowywaną z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej (przypomina mamałygę), która jest źródłem węglowodanów złożonych, pomagających regulować poziom cukru we krwi.

Polenta jest również dostępna w sprzedaży jako gotowe danie. Aby ugotować tę potrawę lub odgrzać ją w piekarniku, wystarczy dosłownie kilka minut

Quinoa

Komosa ryżowa, inaczej quinoa (wym. kinła) zawiera żelazo, witaminy z grupy B, magnez, wapń, potas i inne składniki odżywcze. Ziarna komosy ryżowej są bogate w tłuszcze nienasycone, głównie w kwas linolenowy, nie zawierają zaś tłuszczów nasyconych. Jeszcze jedna zaleta: wystarczy kwadrans, by ją przygotować.

Quinoa

Mój ulubiony sposób podawania komosy: często przygotowuję ją z pokrojonymi warzywami, a następnie ozdabiam gotową potrawę ciecierzycą. Ta kuzynka groszku to dodatkowa porcja białka, witamin i minerałów, która sprawia, że dłużej jesteśmy syci. Potrawę przyozdabiam także plasterkami cytryny. Możesz też spróbować komosy na ciepło w postaci kaszki 

Awokado

Często sięgam po ten owoc, bo zawiera cenne dla serca jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a także prawie 20 witamin i substancji mineralnych.

Mój ulubiony sposób podawania awokado: kroję je w plasterki lub przygotowuję pastę, którą podaję z pełnoziarnistym pieczywem. Jest ono idealnym dopełnieniem dla pasty, a dodatkowo samo dostarcza energii - zawiera dużo błonnika, ale mało tłuszczów nasyconych!

Twarożek wiejski

Żywność bogata w białko, w tym twarożek wiejski (który oryginalnie powstaje z resztek mleka i serwatki) pomoże ci odzyskać siły. Dwie łyżki stołowe twarożku to 4 g białka i jedynie 2,5 g tłuszczów oraz 40 kalorii.

Mój ulubiony sposób podawania twarożku: jem go z chlebem, na który przepis znajdziesz w Księdze Ezechiela, rozdział 4, werset 9: "chleb z cynamonem i/lub posypany świeżymi orzechami włoskimi" (Biblia Tysiąclecia, Ez 4, 9, podaje: "Weź sobie pszenicy i jęczmienia, bobu i soczewicy, prosa i orkiszu: włóż je do tego samego naczynia i przygotuj sobie z tego chleb" - przyp. tłum.).

Na chlebie Ezechiela, który jest mieszaniną 6 zbóż i roślin strączkowych, a tym samym źródłem łatwo przyswajalnego białka, możesz rozsmarować serek typu ricotta (miękki, niedojrzewający włoski ser produkowany z serwatki mleka krowiego, owczego lub koziego).

Szczypta cynamonu nie tylko doda mu słodko-gorzkiego smaku, ale też pomoże kontrolować poziom cukru we krwi. Kilka posiekanych orzechów włoskich to nie tylko smaczny i chrupiący dodatek, lecz także źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które wspomagają pracę serca

Sorgo

To bezglutenowe zboże jest ważnym źródłem białka i błonnika, a do tego ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Powinno nasycić cię i na długo utrzymać w organizmie wysoki poziom energii. Mój ulubiony sposób podawania sorgo: w sałatce z pomidora i czerwonej papryki.

Przygotowanie: po namoczeniu porcji sorgo dodaj pokrojoną w piórka paprykę i pomidory. Te ostatnie zawierają węglowodany i błonnik, a także likopen, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Czerwona papryka zwiększa zaś wchłanianie żelaza, które odgrywa kluczową rolę w natlenieniu organizmu, mającym znaczenie w kontekście odzyskiwania energii do działania

Autor publikacji:
Lisa Young
Lisa Young

Certyfikowana pielęgniarka i dietetyczka z prywatną praktyką, profesor nadzwyczajna New York University w Nowym Jorku. Przez ponad 20 lat jako doradca prowadziła regularnie wykłady dla korporacji, szkół i placówek zdrowia publicznego, poruszając różnorodne zagadnienia z dziedziny zdrowia. Jest autorką książki pt. "The Portion Teller Plan"

Zobacz więcej artykułów tego eksperta
Wczytaj więcej
Nasze magazyny