Ten olej to samo zło? Nieprawda. Odchudza, zwalcza infekcje i chroni serce

W ostatnim czasie pewien rodzaj oleju stał się produktem obowiązkowym i coraz więcej osób chwali jego fenomenalne korzyści zdrowotne. Jest to olej kokosowy – tak, ten sam, który kilka lat wcześniej stał się diete­tycznym pariasem, gdy potępia­jący go raport wykazał, że rożek kinowego popcornu, który zazwy­czaj prażony jest w tym oleju, zawiera tłuszcze nasycone w ilości odpowiadającej 6 Big Macom. Dlaczego więc teraz olej koko­sowy jest tak wychwalany? Powodów jest kilka.

Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Kina używają często do produkcji popcornu częściowo uwodornio­nego oleju kokosowego – a czę­ściowe uwodornienie wytwarza okropne tłuszcze trans, zwięk­szające ryzyko chorób serca poprzez powodowanie odkła­dania się wapnia w tętnicach i sprzyjanie stanom zapalnym.

Jakie korzyści daje olej kokosowy?

Jednakże niedawne bada­nia sugerują, że nieuwodor­niony olej kokosowy może:

  • Sprzyjać zdrowiu serca Wspiera prawidłowe funkcjonowanie tar­czycy, co z kolei pomaga chronić się przed chorobami tego organu.
  • Zwalczać Alzheimera i inne zaburzenia poznawcze Mózg dotknięty chorobą Alzheimera nie wykorzystuje glukozy w wydajny sposób. Olej kokosowy może poma­gać mu zrekompensować jego obniżoną zdolność używa­nia glukozy jako paliwa.
  • Pomagać w utracie wagi Olej kokosowy to prawie 90% tłuszczów nasyconych (które, jak przyznaje obecnie wielu ekspertów, nie są aż takimi złoczyńcami, za jakich kiedyś je uważano), a większa część tych tłuszczów złożona jest z trójglicerydów średnio­łańcuchowych (MCT). Orga­nizm nie magazynuje raczej MCT w postaci tłuszczu, lecz natychmiast zużywa je, uzyskując z nich energię, co przyspiesza metabolizm.
  • Zwalczać infekcje Jest bogaty w m.in. kwas laurynowy, który ma własności przeciwdrob­noustrojowe i chroni przed bakterią H. pylori, wywołującą wrzody żołądka. Olej kokosowy zawiera również kwas deka­nowy (kaprynowy) o silnych właściwościach przeciwdrożdża­kowych. Wszystkie MCT odży­wiają zdrowe bakterie w jelicie grubym i pomagają walczyć ze szkodliwymi patogenami w przewodzie pokarmowym.
Olej kokosowy
Olej kokosowy w temperatu­rze pokojowej jest ciałem stałym i ma lekko słodki, bardzo łagodny kokosowy posmak.

Smaczny dodatek do Twojej diety

Aby uzyskać z niego maksimum korzyści zdrowotnych, zwracaj uwagę, by kupować produkt jak naj­mniej przetworzony. Na etykiecie powinno znaleźć się określenie „olej kokosowy extra virgin” lub „organiczny olej kokosowy”, a w jego składzie nie powinno być żadnych tłuszczów trans. Unikaj też wszystkich produktów o zjeł­czałym lub metalicznym zapachu.

Jak używać oleju kokosowego dla zdrowia?

Spróbuj używać oleju kokosowego do:

  • Przygotowania popołudnio­wego napoju stawiającego na nogi Aby wyprodukować mój ulubiony tonik energetyczny, zmieszaj filiżankę gorącej wody z łyżką stołową oleju kokoso­wego, łyżką melasy i ¼ łyżeczki sproszkowanego imbiru. Wymie­szaj składniki, aż olej roztopi się, a imbir rozpuści. Oprócz korzyści płynących z oleju kokosowego melasa będzie boga­tym źródłem witaminy B6 (dla zdrowego metabolizmu i funk­cjonowania układu odpor­nościowego), żelaza, chromu i innych ważnych składników mineralnych, a imbir jest naturalnym stymulantem.
  • Pieczenia warzyw Posiekaj kilka korzeniowych, wymie­szaj je z roztopionym olejem kokosowym i piecz w piekar­niku w temperaturze 175°C, aż staną się miękkie. Lekko słodki smak oleju kokosowego pasuje szczególnie do mar­chwi, słodkich ziemniaków i buraków.
smażenie warzyw
Ponieważ tłuszcz ten ma średnio wysoki punkt dymienia, dobrze nadaje się również do smażenia warzyw.
  • Wypieków Olejem kokosowym możesz zastępować masło, w proporcji 1:1, w przepi­sach na mufinki, ciasta i inne wypieki. Możesz też używać go do natłuszczania patelni.
  • Prażenia popcornu Nie musisz o nic się martwić, pod warunkiem, że wybie­rzesz olej kokosowy, które nie jest uwodorniony.
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny