Chronią serce, dbają o mózg, zapobiegają depresji. Wciąż jemy ich stanowczo za mało

Gdyby w naszej diecie było więcej ryb, zyskałby na tym nasz mózg. Badania pokazują, że ich regularne jedzenie zapobiega demencji, ale i wielu chorobom przewlekłym, jak cukrzyca czy RZS. Poza wszystkim ryby są po prostu smaczne i są zdrowym sposobem na urozmaicenie diety. Jakie wybierać?

Artykuł na: 6-9 minut
Zdrowe zakupy

W ciągu roku Portugalczyk średnio zjada 80-90 kg ryb. Natomiast u nas od lat ich spożycie (wraz z owocami mo­rza) oscyluje w przedziale 12-13 kg rocznie na osobę, a w 2022 r. spadło jeszcze o 8% – głównie na skutek maleją­cych dochodów konsumentów i wysokich cen produktów. Zdecydowanie warto warto włączyć do diety więcej ryb, bo to świetna alternatywa dla mięsa i doskonałe źródło bezcennych kwasów omega-3 i witamin.

Przyglądamy się ich właściwościom i podpowiadamy, które gatunki warto częściej zapraszać na swoje talerze.

Dlaczego warto jeść ryby?

  • Ludzie, którzy regularnie je jedzą, mają mniejsze ry­zyko zawałów serca, udarów oraz śmierci z powodu chorób serca1. W badaniu ponad 40 tys. Amerykanów ci, którzy regularnie jedli 1 lub więcej porcji ryb tygo­dniowo, mieli o 15% niższe ryzyko choroby serca2.
  • Wiele badań obserwacyjnych pokazuje, że osoby, które spo­żywają więcej ryb, mają wolniejszy wskaźnik pogarszania się funkcji poznawczych3. Co więcej, ludzie co tydzień jedzący ryby, mają więcej szarej materii (czyli głównej tkanki funkcjonalnej w mózgu) w częściach mózgu regulujących emocje i pamięć4.
  • Naukowcy wykazali, że ich systematyczne spożywanie zmniejsza znacznie skłonność do depresji5. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 mogą walczyć z tym zaburzeniem i znacznie zwiększać skuteczność leków przeciwdepresyjnych6.
  • Kilka badań łączy spożycie kwasów omega-3 lub oleju ryb­nego ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typu 1 u dzieci7. Niektórzy eksperci uważają, że spożycie ryb może również obniżyć ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów i stward­nienia rozsianego, ale obecne dowody są niewystarczające8.
  • Badania pokazują, że regularne spożycie ryb jest po­wiązane z 24% niższym ryzykiem astmy u dzieci9.
  • W jednym eksperymencie regularne spożycie ryb było po­wiązane z niższym ryzykiem AMD u kobiet (o 42% )10. W innej pracy wykazano, że spożywanie tłustych ryb raz w tygodniu wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka „mokrego” AMD o 53%11.
  • W 6-miesięcznym badaniu u 95 mężczyzn w średnim wieku posiłek z łososiem 3 razy w tygodniu prowadził do popra­wy zarówno snu, jak i codziennego funkcjonowania12.
c
Warto zamienić wieprzowinę, której spoży­wamy ok. 38 kg rocznie na rybę, zwłaszcza że ta ostatnia jest znacznie lepsza dla naszego zdrowia, zawiera bowiem wiele składników odżywczych, których brakuje większości z nas – m.in. kwasy tłuszczowe omega-3, jod, witamin i minerały.

Jakie ryby wybierać częściej?

  • Śledź Zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminę D. Zdaniem badaczy z Finlandii to, że ma korzystny wpływ na układ krążenia i psychikę oraz redukuje ryzyko rozwoju nowotworów i ogólną śmiertelność wyraźnie przewa­ża nad ryzykiem spożycia wraz z nim dioksyn i metyloretęci u osób starszych niż 45 lat oraz u młodych mężczyzn.
    Z kolei norwescy uczeni odkryli, że zawarty w nim kwas cetylowy zwiększa zdolność komó­rek wątroby do wytwarzania kwasów EPA i DHA z kwas alfa-linolenowego13.
łosoś na talerzu
Łosoś – zwłaszcza dziki dostar­cza kwasów omega-3, astak­santyny, witamin z grupy B oraz selenu, który bierze udział w syntezie DNA, metabolizmie hormonu tarczycy i zdrowia reprodukcyjnego. Ta popularna ryba może zmniejszyć pewne czynniki ryzyka niektórych cho­rób, m.in. cukrzycy i raka. Łosoś może zapewnić silną ochronę przed przewlekłym stanem zapalnym oraz przeciwdziałać schorzeniom układu krążenia15
  • Karp – ta tłusta, słodkowodna ryba to jedno z najlepszych źródeł niezbędnych kwasów tłuszczowych, białka (i aminokwasów), kwasów omega-3, minerałów oraz rozpuszczalnych w tłuszczu witamin A, E i D. Ze względu na marginalną ilość rtęci FDA klasy­fikuje go jako najlepszy wybór żywieniowy i zaleca spożywanie 2-3 porcji tygodniowo. Karp ma korzystny wpływ na błony śluzowe i skórę, układ krążenia (m.in. zapobiega arytmii i obniża ciśnie­nie) oraz – mimo że jest słodkowodny – dzięki zawartości jodu wspiera pracę tarczycy. Poleca się go również cierpiącym na pro­blemy trawienne, w tym wrzodziejące zapalenie jelita grubego i chorobę Crohna. Jak widać, warto go jeść nie tylko od święta 
Dorsz
Dorsz, łagodny w smaku, bogaty w białko, ale niemający wielu kalo­rii, to idealna ryba dla odchudzają­cych się. Znajdziesz w niej witami­ny B3, B6, B12, fosfor i selen, a przy tym ma naprawdę niewiele rtęci16.
  • Halibut dzięki bogactwu selenu, niacyny i kwasów omega-3 pomaga zmniejszyć negatywne skutki przewlekłego stanu zapalnego. Jedna porcja tej ryby zapewnia dzienne zapotrzebowanie na selen, dzięki czemu wspomaga też odporność17. Warto przy tym wspomnieć, że duża zawar­tość tego pierwiastka pozwala związać rtęć, której poziomy w halibucie są nieco wyższe niż w innych opisanych tu rybach. Za sprawą niacyny i magnezu ma też dobroczynne działanie dla serca oraz redukuje poziom cholesterolu i trójglicerydów18.
Bibliografia
  • Clin Nutr. 2012 Dec;31(6):846-53; Nutr J. 2014 Jan 9:13:2
  • Am J Clin Nutr. 2008 Dec;88(6):1618-25
  • Arch Neurol. 2005 Dec;62(12):1849-53
  • Am J Prev Med. 2014 Oct;47(4):444-51
  • Oxid Med Cell Longev. 2014; 2014: 313570
  • J Clin Psychiatry. 2007 Jul;68(7):1056-61; Arch Gen Psychiatry. 2002 Oct;59(10):913-9; Br J Psychiatry. 2007 Feb:190:118-22
  • Am J Clin Nutr. 2003 Dec;78(6):1128-34
  • Arthritis Res Ther. 2014; 16(5): 446; Mult Scler. 2014 May;20(6):726-3
  • PLoS One. 2013; 8(11): e80048
  • Arch Ophthalmol. 2011 Jul; 129(7): 921-29
  • Am J Clin Nutr. 2008 Aug;88(2):398-406
  • J Clin Sleep Med. 2014 May 15; 10(5): 567-75
  • BMC Public Health. 2020 Jan 15;20(1):64; Br J Nutr. 2019 Oct 14;122(7):755-768
  • Aquacult Int 15, 313-19 (2007); Doi 10.25365/ thesis.13985; J Environ Health Sci Eng. 2021 Jun; 19(1): 793-804; IOP Conf. Ser.: Earth Environ. Sci. 85 012013
  • Science 2004 Aug; 305(5683):475
  • Int J Obes (Lond). 2008 Jul;32(7):1105-12; Nutrients. 2017 Mar 8;9(3):247
  • Int J Biomed Sci. 2008 Jun; 4(2): 89-96; Am J Clin Nutr. 2006 Oct;84(4):762-73
  • Curr Cardiol Rep. 2003 Nov;5(6):470-6; Physiol Rev. 2015 Jan;95(1):1-46; Arch Intern Med. 2004;164(7):697-705
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny