Berberys - potężna dawka witaminy C

Choć coraz rzadziej można spotkać go w środowisku naturalnym, do dziś jego krzew nazywany jest cytryną północy – ze względu na charakterystyczny kwaśny smak owoców. Roślina znana w Polsce również jako kwa­śnica pospolita lub kalina włoska już od wieków stosowana jest w medycynie tra­dycyjnej. Co dobrego może zrobić dla zdrowia berberys?

Artykuł na: 6-9 minut
Zdrowe zakupy

Surowce berberysu wykorzystywano jako środek orzeźwiający i wzmacniający, prze­ciwszkorbutowy, pobudzający trawienie, zwal­czający biegunkę (zwłaszcza przy zakażeniach bakteriami i pierwotniakami), znoszący bolesne skurcze przewodu pokarmowego, przeciwgo­rączkowy i zmniejszający intensywność krwa­wień miesiączkowych. 

BERBERYS POSPOLITY (BERBERIS VULGARIS)

Występowanie: w stanie dzikim ro­śnie na żyznych gliniasto-wapiennych glebach o dużym nasłonecznieniu, w lasach i na polnych drogach, jednak częściej można spotkać go w ogro­dach i parkach jako roślinę ozdobną.
Surowiec leczniczy: liść (Berberidis folium), owoc (B. fructus), korzeń (B. radix) i kora berberysu (Berberidis cortex).
Pora zbioru: liście najczęściej pozy­skuje się na przełomie maja i czerw­ca, a owoce – nim w pełni dojrzeją (październik) lub po pierwszych przymrozkach, kiedy wzrasta w nich zawartość witaminy C (jednak nie później niż w grudniu).
Ważne: berberysu nie powinny sto­sować kobiety w ciąży (berberyna i berbamina mogą powodować nad­ciśnienie tętnicze, co zaburza rozwój płodu). Roślina może doprowadzić do przejściowych nudności lub biegunek, zwłaszcza u małych dzieci. Nie należy przyjmować przetworów przez długi czas, gdyż berberyna odkłada się w organizmie, szczególnie w trzustce, w sercu i wątrobie. Stosowana w pra­widłowych dawkach nie wywołuje jed­nak szkodliwego działania ubocznego.

Jakie właściwości posiada berberys?

Owoce obfitują w bioaktywne składni­ki wspomagające działanie kwasu askorbowego, wśród których wyróżnia się związki polifenolowe (antocyjany i flawonoidy) oraz inne barwniki roślinne, np. beta-karoten (prowitamina A).

berberys
Charakterystyczny kwaśny smak owoców berbe­rysu to efekt obecności kwasów organicznych, przede wszystkim jabłkowego (ok. 6% suchej masy), cytrynowego (2-4%) oraz askorbowego, czyli witaminy C (ok. 1,5%, 80 mg w 100 g su­rowca). Dzięki nim przetwory z tej rośliny są polecane w celu ogólnego wzmocnienia organi­zmu, przywrócenia jego wewnętrznej równowagi i uzupełnienia niedoborów witaminy C

Na zmiany skórne

W owocach berberysu potwierdzono wystę­powanie licznych garbników, które wykazują zdolność koagulowania białek na powierzch­ni błon śluzowych, co daje efekt ściągający i przeciwzapalny, wykorzystywany w leczeniu schorzeń dermatologicznych2. Badania kli­niczne potwierdzają, że wodny ekstrakt z tego surowca jest skuteczny w terapii trądziku po­spolitego u młodzieży w wieku 12-17 lat – już po 4 tygodniach średnia liczba nieosłoniętych, zapalnych i całkowitych zmian chorobowych, jak również ciężkość objawów zmniejszyły się znacząco (o ponad 40%)3.

Ponadto zewnętrznie stosuje się okłady z berberysu na owrzodzenia, jątrzące rany, przy łuszczycy, atopowym zapaleniu skóry czy odczynach alergicznych.

Dla cukrzyków

Najważniejszym składnikiem aktywnym tej rośliny wydaje się jednak berberyna – żółty alkaloid, obec­ny przede wszystkim w liściach. Wykazuje on szero­kie spektrum działania.
W eksperymencie przeprowadzonym na 116 diabetykach udowodniono, że u pacjentów przyjmujących 1 g berberyny dziennie znacząco spadło stężenie glikohemoglobiny A1c (HbA1c),
odzwierciedlające średni poziom gluko­zy we krwi. Jednocześnie odnotowano u nich również obniżenie cholesterolu oraz trójglicerydów, które u cukrzyków są zazwyczaj podwyższone4. Co więcej, berberyna może wyrównywać poziom cukru ze skutecznością porównywalną do popularnego leku – metforminy5.

Ochrona serca

Stosowane doustnie odwary i napary z berberysu lub wyciągi alkoholowe okazują się również skutecznie ob­niżać ciśnienie krwi oraz regulować pracę serca. I ponownie za efekt ten odpowiada w dużej mierze berbery­na, która pomaga hamować absorpcję cholesterolu, co potwierdza jedna z metaanaliz. Naukowcy odkryli w niej, że żółty alkalo­id powoduje znaczny spadek całkowitego cholesterolu, LDL i trójglicerydów oraz podwyższe­nie „dobrej” frakcji HDL6. Na protekcyjny wpływ wobec serca wpływają jednak również inne skład­niki zidentyfikowane w roślinie: berbamina obniża ciśnienie tętnicze, kryptopina wykazuje efekt antyarytmiczny, a liczne polifenole chronią ściany na­czyń krwionośnych7.

Naturalny antybiotyk

Preparaty berberysu nie tylko sku­tecznie wzmacniają cały organizm, ale i wspomagają go w walce z cho­robotwórczymi patogenami. Badania wykazują, że jego składniki aktywne działają przeciwbakteryjnie, prze­ciwwirusowo i przeciwgrzybiczo8. Co więcej, berberyna skutecz­nie leczy osoby zarażone bakterią E. coli i gronkowcem złocistym opor­nym na metycylinę. Badacze odkryli, że w dawce 64 μg/ml w 90% zahamo­wała aktywność tego ostatniego9.

Przeciwko biegunkom

Jednym z tradycyjnych zastosowań berberysu są problemy jelitowe oraz choroby dróg żółciowych i wątroby. Poleca się go również przy nieprawi­dłowej przemianie materii i osłabio­nym trawieniu. Naukowcy systematycznie potwier­dzają wpływ berberysu na układ po­karmowy. W kilku badaniach wykaza­li, że pozyskiwana z niego berberyna leczy biegunki wywołane przez różne patogeny (w tym Escherichia coli i Giardia lamblia), hamuje wydalanie elektrolitów i powstawanie entero­toksyn oraz działa rozluźniająco na mięśnie gładkie, zwalniając pasaż je­litowy i zmniejszając liczbę płynnych stolców nawet o 42% (w porównaniu do 20% w grupie placebo)10. Z kolei w innym eksperymen­cie ekstrakt z korzenia B. vulgaris był skuteczny w leczeniu i zapo­bieganiu powstawaniu kamieni w przewodzie pokarmowym11.

berberys
Berberys zwyczajny występuje pospolicie w ogrodach jako roślina ozdobna. Jednak oprócz atrakcyjnego wyglądu posiada również liczne właściwości zdrowotne

Jak można stosować berberys?

  • Konfitura Usuń szypułki, resztki kielicha i nasiona z ok. 2 kg owoców berberysu, a następnie wypłucz surowiec. Zagotuj 2 szklanki wody z 2 kg cukru. Dodaj przebrany ber­berys, ponownie zagotuj całość, zdejmij z ognia i odstaw do następnego dnia. Po tym czasie odcedź, zagotuj syrop, ponownie dodaj owoce i gotuj na małym ogniu (nie za długo). Gotową konfiturę przełóż do słoiczków, szczelnie zamknij i pasteryzuj przez chwilę w piekarniku.
  • Odwar Włóż garść rozdrobnionych owoców do garnuszka, zalej szklanką wrzątku i po­staw na gazie, doprowadzając do wrze­nia. Gotuj na wolnym ogniu pod przykry­ciem przez ok. 3 min. Potem wystudź. Tak przygotowany odwar pij 2-3 razy dziennie po 1/4 szklanki, by poprawić przemianę materii oraz pobudzić wydzielanie soków trawiennych.
  • Herbatka 1 łyżkę wysuszonych i rozdrobnionych owoców zalej szklanką wrzącej wody, odstaw na 45 min, przecedź, a na koniec dodaj trochę miodu do smaku. Pij kilka razy dziennie po szklance.
  • Nalewka Umyj i lekko rozgnieć tyle dojrzałych owoców berberysu, by zajęły ¾ wyso­kości butelki. Następnie zalej do pełna 30-40% wódką czystą lub karmelową i dodaj cukier (najlepiej trzcinowy) w pro­porcji 7-10 dag na 1-litrową butelkę. Po­zostaw na ok. 1-2 miesiące, a następnie przefiltruj.
  • Maść Wymieszaj 5 ml propolisu, 10 ml nalewki i łyżeczkę zmielonych, suchych pędów lub liściu berberysu. Stopniowo dodawaj ok. 25 g kremu lub lanoliny, łyżkę masła i 10-20 g smalcu – aż do uzyskania jed­nolitej masy. Gotową maścią smaruj cho­re miejsca kilka razy dziennie, np. przy łuszczycy, wypryskach i owrzodzeniach
Bibliografia
  • Industr Crops Prod 2013; 50: 276-287
  • Phytochem 2007; 68: 2713-2721
  • J Diet Suppl. 2012 Dec;9(4):253-61
  • J Clin Endocrinol Metab, 2008; 93: 2559–65
  • Metabolism, 2008; 57: 712–7
  • Planta Med. 2013 Apr;79(6):437-46
  • Phytother Res 2008; 22: 999-1012; Chem Res Toxicol 2008; 21: 1253-1260
  • Evid Based Com­plement Alternat Med, 2012; 2012: 591654; J Clin Endocrinol Metab, 2008; 93: 2559-65
  • N Engl J Med, 2002; 346: 393–403; Expert Opin Inve­stig Drugs. 2005 May;14(5):683-5
  • J. Infect. Dis. 155, 979-84/1987
  • Phytother Res. 2010 Aug; 24(8):1250-5
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny