Niepozorny zielony proszek oczyszcza organizm z toksyn, wspiera odporność i niszczy wolne rodniki

Zainteresowanie zdrową żywnością systematycznie rośnie. I nie chodzi tu tylko o ekologiczne marchewki, ale o żywność pochodzenia naturalnego, która zawiera biologicznie aktywne substancje fitochemiczne, dostarczające podstawowych składników odżywczych i korzystnie wpływające na zdrowie człowieka. Takie pokarmy nazwano „superfood” lub inaczej superżywność czy superpokarm. Rekordy popularności w tej grupie biją spirulina i chlorella. Czym są i dlaczego tak wiele osób wprowadza je do swojej diety?

Artykuł na: 9-16 minut
Zdrowe zakupy

Algi, potocznie nazywane glonami, występują na całym świecie, we wszystkich strefach geograficznych. Dotych­czas wyodrębniono aż 20 tysięcy gatunków. Algi żyją w wodach słonych, słodkich, zimnych i ciepłych. Potrafią przy­stosować się do każdych warunków.

W kulturze Dalekiego Wschodu algi były wykorzystywane nie tylko w kuchni, ale także w medycynie. Spirulina i chlorella to algi zielone, które są cenione za wysoką zawartość białka (50–70%), tłuszczu (8–9%) i węglowodanów (98–23%). Ich skład jest bardzo podobny, ale działanie każdej z nich nieco inne. Zachodnia cywilizacja zainteresowała się algami dość późno. Uczynił to dopiero duński mikrobiolog, Martinus Beijerinck, w 1890 roku, rozpoczynając badania nad glonami z rodziny Chlorella. Kilka lat później niemieccy uczeni odkryli, że algi są bogatym źródłem białka, które może być przyswajane przez ludzki organizm. Doceniono niemieckie starania i w roku 1931 za badania nad fotosyntezą chlorelli Otto Warburg otrzymał Nagrodę Nobla.

Ludzie od tysięcy lat nie ustają w poszukiwaniach cudow­nego środka gwarantującego wieczne zdrowie i urodę. Czy jest nim spirulina i chlorella, które przez wielu uznawane są za panaceum na wszystkie choroby i kłopoty zdrowotne, jakie tylko mogą spotkać człowieka? Przyjrzyjmy się dokład­nie obu algom.


Chlorella - czym jest i dlaczego warto ją stosować?

Skład chlorelli upoważnia do twierdzenia, że może ona bardzo korzystnie wpływać na zdrowie fizyczne, psychiczne oraz na urodę. Z uwagi na wysoką zawartość białka alga ta ceniona jest przez osoby wystrzegające się mięsa. Może ona zastąpić także niektóre tradycyjne pokarmy, ponieważ zawiera aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie wytwarza, zatem musimy je dostarczać wraz z pokarmem, witaminy (głównie z grupy B), minerały (fosfor, potas, magnez, wapń) i mikroelementy (żelazo, mangan, cynk, molibden, miedź, kobalt).

Poza tym chlorella jest boga­tym źródłem beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która rege­neruje skórę uszkodzoną przez promieniowanie UV i wywiera dobroczynny wpływ na wzrok. Duża zawartość witaminy B12 chroni za to przed rozwojem schorzeń neurologicznych, które upośledzają sprawność intelektualną. Jakie inne właści­wości przypisuje się chlorelli? Lista jej zalet jest dość długa.

  • Oczyszcza organizm z toksyn – uważa się, że dzięki cha­rakterystycznej budowie błony komórkowej chlorella wiąże toksyny i usuwa je z organizmu. Zażywając tę algę można się pozbyć z organizmu metali ciężkich, np. kadmu znajdującego się w dymie tytoniowym, rtęci, chemikaliów pochodzących ze środków czystości i kosmetyków oraz resztek alkoholu. Chlorella uszczelnia także ścianki jelit, co sprawia, że unikamy wtórego zatrucia, które może być spowodowane przenika­niem szkodliwych substancji z treści jelitowej do krwiobiegu. Pochłaniając toksyny, chlorella odciąża nerki i wątrobę1.
  • Wspiera odporność – chlorella stymuluje układ odporno­ściowy. Czynnik wzrostu chlorelli (CGF) pobudza namnażanie makrofagów, które odpowiadają za niszczenie szkodliwych substancji, bakterii, wirusów i komórek nowotworowych.
  • Zmniejsza objawy alergii – uważa się, że chlorella hamuje aktywność układu immunologicznego, który ulega nadmier­nemu pobudzeniu, gdy do organizmu wtargną alergeny. Działanie chlorelli, jak już wiemy, polega także na eliminacji metali ciężkich, którymi mogą być zanieczyszczone aler­geny, np. pyłki kwiatowe osiadające na błonach śluzowych. Należy podkreślić, że u niektórych grup pacjentów, zwłaszcza uczulonych na pleśń, chlorella może sama działać jak silny alergen, ze względu na reakcje krzyżowe.
chlorella
Chlorella wspomaga trawienie – zwolennicy spożywania chlorelli uważają, że przywraca ona prawidłową perystaltykę jelit oraz sprzyja namnażaniu się pożytecznej mikroflory jelitowej, a zwłaszcza bakterii z rodzaju Lactobacillus, najbardziej pożą­danej w naszym przewodzie pokarmowym
  • Usprawnia krążenie – chlorella jest uznawana za najbogat­sze źródło chlorofilu, który swoją budową jest zbliżony do hemoglobiny, przez co korzystnie wpływa na powstawanie czerwonych krwinek, czyli erytrocytów. Poza tym chlorofil ma działanie przeciwbakteryjne, reguluje ciśnienie krwi, wzmac­nia mięsień sercowy oraz przyspiesza gojenie się ran. Ważne jest i to, że chlorella obniża poziom cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL (tzw. złego) oraz trójglicerydów, dzięki czemu zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych.
  • Działa antyoksydacyjnie – usuwając wolne rodniki z organi­zmu, chlorella zapobiega przedwczesnemu procesowi starze­nia się. Z tego powodu wykorzystuje się ją do wytwarzania kosmetyków dla osób dojrzałych.
chlorella
Chlorella zawiera tryptofan, aminokwas, który jest prekursorem serotoniny, potocznie nazywanej hormonem szczęścia. Tryptofan łagodzi zatem odczuwanie lęku i dlatego stosuje się go także w leczeniu depresji. Chlore­lla wpływa korzystnie na poziom melatoniny, co gwarantuje nam dobry sen. Podkreśla się również, że algi te łagodzą bóle migrenowe i zmniejszają częstotliwość ataków migreny.
  • Działa przeciwnowotworowo – w wielu badaniach prowa­dzonych na zwierzętach i liniach komórkowych zauważono, że np. Chlorella vulgaris indukuje apoptozę, czyli progra­mowaną śmierć komórkową i uszkadza DNA w komórkach niedrobnokomórkowego raka płuca. Zaobserwowano także działanie antyproliferacyjne (czyli hamujące podziały komór­kowe) na komórki raka jelita grubego oraz raka wątroby. Wyizolowany z komórek chlorelli likopen hamował wzrost komórek raka gruczołu krokowego. W kolejnym badaniu na zwierzętach zauważono, że glikoproteiny zawarte w chlorelli zmniejszały supresję szpiku oraz występowanie zakażeń towarzyszących podawaniu fluorouracylu – leku stosowa­nego m.in. u chorych na raka piersi, przewodu pokarmowego oraz nowotworów głowy i szyi2. Należy jednak podkreślić, że dotychczas nie przeprowadzono badań klinicznych z udzia­łem ludzi, które określiłyby ewentualne przeciwnowotwo­rowe działanie chlorelli. Wykazano tylko, że u chorych na raka piersi podawanie ekstraktu z chlorelli zmniejszyło odczuwa­nie osłabienia i suchość skóry. Chlorella nie może zastąpić konwencjonalnego leczenia przeciwnowotworowego.

Pamiętaj o bezpieczeństwie

Można się zachwycać właściwościami prozdrowotnymi chlorelli, ale trzeba pamiętać, że ma ona także działania niepożądane. Dlatego też nie powinno się jej podawać dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Przed jej stosowaniem przestrzega się także seniorów, którzy na stałe przyjmują wiele leków. Do najczęściej zgłaszanych działań niepożądanych należą biegunka, nudności, ból brzucha oraz wysypka skórna. Na efekty uboczne przyjmowania prepara­tów z mikroglonami częściej skarżyły się osoby z niewydol­nością nerek i/lub niedoczynnością tarczycy. Ze względu na wysoką zawartość witaminy K w chlorelli, osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe (acenokumarol, warfarynę) powinny stosować ją bardzo ostrożnie, ponieważ nadmierna ilość witaminy K w ustroju mogłaby osłabić działanie tych leków. Stosowanie chlorelli w umiarkowanych ilościach jest jednak zazwyczaj bezpieczne3.

Spirulina - algi o wielu korzystnych właściwościach

Algi, z których pozyskiwana jest spirulina, są roślinami należą­cymi do linii ewolucyjnej organizmów plechowych, czyli bez­tkankowych. U roślin tych nie występują wykształcone tkanki. Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu są one zdolne do auto­trofizmu (samożywienia) w procesie fotosyntezy. Powszech­nie uważa się, że spirulina należy do najbardziej wartościo­wych produktów żywnościowych, ponieważ zawiera duże ilości białka – jest go cztery razy więcej niż w porcji mięsa o tej samej wadze. Spirulina zawiera m.in. aminokwasy, kwas linolenowy, który ma działanie antybakteryjne i prze­ciwbólowe, kwas foliowy i sprzężony kwas linolowy, który ma właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotwo­rowe, redukuje tkankę tłuszczową, zwiększa wrażliwość na insulinę oraz poprawia działanie układu odpornościowego.

chlorella
Jeśli chcemy wprowadzić chlorellę i spirulinę do jadłospisu, należy algi te kupować tylko od sprawdzonych producentów, którzy mogą wykazać, że przestrzegają przewidzianych norm ilościowych i jakościowych oraz posiadają stosowne certyfikaty. To ważne, ponieważ w latach 2018-2019, w próbkach chlorelli przebadanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność benzo(a)pirenu i aż czterech wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (wszystkie te substancję to toksyny), w stężeniu przekraczającym odpowiednio ponad 4-krotnie (w przypadku benzo(a)pirenu) i ponad 5-krotnie (w przypadku sumy 4 badanych WWA) najwyższy dopuszczalny poziom określony dla suplementów diety w przepisach prawa4.

Fikocyjanina, która odpowiada za charakterystyczną niebie­skawą barwę spiruliny, ma działanie przeciwzapalne i oczysz­czające. Ponadto w algach tych znajdziemy bioflawonoidy, selen, cynk, magnez, mangan, miedź, żelazo, witaminy A, C, D, E i K a także witaminy z grupy B. W tym miejscu należy podkreślić, że witamina B12, która znajduje się w spiruli­nie, występuje w formie nieaktywnej – oznacza to, że nasz organizm jej nie przyswaja, zatem nie ma ona dla nas żadnej wartości biologicznej i dlatego spirulina nie może stanowić źródła witaminy B12 w dietach bezmięsnych. Pozostałe skład­niki spiruliny doskonale się wchłaniają i dlatego jest ona nie­zwykle cennym pokarmem. Z tego powodu zarówno NASA (Narodowa Agencja Aeronautyki i Przestrzeni Kosmicznej) jak i ESA (Europejska Agencja Kosmiczna), oficjalnie reko­mendują spirulinę jako pokarm dla astronautów podczas długoterminowych misji kosmicznych5.

Wiele się mówi także o prozdrowotnych właściwościach spiruliny. Zawarte w niej substancje aktywne mogą korzystnie oddziaływać na kondycję naszego organizmu. Jakie są inne zalety spiruliny?

  • Obniża poziom cholesterolu – cyjanobakterie obecne w spirulinie obniżają poziom cholesterolu LDL (tzw. złego) i podnoszą stężenie cholesterolu HDL, czyli dobrego.
  • Reguluje ciśnienie krwi – spirulina oddziałuje bezpośred­nio na śródbłonek naczyń krwionośnych i pobudza go do syntezy i uwalniania do krwiobiegu endogennych substan­cji, np. tlenku azotu, co prowadzi do rozszerzenia naczyń krwionośnych i przyczynia się do utrzymania prawidłowego ciśnienia. Jednocześnie spirulina wpływa pośrednio na obniżenie ciśnienia krwi poprzez zmniejszenie wytwarzania substancji odpowiedzialnych za podnoszący ciśnienie skurcz naczyń krwionośnych.
  • Wspomaga odchudzanie – fenyloalanina zawarta w spiru­linie zmniejsza odczuwanie głodu, ale nie ma to bezpośred­niego przełożenia na utratę zbędnych kilogramów. Zatem samo stosowanie alg nie wystarczy i konieczna jest jeszcze zmiana dotychczasowej diety i stylu życia, w tym większa aktywność fizyczna, choć spirulina może nas wspierać w dążeniu do wymarzonej sylwetki.
  • Stabilizuje poziom cukru we krwi – wyniki pierwszych badań potwierdzają tę tezę, ale konieczne są dalsze analizy, które dowiodą, że tak rzeczywiście jest.
  • Wzmacnia odporność – spirulina zwiększa aktywność immunologiczną białych krwinek, a zwłaszcza komórek NK (ang. natural killer – urodzeni zabójcy), które są pierwszą linią
Bibliografia
  •  https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/222193,chlorella-superfood-czy-chwyt-marketingowy
  •  https://ligawalkizrakiem.pl/rak-niekonwencjonalnie/przeglad-terapii/chlorella-vulgaris
  •  https://ligawalkizrakiem.pl/rak-niekonwencjonalnie/przeglad-terapii/chlorella-vulgaris
  •  https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-zywnosci-wycofanie-produktu-pn­-soul-farm-chlorella-proszek-200-g-suplement-diety
  •  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8954120/
  •  Pielesz A., Algi i alginiany – leczenie, zdrowie, uroda. 2010
  •  Jękot B., Rzewińska A., Hałaszuk P., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny