Czyste kakao niszczy wolne rodniki i przeciwdziała starzeniu się

O wizytach na plantacjach kakao ukrytych w górach i lasach deszczowych Ameryki Południowej, fermentacji ziaren i najlepszej czekoladzie, której już niedługo będziemy mogli spróbować, rozmawiamy z Przemysławem T. Sicińskim, twórcą Sopockiej Manufaktury.

07 listopad 2024
Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

OCL: Słyszałam, że niedawno wrócił Pan z podróży…

Przemysław T. Siciński: Tak, przez ostatnie dwa miesiące odwiedzałem współpracujące z nami plantacje na terenie Peru, Ekwadoru i Kolumbii. Sprawdzałem, czy uprawy sprowadzanego przez nas endemicznego kakao Nacional Arriba wyglądają rzeczywiście tak, jak deklarują plantatorzy.

OCL: Czyli jak?

Przemysław T. Siciński: Jest dla nas bardzo ważne, by ziarna były najwyższej jakości. Zatem uprawy powinny być ekologiczne, bez nawozów. Ziarna muszą być suszone w specjalnych suszarniach, a nie wśród spalin przy autostradzie. Ważne jest też, aby na plantacjach nie wykorzystywano do pracy dzieci.

OCL: Widzę, że stawiacie Państwo poprzeczkę bardzo wysoko.

Przemysław T. Siciński: Tak. W Sopockiej Manufakturze są rzeczy nieprzypadkowe. Chcemy dzielić się z klientami tym, co najlepsze. Wiele ze współpracujących z nami gospodarstw znajduje się głęboko w dżungli, więc dotarcie do nich jest trudne, jednak dzięki temu warunki, w jakich dojrzewa nasze kakao, są idealne. 

OCL: Środek dżungli… To brzmi jak zaproszenie do przygody.

Przemysław T. Siciński: Ma pani rację. W czasie tego pobytu odwiedziłem m.in. amazońskie lasy deszczowe, w których natrafiłem na nietypową plantację – działa ona na zasadzie spółdzielni – gdzie każdy uprawia swój kawałek ziemi, ale wszyscy mają już wspólny profesjonalnie zarządzany i obsługiwany punkt fermentacji ziaren i ich suszenia. To szalenie ważne, bo nawet jak ma się wyśmienite ziarna, a popełni się błędy przy fermentacji lub suszeniu, to niestety wychodzi belgijska czekolada. 

Jednym z celów mojej podróży, było też nawiązanie współpracy z Luisem – farmerem, który uprawia rzadką odmianę kakao – Vraem99. Wytworzona z tych ziaren czekolada uzyskała najwyższe noty na International Chocolate Awards i do tej pory od początku istnienia zawodów nikt nie zdobył więcej punktów.

Aby się spotkać z Luisem, musiałem wybrać się do jego gospodarstwa, które znajduje się w górach, opanowanych przez gangi narkotykowe i ochraniająca je organizacje terrorystyczną Świetlisty Szlak. Szczęśliwie nie tylko udało mi się do niego dotrzeć bez spotkania z jej bojówkami, ale też niebawem jego kakao Vraem 99 będzie dostępne również dla polskich klientów Sopockiej Manufaktury.

OCL: Wspomniał Pan, jak ważne są fermentacja i suszenie ziaren kakaowca. Jak powinien wyglądać ten proces?

Przemysław T. Siciński: Wszystko zależy od tego, co chcemy uzyskać. W przypadku ceremonialnego kakao surowe nieodtłuszczone ziarna powinny być poddawane bardzo starannej fermentacji. Dzięki temu kakao uzyska konkretny profil aromatyczny, a zawarte w nim składniki aktywne będą lepiej przyswajalne. Ma to znaczenie, bo...

Quote icon
czyste kakao jest bogate składniki odżywcze, które niszczą wolne rodniki, przeciwdziałają starzeniu się i wspomagają zdrowie serca i kości.

OCL: W ostatnich czasach w mediach społecznościowych dużo się mówi o tym, że jeśli chcemy zachować prozdrowotne działanie kakao, to nie wolno go gotować, czy Pan też jest tego zdania?

Przemysław T. Siciński: Absolutnie nie! W czasie mojej włóczęgi po dżungli rozmawiałem z plantatorami oraz zwykłymi ludźmi. Podpatrywałem, jak przygotowują kakao, pytałem o tradycje. Wszyscy jednak byli zgodni:

Quote icon
grubo zmielone kakao należy gotować. Bowiem dopiero wtedy wydobywamy z niego całe bogactwo związków odżywczych, smaku i aromatów.

OCL: Czy w czasie tych wojaży udało się Panu odwiedzić rodzinne strony Pana żony?

Przemysław T. Siciński: Oczywiście! Będąc w Ekwadorze, odwiedziłem farmę kakao wujka Alberto. To właśnie dzięki niemu zacząłem się interesować uprawą kakao.

OCL: Na koniec, zapytam, czy znalazł Pan tam jeszcze innych dostawców?

Przemysław T. Siciński: Tak. Dzięki temu w Manufakturze już niedługo dostępna będzie wanilia z Ekwadoru.

OCL: Nie mogę się już doczekać.

Przemysław T. Siciński: Zapraszam zatem do odwiedzenia naszego sklepu www.sopockamanufaktura.com, gdzie można znaleźć prawdziwe kakao z całego świata w tym z rodzinnej farmy mojej żony w Ekwadorze.

OCL: Dziękuję za rozmowę.

Sopocka Manufaktura Czekolady i oleju
al. Niepodległości 712/6
www.sopockamanufaktura.com

 

Wczytaj więcej