Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Szukaj
Nasze magazyny
Newsletter
Kontakt
Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Jesteś tutaj:
Oczymlekarze.pl
Odżywianie
Jak jeść zdrowo
Suszenie żywności w domu - jak zachować smak i wartości odżywcze?
Suszenie to jedna z najstarszych i najlepszych metod konserwowania zapasów. Jednak sklepowe produkty pozostawiają...
Redakcja poleca
Czyste kakao niszczy wolne rodniki i przeciwdziała starzeniu się
O wizytach na plantacjach kakao ukrytych w górach i lasach deszczowych Ameryki Południowej, fermentacji ziaren i...
Redakcja poleca
Jesień bez spadku nastroju? Wypróbuj te naturalne substancje
Kiedy dni stają się krótsze, a pogoda za oknem mniej sprzyjająca, wiele osób odczuwa obniżenie nastroju, zwane...
Redakcja poleca
Osłabiający niedobór witaminy B12 - nowe fakty
Czujesz, że twoja energia gdzieś ucieka i twoje samopoczucie nie jest najlepsze? Zdarzają ci się czasem stany apatii,...
Redakcja poleca
Skarby z ula, czyli Bee Pearl Power. Pierzga, propolis i mleczko pszczele w jednym
Fani naturoterapii oraz miłośnicy produktów pszczelich od dawna zadają sobie pytanie, co jest lepsze: pyłek, pierzga,...
Redakcja poleca
Dlaczego warto farbować włosy henną?
Henna do włosów to dobra alternatywa powszechnie stosowanych farb do włosów. Jest od nich bezpieczniejsza, mniej...
Redakcja poleca
Woda plazmowana - wolna od zanieczyszczeń, pomocna w leczeniu nowotworów
Wszystkie badania naukowe jednomyślnie wskazują, że zdrowy człowiek powinien spożywać co najmniej 2 litry wody...
Redakcja poleca
Dlaczego warto sięgać po wolnotłoczone oleje?
O tym, dlaczego warto sięgać po wolnotłoczone oleje, rozmawiamy z Przemysławem Tomaszem Sicińskim właścicielem...
Redakcja poleca
Z rozsądną fitoterapią rak to nie wyrok
„Ignorancja medycyny konwencjonalnej wobec dobroczynnego działania vilcacory skłoniła mnie do rozpoczęcia badań nad tą...
1
9
Zobacz wszystkie
Jak jeść zdrowo
Dlaczego azjatyckie potrawy są pożywne? Przepisy na proste i zdrowe dania
Chińska maksyma yi chi tong yuan mówi wprost, że pożywienie i leki pochodzą z tego samego źródła. Takie spojrzenie zaowocowało głębokim szacunkiem dla leczniczych zalet żywności, wplecionym w...
Jak jeść zdrowo
Chesz schudnąć? Jedz śniadania i kolacje o konkretnych porach
Jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy, wcześnie jedz kolacje i śniadania – mówią badania. Wczesna kolacja daje organizmowi wystarczająco dużo czasu na spalenie kalorii i wydłuża czas postu –...
Jak jeść zdrowo
Dieta ketogeniczna reguluje cykl menstruacyjny
Stosowanie diety ketogenicznej może normalizować nieregularny cykl menstruacyjny. Naukowcy twierdzą, że uwalniane w wyniku tego rodzaju żywienia ketony mogą nawet wywołać miesiączkę, która pozornie...
Jak jeść zdrowo
Idealne śniadanie? Inne dla kobiet i mężczyzn
Nie tylko w temacie intymnym kobiety i mężczyźni zdają się pochodzić z różnych planet. Nasze organizmy inaczej też funkcjonują w ciągu dnia i dlatego różnią się w ścieżkach metabolizowania posiłków.
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Jod – klucz do zdrowia tarczycy i nie tylko. 9 powodów, by zadbać o jego obecność w diecie
Jod jest niezbędnym składnikiem hormonów tarczycy - tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3) - które regulują wiele ważnych reakcji biochemicznych, w tym syntezę białek, aktywność enzymatyczną oraz...
Niedobory żywieniowe i suplementacja
7 powodów, dla których warto włączyć cynk do codziennej diety
Bez tego pierwiastka nie będą mogły funkcjonować nasze zmysły smaku i zapachu. Oto 7 powodów, dla których warto włączyć cynk do codziennej diety.
Jak jeść zdrowo
10 zasad zdrowego odżywiania według Mariusza Budrowskiego
Jestem zwolennikiem zasady małych kroczków, uważam, że przynosi ona najwięcej korzyści. Dlaczego? Bo stosując ją, omijamy naszego własnego sabotażystę, czyli ciało migdałowate, które gdy wprowadzamy...
Jak jeść zdrowo
Suszenie żywności w domu - jak zachować smak i wartości odżywcze?
Suszenie to jedna z najstarszych i najlepszych metod konserwowania zapasów. Jednak sklepowe produkty pozostawiają wiele do życzenia – co rusz media obiega informacja o znalezieniu pleśni...
Jak jeść zdrowo
Wyklucz z diety ten składnik, a obniżysz swój wiek biologiczny
Wiek fizyczny i biologiczny mogą się różnić, przy czym istotniejszy jest ten drugi. Okazuje się, że może być niższy od rzeczywistego. Jest to wynikiem zdrowego trybu życia, a zwłaszcza diety bogatej...
Jak jeść zdrowo
Dla zdrowia i młodości - ajurwedyjski rytuał detoksykacyjny
Aby czuć się młodo i szczęśliwie oraz przeciwstawić procesowi starzenia i chorobom, należy rozwiązywać problemy przy pierwszych oznakach zużycia organizmu – zanim staną się poważniejsze. Ten cel...
Niedobory żywieniowe i suplementacja
7 powodów, dla których warto przyjmować chrom
Chrom to popularny składnik suplementów diety. Poznaj 7 powodów, dla których warto rozważyć wprowadzenie go do menu.
Jak jeść zdrowo
Dieta ketogeniczna nie tylko dla osób z cukrzycą - zdrowe przepisy
Dr Arthur Agatston, twórca niskowęglowodanowej diety South Beach, wprowadził do niej ostatnio „keto-przyjazne” modyfikacje, które mogą cofać insulinooporność i cukrzycę oraz znacząco redukować...
Jak jeść zdrowo
Szkodliwy, ale nie zawsze. Kiedy warto jeść cukier?
Łasuchy mogą odetchnąć z ulgą: naukowcy znaleźli dobry powód, żeby nie odmawiać sobie słodkich przekąsek. Jak zwykle jednak, co za dużo, to niezdrowo.
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Połączenie koenzymu Q10 i selenu wpływa na zdrowie serca
Szwedzcy naukowcy odkryli, że połączenie koenzymu Q10 z selenem obniża ryzyko śmiertelności z przyczyn sercowo-naczyniowych aż o 49% i radykalnie skraca liczbę hospitalizacji z powodu chorób serca....
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Rola suplementacji żelaza w niedokrwistości
Niedobór żelaza jest najczęstszym niedoborem mikroelementów, dotykającym prawie jedną trzecią populacji i główną przyczyną niedokrwistości na całym świecie.
Jak jeść zdrowo
Jedz w rytmie wskazówek biologicznego zegara, dzięki temu schudniesz
Pora jedzenia może mieć równie duże znaczenie, jak jakość naszych codziennych posiłków. Najświeższe badania sugerują, że za wszystko odpowiedzialny jest zegar biologiczny.
Jak jeść zdrowo
5 porcji warzyw i owoców dziennie - czy to dużo? Jak wygląda taka porcja?
Stróże naszego zdrowia przekonują, że powinniśmy zjadać codziennie 5 porcji owoców i warzyw – ale jak wygląda taka porcja?
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Melatonia jest dobra nie tylko na sen. Oto 8 powodów, dla których warto ją przyjmować
Melatonina jest odpowiedzialna przede wszystkim za regulację rytmu dobowego organizmu w celu zarządzania naturalnym cyklem snu, dlatego też często stosuje się ją jako środek nasenny w celu...
Jak jeść zdrowo
Pomidor uznany za najzdrowszy owoc na świecie
Z botanicznego punktu widzenia jest owocem, a jego owoce to soczyste jagody. Sklasyfikowany jako warzywo jest obecny na naszych stołach od kilkuset lat i spożywany pod wieloma postaciami. Uwielbiany...
Jak jeść zdrowo
Matcha może cofnąć chorobę dziąseł
Ta japońska herbata zwalcza bakterie powodujące zapalenie przyzębia – chorobę mogąca prowadzić do utraty zębów, a nawet cukrzycy, chorób serca, zapalenia stawów i nowotworów. W testach...
Jak jeść zdrowo
Po menopauzie zacznij pić sok z buraka
Szklanka soku z tego warzywa każdego dnia może wspomóc utrzymanie dobrej kondycji układu sercowo-naczyniowego. Kobiety po klimakterium są znacznie bardziej narażone na choroby serca. Dzieje się tak...
Jak jeść zdrowo
Czy jonizowanie wody jest potrzebne? Poznaj zalety wody alkalicznej
Dobra woda to fundament codziennego funkcjonowania. Jakość spożywanej wody ma niezwykle istotne znaczenie już na etapie komórkowym. Im lepiej zostanie wchłonięta przez pojedyncze komórki, tym...
Jak jeść zdrowo
Zmiana nawyków żywieniowych może diametralnie wpłynąć na zdrowie. Metodę 131 przetestowało już 50 tys. osób
Gdy ekspertka w dziedzinie zdrowia i sprawności fizycznej, Chalene Johnson, odkryła, że jest na najlepszej drodze do choroby Alzheimera o wczesnym początku, rozpoczęła trwające 3 lata dociekania,...
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Suplementy - na co zwracać uwagę przy zakupie?
Masz wątpliwości dotyczące suplementów diety? Dr Jenny Goodman wyjaśnia, dlaczego ich potrzebujemy, jak wybrać produkt najwyższej jakości i jakich składników należy unikać .
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Zioła, kiszonki i zielone warzywa zwiększają poziom żelaza we krwi
Kiszonki, zielone warzywa oraz zioła pomogą pokonać niedokrwistość i odtworzyć zapasy ferrytyny
Jak jeść zdrowo
Lubisz pomidory? Oto 9 powodów, dla których warto wprowadzić likopen do diety
Ten barwnik, należący do grupy karotenoidów, nadaje owocom i warzywom czerwony kolor. Jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który niszczy wolne rodniki tlenowe i w ten sposób zapobiega m.in....
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Krzem dla mocnych kości, pięknych włosów i paznokci
Czy wiesz, że suplementacja tym pierwiastkiem uratowała życie człowieka? Poznaj 6 powodów, dla których warto rozważyć wprowadzenie go do diety.
Jak jeść zdrowo
Nadmierne spożycie cukru zwiększa ryzyko depresji?
Niektórzy traktują go jako ukradkową przyjemność, która daje im natychmiastowy zastrzyk energii, tymczasem cukier może działać dokładnie odwrotnie. Nowe badania wykazały, że zwiększa ryzyko...
Jak jeść zdrowo
Młody jęczmień - superżywność, którą warto włączyć do menu
Młody jęczmień jest zaliczany do superżywności, czyli produktów szczególnie bogatych w składniki odżywcze i mających wyjątkowo dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Działa na wiele sposobów - m.in....
Niedobory żywieniowe i suplementacja
NAD+. Substancja, która hamuje starzenie?
Dinukleotyd nikotynoamidoadeninowy w formie utlenionej (NAD+) to substancja niezbędna do funkcjonowania komórek, która bierze udział w wielu reakcjach metabolicznych, w tym w oddychaniu komórkowym....
Jak jeść zdrowo
Jak post może pomóc w detoksykacji organizmu i walce z otyłością oraz przewlekłym zmęczeniem?
W świecie pełnym toksyn i przetworzonej żywności, coraz trudniej utrzymać zdrowie i równowagę organizmu. Post, stosowany od wieków jako metoda detoksykacji i leczenia, zyskuje na nowo na znaczeniu w...
Poprzednia
1
2
3
4
5
6
7
...
20
Następna
Raport
Nasze zdrowie zaczyna się w jelitach
15 artykułów
Zapisz się i odbierz
wybrany magazyn
Gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Zdrowe zakupy
Suplementy diety
Andrographis ParActin®
Suplementy diety
Ashwagandha KSM-66 BIO
Suplementy diety
AstaZine® Astaksantyna
Suplementy diety
Koenzym Q10
Suplementy diety
Kolagen UC-II®
Suplementy diety
Kurkuma BCM-95®
Suplementy diety
Żeńszeń fermentowany GS15-4®
Nasze magazyny
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Czasopismo medyczne - Twoje zdrowie w Twoich rękach
Holistic Health
Medycyna holistyczna - porady od lekarzy praktyków
Fizjoterapeuta
Z praktyki światowej fizjoterapii i rehabilitacji dla fizjoterapeutów oraz lekarzy nadzorujących zespoły terapeutyczne
Menopauza
Praktyczny poradnik dla kobiet
Żyj Lepiej, Żyj Dłużej
Zadbaj o zdrowie, by żyć lepiej i dłużej
Lecz się Dietą
Najzdrowsze sposoby odżywiana, oczyszczania i regeneracji organizmu
Porady Starego Doktora
Jak sobie radzić z uciążliwymi schorzeniami
Holistycznie o Stanach Zapalnych
Jak pokonać cichego zabójcę
Moje Życie w Moich Rękach
Inspirujące historie ludzi, którzy pokonali nieuleczalne choroby