Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Szukaj
Nasze magazyny
Newsletter
Kontakt
Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Jesteś tutaj:
Oczymlekarze.pl
Odżywianie
Redakcja poleca
Rak prostaty. Jak osoby z dodatnim PSA mogą wspomagać zdrowie naturalnymi sposobami?
"Więcej mężczyzn umiera z rakiem prostaty niż z jego powodu" – stara prawda, która w XXI w jest nadal aktualna.
Redakcja poleca
Jak wpływa na nas niedobór kolagenu i dlaczego warto go suplementować?
Kolagen to białko budulcowe, które pełni funkcje strukturalne we wszystkich komórkach i tkankach organizmu. Stanowi...
Redakcja poleca
Czyste kakao niszczy wolne rodniki i przeciwdziała starzeniu się
O wizytach na plantacjach kakao ukrytych w górach i lasach deszczowych Ameryki Południowej, fermentacji ziaren i...
Redakcja poleca
Osłabiający niedobór witaminy B12 - nowe fakty
Czujesz, że twoja energia gdzieś ucieka i twoje samopoczucie nie jest najlepsze? Zdarzają ci się czasem stany apatii,...
Redakcja poleca
Skarby z ula, czyli Bee Pearl Power. Pierzga, propolis i mleczko pszczele w jednym
Fani naturoterapii oraz miłośnicy produktów pszczelich od dawna zadają sobie pytanie, co jest lepsze: pyłek, pierzga,...
1
5
Zobacz wszystkie
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Każdy ma jej niedobór. Wbrew przekonaniom tę witaminę też można przedawkować
Zewsząd jesteśmy bombardowani wiadomościami o niedoborach witamin i minerałów. Problem ten dotyczy zwłaszcza witaminy D, łykamy więc kolejne suplementy w dawkach liczących tysiące jednostek...
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Chroni przed nadciśnieniem, udarem i cukrzycą. Dbaj o jego prawidłowy poziom
Potas był pierwszym metalem wyizolowanym przez elektrolizę. Szybko okazało się, że ten miękki metal (można go kroić nożem!) ma istotne znaczenie biologiczne: m.in. stanowi aktywator wielu enzymów,...
Jak jeść zdrowo
Dieta planetarna – co to jest i jak ją stosować?
Idea diety planetarnej opiera się na badaniach naukowych, które sugerują, że zmiany w sposobie odżywiania ludzi mogą pomóc w ograniczeniu negatywnego wpływu produkcji żywności na klimat, ochronie...
Jak jeść zdrowo
Czy kolejność spożywanych produktów podczas posiłków ma znaczenie?
Zdrowe odżywianie to jedno z kluczowych aspektów dbania o nasze zdrowie i samopoczucie. Nie tylko to, co jesz, ma znaczenie, ale także kolejność, w jakiej spożywasz różne rodzaje jedzenia.
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Ta substancja poprawia pamięć, chroni nerki i wzrok. Oto 9 powodów do jej suplementacji
Do życia potrzebujemy energii, do jej wytworzenia mikroskopijnych organelli komórkowych – mitochondriów, a do utrzymania ich odpowiedniej liczby pirolochinolinochinonu (PQQ), tajemniczej substancji,...
Jak jeść zdrowo
Kawa ma dobry wpływ na jelita - wspiera wzrost dobrych bakterii
Miłośnicy kawy, nie tylko tej porannej, mają kolejny argument za tym, że mała czarna nie zaszkodzi. Jak mówią najnowsze badania, kawa może wpływać pozytywnie na stan mikrobiomu jelitowego, ponieważ...
Jak jeść zdrowo
Czy codzienne spożywanie miodu jest zdrowe?
Naturalnemu miodowi przypisuje się wiele właściwości zdrowotnych, w tym przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe, głównie ze względu na zawartość związków fenolowych. Korzystny...
Jak jeść zdrowo
8 praktycznych wskazówek jak ograniczyć uzależnienie od cukru
Uzależnienie od cukru to realny problem zdrowotny – znacznie powszechniejszy, niż wielu ludzi mogłoby przypuszczać. Ale czym dokładnie jest uzależnienie od cukru i w jaki sposób wpływa na nasze...
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Jakie właściwości ma selen i czy warto wzbogacać nim żywność?
Selen jest niezbędnym mikroelementem, który odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu naszego zdrowia. Jego niedobór wiąże się z rozwojem chorób, takich jak choroba Keshan (rodzaj kardiomiopatii...
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Eksperci są zgodni: zdrowe serce i witalność dzięki kwasom omega-3
Jak mówią eksperci, możemy mieć wspływ na długość naszego życia, a pomóc nam w tym mogą kwasy omega-3, zaś wśród nich najważniejsze - DHA i EPA. Dbają bowiem o serce, pomagając zachować prawidłowe...
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Jakie właściwości ma wodla alkaliczna? Jak działa jonizator wody?
Dla utrzymania prawidłowego pH organizmu ważne jest m.in. odpowiednie nawodnienie organizmu. Ponieważ woda z kranu jest kwasotwórcza, warto rozważyć inne opcje. Oprócz inwestycji w filtry wody można...
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Jak działa wodór na organizm człowieka? Dlaczego warto pić wodę wodorową?
Naukowcy odkryli, że codzienne picie wody wzbogaconej wodorem może chronić biorców przeszczepów serca i aorty przed pogorszeniem związanym ze stanem zapalnym. Oto 9 powodów, dla których warto...
Jak jeść zdrowo
Manuka - miód, który ma wyjątkowe właściwości lecznicze. Na co pomaga?
Lecznicze zastosowanie miodu, głównie w celu gojenia ran i znoszenia objawów ze strony układu moczowego i żołądka, sięga tysięcy lat wstecz do czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Zmotywowani...
Jak jeść zdrowo
Chcesz obniżyć poziom cukru? Jedz suszone owoce
Kojarzą nam się z dodatkiem do ciast i deserów, pora jednak przestać myśleć o nich jedynie jak o słodkim grzeszku. Suszone owoce są pełne błonnika i flawonoidów, a spożywane rozważnie, mogą...
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Jest pierwiastkiem życia. Dlaczego żelazo to fundament naszego zdrowia?
Żelazo – stanowi jedynie 0,01% masy naszego ciała, ale życie bez niego nie byłoby możliwe. To właśnie ono jest fundamentem homeostazy, czyli stanu zdrowej równowagi naszego organizmu. To tak ważny...
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Niedobór, ale i nadmiar minerałów. może być groźny dla zdrowia
Około 80% wszystkich funkcji organizmu zależy od jego zdolności do utrzymania prawidłowej równowagi mineralnej, która umożliwia mu właściwe działanie. Wiele powszechnych schorzeń fizycznych,...
Jak jeść zdrowo
Resweratrol - co to jest i jak działa
Resweratrol to biologicznie aktywna substancja występująca w takich roślinach, jak czerwone winogrona, owoce jagodowe, jabłka, kakao, orzechy ziemne i morwa. Do tej pory udowodniono, że korzystnie...
Jak jeść zdrowo
Czarny czosnek - dlaczego jest czarny i jakie są jego właściwości?
Czarny czosnek stosowano już w starożytności w Korei, Japonii i Tajlandii. Znany jest ze swojego łagodnego smaku i wielu możliwości wykorzystania go w kuchni. Ma jednak wiele właściwości cennych dla...
Jak jeść zdrowo
Ten olejek skutecznie zmniejsza ból stawów
Olejek otrzymywany z liści wawrzynu szlachetnego (Laurus nobilis L.) zawiera ponad 50 składników aktywnych, wśród których najlepiej poznane to linalool, geraniol i kwas laurowy. Oprócz nich warto...
Jak jeść zdrowo
Dlaczego azjatyckie potrawy są pożywne? Przepisy na proste i zdrowe dania
Chińska maksyma yi chi tong yuan mówi wprost, że pożywienie i leki pochodzą z tego samego źródła. Takie spojrzenie zaowocowało głębokim szacunkiem dla leczniczych zalet żywności, wplecionym w...
Jak jeść zdrowo
Chesz schudnąć? Jedz śniadania i kolacje o konkretnych porach
Jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy, wcześnie jedz kolacje i śniadania – mówią badania. Wczesna kolacja daje organizmowi wystarczająco dużo czasu na spalenie kalorii i wydłuża czas postu –...
Jak jeść zdrowo
Dieta ketogeniczna reguluje cykl menstruacyjny
Stosowanie diety ketogenicznej może normalizować nieregularny cykl menstruacyjny. Naukowcy twierdzą, że uwalniane w wyniku tego rodzaju żywienia ketony mogą nawet wywołać miesiączkę, która pozornie...
Jak jeść zdrowo
Idealne śniadanie? Inne dla kobiet i mężczyzn
Nie tylko w temacie intymnym kobiety i mężczyźni zdają się pochodzić z różnych planet. Nasze organizmy inaczej też funkcjonują w ciągu dnia i dlatego różnią się w ścieżkach metabolizowania posiłków.
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Jod – klucz do zdrowia tarczycy i nie tylko. 9 powodów, by zadbać o jego obecność w diecie
Jod jest niezbędnym składnikiem hormonów tarczycy - tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3) - które regulują wiele ważnych reakcji biochemicznych, w tym syntezę białek, aktywność enzymatyczną oraz...
Niedobory żywieniowe i suplementacja
7 powodów, dla których warto włączyć cynk do codziennej diety
Bez tego pierwiastka nie będą mogły funkcjonować nasze zmysły smaku i zapachu. Oto 7 powodów, dla których warto włączyć cynk do codziennej diety.
Jak jeść zdrowo
10 zasad zdrowego odżywiania według Mariusza Budrowskiego
Jestem zwolennikiem zasady małych kroczków, uważam, że przynosi ona najwięcej korzyści. Dlaczego? Bo stosując ją, omijamy naszego własnego sabotażystę, czyli ciało migdałowate, które gdy wprowadzamy...
Jak jeść zdrowo
Suszenie żywności w domu - jak zachować smak i wartości odżywcze?
Suszenie to jedna z najstarszych i najlepszych metod konserwowania zapasów. Jednak sklepowe produkty pozostawiają wiele do życzenia – co rusz media obiega informacja o znalezieniu pleśni...
Jak jeść zdrowo
Wyklucz z diety ten składnik, a obniżysz swój wiek biologiczny
Wiek fizyczny i biologiczny mogą się różnić, przy czym istotniejszy jest ten drugi. Okazuje się, że może być niższy od rzeczywistego. Jest to wynikiem zdrowego trybu życia, a zwłaszcza diety bogatej...
Jak jeść zdrowo
Dla zdrowia i młodości - ajurwedyjski rytuał detoksykacyjny
Aby czuć się młodo i szczęśliwie oraz przeciwstawić procesowi starzenia i chorobom, należy rozwiązywać problemy przy pierwszych oznakach zużycia organizmu – zanim staną się poważniejsze. Ten cel...
Niedobory żywieniowe i suplementacja
7 powodów, dla których warto przyjmować chrom
Chrom to popularny składnik suplementów diety. Poznaj 7 powodów, dla których warto rozważyć wprowadzenie go do menu.
Jak jeść zdrowo
Dieta ketogeniczna nie tylko dla osób z cukrzycą - zdrowe przepisy
Dr Arthur Agatston, twórca niskowęglowodanowej diety South Beach, wprowadził do niej ostatnio „keto-przyjazne” modyfikacje, które mogą cofać insulinooporność i cukrzycę oraz znacząco redukować...
Poprzednia
1
2
3
4
5
6
7
...
21
Następna
Raport
Miód Manuka - płynne złoto będące skarbnicą zdrowia
9 artykułów
Zapisz się i odbierz
wybrany magazyn
Gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Zdrowe zakupy
Suplementy diety
Andrographis ParActin®
Suplementy diety
Ashwagandha KSM-66 BIO
Suplementy diety
AstaZine® Astaksantyna
Suplementy diety
Koenzym Q10
Suplementy diety
Kolagen UC-II®
Suplementy diety
Kurkuma BCM-95®
Suplementy diety
Żeńszeń fermentowany GS15-4®
Nasze magazyny
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Czasopismo medyczne - Twoje zdrowie w Twoich rękach
Holistic Health
Medycyna holistyczna - porady od lekarzy praktyków
Fizjoterapeuta
Z praktyki światowej fizjoterapii i rehabilitacji dla fizjoterapeutów oraz lekarzy nadzorujących zespoły terapeutyczne
Menopauza
Praktyczny poradnik dla kobiet
Żyj Lepiej, Żyj Dłużej
Zadbaj o zdrowie, by żyć lepiej i dłużej
Lecz się Dietą
Najzdrowsze sposoby odżywiana, oczyszczania i regeneracji organizmu
Porady Starego Doktora
Jak sobie radzić z uciążliwymi schorzeniami
Holistycznie o Stanach Zapalnych
Jak pokonać cichego zabójcę
Moje Życie w Moich Rękach
Inspirujące historie ludzi, którzy pokonali nieuleczalne choroby