Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Szukaj
Nasze magazyny
Newsletter
Kontakt
Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Jesteś tutaj:
Oczymlekarze.pl
Odżywianie
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Jonizowana woda wodorowa - bogata w przeciwutleniacze odmładza organizm
Błyskawicznie dociera do tkanek, nawadnia, wspiera produkcję antyoksydantów, chroni telomery i DNA - tak działa...
Redakcja poleca
A jeśli zmęczenie to nie lenistwo, tylko problem na poziomie komórkowym?
Zdrowo się odżywiasz, regularnie ćwiczysz, śpisz 7 godzin na dobę, a mimo to czujesz się ciągle zmęczona(y)? Masz...
Redakcja poleca
Wibracje 2025 – festiwal zdrowia, harmoni i dobrej energii
Wibracje odbędą się po raz 9. Festiwal znany jest przede wszystkim z tego, że obfituje w wykłady i warsztaty związane...
Redakcja poleca
Ta mało popularna roślina to skarbnica zdrowia. Dobrze mieć ją pod ręką
Zastosowanie ziół jest bardzo szerokie – część z nich świetnie sprawdza się w kuchni jako przyprawy, niektóre...
Redakcja poleca
Mądra profilaktyka. Poznaj test przydatny w profilaktyce nowotworów
W Polsce co roku diagnozuje się nowotwory u ok. 170 tys. osób. To oznacza, że każdego dnia kilkaset rodzin mierzy się...
Redakcja poleca
Rak prostaty. Jak osoby z dodatnim PSA mogą wspomagać zdrowie naturalnymi sposobami?
"Więcej mężczyzn umiera z rakiem prostaty niż z jego powodu" – stara prawda, która w XXI w jest nadal aktualna.
Redakcja poleca
Jak wpływa na nas niedobór kolagenu i dlaczego warto go suplementować?
Kolagen to białko budulcowe, które pełni funkcje strukturalne we wszystkich komórkach i tkankach organizmu. Stanowi...
Redakcja poleca
Czyste kakao niszczy wolne rodniki i przeciwdziała starzeniu się
O wizytach na plantacjach kakao ukrytych w górach i lasach deszczowych Ameryki Południowej, fermentacji ziaren i...
1
8
Zobacz wszystkie
Jak jeść zdrowo
Nadmierne spożycie cukru zwiększa ryzyko depresji?
Niektórzy traktują go jako ukradkową przyjemność, która daje im natychmiastowy zastrzyk energii, tymczasem cukier może działać dokładnie odwrotnie. Nowe badania wykazały, że zwiększa ryzyko...
Jak jeść zdrowo
Młody jęczmień - superżywność, którą warto włączyć do menu
Młody jęczmień jest zaliczany do superżywności, czyli produktów szczególnie bogatych w składniki odżywcze i mających wyjątkowo dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Działa na wiele sposobów - m.in....
Niedobory żywieniowe i suplementacja
NAD+. Substancja, która hamuje starzenie?
Dinukleotyd nikotynoamidoadeninowy w formie utlenionej (NAD+) to substancja niezbędna do funkcjonowania komórek, która bierze udział w wielu reakcjach metabolicznych, w tym w oddychaniu komórkowym....
Jak jeść zdrowo
Jak post może pomóc w detoksykacji organizmu i walce z otyłością oraz przewlekłym zmęczeniem?
W świecie pełnym toksyn i przetworzonej żywności, coraz trudniej utrzymać zdrowie i równowagę organizmu. Post, stosowany od wieków jako metoda detoksykacji i leczenia, zyskuje na nowo na znaczeniu w...
Jak jeść zdrowo
Jak poprawić zdrowie psychiczne przy pomocy diety?
Czy to, co jemy, ma znaczenie dla naszego zdrowia psychicznego? Dane z badań sugerują, że rzeczywiście tak jest, a dieta ma znaczący wpływ na nastrój i samopoczucie psychiczne. Chociaż czynniki...
Jak jeść zdrowo
Usprawnia pracę mózgu i wzmacnia zęby. Oto zdrowotne właściwości czekolady
Historia czekolady liczy sobie 4 tysiące lat. Napój przyrządzany z nasion kakaowca uważano za dar bogów i wykorzystywano w ceremoniach religijnych, cenna czekolada była również wykorzystywana jako...
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Selen - silny przeciwutleniacz, niezbędny do utrzymania funkcji mózgu
Selen po wchłonięciu z pożywienia trafia do wątroby, gdzie zostaje związany z selenoproteinami i dopiero w tej postaci pełni różne funkcje fizjologiczne w organizmie. Białka te biorą udział w...
Jak jeść zdrowo
Jedz te produkty, aby z wiekiem zachować bystrość umysłu
Po 60. roku życia postaraj się, aby w Twojej diecie znalazło się wystarczająco dużo flawanoli, dzięki czemu do późnej starości zachowasz dobrą pamięć i zdolności poznawcze.
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Te dwie substancje wpływają na zdrowie tarczycy i serca
Prawidłowe funkcjonowanie organizmu w dużej mierze zależne jest od dobrego krążenia. Krew bowiem transportuje niezbędny tlen oraz składniki odżywcze, których organizm potrzebuje do wykonywania...
Jak jeść zdrowo
5 najlepszych produktów dla zdrowia jelit
Jak wykazano w szczegółowym przeglądzie, 5 produktów dostarcza największych ilości prebiotyków niezbędnych dla zdrowia jelit.
Jak jeść zdrowo
Niedobór tego pierwiastka powoduje senność i zmęczenie
Przemęczenie i brak sił? Niekoniecznie stres jest przyczyną takich objawów, choć najczęściej z nim je wiążemy.
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Jak PQQ może zmienić zdrowie? Oto 10 powodów, dla których warto włączyć go do diety
Oto 10 powodów, dla których warto włączyć suplementy pirolochinolinochinonu do codziennej diety
Odżywianie
Zdrowa żywność. Dlaczego produkty "eko" są droższe i co je różni od konwencjonalnych?
W trosce o nasze zdrowie i środowisko naturalne, coraz częściej podczas zakupów spożywczych sięgamy po produkty ekologiczne. Jak jednak odróżnić je od podszywających się pod te najlepsze dla naszego...
Odżywianie
Dla dobra jelit jedz więcej błonnika
Włókno pokarmowe, które otrzymujemy z warzyw i produktów pełnoziarnistych, jest punktem wyjścia dla zdrowego mikrobiomu jelitowego, czyli populacji bakterii kontrolujących nasze zdrowie.
Odżywianie
Ocet jabłkowy pomaga zmniejszyć otyłość brzuszną
Chcesz stracić trochę tłuszczu z brzucha? Codziennie popijaj odrobinę octu jabłkowego. Jak potwierdzili niedawno naukowcy, ten tradycyjny środek naprawdę działa: pomaga pozbyć się nadmiarowych...
Jak jeść zdrowo
Objawy i skutki odwodnienia. Ile dziennie wody należy pić, aby być zdrowym i czuć się dobrze?
Nasz organizm składa się z wody w ok. 60-70%. Zachowanie zdrowia oznacza pozostanie nawodnionym, dlatego należy dostarczać jej w odpowiednich ilościach. Od tego zależy chociażby trawienie, bo bez...
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Eliksir młodości, czyli witamina E. 10 korzyści z jej przyjmowania
Została nawet nazwana eliksirem młodości, ponieważ zapobiega związanym z wolnymi rodnikami procesom starzenia. Ma jednak znacznie więcej zalet. Oto 10 powodów, dla których powinniśmy dbać o jej...
Jak jeść zdrowo
Tych 5 produktów zawiera najwięcej prebiotyków niezbędnych dla zdrowia naszych jelit
Dla nikogo nie jest już tajemnicą, że zdrowie jelit ma wielki wpływ na nasze ogólne samopoczucie. Ich zła kondycja może prowadzić do insulinooporności – która z kolei wiedzie do cukrzycy typu 2 i...
Jak jeść zdrowo
Jedz goździki - mają silne działanie przeciwbakteryjne
Goździk jest w rzeczywistości suszonym pączkiem kwiatowym goździkowca, tropikalnej rośliny wiecznie zielonej, która kiedyś rosła dziko w Chinach i na "korzennych" wyspach Molukach, a obecnie...
Jak jeść zdrowo
Wpływ odżywiania na starzenie się - jaka dieta jest najlepsza?
Głównym celem tego przeglądu była ocena, w jaki sposób odżywianie może wpływać na starzenie się organizmu. Badania wykazały, że dieta niskowęglowodanowa lub inne diety, bogate w warzywa, owoce,...
Jak jeść zdrowo
O ziołach w zdrowym starzeniu się - rozmowa z Davidem Winstonem
W styczniu 2024 roku David Winston wygłosił obszerny wykład w ramach przedsięwzięcia pod tytułem „The Live Long & Thrive Summit”. Wykład miał formę wywiadu i został przeprowadzony przez...
Jak jeść zdrowo
Trzy filiżanki herbaty dziennie pomogą zachować młodość
Osoby regularnie pijące herbatę starzeją się wolniej niż te, które jej nie piją, przynajmniej w kategoriach standardowych markerów biologicznych, takich jak poziom ciśnienia krwi, cholesterolu oraz...
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Niacyna - 8 powodów, by sięgnąć po jedną z najważniejszych witamin z grupy B
Kwas 3-pirydylokarboksylowy (nikotynowy) oraz 3-pirydylokarboksamid (amid kwasu nikotynowego), znane bardziej jako niacyna i niacynamid, to proste pochodne pirydyny, które znamy pod nazwą witamina...
Jak jeść zdrowo
30 składników odżywczych opóźnia starzenie i wydłuża życie. Jaka to mieszanka?
W dążeniu do powstrzymania starzenia się, międzynarodowy zespół naukowców opracował „koktajl”, składający się z 30 składników odżywczych, który hamuje pięć mechanizmów, związanych ze starzeniem się...
Niedobory żywieniowe i suplementacja
5 powodów, dla których warto przyjmować krzem
Jest drugim najpowszechniej występującym pierwiastkiem na Ziemi (ustępuje miejsca jedynie tlenowi) i trzecim pod względem liczebności pierwiastkiem śladowym w organizmie człowieka. Louis Pasteur już...
Jak jeść zdrowo
Żywność funkcjonalna, czyli 6 superproduktów, które warto mieć w kuchni
Włącz w organizmie geny długowieczności za pomocą żywności funkcjonalnej o potężnym działaniu – radzi antropolog medyczny, autor książek i założyciel Four Winds Society, Alberto Villoldo.
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Jesteś w ciąży? Uważaj na witaminę A!
Choć tak potrzebne nam do prawidłowej pracy organizmu, witaminy w dużych dawkach mogą być szkodliwe. Na szczególną uwagę pań spodziewających się dziecka zasługuje retinol, czyli jedna z form...
Niedobory żywieniowe i suplementacja
PQQ - substancja, która wspiera nasze mitochondria i przeciwdziała starzeniu się
Pirolochinolinochinon (PQQ) – mikroelement, który występuje we wszystkich gatunkach roślin na Ziemi, a nawet w… pyle gwiezdnym – może okazać się kluczem do przeciwdziałania starzeniu się i...
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Osłabiający niedobór witaminy B12 – ważne fakty
Czujesz się nie najlepiej, Twoja energia gdzieś ucieka? A może czasem popadasz w apatię, przygnębienie, nawet w lekką depresję? Budzisz się z poczuciem zmęczenia? Myślisz czasem, że "tak już jest",...
Jak jeść zdrowo
Jak spowolnić proces starzenia się?
Kilka prostych kroków, które mogą pomóc to osiągnąć. Dzięki nim zadbasz o swoje ciało, aby zachować jak najdłużej zdrowy wygląd i dobre samopoczucie.
Jak jeść zdrowo
Zmagasz się z nietolerancją glutenu? Jedz chleb z mąki z pełnego przemiału
Czy nadwrażliwość na gluten jest prawdziwym problemem? A może chodzi o sposób przetwarzania pszenicy? Celeste McGovern bada korzyści zdrowotne płynące ze spożywania chleba pieczonego ze świeżo...
Poprzednia
1
...
2
3
4
5
6
7
...
21
Następna
Raport
Miód Manuka - płynne złoto będące skarbnicą zdrowia
9 artykułów
Zapisz się i odbierz
wybrany magazyn
Gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Zdrowe zakupy
Suplementy diety
Andrographis ParActin®
Suplementy diety
Ashwagandha KSM-66 BIO
Suplementy diety
AstaZine® Astaksantyna
Suplementy diety
Koenzym Q10
Suplementy diety
Kolagen UC-II®
Suplementy diety
Kurkuma BCM-95®
Suplementy diety
Żeńszeń fermentowany GS15-4®
Nasze magazyny
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Czasopismo medyczne - Twoje zdrowie w Twoich rękach
Holistic Health
Medycyna holistyczna - porady od lekarzy praktyków
Fizjoterapeuta
Z praktyki światowej fizjoterapii i rehabilitacji dla fizjoterapeutów oraz lekarzy nadzorujących zespoły terapeutyczne
Menopauza
Praktyczny poradnik dla kobiet
Żyj Lepiej, Żyj Dłużej
Zadbaj o zdrowie, by żyć lepiej i dłużej
Lecz się Dietą
Najzdrowsze sposoby odżywiana, oczyszczania i regeneracji organizmu
Porady Starego Doktora
Jak sobie radzić z uciążliwymi schorzeniami
Holistycznie o Stanach Zapalnych
Jak pokonać cichego zabójcę
Moje Życie w Moich Rękach
Inspirujące historie ludzi, którzy pokonali nieuleczalne choroby