1. Wapń zapobiega osteoporozie i złamaniom
Pierwiastek ten odgrywa kluczową rolę w budowaniu szczytowej masy kostnej w dzieciństwie i okresie dojrzewania, co ma znaczący wpływ na zmniejszenie ryzyka osteoporotycznych złamań w późniejszym wieku. Po zakończeniu wzrostu wapń nadal pomaga utrzymać gęstość kości i spowalnia naturalną utratę tkanki kostnej związaną ze starzeniem się.
Wapń chroni przed osteoporozą, na którą szczególnie narażone są kobiety w okresie menopauzy. Spadek poziomu estrogenu u pań na tym etapie życia i przez ok. 5 lat po niej prowadzi do szybszego tempa resorpcji kości niż ich tworzenia, co skutkuje szybkim spadkiem masy kostnej2.
Badania wykazały, że suplementacja wapniem w połączeniu z witaminą D istotnie zmniejsza ryzyko złamań biodra u osób starszych. Optymalne spożycie wapnia wraz z witaminą D, fosforem i białkiem jest niezbędne do prawidłowej budowy i mineralizacji kości, a także dla utrzymania masy i siły mięśni, co pomoże zredukować ryzyko upadków3.
2. Wapń pomaga w regulacji ciśnienia krwi
Wapń jest niezbędny do regulacji skurczów mięśni, w tym mięśnia sercowego. Według kilku obszernych badań obserwacyjnych, osoby z niższym spożyciem wapnia mogą mieć zwiększone ryzyko nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu i miażdżycy. Wapń wiąże kwasy tłuszczowe, dzięki czemu może zmniejszać wchłanianie lipidów, a tym samym obniżać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych4.
Przegląd Cochrane obejmujący 16 badań z udziałem 3 048 dorosłych, z medianą okresu obserwacji wynoszącą 3,5 miesiąca, wykazał, że suplementacja wapnia (1-2 g na dobę) obniżyła skurczowe ciśnienie krwi o 1,43 mmHg, a rozkurczowe o 0,98 mmHg5. Uczeni konsekwentnie wykazują odwrotną zależność między spożyciem wapnia a ciśnieniem krwi.
Uważa się, że niski poziom tego pierwiastka w diecie może prowadzić do wzrostu poziomu parathormonu, który z kolei zwiększa wewnątrzkomórkowy wapń w mięśniach gładkich naczyń krwionośnych, prowadząc do ich skurczu i zwiększenia objętości krwi, co podnosi ciśnienie6.
Warto zaznaczyć, że związek między wapniem a chorobami sercowo-naczyniowymi jest złożony i wciąż jest przedmiotem debaty naukowej. Niektóre badania sugerują, że wysoka podaż wapnia z suplementów, a nie z diety, może być powiązana ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, podczas gdy inne nie znajdują takiego związku lub wskazują na korzyści z odpowiedniego spożycia wapnia z pożywienia.
4. Wapń zmniejsza ryzyko preeklampsji
Stan przedrzucawkowy to ciężkie schorzenie pojawiające się w ciąży (najczęściej po 20. tygodniu) charakteryzujące się nadciśnieniem i białkomoczem, spowodowane nieprawidłowym połączeniem łożyska z macicą. Może prowadzić do uszkodzenia narządów matki (nerki, wątroba, mózg) oraz niedotlenienia i śmierci płodu7.
Jak się okazuje, przyjmowanie wapnia w czasie ciąży może znacząco zmniejszyć ryzyko rozwoju wysokiego ciśnienia krwi i stanu przedrzucawkowego, szczególnie u kobiet z niskim spożyciem tego pierwiastka w diecie (poniżej 900 mg/dzień).
Światowa Organizacja Zdrowia takim ciężarnym zaleca przyjmowanie 1500-2000 mg Ca dziennie8. Wyniki systematycznego przeglądu i metaanalizy 10 badań z udziałem 24 787 kobiet potwierdzają, że suplementacja wapnia (1500-2000 mg/dzień) zmniejszyła ogólne ryzyko stanu przedrzucawkowego o 38%9.
4. Wapń wspiera kontrolę wagi
Badania dotyczące związku między spożyciem wapnia a kontrolą masy ciała przynoszą mieszane wyniki. Niemniej jednak niektóre z nich wskazują na korelację między wyższym spożyciem wapnia a niższą częstością występowania nadwagi i otyłości lub mniejszym przyrostem masy ciała.
Pewne badanie obserwacyjne wykazało związek między wyższym spożyciem wapnia a mniejszą częstością występowania nadwagi lub otyłości u 6 696 dzieci (51% chłopców, średni wiek 6 lat) w 8 krajach europejskich, z których 2 744 zostało ponownie przebadanych 6 lat później. Okazało się, że te dzieci, które przyjmowały najwięcej wapnia (664 mg/1000 kcal dla chłopców i 667 mg/1000 kcal dla dziewcząt) nie miały nadwagi10.
Uczeni są zdania, że wapń może wpływać na regulację wagi poprzez obniżanie poziomu parathormonu i 1,25-dihydroksywitaminy D, co sprzyja lipolizie (rozpadowi tłuszczu), a także poprzez zwiększanie wydalania kwasów tłuszczowych z kałem11.
5. Wapń poprawia profil lipidowy
Kilka analiz i jedno badanie kliniczne wskazały, że wyższe spożycie wapnia może zmniejszyć ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego, zwłaszcza u kobiet. Pierwiastek ten obniża też poziom „złego” cholesterolu LDL, a podnosi „dobrego” HDL, co doskonale wpisuje się w profilaktykę zespołu metabolicznego, którego jednym z objawów jest wysoki poziom trójglicerydów, niski poziom cholesterolu HDL.
Autorzy badania sądzą, że możliwe mechanizmy tych efektów wynikające ze zwiększonej podaży wapnia w diecie obejmują supresję hormonów kalcytroficznych, które zmniejszają poziom wapnia wewnątrzkomórkowego w adipocytach, stymulując w ten sposób lipogenezę i magazynowanie lipidów12. Ponadto wapń zawarty w diecie może obniżać poziom cholesterolu we krwi poprzez hamowanie wchłaniania cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych13.
Analiza danych NHANES z lat 2001-2010, obejmująca 9148 dorosłych, wykazała, że kobiety w najwyższym kwintylu (≥1172 mg/dobę) spożycia wapnia, na podstawie 24-godzinnego wywiadu, miały o 27% niższe ryzyko zespołu metabolicznego niż kobiety w najniższym kwintylu (<547 mg/dobę)14.
6. Wapń przeciwdziała niektórym nowotworom
Analizy wykazały, że każde zwiększenie całkowitej podaży wapnia (dietetycznego i suplementacyjnego) o 300 mg/dzień wiązało się z 8% niższym ryzykiem raka jelita grubego. Podobne wyniki uzyskano w przypadku spożycia wapnia w 2 innych metaanalizach15.
Systematyczny przegląd randomizowanych badań kontrolowanych wykazał, że przyjmowanie tego pierwiastka (1200-2000 mg/dzień) przez 36-60 miesięcy zmniejszyło ryzyko nawrotu gruczolaków jelita grubego (prekursorów raka)16. Uczeni przypuszczają, że wapń może wiązać kwasy żółciowe w świetle jelita, hamując ich proliferacyjne i kancerogenne działanie17.
- 1. Clin Nutr Res. 2015 Jan;4(1):1-8
- 2. Adv Clin Chem. 2017:82:1-46.
- 3. Menopause. 2016 Dec;23(12):1277-1286
- 4. Weaver CM. Calcium. In: Marriott BP, Birt DF, Stallings VA, Yates AA, eds. Present Knowledge in Nutrition. 11th ed. Cambridge, Massachusetts: Wiley-Blackwell; 2020:321-48
- 5. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Jun 30;2015(6):CD010037
- 6. Nutrients. 2019 Jul 15;11(7):1606
- 7. Am Fam Physician. 2016 Jan 15;93(2):121-7
- 8. Obstet Gynecol. 2013 Nov;122(5):1122-1131; Geneva: World Health Organization; 2013. WHO Guidelines Approved by the Guidelines Review Committee PMID: 24006556
- 9. Hypertens Pregnancy. 2015 May;34(2):181-203
- 10. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2019 May;29(5):440-449
- 11. FASEB J 2000; 14 (9):1132-8
- 12. J Cardiovasc Nurs. 2017 Sep/Oct;32(5):496-506
- 13. Food Funct. 2016 Jan;7(1):151-63
- 14. Br J Nutr. 2015 Sep 28;114(6):924-35
- 15. Int J Cancer. 2014 Oct 15;135(8):1940-8; Nutr Cancer. 2009;61(1):47-69; Int J Cancer. 2015 May 15;136(10):2388-401
- 16. World J Gastroenterol. 2016 May 14;22(18):4594-603
- 17. J Natl Cancer Inst. 1984 Jun;72(6):1323-5