6 powodów, dla który warto dbać o prawidłowy poziom wapnia w diecie

Wapń to niezbędny składnik odżywczy, kluczowy dla funkcjonowania wszystkich żywych organizmów, w tym ludzi. Jest on najobficiej występującym minerałem w organizmie – ok. 99% jego całkowitej ilości zmagazynowane jest w kościach i zębach, a tylko 1% znajduje się w surowicy. Warto rozważyć jego suplementację, bo prócz korzystnego wpływu na kości, ma on inne istotne dla zdrowia właściwości. Oto 6 powodów, dla których warto zadbać o właściwą podaż tego cennego składnika odżywczego w codziennej diecie.

06 listopad 2025
Artykuł na: 6-9 minut
Zdrowe zakupy

1. Wapń zapobiega osteoporozie i złamaniom

Pierwiastek ten odgrywa kluczową rolę w budowaniu szczytowej masy kostnej w dzieciństwie i okresie dojrzewania, co ma znaczący wpływ na zmniejszenie ryzyka osteoporotycznych złamań w późniejszym wieku. Po zakończeniu wzrostu wapń nadal pomaga utrzymać gęstość kości i spowalnia naturalną utratę tkanki kostnej związaną ze starzeniem się.

Wapń chroni przed osteoporozą, na którą szczególnie narażone są kobiety w okresie menopauzy. Spadek poziomu estrogenu u pań na tym etapie życia i przez ok. 5 lat po niej prowadzi do szybszego tempa resorpcji kości niż ich tworzenia, co skutkuje szybkim spadkiem masy kostnej2.

Badania wykazały, że suplementacja wapniem w połączeniu z witaminą D istotnie zmniejsza ryzyko złamań biodra u osób starszych. Optymalne spożycie wapnia wraz z witaminą D, fosforem i białkiem jest niezbędne do prawidłowej budowy i mineralizacji kości, a także dla utrzymania masy i siły mięśni, co pomoże zredukować ryzyko upadków3.

  osteoporoza

2. Wapń pomaga w regulacji ciśnienia krwi

Wapń jest niezbędny do regulacji skurczów mięśni, w tym mięśnia sercowego. Według kilku obszernych badań obserwacyjnych, osoby z niższym spożyciem wapnia mogą mieć zwiększone ryzyko nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu i miażdżycy. Wapń wiąże kwasy tłuszczowe, dzięki czemu może zmniejszać wchłanianie lipidów, a tym samym obniżać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych4.

Przegląd Cochrane obejmujący 16 badań z udziałem 3 048 dorosłych, z medianą okresu obserwacji wynoszącą 3,5 miesiąca, wykazał, że suplementacja wapnia (1-2 g na dobę) obniżyła skurczowe ciśnienie krwi o 1,43 mmHg, a rozkurczowe o 0,98 mmHg5. Uczeni konsekwentnie wykazują odwrotną zależność między spożyciem wapnia a ciśnieniem krwi.

Uważa się, że niski poziom tego pierwiastka w diecie może prowadzić do wzrostu poziomu parathormonu, który z kolei zwiększa wewnątrzkomórkowy wapń w mięśniach gładkich naczyń krwionośnych, prowadząc do ich skurczu i zwiększenia objętości krwi, co podnosi ciśnienie6.

Warto zaznaczyć, że związek między wapniem a chorobami sercowo-naczyniowymi jest złożony i wciąż jest przedmiotem debaty naukowej. Niektóre badania sugerują, że wysoka podaż wapnia z suplementów, a nie z diety, może być powiązana ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, podczas gdy inne nie znajdują takiego związku lub wskazują na korzyści z odpowiedniego spożycia wapnia z pożywienia.

Ciśnienie krwi

4. Wapń zmniejsza ryzyko preeklampsji

Stan przedrzucawkowy to ciężkie schorzenie pojawiające się w ciąży (najczęściej po 20. tygodniu) charakteryzujące się nadciśnieniem i białkomoczem, spowodowane nieprawidłowym połączeniem łożyska z macicą. Może prowadzić do uszkodzenia narządów matki (nerki, wątroba, mózg) oraz niedotlenienia i śmierci płodu7.

Jak się okazuje, przyjmowanie wapnia w czasie ciąży może znacząco zmniejszyć ryzyko rozwoju wysokiego ciśnienia krwi i stanu przedrzucawkowego, szczególnie u kobiet z niskim spożyciem tego pierwiastka w diecie (poniżej 900 mg/dzień).

Światowa Organizacja Zdrowia takim ciężarnym zaleca przyjmowanie 1500-2000 mg Ca dziennie8. Wyniki systematycznego przeglądu i metaanalizy 10 badań z udziałem 24 787 kobiet potwierdzają, że suplementacja wapnia (1500-2000 mg/dzień) zmniejszyła ogólne ryzyko stanu przedrzucawkowego o 38%9.

4. Wapń wspiera kontrolę wagi

Badania dotyczące związku między spożyciem wapnia a kontrolą masy ciała przynoszą mieszane wyniki. Niemniej jednak niektóre z nich wskazują na korelację między wyższym spożyciem wapnia a niższą częstością występowania nadwagi i otyłości lub mniejszym przyrostem masy ciała.

Pewne badanie obserwacyjne wykazało związek między wyższym spożyciem wapnia a mniejszą częstością występowania nadwagi lub otyłości u 6 696 dzieci (51% chłopców, średni wiek 6 lat) w 8 krajach europejskich, z których 2 744 zostało ponownie przebadanych 6 lat później. Okazało się, że te dzieci, które przyjmowały najwięcej wapnia (664 mg/1000 kcal dla chłopców i 667 mg/1000 kcal dla dziewcząt) nie miały nadwagi10.

Uczeni są zdania, że wapń może wpływać na regulację wagi poprzez obniżanie poziomu parathormonu i 1,25-dihydroksywitaminy D, co sprzyja lipolizie (rozpadowi tłuszczu), a także poprzez zwiększanie wydalania kwasów tłuszczowych z kałem11.

Waga

5. Wapń poprawia profil lipidowy

Kilka analiz i jedno badanie kliniczne wskazały, że wyższe spożycie wapnia może zmniejszyć ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego, zwłaszcza u kobiet. Pierwiastek ten obniża też poziom „złego” cholesterolu LDL, a podnosi „dobrego” HDL, co doskonale wpisuje się w profilaktykę zespołu metabolicznego, którego jednym z objawów jest wysoki poziom trójglicerydów, niski poziom cholesterolu HDL.

Autorzy badania sądzą, że możliwe mechanizmy tych efektów wynikające ze zwiększonej podaży wapnia w diecie obejmują supresję hormonów kalcytroficznych, które zmniejszają poziom wapnia wewnątrzkomórkowego w adipocytach, stymulując w ten sposób lipogenezę i magazynowanie lipidów12. Ponadto wapń zawarty w diecie może obniżać poziom cholesterolu we krwi poprzez hamowanie wchłaniania cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych13.

Analiza danych NHANES z lat 2001-2010, obejmująca 9148 dorosłych, wykazała, że kobiety w najwyższym kwintylu (≥1172 mg/dobę) spożycia wapnia, na podstawie 24-godzinnego wywiadu, miały o 27% niższe ryzyko zespołu metabolicznego niż kobiety w najniższym kwintylu (<547 mg/dobę)14.

6. Wapń przeciwdziała niektórym nowotworom

Analizy wykazały, że każde zwiększenie całkowitej podaży wapnia (dietetycznego i suplementacyjnego) o 300 mg/dzień wiązało się z 8% niższym ryzykiem raka jelita grubego. Podobne wyniki uzyskano w przypadku spożycia wapnia w 2 innych metaanalizach15.

Systematyczny przegląd randomizowanych badań kontrolowanych wykazał, że przyjmowanie tego pierwiastka (1200-2000 mg/dzień) przez 36-60 miesięcy zmniejszyło ryzyko nawrotu gruczolaków jelita grubego (prekursorów raka)16. Uczeni przypuszczają, że wapń może wiązać kwasy żółciowe w świetle jelita, hamując ich proliferacyjne i kancerogenne działanie17.

Bibliografia
  • 1. Clin Nutr Res. 2015 Jan;4(1):1-8
  • 2. Adv Clin Chem. 2017:82:1-46.
  • 3. Menopause. 2016 Dec;23(12):1277-1286
  • 4. Weaver CM. Calcium. In: Marriott BP, Birt DF, Stallings VA, Yates AA, eds. Present Knowledge in Nutrition. 11th ed. Cambridge, Massachusetts: Wiley-Blackwell; 2020:321-48
  • 5. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Jun 30;2015(6):CD010037
  • 6. Nutrients. 2019 Jul 15;11(7):1606
  • 7. Am Fam Physician. 2016 Jan 15;93(2):121-7
  • 8. Obstet Gynecol. 2013 Nov;122(5):1122-1131; Geneva: World Health Organization; 2013. WHO Guidelines Approved by the Guidelines Review Committee PMID: 24006556
  • 9. Hypertens Pregnancy. 2015 May;34(2):181-203
  • 10. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2019 May;29(5):440-449
  • 11. FASEB J 2000; 14 (9):1132-8
  • 12. J Cardiovasc Nurs. 2017 Sep/Oct;32(5):496-506
  • 13. Food Funct. 2016 Jan;7(1):151-63
  • 14. Br J Nutr. 2015 Sep 28;114(6):924-35
  • 15. Int J Cancer. 2014 Oct 15;135(8):1940-8; Nutr Cancer. 2009;61(1):47-69; Int J Cancer. 2015 May 15;136(10):2388-401
  • 16. World J Gastroenterol. 2016 May 14;22(18):4594-603
  • 17. J Natl Cancer Inst. 1984 Jun;72(6):1323-5
Wczytaj więcej
Nasze magazyny