Flawonoidy można znaleźć w pokarmach pochodzenia roślinnego – ich potężnymi źródłami są: herbata, cebula, jagody, pomarańcze, jabłka, winogrona, czerwone wino i ciemna czekolada.
Kluczem do sukcesu może być różnorodność flawonoidów, które spożywamy. Jak twierdzą naukowcy z Queen’s University w Belfaście, urozmaicone, różnokolorowe pożywienie zadziała lepiej niż tylko jedno źródło flawonoidów.
Aby ocenić korzyści zdrowotne płynące ze spożywania flawonoidów, przez ponad dekadę badano prawie 125 tys. ochotników w wieku 50-70 lat. Badacze odkryli, że spożywanie ok. 500 mg flawonoidów dziennie – co odpowiada ilości zawartej w 2 filiżankach herbaty – zmniejsza ryzyko śmierci o ok. 16% oraz obniża ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 i chorób układu oddechowego o 9-13%.
Osoby, które jadły najwięcej różnorodnych flawonoidów, miały nawet o 20% niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę. Różne flawonoidy mają różne działanie: jedne poprawiają ciśnienie krwi, inne hamują mnożenie się komórek nowotworowych albo zmniejszają stany zapalne. Dlatego najlepszym sposobem jest codzienne spożywanie wielu różnych pokarmów i napojów bogatych we flawonoidy.
- NatFood, 2025; 6(7): 668-680