Chcesz żyć długo i w zdrowiu? Dbaj o poziom flawonoidów

Chcesz żyć długo i być zdrowym? Swoje szanse na to możesz zwiększyć za pomocą flawonoidów. Im więcej ich spożywasz w pokarmie i napojach, tym większe prawdopodobieństwo, że będziesz żył długo i unikniesz przewlekłych chorób, takich jak cukrzyca typu 2, choroby układu sercowo-naczyniowego, rak czy choroby neurologiczne.

18 listopad 2025
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Flawonoidy można znaleźć w pokarmach pochodzenia roślinnego – ich potężnymi źródłami są: herbata, cebula, jagody, pomarańcze, jabłka, winogrona, czerwone wino i ciemna czekolada.

Kluczem do sukcesu może być różnorodność flawonoidów, które spożywamy. Jak twierdzą naukowcy z Queen’s University w Belfaście, urozmaicone, różnokolorowe pożywienie zadziała lepiej niż tylko jedno źródło flawonoidów.

Aby ocenić korzyści zdrowotne płynące ze spożywania flawonoidów, przez ponad dekadę badano prawie 125 tys. ochotników w wieku 50-70 lat. Badacze odkryli, że spożywanie ok. 500 mg flawonoidów dziennie – co odpowiada ilości zawartej w 2 filiżankach herbaty – zmniejsza ryzyko śmierci o ok. 16% oraz obniża ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 i chorób układu oddechowego o 9-13%.

Osoby, które jadły najwięcej różnorodnych flawonoidów, miały nawet o 20% niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę. Różne flawonoidy mają różne działanie: jedne poprawiają ciśnienie krwi, inne hamują mnożenie się komórek nowotworowych albo zmniejszają stany zapalne. Dlatego najlepszym sposobem jest codzienne spożywanie wielu różnych pokarmów i napojów bogatych we flawonoidy.

Bibliografia
  • NatFood, 2025; 6(7): 668-680
Wczytaj więcej
Nasze magazyny