Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Szukaj
Nasze magazyny
Newsletter
Kontakt
Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Jesteś tutaj:
Oczymlekarze.pl
»
Odżywianie
Jak jeść zdrowo
Jesteś tym, co jesz. W tym dziale podpowiadamy, jak komponować posiłki, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, i po jakie produkty warto sięgać częściej, by wzbogacić swoją dietę.
Redakcja poleca
Czyste kakao niszczy wolne rodniki i przeciwdziała starzeniu się
O wizytach na plantacjach kakao ukrytych w górach i lasach deszczowych Ameryki Południowej, fermentacji ziaren i...
Redakcja poleca
Jesień bez spadku nastroju? Wypróbuj te naturalne substancje
Kiedy dni stają się krótsze, a pogoda za oknem mniej sprzyjająca, wiele osób odczuwa obniżenie nastroju, zwane...
Redakcja poleca
Osłabiający niedobór witaminy B12 - nowe fakty
Czujesz, że twoja energia gdzieś ucieka i twoje samopoczucie nie jest najlepsze? Zdarzają ci się czasem stany apatii,...
Redakcja poleca
Skarby z ula, czyli Bee Pearl Power. Pierzga, propolis i mleczko pszczele w jednym
Fani naturoterapii oraz miłośnicy produktów pszczelich od dawna zadają sobie pytanie, co jest lepsze: pyłek, pierzga,...
Redakcja poleca
Dlaczego warto farbować włosy henną?
Henna do włosów to dobra alternatywa powszechnie stosowanych farb do włosów. Jest od nich bezpieczniejsza, mniej...
Redakcja poleca
Woda plazmowana - wolna od zanieczyszczeń, pomocna w leczeniu nowotworów
Wszystkie badania naukowe jednomyślnie wskazują, że zdrowy człowiek powinien spożywać co najmniej 2 litry wody...
Redakcja poleca
Dlaczego warto sięgać po wolnotłoczone oleje?
O tym, dlaczego warto sięgać po wolnotłoczone oleje, rozmawiamy z Przemysławem Tomaszem Sicińskim właścicielem...
Redakcja poleca
Z rozsądną fitoterapią rak to nie wyrok
„Ignorancja medycyny konwencjonalnej wobec dobroczynnego działania vilcacory skłoniła mnie do rozpoczęcia badań nad tą...
Redakcja poleca
Eliksir do kąpieli i pod prysznic z linii Holidays In Bali - holistyczna pielęgnacja
Wyobraź sobie relaks na rajskiej plaży na Bali, zachód słońca nad turkusowym oceanem i spacer po malowniczych ogrodach...
1
9
Zobacz wszystkie
Zmiana nawyków żywieniowych może diametralnie wpłynąć na zdrowie. Metodę 131 przetestowało już 50 tys. osób
Gdy ekspertka w dziedzinie zdrowia i sprawności fizycznej, Chalene Johnson, odkryła, że jest na najlepszej drodze do choroby Alzheimera o wczesnym początku, rozpoczęła trwające 3 lata dociekania,...
Lubisz pomidory? Oto 9 powodów, dla których warto wprowadzić likopen do diety
Ten barwnik, należący do grupy karotenoidów, nadaje owocom i warzywom czerwony kolor. Jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który niszczy wolne rodniki tlenowe i w ten sposób zapobiega m.in....
Nadmierne spożycie cukru zwiększa ryzyko depresji?
Niektórzy traktują go jako ukradkową przyjemność, która daje im natychmiastowy zastrzyk energii, tymczasem cukier może działać dokładnie odwrotnie. Nowe badania wykazały, że zwiększa ryzyko...
Młody jęczmień - superżywność, którą warto włączyć do menu
Młody jęczmień jest zaliczany do superżywności, czyli produktów szczególnie bogatych w składniki odżywcze i mających wyjątkowo dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Działa na wiele sposobów - m.in....
Jak post może pomóc w detoksykacji organizmu i walce z otyłością oraz przewlekłym zmęczeniem?
W świecie pełnym toksyn i przetworzonej żywności, coraz trudniej utrzymać zdrowie i równowagę organizmu. Post, stosowany od wieków jako metoda detoksykacji i leczenia, zyskuje na nowo na znaczeniu w...
Jak poprawić zdrowie psychiczne przy pomocy diety?
Czy to, co jemy, ma znaczenie dla naszego zdrowia psychicznego? Dane z badań sugerują, że rzeczywiście tak jest, a dieta ma znaczący wpływ na nastrój i samopoczucie psychiczne. Chociaż czynniki...
Usprawnia pracę mózgu i wzmacnia zęby. Oto zdrowotne właściwości czekolady
Historia czekolady liczy sobie 4 tysiące lat. Napój przyrządzany z nasion kakaowca uważano za dar bogów i wykorzystywano w ceremoniach religijnych, cenna czekolada była również wykorzystywana jako...
Jedz te produkty, aby z wiekiem zachować bystrość umysłu
Po 60. roku życia postaraj się, aby w Twojej diecie znalazło się wystarczająco dużo flawanoli, dzięki czemu do późnej starości zachowasz dobrą pamięć i zdolności poznawcze.
5 najlepszych produktów dla zdrowia jelit
Jak wykazano w szczegółowym przeglądzie, 5 produktów dostarcza największych ilości prebiotyków niezbędnych dla zdrowia jelit.
Niedobór tego pierwiastka powoduje senność i zmęczenie
Przemęczenie i brak sił? Niekoniecznie stres jest przyczyną takich objawów, choć najczęściej z nim je wiążemy.
Objawy i skutki odwodnienia. Ile dziennie wody należy pić, aby być zdrowym i czuć się dobrze?
Nasz organizm składa się z wody w ok. 60-70%. Zachowanie zdrowia oznacza pozostanie nawodnionym, dlatego należy dostarczać jej w odpowiednich ilościach. Od tego zależy chociażby trawienie, bo bez...
Tych 5 produktów zawiera najwięcej prebiotyków niezbędnych dla zdrowia naszych jelit
Dla nikogo nie jest już tajemnicą, że zdrowie jelit ma wielki wpływ na nasze ogólne samopoczucie. Ich zła kondycja może prowadzić do insulinooporności – która z kolei wiedzie do cukrzycy typu 2 i...
Jedz goździki - mają silne działanie przeciwbakteryjne
Goździk jest w rzeczywistości suszonym pączkiem kwiatowym goździkowca, tropikalnej rośliny wiecznie zielonej, która kiedyś rosła dziko w Chinach i na "korzennych" wyspach Molukach, a obecnie...
Wpływ odżywiania na starzenie się - jaka dieta jest najlepsza?
Głównym celem tego przeglądu była ocena, w jaki sposób odżywianie może wpływać na starzenie się organizmu. Badania wykazały, że dieta niskowęglowodanowa lub inne diety, bogate w warzywa, owoce,...
O ziołach w zdrowym starzeniu się - rozmowa z Davidem Winstonem
W styczniu 2024 roku David Winston wygłosił obszerny wykład w ramach przedsięwzięcia pod tytułem „The Live Long & Thrive Summit”. Wykład miał formę wywiadu i został przeprowadzony przez...
Trzy filiżanki herbaty dziennie pomogą zachować młodość
Osoby regularnie pijące herbatę starzeją się wolniej niż te, które jej nie piją, przynajmniej w kategoriach standardowych markerów biologicznych, takich jak poziom ciśnienia krwi, cholesterolu oraz...
30 składników odżywczych opóźnia starzenie i wydłuża życie. Jaka to mieszanka?
W dążeniu do powstrzymania starzenia się, międzynarodowy zespół naukowców opracował „koktajl”, składający się z 30 składników odżywczych, który hamuje pięć mechanizmów, związanych ze starzeniem się...
Żywność funkcjonalna, czyli 6 superproduktów, które warto mieć w kuchni
Włącz w organizmie geny długowieczności za pomocą żywności funkcjonalnej o potężnym działaniu – radzi antropolog medyczny, autor książek i założyciel Four Winds Society, Alberto Villoldo.
Jak spowolnić proces starzenia się?
Kilka prostych kroków, które mogą pomóc to osiągnąć. Dzięki nim zadbasz o swoje ciało, aby zachować jak najdłużej zdrowy wygląd i dobre samopoczucie.
Zmagasz się z nietolerancją glutenu? Jedz chleb z mąki z pełnego przemiału
Czy nadwrażliwość na gluten jest prawdziwym problemem? A może chodzi o sposób przetwarzania pszenicy? Celeste McGovern bada korzyści zdrowotne płynące ze spożywania chleba pieczonego ze świeżo...
Alternatywne przepisy na pyszne bezzbożowe wypieki
Jeżeli stosujesz dietę uzdrawiającą lub dietę paleo, a tęsknisz za codziennymi produktami, takimi jak chleb, naleśniki czy słodkie desery, wypróbuj poniższe przepyszne alternatywy, których autorkami...
Sól jako zdrowy składnik kiszonek
James Strawbridge, szef kuchni owładnięty obsesją soli, dzieli się z nami najważniejszymi wskazówkami dotyczącymi wyboru zdrowej soli, a także kilkoma spośród jego ulubionych przepisów na dania z...
Lepiej zapobiegać niż leczyć. Do czego może prowadzić nieleczony stan zapalny?
Przewlekły stan zapalny może poczynić wielkie spustoszenie w organizmie, o czym ostrzega dr Leigh Erin Connealy. Oto, jak można stłumić płomienie i poprawić ogólny stan zdrowia.
Lepiej nie dodawaj bananów do koktajlu. Powód jest zaskakujący
Nie dodawaj pochopnie tych owoców do porannego smoothie – zniweczą one bogactwo flawanoli w innych owocach
Potrójnie złota sałataka
Nazwa tego przepisu, "Trzy złota", odnosi się do maślanych ziemniaków Yukon Gold, prażonej kukurydzy i soczystej papryki żółtej, tworząc harmonię kolorów i smaków.
Co i jak jeść, żeby się rozgrzać?
By poczuć się komfortowo w chłodne dni, nawet witarianie sięgają po ciepłe jedzenie - nie gorące (gotowane), tylko ciepłe, w temperaturze maks. 48°C. Dzięki temu narządy wewnętrzne nie wychładzają...
Warto pić soki. Mamy argumenty potwierdzone naukowo
Okazuje się, że pozyskanie składników odżywczych z jedzenia nie jest tak proste, jak mogłoby się to na pierwszy rzut oka wydawać. Tymczasem świeżo wyciśnięty sok z warzyw i owoców zapewnia stały...
Popularny dodatek do zup to chemiczna bomba. Może powodować miażdżycę, nadciśnienie, a nawet nowotwory
Gdy wrzucisz je do zupy, aromat wydaje się kuszący. Pachną "prawdziwym" domowym rosołem - przynajmniej tak Ci się wydaje. Gorzej, gdy zerkniesz na skład na etykiecie kostek rosołowych. Nie ma w nich...
Nie biały, tylko brązowy. Oczyszcza organizm i jest idealny dla diabetyków
Badania i eksperymenty potwierdzają, że brązowy ryż w wielu przypadkach oddziałuje na organizm jak lekarstwo. Co sprawia, że ma taką moc? Dlaczego biały ryż przegrywa w tej konkurencji? Jak działają...
Chronią serce, dbają o mózg, zapobiegają depresji. Wciąż jemy ich stanowczo za mało
Gdyby w naszej diecie było więcej ryb, zyskałby na tym nasz mózg. Badania pokazują, że ich regularne jedzenie zapobiega demencji, ale i wielu chorobom przewlekłym, jak cukrzyca czy RZS. Poza...
Taki nabiał zapobiega cukrzycy i chroni serce. Wyniki badań zaskakują
Zwykle intuicyjnie sięgamy po odtłuszczone mleko czy jogurt w wersji light, bo wierzymy, że nadmiar tłuszczu nie służy zdrowiu. Najnowsze badania naukowe pokazują jednak, że może być dokładnie...
Poprzednia
1
2
3
4
5
6
7
...
14
Następna
Raport
Nasze zdrowie zaczyna się w jelitach
15 artykułów
Zapisz się i odbierz
wybrany magazyn
Gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Zdrowe zakupy
Suplementy diety
Andrographis ParActin®
Suplementy diety
Ashwagandha KSM-66 BIO
Suplementy diety
AstaZine® Astaksantyna
Suplementy diety
Koenzym Q10
Suplementy diety
Kolagen UC-II®
Suplementy diety
Kurkuma BCM-95®
Suplementy diety
Żeńszeń fermentowany GS15-4®
Nasze magazyny
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Czasopismo medyczne - Twoje zdrowie w Twoich rękach
Holistic Health
Medycyna holistyczna - porady od lekarzy praktyków
Fizjoterapeuta
Z praktyki światowej fizjoterapii i rehabilitacji dla fizjoterapeutów oraz lekarzy nadzorujących zespoły terapeutyczne
Menopauza
Praktyczny poradnik dla kobiet
Żyj Lepiej, Żyj Dłużej
Zadbaj o zdrowie, by żyć lepiej i dłużej
Lecz się Dietą
Najzdrowsze sposoby odżywiana, oczyszczania i regeneracji organizmu
Porady Starego Doktora
Jak sobie radzić z uciążliwymi schorzeniami
Holistycznie o Stanach Zapalnych
Jak pokonać cichego zabójcę
Moje Życie w Moich Rękach
Inspirujące historie ludzi, którzy pokonali nieuleczalne choroby