Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Szukaj
Nasze magazyny
Newsletter
Kontakt
Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Jesteś tutaj:
Oczymlekarze.pl
»
Odżywianie
Jak jeść zdrowo
Jesteś tym, co jesz. W tym dziale podpowiadamy, jak komponować posiłki, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, i po jakie produkty warto sięgać częściej, by wzbogacić swoją dietę.
Redakcja poleca
Terapia światłem czerwonym na odchudzanie - jak to działa i czy naprawdę pomaga?
Utrata masy ciała to jedno z największych wyzwań zdrowotnych współczesnego świata. Choć dieta i aktywność fizyczna...
Redakcja poleca
Choroby neurodegradacyjne – przyczyny powstawania i sposoby zapobiegania
Nasze społeczeństwo niewątpliwie starzeje się i choć jest to proces fizjologiczny dotyczący każdego z nas, to sprzyja...
Redakcja poleca
Kolagen 12 000 - stworzony z myślą o kobiecie i jej potrzebach
Kolagen 12000 mg 30 ml to suplement diety w płynie, w postaci shotów, podany w eleganckim opakowaniu. Jego dzienna...
Redakcja poleca
Shilajit Ałtajski – energetyczne wsparcie dla ciała i umysłu
Shilajit, znany jako mumio, od wieków uchodzi w Ałtaju za "żywicę gór", której działanie długo pozostawało tajemnicą...
Redakcja poleca
8 popartych naukowo korzyści z terapii inhalacyjnej wodorem
Wodór cząsteczkowy – najmniejsza i najlżejsza cząsteczka – dzięki swojej zdolności do przenikania przez bariery...
Redakcja poleca
To nie szarlataneria. Zioła są skuteczne w leczeniu wielu chorób
W ostatnich latach coraz głośniej mówi się o planach Unii Europejskiej, które mogą znacząco ograniczyć stosowanie ziół...
Redakcja poleca
Terapia wodorowa - działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie, eliminuje alergie. A to nie koniec jej zalet
Ten gaz, dzięki małemu rozmiarowi cząsteczek i selektywnemu działaniu, przenika do wnętrza komórek, naprawia je od...
Redakcja poleca
Stopa cukrzycowa? Ta innowacyjna terapia może pomóc
Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna dotykająca ok. 463 mln osób na świecie, z prognozą wzrostu o 25% do...
Redakcja poleca
Nie trzeba już trenować, aby aktywować te niezbędne dla zdrowia białka
Ćwiczenia fizyczne poprawiają nastrój, wzmacniają mięśnie i zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych. Podczas ćwiczeń...
1
9
Zobacz wszystkie
Dieta eliminacyna - te 7 grup produktów należy wykluczyć
Nietolerancje lub nadwrażliwości pokarmowe mogą siać spustoszenie w układzie hormonalnym. Jak można przywrócić jego równowagę dzięki diecie eliminacyjnej, radzi Marcelle Pick, pielęgniarka...
6 powodów, dla który warto dbać o prawidłowy poziom wapnia w diecie
Wapń to niezbędny składnik odżywczy, kluczowy dla funkcjonowania wszystkich żywych organizmów, w tym ludzi. Jest on najobficiej występującym minerałem w organizmie – ok. 99% jego całkowitej ilości...
Witamina D spowalnia biologiczny proces starzenia
Nawet jeśli nie możesz zbyt często przebywać na słońcu, 4-letnia codzienna suplementacja słonecznej witaminy może o 3 lata spowolnić proces biologicznego starzenia.
Flawonoidy zapewnią zdrowszą starość. Wystarczą 3 porcje dziennie
Produkty bogate we flawonoidy mogą pomóc zachować zdrowie w miarę starzenia się dzięki zwalczaniu typowych towarzyszących starości objawów, takich jak osłabienie, pogorszenie funkcji poznawczych i...
9 rodzajów orzechów najlepszych dla zdrowia
Orzechy są być może najlepszą ze zdrowych przekąsek, jakie możemy zjeść. Większość ich gatunków pomaga zachować zdrowe serce, ale niektóre mają specjalne właściwości, przynoszące korzyści w...
7 powodów, dla których warto jeść jabłka
Polska jest największym w Europie, 3. na świecie producentem jabłek oraz jednym ze światowych liderów w ich eksporcie. Blisko połowa dorosłych Polaków (48%) słyszała przysłowie: "Jedno jabłko...
11 sposobów na dobre trawienie
Uczucie pełności, odbijanie, wzdęcia, zgaga, mdłości, pieczenie i ból brzucha to najczęstsze objawy niestrawności. Od czasu do czasu mogą przytrafić się każdemu, jeżeli zje zbyt dużo, zbyt szybko...
Jak rozpoznać zakwaszenie organizmu i jak zapobiegać mu dietą?
Ból głowy, zmęczenie, które przychodzi szybko, problemy z koncentracją i wypadające garściami włosy. To mogą być objawy zakwaszenia organizmu wywołanego złym sposobem odżywiania, w którym dominują...
Naukowy badali skutki postu na wodzie. Nie są dobre
Kilkudniowy post, podczas którego przyjmuje się tylko płyny, wydaje się radykalnym, ale niegroźnym sposobem na odchudzanie i oczyszczanie organizmu, o ile dana osoba jest zdrowa. Jednak nowe badanie...
Co jeść, by dożyć setki? Naukowcy wskazują przede wszystkim na te dwa produkty
Aby żyć tak długo, należy każdego dnia jeść dnia dużo owoców i orzechów. To dwa silne produkty spożywcze z diety śródziemnomorskiej, które mają największy wpływ na długowieczność – twierdzą...
Fruktoza nie jest zdrowym cukrem. Dlaczego owoce lepiej jeść, niż pić?
Nowa radykalna teoria wyjaśnia sposób, w jaki fruktoza może zwiększać ryzyko rozwoju chorób przewlekłych – twierdzi Patrick Holford z organizacji charytatywnej Food for the Brain.
Rośliny też się stresują, a my możemy to wykorzystać dla naszego zdrowia
Odpowiedni rodzaj stresu może przynosić duże korzyści zarówno roślinom, jak i ludziom – twierdzi autor, twórca podcastów i założyciel prozdrowotnej platformy Jeff Krasno.
Co jeść, aby mieć lepszą pamięć i koncentrację?
W dzisiejszym zabieganym świecie, zachowanie dobrej pamięci i koncentracji staje się coraz ważniejsze. Nasze codzienne wyzwania wymagają ostrych umysłów i zdolności koncentracji, aby sprostać...
Mniej niż 10% 70-latków jest zdrowych. Od pozostałych różni ich dieta
Mniej niż 1 na 10 osób dożywa 70. urodzin w dobrej kondycji i bez chorób. Ponad 90% cierpi na co najmniej jedno przewlekłe zaburzenie albo ma już upośledzenie funkcji poznawczych i wykazuje objawy...
Torebki herbaty odfiltrowują z wody metale ciężkie
Nie musisz filtrować wody na herbatę – zrobi to za Ciebie saszetka herbaty. Pochłania ona znajdujące się w wodzie metale ciężkie, takie jak ołów i kadm oraz działa jak naturalny filtr. Jony metali...
Płynne złoto - jakie oleje roślinne są najlepsze?
Oleje roślinne to nie tylko tłuszcze wykorzystywane w kuchni, ale również cenne źródła bioaktywnych związków wpływających korzystnie na zdrowie. Odgrywają istotną rolę w codziennej diecie,...
Deska do krojenia drewniana czy plastikowa? Naukowcy już wiedzą
Drewniana czy plastikowa deska do krojenia? Stosowanie każdego z tych produktów ma wady i zalety. Jeśli jednak chodzi o zanieczyszczenie bakteriami, to odpowiedź może okazać się zaskakująca.
13 sposobów na detoksykację organizmu
Nie istnieje jeden uniwersalny program detoksykacyjny. Wybór metod i intensywności zależy od indywidualnych potrzeb i możliwości każdej osoby. Ważne jest, by tempo detoksykacji nie przekraczało...
Regularne spożywanie jogurtu może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka jelita grubego
Regularne spożywanie jogurtu może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka jelita grubego – nowotworu, którego częstość występowania wśród osób młodych rośnie w zatrważającym tempie.
Jedząc te produkty, będziesz mieć lepszy nastrój
Jedzenie wpływa na to, jak czujemy. Wybierając produkty świadomie mamy niewątpliwie duży wpływ na nasz nastrój. Odpowiednio zbilansowana i urozmaicona dieta może wnieść dużo korzyści dla naszego...
Jajka to skarbnica witamin, minerałów i aminokwasów. Ich wpływ na nasze zdrowie jest nieoceniony
Przez lata były stałym składnikiem naszej diety, później stały się ofiarą walki z cholesterolem, aby powrócić zwycięsko na nasze stoły za sprawą m.in. mody na dietę ketogeniczną. Ponadto badania...
Co zrobić, by stracić na wadze? Weź pod uwagę tych kilka porad
By stracić na wadze, nie zawsze wystarczy tylko mniej jeść i więcej ćwiczyć – podkreśla Marcelle Pick. Zastosuj 5 poniższych wskazówek opartych na jej holistycznym podejściu, by pozbyć się na dobre...
Święta Wielkanocne - jak je spędzić rozważnie i się nie przejeść
Leigh Erin Connealy i dietetyczka Liliana Partida dzielą się z nami poradami, jak jeść uważnie w okresie świątecznym, oraz kilkoma pysznymi i zdrowymi przepisami kulinarnymi.
Czy miód hamuje rozwój niektórych nowotworów? Jego właściwości zaskakują
Miód od tysiącleci wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Oprócz właściwości gojących rany, przeciwbakteryjnych i przeciwutleniających, badania wskazują na jego przeciwnowotworowe działanie....
Ta dieta spowalnia spadek zdolności poznawczych. Głównie kobiet
W nowym badaniu oceniono wpływ diety MIND (śródziemnomorskiego podejścia żywieniowego do leczenia nadciśnienia i interwencji dla opóźnienia zmian neurodegeneracyjnych) na ryzyko otępienia....
Dieta planetarna – co to jest i jak ją stosować?
Idea diety planetarnej opiera się na badaniach naukowych, które sugerują, że zmiany w sposobie odżywiania ludzi mogą pomóc w ograniczeniu negatywnego wpływu produkcji żywności na klimat, ochronie...
Czy kolejność spożywanych produktów podczas posiłków ma znaczenie?
Zdrowe odżywianie to jedno z kluczowych aspektów dbania o nasze zdrowie i samopoczucie. Nie tylko to, co jesz, ma znaczenie, ale także kolejność, w jakiej spożywasz różne rodzaje jedzenia.
Kawa ma dobry wpływ na jelita - wspiera wzrost dobrych bakterii
Miłośnicy kawy, nie tylko tej porannej, mają kolejny argument za tym, że mała czarna nie zaszkodzi. Jak mówią najnowsze badania, kawa może wpływać pozytywnie na stan mikrobiomu jelitowego, ponieważ...
Czy codzienne spożywanie miodu jest zdrowe?
Naturalnemu miodowi przypisuje się wiele właściwości zdrowotnych, w tym przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe, głównie ze względu na zawartość związków fenolowych. Korzystny...
8 praktycznych wskazówek jak ograniczyć uzależnienie od cukru
Uzależnienie od cukru to realny problem zdrowotny – znacznie powszechniejszy, niż wielu ludzi mogłoby przypuszczać. Ale czym dokładnie jest uzależnienie od cukru i w jaki sposób wpływa na nasze...
Manuka - miód, który ma wyjątkowe właściwości lecznicze. Na co pomaga?
Lecznicze zastosowanie miodu, głównie w celu gojenia ran i znoszenia objawów ze strony układu moczowego i żołądka, sięga tysięcy lat wstecz do czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Zmotywowani...
Poprzednia
1
2
3
4
5
6
7
...
15
Następna
Zapisz się i odbierz
wybrany magazyn
Gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Zdrowe zakupy
Suplementy diety
Andrographis ParActin®
Suplementy diety
Ashwagandha KSM-66 BIO
Suplementy diety
AstaZine® Astaksantyna
Suplementy diety
Koenzym Q10
Suplementy diety
Kolagen UC-II®
Suplementy diety
Kurkuma BCM-95®
Suplementy diety
Żeńszeń fermentowany GS15-4®
Nasze magazyny
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Czasopismo medyczne - Twoje zdrowie w Twoich rękach
Holistic Health
Medycyna holistyczna - porady od lekarzy praktyków
Fizjoterapeuta
Z praktyki światowej fizjoterapii i rehabilitacji dla fizjoterapeutów oraz lekarzy nadzorujących zespoły terapeutyczne
Menopauza
Praktyczny poradnik dla kobiet
Żyj Lepiej, Żyj Dłużej
Zadbaj o zdrowie, by żyć lepiej i dłużej
Lecz Się Dietą
Najzdrowsze sposoby odżywiana, oczyszczania i regeneracji organizmu
Porady Starego Doktora
Jak sobie radzić z uciążliwymi schorzeniami
Holistycznie o Stanach Zapalnych
Jak pokonać cichego zabójcę
Moje Życie w Moich Rękach
Inspirujące historie ludzi, którzy pokonali nieuleczalne choroby