Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Szukaj
Nasze magazyny
Newsletter
Kontakt
Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Jesteś tutaj:
Oczymlekarze.pl
»
Odżywianie
Jak jeść zdrowo
Jesteś tym, co jesz. W tym dziale podpowiadamy, jak komponować posiłki, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, i po jakie produkty warto sięgać częściej, by wzbogacić swoją dietę.
Jak jeść zdrowo
Suszenie żywności w domu - jak zachować smak i wartości odżywcze?
Suszenie to jedna z najstarszych i najlepszych metod konserwowania zapasów. Jednak sklepowe produkty pozostawiają...
Redakcja poleca
Czyste kakao niszczy wolne rodniki i przeciwdziała starzeniu się
O wizytach na plantacjach kakao ukrytych w górach i lasach deszczowych Ameryki Południowej, fermentacji ziaren i...
Redakcja poleca
Jesień bez spadku nastroju? Wypróbuj te naturalne substancje
Kiedy dni stają się krótsze, a pogoda za oknem mniej sprzyjająca, wiele osób odczuwa obniżenie nastroju, zwane...
Redakcja poleca
Osłabiający niedobór witaminy B12 - nowe fakty
Czujesz, że twoja energia gdzieś ucieka i twoje samopoczucie nie jest najlepsze? Zdarzają ci się czasem stany apatii,...
Redakcja poleca
Skarby z ula, czyli Bee Pearl Power. Pierzga, propolis i mleczko pszczele w jednym
Fani naturoterapii oraz miłośnicy produktów pszczelich od dawna zadają sobie pytanie, co jest lepsze: pyłek, pierzga,...
Redakcja poleca
Dlaczego warto farbować włosy henną?
Henna do włosów to dobra alternatywa powszechnie stosowanych farb do włosów. Jest od nich bezpieczniejsza, mniej...
Redakcja poleca
Woda plazmowana - wolna od zanieczyszczeń, pomocna w leczeniu nowotworów
Wszystkie badania naukowe jednomyślnie wskazują, że zdrowy człowiek powinien spożywać co najmniej 2 litry wody...
Redakcja poleca
Dlaczego warto sięgać po wolnotłoczone oleje?
O tym, dlaczego warto sięgać po wolnotłoczone oleje, rozmawiamy z Przemysławem Tomaszem Sicińskim właścicielem...
Redakcja poleca
Z rozsądną fitoterapią rak to nie wyrok
„Ignorancja medycyny konwencjonalnej wobec dobroczynnego działania vilcacory skłoniła mnie do rozpoczęcia badań nad tą...
1
9
Zobacz wszystkie
Jak spowolnić proces starzenia się?
Kilka prostych kroków, które mogą pomóc to osiągnąć. Dzięki nim zadbasz o swoje ciało, aby zachować jak najdłużej zdrowy wygląd i dobre samopoczucie.
Zmagasz się z nietolerancją glutenu? Jedz chleb z mąki z pełnego przemiału
Czy nadwrażliwość na gluten jest prawdziwym problemem? A może chodzi o sposób przetwarzania pszenicy? Celeste McGovern bada korzyści zdrowotne płynące ze spożywania chleba pieczonego ze świeżo...
Alternatywne przepisy na pyszne bezzbożowe wypieki
Jeżeli stosujesz dietę uzdrawiającą lub dietę paleo, a tęsknisz za codziennymi produktami, takimi jak chleb, naleśniki czy słodkie desery, wypróbuj poniższe przepyszne alternatywy, których autorkami...
Sól jako zdrowy składnik kiszonek
James Strawbridge, szef kuchni owładnięty obsesją soli, dzieli się z nami najważniejszymi wskazówkami dotyczącymi wyboru zdrowej soli, a także kilkoma spośród jego ulubionych przepisów na dania z...
Lepiej zapobiegać niż leczyć. Do czego może prowadzić nieleczony stan zapalny?
Przewlekły stan zapalny może poczynić wielkie spustoszenie w organizmie, o czym ostrzega dr Leigh Erin Connealy. Oto, jak można stłumić płomienie i poprawić ogólny stan zdrowia.
Lepiej nie dodawaj bananów do koktajlu. Powód jest zaskakujący
Nie dodawaj pochopnie tych owoców do porannego smoothie – zniweczą one bogactwo flawanoli w innych owocach
Potrójnie złota sałataka
Nazwa tego przepisu, "Trzy złota", odnosi się do maślanych ziemniaków Yukon Gold, prażonej kukurydzy i soczystej papryki żółtej, tworząc harmonię kolorów i smaków.
Co i jak jeść, żeby się rozgrzać?
By poczuć się komfortowo w chłodne dni, nawet witarianie sięgają po ciepłe jedzenie - nie gorące (gotowane), tylko ciepłe, w temperaturze maks. 48°C. Dzięki temu narządy wewnętrzne nie wychładzają...
Warto pić soki. Mamy argumenty potwierdzone naukowo
Okazuje się, że pozyskanie składników odżywczych z jedzenia nie jest tak proste, jak mogłoby się to na pierwszy rzut oka wydawać. Tymczasem świeżo wyciśnięty sok z warzyw i owoców zapewnia stały...
Popularny dodatek do zup to chemiczna bomba. Może powodować miażdżycę, nadciśnienie, a nawet nowotwory
Gdy wrzucisz je do zupy, aromat wydaje się kuszący. Pachną "prawdziwym" domowym rosołem - przynajmniej tak Ci się wydaje. Gorzej, gdy zerkniesz na skład na etykiecie kostek rosołowych. Nie ma w nich...
Nie biały, tylko brązowy. Oczyszcza organizm i jest idealny dla diabetyków
Badania i eksperymenty potwierdzają, że brązowy ryż w wielu przypadkach oddziałuje na organizm jak lekarstwo. Co sprawia, że ma taką moc? Dlaczego biały ryż przegrywa w tej konkurencji? Jak działają...
Chronią serce, dbają o mózg, zapobiegają depresji. Wciąż jemy ich stanowczo za mało
Gdyby w naszej diecie było więcej ryb, zyskałby na tym nasz mózg. Badania pokazują, że ich regularne jedzenie zapobiega demencji, ale i wielu chorobom przewlekłym, jak cukrzyca czy RZS. Poza...
Taki nabiał zapobiega cukrzycy i chroni serce. Wyniki badań zaskakują
Zwykle intuicyjnie sięgamy po odtłuszczone mleko czy jogurt w wersji light, bo wierzymy, że nadmiar tłuszczu nie służy zdrowiu. Najnowsze badania naukowe pokazują jednak, że może być dokładnie...
Dodaj te 3 składniki do rosołu, a podwoisz jego leczniczą moc
Niezależnie od tego, czy chorujesz na silne przeziębienie, czy na grypę, rosół z kurczaka jest najlepszą potrawą, jaka może poprawić Twoje samopoczucie. Jeśli dodatkowo dodasz do niego imbir,...
Codziennie jesz banany? Uważaj, możesz sobie zaszkodzić
Są doskonałą przekąską. Sycą, można je zawsze zabrać ze sobą i zjeść nawet w biegu, a poza tym są po prostu smaczne. Ale niektóre osoby nie powinny codziennie sięgać po banany. Sprawdź, dlaczego.
9 prostych zasad, by się nie przejeść i nie utyć w święta
Święta Bożego Narodzenia mogą być nie lada wyzwaniem nie tylko dla naszego układu pokarmowego, ale też dla naszej formy i sylwetki. Można jednak świąteczne posiłki przygotować i smakować tak, by...
Kusi kolorem, a my go nie doceniamy. Ten owoc to kopalnia kwasów omega-7
Przyćmił je blask kwasów omega-3, o których słyszymy wszędzie. Tymczasem i one zasługują na naszą uwagę, bo mogą zdziałać naprawdę wiele. Oto 8 powodów, dla których warto zadbać o właściwą...
Są dosładzane i pełne chemii. Te bakalie omijaj szerokim łukiem
Teraz kupujemy ich najwięcej. I bardzo dobrze! Będą z nich pyszne keksy czy kutia. Orzechy i suszone owoce są pełne wartościowych składników - pod warunkiem, że będziemy kupować je z głową. Na co...
Ten olej to samo zło? Nieprawda. Odchudza, zwalcza infekcje i chroni serce
W ostatnim czasie pewien rodzaj oleju stał się produktem obowiązkowym i coraz więcej osób chwali jego fenomenalne korzyści zdrowotne. Jest to olej kokosowy – tak, ten sam, który kilka lat wcześniej...
Przemarzłeś? Te napoje rozgrzeją Cię błyskawicznie. I zrobią parę innych dobrych rzeczy
Dobrze dobrane składniki napoju nie tylko rozgrzeją przemarznięte ciało, ale również wesprą organizm w walce z zarazkami, pomogą wypocić chorobę i poprawią krążenie. Łap zdrowe receptury, które...
Panowie, sięgajcie częściej po to warzywo. Efekty zauważycie w sypialni
Choć trudno w to uwierzyć, jest takie warzywo, którego nie doceniamy, a które działa tak jak słynna niebieska tabletka. Chcesz wzmocnić potencję? Polub się z selerem. Rezultaty Cię zaskoczą.
Niepozorne warzywo, które nokautuje raka. Jedz je jak najczęściej
Nie cieszy się wielkim uznaniem. Traktujemy ją trochę jak ubogą krewną kapusty. Niesłusznie. Mała brukselka ma w sobie supermoce i jest na przekór swoim rozmiarom potężnym narzędziem do walki z...
Pij ten sok zamiast porannej kawy. Efekty zauważysz od razu
Poranna kawa to dla wielu z nas przyjemny rytuał o poranku, ale też sposób na to, by się obudzić. Jeśli szukasz alternatywy dla kawy, która równie skutecznie postawi Cię na nogi, a przy okazji...
Marchewka - warzywo najzdrowsze ze wszystkich
Dla nikogo z nas nie jest już tajemnicą, że warzywa to najzdrowszy wybór dla człowieka. Znajdziemy w nich wszystko to, czego najbardziej potrzeba nam do życia i odżywienia organizmu. Gdyby warzywom...
Gastroenterolog tego nie tknie. Oto 8 produktów najgorszych dla jelit
Codziennie mają masę roboty. Nasze jelita pracują niestrudzenie i - jak to w pracy - czasem trafiają im się wyjątkowo trudne i niewdzięczne zadania. Jeśli chcesz cieszyć się zdrowiem, lepiej nie...
Jedna, dwie, a może sześć filiżanek? Naukowcy już wiedzą, ile kaw dziennie można wypić
Miłośnicy kawy często zadają sobie to pytanie: czy kolejna filiżanka to dobry pomysł? Jeśli kusi Cię cappuccino w trakcie lunchu, a mała czarna po pracy wyraźnie puszcza do Ciebie oko, sprawdź, ile...
Cukier z pestką? Obalamy mity związane ze spożywaniem owoców
Fruktoza zabija i jest dziełem diabolicznych zakusów natury? Obalamy mity związane ze spożywaniem owoców.
Borówki i dzika róża - owoce doskonałe na jesień
Borówki to jedne z najbardziej wartościowych produktów na naszej planecie, bogate w naturalne przeciwutleniacze. Sok z dzikiej róży ma 20 razy więcej witaminy C niż sok pomarańczowy! Te dwa owoce...
3 przepisy na wyjątkową herbatę zimową
Kubek gorącej herbaty w jesienny czy zimowy wieczór nie ma konkurencji. Zależnie od tego, jak ją przygotujesz, będzie działać trochę inaczej na organizm. Cynamonowa, pomarańczowa, z nutą anyżu i...
Ile płynów powinniśmy pić w ciągu dnia?
Koncepcja, że powinniśmy wypijać 2 l wody dziennie, to duże uproszczenie. Jak sprawdzić, ile wody naprawdę potrzebuje Twój organizm?
Soylenty – czy warto włączyć je do diety?
Rozpuszczasz proszek w wodzie i masz gotowy, pełnowartościowy posiłek. Tak – zdaniem producentów – działają soylenty. Czy faktycznie mogą zastępować przynajmniej część posiłków? Jakie są ich wady i...
Poprzednia
1
2
3
4
5
6
7
...
14
Następna
Raport
Nasze zdrowie zaczyna się w jelitach
15 artykułów
Zapisz się i odbierz
wybrany magazyn
Gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Zdrowe zakupy
Suplementy diety
Andrographis ParActin®
Suplementy diety
Ashwagandha KSM-66 BIO
Suplementy diety
AstaZine® Astaksantyna
Suplementy diety
Koenzym Q10
Suplementy diety
Kolagen UC-II®
Suplementy diety
Kurkuma BCM-95®
Suplementy diety
Żeńszeń fermentowany GS15-4®
Nasze magazyny
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Czasopismo medyczne - Twoje zdrowie w Twoich rękach
Holistic Health
Medycyna holistyczna - porady od lekarzy praktyków
Fizjoterapeuta
Z praktyki światowej fizjoterapii i rehabilitacji dla fizjoterapeutów oraz lekarzy nadzorujących zespoły terapeutyczne
Menopauza
Praktyczny poradnik dla kobiet
Żyj Lepiej, Żyj Dłużej
Zadbaj o zdrowie, by żyć lepiej i dłużej
Lecz się Dietą
Najzdrowsze sposoby odżywiana, oczyszczania i regeneracji organizmu
Porady Starego Doktora
Jak sobie radzić z uciążliwymi schorzeniami
Holistycznie o Stanach Zapalnych
Jak pokonać cichego zabójcę
Moje Życie w Moich Rękach
Inspirujące historie ludzi, którzy pokonali nieuleczalne choroby