Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Szukaj
Nasze magazyny
Newsletter
Kontakt
Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Jesteś tutaj:
Oczymlekarze.pl
»
Odżywianie
Jak jeść zdrowo
Jesteś tym, co jesz. W tym dziale podpowiadamy, jak komponować posiłki, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, i po jakie produkty warto sięgać częściej, by wzbogacić swoją dietę.
Redakcja poleca
Rak prostaty. Jak osoby z dodatnim PSA mogą wspomagać zdrowie naturalnymi sposobami?
"Więcej mężczyzn umiera z rakiem prostaty niż z jego powodu" – stara prawda, która w XXI w jest nadal aktualna.
Redakcja poleca
Jak wpływa na nas niedobór kolagenu i dlaczego warto go suplementować?
Kolagen to białko budulcowe, które pełni funkcje strukturalne we wszystkich komórkach i tkankach organizmu. Stanowi...
Redakcja poleca
Czyste kakao niszczy wolne rodniki i przeciwdziała starzeniu się
O wizytach na plantacjach kakao ukrytych w górach i lasach deszczowych Ameryki Południowej, fermentacji ziaren i...
Redakcja poleca
Osłabiający niedobór witaminy B12 - nowe fakty
Czujesz, że twoja energia gdzieś ucieka i twoje samopoczucie nie jest najlepsze? Zdarzają ci się czasem stany apatii,...
Redakcja poleca
Skarby z ula, czyli Bee Pearl Power. Pierzga, propolis i mleczko pszczele w jednym
Fani naturoterapii oraz miłośnicy produktów pszczelich od dawna zadają sobie pytanie, co jest lepsze: pyłek, pierzga,...
1
5
Zobacz wszystkie
Pyszne domowe koktajle poprawiające trawienie
Och, nasz umęczony układ pokarmowy! Czy wiesz, że jego największym wrogiem są antybiotyki, które jednocześnie pomagają i szkodzą?
Na nudności... jedzenie
Gdy dokuczają ci z jakiegokolwiek powodu nudności, nie masz prawdopodobnie ochoty ani na jedzenie, ani na picie. A jednak właśnie to może być najlepszym sposobem na złagodzenie tej dolegliwości.
Kiszonki - dlaczego warto je jeść?
Są źródłem probiotyków, witamin i mikroelementów, a przy tym możesz jeść je do woli, ponieważ zawierają wyjątkowo mało kalorii. Najwyższy czas zaopatrzyć domową spiżarnię w kiszone warzywa własnej...
Rozgrzej się zimową dynią
Czy zauważyliście ostatnio w swoim supermarkecie wszystkie te dynie o ciekawych i dziwnych kształtach? Warto spróbować każdej z nich!
Co jeść i suplementować by zachować zdrowie? Produkty i substancje, którym warto przyjrzeć się z bliska. Część 1
W ciągu ostatnich kilku lat naukowcy na podstawie wielu badań wykazali, że nasze zdrowie w ogromnym stopniu zależy od rodzaju diety i że bardzo często ratowanie zdrowia wymaga przyjmowania...
Nie oszczędzaj na olejach rybnych!
Kwasy tłuszczowe omega-3 są kluczowe dla naszego zdrowia i długowieczności. Obniżają bowiem ryzyko chorób serca.
Ładunek glikemiczny – co to takiego?
Czy ładunek glikemiczny jest tym samym co indeks glikemiczny? Jak obliczyć ładunek glikemiczny porcji węglowodanów?
Dlaczego smażenie jest szkodliwe dla zdrowia?
Substancje chemiczne powstające w wyniku smażenia są szkodliwe dla zdrowia. Z jakimi chorobami powiązano AGEs?
Napoje dietetyczne mogą "oszukać mózg, by poczuł głód"
Dotychczasowe badania nad napojami dietetycznymi z dodatkiem słodzików były niejednoznaczne. Zastanawiano się, czy słodziki są zdrowe. Okazało się, że napoje dietetyczne, które miały ograniczać...
3 powody, by przejść na wegetarianizm
Rośnie liczba dowodów na to, że dieta wegetariańska jest dobra dla zdrowia.
Jedzenie w oknie żywieniowym - czy to działa?
Nie wszyscy odnoszą jednakowe korzyści z tego sposobu odżywiania, ale bez wątpienia są one zauważalne u każdego.
Kwiaty na talerzu. Przepisy na dania z kwiatów
Cieszą oko, obłędnie pachną, a przy tym są smaczne i zdrowe. Wśród kulinarnych przysmaków mają ugruntowaną pozycję od wieków i nie chodzi tu tylko o prozaicznego kalafiora…
Jakość diety a ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19
Ukazały się ciekawe badanie na temat związku między dietą a ryzykiem choroby covidowej. Jest to prospektywne badanie kohortowe, przeprowadzone z użyciem danych 592 tys. osób z badania na temat...
Pory roku w medycynie chińskiej – odżywianie według 5 Przemian
Które pokarmy należy spożywać latem, a które zimą? Czy sama dieta może być równie skuteczna w terapii co lekarstwa?
Nowe spojrzenie na jajka - kto może je jeść?
Od zarania dziejów – nawet jeszcze przed udomowieniem ptactwa, co nastąpiło około 8 tys. lat temu – ludzie jedli jaja, jeśli tylko udawało im się je znaleźć. Ale w latach 70. ubiegłego wieku to...
Tłuszcz w diecie – wróg czy przyjaciel?
Wiele osób chcących odżywiać się zdrowo zadaje sobie pytanie, czy tłuszcze nam szkodzą. Dodawać je do potraw? A może unikać ich jak ognia? Pora rozwiać te wątpliwości.
Jak przygotować w domu mleko z orzechów?
Masz nietolerancję laktozy? Odżywiasz się według diety witariańskiej? A może po prostu chcesz nauczyć się przygotować w domu zdrowszy zamiennik mleka z orzechów, które można znaleźć w sklepie?...
Nie wolno oszukiwać na zdrowej diecie
Naukowcy odkryli, że zjedzenie pizzy (nawet tylko od czasu do czasu) niweluje korzyści, jakie daje na przykład dieta śródziemnomorska.
Czy nadmiar szczawianów może nam zaszkodzić? Historia Sally Norton
Sally Norton poważnie traktowała zalecenie "jedzenia zieleniny", dopóki nie odkryła, że to właśnie szpinak i botwina stoją za tajemniczymi, dotkliwymi objawami, jakie ją dręczyły.
To jedzenie niszczy odporność
Jak wiemy, słodkie napoje i przetworzona żywność są niezdrowe, ale mogą mieć nawet bardziej szkodliwy wpływ na nasz układ odpornościowy, niż sugerowały dotychczasowe badania.
Kawa poprawia nastrój
W badaniu przeprowadzonym na zlecenie Institute for Scientific Information on Coffee na próbie ponad 5 tys. respondentów powyżej 18. r.ż. z Wielkiej Brytanii, Włoch, Finlandii, Niemiec i Polski,...
Sokoterapia - na co pomaga?
Norman W. Walker, brytyjski naukowiec i biznesmen, już na początku XX w. polecał picie soków jako jedną z metod terapeutycznych. Głosił on także, że świeże soki warzywno-owocowe powinny być uznane...
Jak soki wpływają na zdrowie?
Po soki warzywne i owocowe sięgamy najczęściej wtedy, gdy chcemy ugasić pragnienie lub mamy ochotę wypić coś smacznego. Ale są też inne powody, by delektować się nimi jak najczęściej.
Zalety i wady picia soków owocowych i warzywnych
Naukowcy z Imperial College of London (ICL) przeprowadzili metaanalizę 95 badań z łącznym udziałem 2,1 mln osób, która wykazała, że w skali roku nawet 5,6 mln przedwczesnych zgonów na całym świecie...
Jak skutecznie ograniczyć spożywanie soli?
Wiele osób wykazuje nadwrażliwość na sól, a tym samym doświadcza gwałtownego wzrostu ciśnienia krwi po spożyciu słonej potrawy. Jako lekarka i kucharka w jednej osobie podzielę się z wami kilkoma...
Pyszne zupy lecznicze - przepisy
Coraz więcej wiemy o wpływie żywności na nasze zdrowie, a badania naukowe potwierdzają, że podstawą żywienia powinny być owoce i warzywa. Wypróbuj znakomite przepisy na potrawy pomocne w zwalczaniu...
Nowe naturalne słodziki mogą pomóc w zmniejszeniu spożycia cukru
Powszechnie wiadomo, że w USA rośnie w szybkim tempie spożycie cukru rafinowanego – przeciętny Amerykanin zjada dziennie aż 23,5 łyżeczki tej białej trucizny, co stanowi niemal dwukrotność ilości...
5 warzyw i owoców, o których warto pamiętać w czasie lata
Nieprzypadkowo największą ochotę na warzywa i owoce mamy w czasie upałów – dostarczają nam nie tylko cennych witamin i soli mineralnych, lecz również wody. A przy okazji pomagają w pokonywaniu tak...
Olej z pestek dyni – właściwości, ile pić, cena
Czym różni się olej virgin od oleju tłoczonego na zimno? Przy jakich schorzeniach warto pić olej z pestek dyni? Ile kosztuje olej z pestek dyni w kapsułkach?
Czym zastąpić skrobię kukurydzianą?
Skrobia kukurydziana to czysta skrobia pozyskiwana z bielma (czyli jądra) ziaren kukurydzy. Jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym oraz w naszych kuchniach do gotowania i pieczenia.
Czy trzeba jeść śniadanie? Zaskakujące badania
Słyszymy w telewizji, od rodziców i dietetyków, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia i nie należy wychodzić z domu bez zjedzenia pożywnego posiłku.
Poprzednia
1
...
3
4
5
6
7
8
9
...
15
Następna
Raport
Miód Manuka - płynne złoto będące skarbnicą zdrowia
9 artykułów
Zapisz się i odbierz
wybrany magazyn
Gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Zdrowe zakupy
Suplementy diety
Andrographis ParActin®
Suplementy diety
Ashwagandha KSM-66 BIO
Suplementy diety
AstaZine® Astaksantyna
Suplementy diety
Koenzym Q10
Suplementy diety
Kolagen UC-II®
Suplementy diety
Kurkuma BCM-95®
Suplementy diety
Żeńszeń fermentowany GS15-4®
Nasze magazyny
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Czasopismo medyczne - Twoje zdrowie w Twoich rękach
Holistic Health
Medycyna holistyczna - porady od lekarzy praktyków
Fizjoterapeuta
Z praktyki światowej fizjoterapii i rehabilitacji dla fizjoterapeutów oraz lekarzy nadzorujących zespoły terapeutyczne
Menopauza
Praktyczny poradnik dla kobiet
Żyj Lepiej, Żyj Dłużej
Zadbaj o zdrowie, by żyć lepiej i dłużej
Lecz się Dietą
Najzdrowsze sposoby odżywiana, oczyszczania i regeneracji organizmu
Porady Starego Doktora
Jak sobie radzić z uciążliwymi schorzeniami
Holistycznie o Stanach Zapalnych
Jak pokonać cichego zabójcę
Moje Życie w Moich Rękach
Inspirujące historie ludzi, którzy pokonali nieuleczalne choroby