Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Szukaj
Nasze magazyny
Newsletter
Kontakt
Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Jesteś tutaj:
Oczymlekarze.pl
»
Odżywianie
Jak jeść zdrowo
Jesteś tym, co jesz. W tym dziale podpowiadamy, jak komponować posiłki, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, i po jakie produkty warto sięgać częściej, by wzbogacić swoją dietę.
Redakcja poleca
Czyste kakao niszczy wolne rodniki i przeciwdziała starzeniu się
O wizytach na plantacjach kakao ukrytych w górach i lasach deszczowych Ameryki Południowej, fermentacji ziaren i...
Redakcja poleca
Jesień bez spadku nastroju? Wypróbuj te naturalne substancje
Kiedy dni stają się krótsze, a pogoda za oknem mniej sprzyjająca, wiele osób odczuwa obniżenie nastroju, zwane...
Redakcja poleca
Osłabiający niedobór witaminy B12 - nowe fakty
Czujesz, że twoja energia gdzieś ucieka i twoje samopoczucie nie jest najlepsze? Zdarzają ci się czasem stany apatii,...
Redakcja poleca
Skarby z ula, czyli Bee Pearl Power. Pierzga, propolis i mleczko pszczele w jednym
Fani naturoterapii oraz miłośnicy produktów pszczelich od dawna zadają sobie pytanie, co jest lepsze: pyłek, pierzga,...
Redakcja poleca
Dlaczego warto farbować włosy henną?
Henna do włosów to dobra alternatywa powszechnie stosowanych farb do włosów. Jest od nich bezpieczniejsza, mniej...
Redakcja poleca
Woda plazmowana - wolna od zanieczyszczeń, pomocna w leczeniu nowotworów
Wszystkie badania naukowe jednomyślnie wskazują, że zdrowy człowiek powinien spożywać co najmniej 2 litry wody...
Redakcja poleca
Dlaczego warto sięgać po wolnotłoczone oleje?
O tym, dlaczego warto sięgać po wolnotłoczone oleje, rozmawiamy z Przemysławem Tomaszem Sicińskim właścicielem...
Redakcja poleca
Z rozsądną fitoterapią rak to nie wyrok
„Ignorancja medycyny konwencjonalnej wobec dobroczynnego działania vilcacory skłoniła mnie do rozpoczęcia badań nad tą...
Redakcja poleca
Eliksir do kąpieli i pod prysznic z linii Holidays In Bali - holistyczna pielęgnacja
Wyobraź sobie relaks na rajskiej plaży na Bali, zachód słońca nad turkusowym oceanem i spacer po malowniczych ogrodach...
1
9
Zobacz wszystkie
Prawdziwe oblicze mleka
Jaka jest tajemnica mleka? Czy jest ono lekarstwem, czy trucizną? Jeśli zaś musimy unikać mleka krowiego, to co powinniśmy pić zamiast niego?
Czym karmić mózg?
Wygłodzony bywa zawodny i, co gorsza, staje się podatny na poważne choroby, także neurodegeneracyjne. Jakich substancji dostarczać mózgowi, by mógł długo i dobrze nam służyć? Skąd je czerpać? Czy...
Kwasy omega-3, 6, 9 - ile, właściwości, źródła w pożywieniu
Przed 2000 r. amerykańskie Narodowe Instytuty Zdrowia (NIH) zalecały przyjmowanie nie więcej niż 6,7 g kwasów tłuszczowych omega-6 dziennie. Ilość ta stanowi ok. 3% kalorii w przeciętnej diecie. W...
Jaglany detoks - przepisy
Wysokoenergetyczna dieta oparta na ziarnach prosa dodaje energii, oczyszcza, odkwasza organizm oraz wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.
Tylko zupy - 5 dni detoksu
Łatwo je przyrządzić, można je przechowywać w lodówce nawet kilka dni, a przede wszystkim są pożywnym, lekkostrawnym źródłem skondensowanych składników odżywczych. Zupowy detoks to doskonały pomysł...
Jaglany detoks - właściwości lecznicze kaszy z prosa
Wysokoenergetyczna dieta oparta na ziarnach prosa dodaje energii, oczyszcza, odkwasza organizm oraz wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.
Grzyby, kawa i nasze zdrowie
Nowy napój na bazie kawy podbija świat. Podobno wykazuje on wiele właściwości prozdrowotnych. Czy delektowanie się kawą z grzybami pomoże nam uniknąć chorób?
Głodówka pozytywnie wpływa na zegar dobowy organizmu
24-godzinny post hamuje procesy powiązane ze starzeniem się organizmu.
Żywność przetworzona i osteoartroza
Cukry dodawane do produktów wysokoprzetworzonych mogą wywoływać chorobę zwyrodnieniową stawów (osteoartrozę).
Drugie oblicze skrobi
Naukowcy ostrzegają: jeśli w twojej diecie są obecne produkty light i pokarmy zagęszczane skrobią, w krótkim czasie odczujesz zgubne skutki przecukrzenia organizmu.
Zdrowe czy niezdrowe kwasy omega-3?
Oto wyniki 2 niezależnych od siebie badań nad wpływem nienasyconych kwasów tłuszczowych na nasze zdrowie. Które z nich należy uznać za wiarygodne?
Era żywności przetworzonej
Aby żywność jak najdłużej zachowała przydatność do spożycia, w produkcji i konserwowaniu stosuje się szereg metod wpływających na wartość odżywczą jej składników i ludzkie zdrowie.
Domowe soki: jak łączyć składniki?
Regularne picie soków warzywnych i owocowych doskonale wpływa na kondycję całego organizmu - pod warunkiem, że odpowiednio dobierasz składniki swoich koktajli!
Jakie warzywa warto jeść zimą?
Jeśli chcesz dostarczyć sobie odpowiednią ilość witamin i składników odżywczych, sięgnij po sezonowe jarzyny. Wbrew pozorom można przygotować je na wiele sposobów!
Sokoterapia: smaczne lekarstwo
Już od 90 lat pojawiają się dowody na prozdrowotne właściwości świeżych soków wyciśniętych z warzyw i owoców.
Mięso przetworzone powiązano z nadpobudliwością
Azotany powstające podczas obróbki termicznej mięsa mogą wywoływać ataki manii i nadpobudliwości.
Leksykon holistyczny: Przemiana wody na straży nerek
Według tradycyjnej medycyny chińskiej nerki i pęcherz moczowy należą do przemiany wody i wraz ze smakiem słonym odpowiadają w organizmie za prawidłową gospodarkę wodną.
Herbata czarna czy zielona? Poznaj zalety różnych gatunków herbaty
Wpływa korzystnie na nasze zdrowie, ma piękny aromat i smak. Jest ceniona na całym świecie. Nic dziwnego, że co roku 15 grudnia obchodzimy jej święto - Międzynarodowy Dzień Herbaty.
Wszystkie kolory soli. Czy sól szkodzi?
Wprawdzie przybywa badań potwierdzających, że nadmierne ograniczenie soli w diecie jest dla nas szkodliwe, jednak nie brakuje równocześnie opinii, które temu przeczą. Dosalać więc potrawy czy nie?
Dieta śródziemnomorska łagodzi skutki zanieczyszczenia powietrza
Bogata w przeciwutleniacze dieta środziemnomorska zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.
Pomyśl o żołądku. Jak komponować posiłki?
Naukowcy podkreślają, że zdrowie zaczyna się w jelitach. Jakich produktów spożywczych nie należy ze sobą łączyć, by ułatwić pracę układowi trawiennemu?
Od wody w butelce do raka
Ponieważ chcemy pić czystą i zdrową, często wydajemy na nią więcej niż na benzynę. Ale, jak odkryła Cate Montana, część wód butelkowanych może mieć związek z rakiem.
Węglowodany wydłużają życie?
Ponad 15 tys. ochotników uczestniczyło w trwającym 25 lat badaniu nad wpływem węglowodanów na długość życia.
Smak waniliowy: kastoreum czy wanilina?
Likiery i lody, budynie, słodycze, a nawet gumy do żucia o smaku waniliowym mogą zawierać naturalny aromat w postaci kastoreum.
Przekąski w podróży
Spożywanie posiłków w drodze nie musi być nudne i zapychające.
Tradycyjna medycyna chińska: energia qi jesienią
Zgodnie z tradycyjną medycyną chińską jesieni jest przypisany smak ostry. Nieprzypadkowo. Jego oddziaływanie na organizm czyni nas silniejszymi w starciu z patogenami.
Jak jeść, żeby uniknąć problemów z trawieniem
Układ pokarmowy to precyzyjny mechanizm, w którym każdy organ ma swoją ściśle określoną funkcję. Gdy choć jeden trybik zaczyna szwankować, natychmiast zaczynamy się źle czuć. Pojawiają się zgaga,...
Kwasy omega-3: ryby czy kryl?
Porównujemy 2 najlepsze źródła kwasów tłuszczowych omega-3.
Już 1 shake szkodzi sercu
Jak wielu wysokotłuszczowych posiłków potrzebujesz, żeby zachorować na serce? Zdaniem badaczy, wystarczy 1 koktajl mleczny.
Makaron: składnik zdrowej diety?
Zgodnie z wytycznymi diet z niskim indeksem glikemicznym, paleo czy Atkinsa, makaron to źródło "złych" węglowodanów. Tymczasem według najnowszych badań może on pomóc w utracie wagi.
Pijesz kawę? Będziesz żył dłużej!
Nowe badanie wykazało, że regularne picie kawy może przyczyniać się do dłuższego życia. I nie musi to być kawa z kofeiną!
Poprzednia
1
...
5
6
7
8
9
10
11
...
14
Następna
Raport
Nasze zdrowie zaczyna się w jelitach
15 artykułów
Zapisz się i odbierz
wybrany magazyn
Gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Zdrowe zakupy
Suplementy diety
Andrographis ParActin®
Suplementy diety
Ashwagandha KSM-66 BIO
Suplementy diety
AstaZine® Astaksantyna
Suplementy diety
Koenzym Q10
Suplementy diety
Kolagen UC-II®
Suplementy diety
Kurkuma BCM-95®
Suplementy diety
Żeńszeń fermentowany GS15-4®
Nasze magazyny
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Czasopismo medyczne - Twoje zdrowie w Twoich rękach
Holistic Health
Medycyna holistyczna - porady od lekarzy praktyków
Fizjoterapeuta
Z praktyki światowej fizjoterapii i rehabilitacji dla fizjoterapeutów oraz lekarzy nadzorujących zespoły terapeutyczne
Menopauza
Praktyczny poradnik dla kobiet
Żyj Lepiej, Żyj Dłużej
Zadbaj o zdrowie, by żyć lepiej i dłużej
Lecz się Dietą
Najzdrowsze sposoby odżywiana, oczyszczania i regeneracji organizmu
Porady Starego Doktora
Jak sobie radzić z uciążliwymi schorzeniami
Holistycznie o Stanach Zapalnych
Jak pokonać cichego zabójcę
Moje Życie w Moich Rękach
Inspirujące historie ludzi, którzy pokonali nieuleczalne choroby