Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Szukaj
Nasze magazyny
Newsletter
Kontakt
Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Jesteś tutaj:
Oczymlekarze.pl
»
Odżywianie
Jak jeść zdrowo
Jesteś tym, co jesz. W tym dziale podpowiadamy, jak komponować posiłki, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, i po jakie produkty warto sięgać częściej, by wzbogacić swoją dietę.
Redakcja poleca
Jak urzeczywistnić życie, którego pragniesz? Poznaj 6 technik neuromanifestacji
Marzenia o lepszym życiu, sukcesie itd. Czy to tylko myślenie życzeniowe, które wspierają wizualizacje i magiczne...
Redakcja poleca
Terapia wodorowa - działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie, eliminuje alergie. A to nie koniec jej zalet
Ten gaz, dzięki małemu rozmiarowi cząsteczek i selektywnemu działaniu, przenika do wnętrza komórek, naprawia je od...
Redakcja poleca
Terapia fotobiomodulacyjna (PBMT) skuteczna w leczeniu owrzodzeń stopy cukrzycowej
Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna dotykająca ok. 463 mln osób na świecie, z prognozą wzrostu o 25% do...
Redakcja poleca
Nie trzeba już trenować, aby aktywować te niezbędne dla zdrowia białka
Ćwiczenia fizyczne poprawiają nastrój, wzmacniają mięśnie i zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych. Podczas ćwiczeń...
Redakcja poleca
Ten suplement to skuteczna tarcza antyoksydacyjna
Naturalny sposób na wsparcie organizmu w walce z codziennym stresem oksydacyjnym? To innowacyjny suplement diety...
Redakcja poleca
Końska Maść z Jadem Pszczelim - naturalne wsparcie dla ciała, pozwala odzyskać swobodę ruchu
Końska Maść z Pszczelim Jadem SwissMedicus to balsam ziołowy, który łączy moc 25 starannie wyselekcjonowanych ziół z...
Redakcja poleca
Nie tylko filtr na skórę. Altrient C – ochrona komórek skóry od wewnątrz
Latem skóra wystawiona jest na intensywne działanie słońca, słonej wody, chloru i wysokiej temperatury. Wiele osób...
1
7
Zobacz wszystkie
Nasiona lnu - na co pomagają i jak je stosować?
Na włosy, skórę i paznokcie, na wspomaganie trawienia, na układ krwionośny, na gospodarkę hormonalną, na odchudzanie… Siemię lniane to nasze polskie superfood. Przeczytaj, jak zażywać nasiona lnu i...
Kapary - właściwości zdrowotne i zastosowanie
Te maleńkie pąki kwiatowe zawierają bardzo dużo cennych składników odżywczych i prozdrowotnych. Dzięki wysokiej zawartości polifenoli kapary zaliczane są do żywności sirt – produktów żywnościowych,...
Rukola - właściwości zdrowotne i zastosowanie
W kuchni najczęściej używamy rukoli do sałatek. Jej liście mają niewiele kalorii. Ale czy rukola jest zdrowa? Co warto wiedzieć o rukoli?
Lecznicze właściwości olejów zimnotłoczonych prosto z polskich pól i łąk
Dzięki tłoczeniu w temperaturze nieprzekraczającej 50°C nierafinowane oleje nie tracą swoich cennych właściwości. W ten sposób niepozorny płyn jest pełen witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych z...
Głodówka pobudza układ odpornościowy
Regularne stosowanie postu może mieć korzystne działanie na nasz układ immunologiczny, zapobiega cukrzycy, a nawet przeciwdziała chorobom nowotworowym.
Kasza jaglana – właściwości lecznicze i sposoby przygotowania
Kasza jaglana gościła na polskich stołach od czasów średniowiecza. Po latach zapomnienia znów jest częstą potrawą na naszych talerzach. I to jest bardzo dobra wiadomość, ponieważ to jedna z...
Świąteczna rybka z dobrego źródła - rybne oznaczone niebieskim znakiem MSC
Nikt z nas nie wyobraża sobie świąt bez pysznego śledzia czy tradycyjnej ryby po grecku. Tymczasem problem nadmiernych połowów i nieodpowiedniego zarządzania rybołówstwem może na zawsze wykreślić z...
Mleko krowie czy roślinne - jakie wybrać?
Temperatura naszej planety rośnie – powoli, lecz nieubłaganie. Chcesz opóźnić efekty ocieplenia klimatu? Zamień krowie mleko na roślinne! Ale czy będzie to korzystne dla zdrowia?
Tofu - co to jest, właściwości zdrowotne i przepisy na dania z tofu
Wraz z ryżem, ser tofu stanowi podstawę wyżywienia mieszkańców południowo-wschodniej Azji. Jest smaczny, zdrowy i niedrogi. Doskonale zastępuje białko zwierzęce i stanowi wyśmienity składnik wielu...
Zabójcze kiełbaski z tłuczonymi ziemniakami
Osoby lubujące się w niezdrowej diecie opartej na wysokoprzetworzonych produktach częściej cierpią na schorzenia przewlekłe, takie jak choroby serca, nowotwory czy demencja – ale zależność nie jest...
Im mniej mięsa, tym zdrowsze serce
Jedna niewielka zmiana żywieniowa może wywrzeć ogromny wpływ na zdrowie i nawet o połowę zmniejszyć ryzyko przedwczesnego zgonu.
Probiotyki chronią przed koronawirusem
Bakterie kwasu mlekowego zwiększają aktywność przeciwciał związanych z błonami śluzowymi.
Nie lekceważ choliny - źródła, zapotrzebowanie
Cholina jest bezcenna dla naszego zdrowia, tymczasem sami narażamy się na jej niedobory, ograniczając spożycie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Co zatem jeść w zamian? Ten problem dotyczy...
Powrót margaryny - czy jest lepsza niż masło?
Margarynę przez lata uważano za mniej zdrową alternatywę dla prawdziwego masła.
Ograniczenie produktów zbożowych - korzyści zdrowotne
Wiele publikacji zachęca do wyrzucenia z diety ziaren, czyli ograniczenia spożycia produktów zbożowych, a także niektórych nasion, np. fasoli. Z jakimi korzyściami zdrowotnymi wiąże się taka zmiana?...
Miniogródek - uprawa kiełków w domu. Od czego zacząć?
Kiełki, czyli bardzo młode rośliny, które je się na surowo, to bomba witaminowa i świetny sposób na urozmaicenie posiłku. Kupowane w sklepie nie są tanie, za to domowa hodowla prawie nic nie...
Wegańskie przepisy na zdrowe desery i zupę
Wzmocnij swoją odporność i wyklucz cukier ze swojej diety. Jedz świadomie, unikaj cukrów prostych, które zagrzybiają organizm i upośledzają układ immunologiczny.
Pikantna kuracja - przepisy z kurkumą
Kirsten Hartvig prezentuje pierwsze z serii przepisów na pyszne dania z przyprawami, które nie tylko wzmacniają smak, ale też leczą wiele dolegliwości
Pić mleko czy nie?
Często słyszymy, że mleko krowie jest jednym z najważniejszych produktów, jakie powinniśmy spożywać. Czy rzeczywiście służy ono naszemu zdrowiu?
Żyto ma najzdrowszy gluten
Jeśli tolerujesz gluten, żyto jest jednym z najzdrowszych jego źródeł, szczególnie wykorzystywany w celu utrzymania "dobrych" bakterii jelitowych.
Kancerogenne patogeny w krowim mleku i mięsie?
Od najmłodszych lat karmieni jesteśmy informacjami o zdrowotnych właściwościach mleka. Co drugi Polak spożywa mleko każdego dnia, a kolejne 40% kilka razy w tygodniu.
Czy woda może być niezdrowa?
Przez tysiące lat nękały nas różne choroby wywołane bakteriami. Ludzkość nie umiała bronić się przed nimi, bo drobnoustrojów nie widać gołym okiem. Gdy ktoś zjadł stare mięso, to zachorował on, cała...
Soki ze świeżych warzyw i owoców - przepisy
Świeżo wyciskane soki owocowe dostarczają różnorodnych korzyści zdrowotnych, stanowią bowiem doskonałe źródło składników odżywczych, przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i cennych enzymów. Poranna...
Wybierz śledzia zamiast tuńczyka
Dietetycy zalecają ograniczenie spożycia mięsa, a jeśli tylko to możliwe, zamianę go na ryby.
Żywność bez cukru, bez laktozy, naturalna - ujawniamy kłamstwa
Reporterka śledcza Vani Hari ujawnia kłamstwa, jakie skrywa przemysł produktów z etykietami "wolne od..." i "naturalny smak".
Chińskie terapie na polskim talerzu: smaki lata
Według tradycyjnej medycyny chińskie wszystkie funkcje naszego organizmu są powiązane z porami roku, a szczególne znaczenie mają okresy przejściowe, gdy zima powoli zbliża się do wiosny albo wiosna...
Aspartam - szkodzi, czy jest bezpieczny?
Kontrowersje wokół aspartamu, sztucznego środka słodzącego, nie milkną od ponad czterech dekad. Badania wskazujące na jego szkodliwość są odrzucane przez instytucje zdrowotne jako nieprzekonujące....
Pestka awokado - samo zdrowie!
Nikt nie poddaje w wątpliwość mocy drzemiącej w awokado. Pora sprawdzić, co kryje się w jego pestce.
Kwasy omega-3 chronią przed poronieniem
Jesteś w ciąży? Pamiętaj o oleju rybnym!
8 szklanek napoju dziennie: piwo też się liczy
Tajemnica nie tkwi jedynie w wodzie. Eksperci informują, że z czystym sumieniem możesz sięgnąć po lekki alkohol i napoje z kofeiną - ale wszystko z umiarem!
Zdrowa przekąska, która dodaje energii
Co jeść, żeby mieć więcej energii? Po pracy padam i ciągle jestem śpiąca. Są gorsze i lepsze momenty, ale generalnie brakuje mi chęci do czegokolwiek. M.P.
Poprzednia
1
...
5
6
7
8
9
10
11
...
15
Następna
Zapisz się i odbierz
wybrany magazyn
Gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Zdrowe zakupy
Suplementy diety
Andrographis ParActin®
Suplementy diety
Ashwagandha KSM-66 BIO
Suplementy diety
AstaZine® Astaksantyna
Suplementy diety
Koenzym Q10
Suplementy diety
Kolagen UC-II®
Suplementy diety
Kurkuma BCM-95®
Suplementy diety
Żeńszeń fermentowany GS15-4®
Nasze magazyny
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Czasopismo medyczne - Twoje zdrowie w Twoich rękach
Holistic Health
Medycyna holistyczna - porady od lekarzy praktyków
Fizjoterapeuta
Z praktyki światowej fizjoterapii i rehabilitacji dla fizjoterapeutów oraz lekarzy nadzorujących zespoły terapeutyczne
Menopauza
Praktyczny poradnik dla kobiet
Żyj Lepiej, Żyj Dłużej
Zadbaj o zdrowie, by żyć lepiej i dłużej
Lecz Się Dietą
Najzdrowsze sposoby odżywiana, oczyszczania i regeneracji organizmu
Porady Starego Doktora
Jak sobie radzić z uciążliwymi schorzeniami
Holistycznie o Stanach Zapalnych
Jak pokonać cichego zabójcę
Moje Życie w Moich Rękach
Inspirujące historie ludzi, którzy pokonali nieuleczalne choroby