Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Szukaj
Nasze magazyny
Newsletter
Kontakt
Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Jesteś tutaj:
Oczymlekarze.pl
»
Odżywianie
Jak jeść zdrowo
Jesteś tym, co jesz. W tym dziale podpowiadamy, jak komponować posiłki, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, i po jakie produkty warto sięgać częściej, by wzbogacić swoją dietę.
Redakcja poleca
Terapia światłem czerwonym na odchudzanie - jak to działa i czy naprawdę pomaga?
Utrata masy ciała to jedno z największych wyzwań zdrowotnych współczesnego świata. Choć dieta i aktywność fizyczna...
Redakcja poleca
Choroby neurodegradacyjne – przyczyny powstawania i sposoby zapobiegania
Nasze społeczeństwo niewątpliwie starzeje się i choć jest to proces fizjologiczny dotyczący każdego z nas, to sprzyja...
Redakcja poleca
Kolagen 12 000 - stworzony z myślą o kobiecie i jej potrzebach
Kolagen 12000 mg 30 ml to suplement diety w płynie, w postaci shotów, podany w eleganckim opakowaniu. Jego dzienna...
Redakcja poleca
Shilajit Ałtajski – energetyczne wsparcie dla ciała i umysłu
Shilajit, znany jako mumio, od wieków uchodzi w Ałtaju za "żywicę gór", której działanie długo pozostawało tajemnicą...
Redakcja poleca
8 popartych naukowo korzyści z terapii inhalacyjnej wodorem
Wodór cząsteczkowy – najmniejsza i najlżejsza cząsteczka – dzięki swojej zdolności do przenikania przez bariery...
Redakcja poleca
To nie szarlataneria. Zioła są skuteczne w leczeniu wielu chorób
W ostatnich latach coraz głośniej mówi się o planach Unii Europejskiej, które mogą znacząco ograniczyć stosowanie ziół...
Redakcja poleca
Terapia wodorowa - działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie, eliminuje alergie. A to nie koniec jej zalet
Ten gaz, dzięki małemu rozmiarowi cząsteczek i selektywnemu działaniu, przenika do wnętrza komórek, naprawia je od...
Redakcja poleca
Stopa cukrzycowa? Ta innowacyjna terapia może pomóc
Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna dotykająca ok. 463 mln osób na świecie, z prognozą wzrostu o 25% do...
Redakcja poleca
Nie trzeba już trenować, aby aktywować te niezbędne dla zdrowia białka
Ćwiczenia fizyczne poprawiają nastrój, wzmacniają mięśnie i zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych. Podczas ćwiczeń...
1
9
Zobacz wszystkie
Dlaczego nie warto pić kawy przed śniadaniem?
Być może czujesz, że nie da się zacząć dnia bez kubka mocnej kawy – ale nie sięgaj po niego przed śniadaniem.
Fruktoza wywołuje stłuszczenie wątroby
Stosowany w gazowanych napojach i produktach przetworzonych syrop glukozowo-fruktozowy (SGF) to jedna z głównych przyczyn niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD), która dotyka 1 na 3...
Topinambur - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Ma wiele nazw, wiele służących zdrowiu właściwości i jeszcze więcej fanów, których wciąż przybywa. Topinambur szturmem zdobywa nasze kuchnie. To pyszne warzywo jest nie tylko zdrowe, ale też łatwe w...
Grejpfrut - właściwości zdrowotne oraz przeciwwskazania
Grejpfrut (Citrus paradisi) to deserowy owoc o charakterystycznym smaku, który jednak w Azji uznawany jest za niejadalny. To również jeden z najzdrowszych cytrusów. Należy do klasy roślin...
Melon egzotyczny kuzyn ogórka
Słodki, orzeźwiający i niskokaloryczny melon to świetny dodatek do koktajli, przekąsek i wytworny składnik dań głównych. To do niedawna uchodzące za egzotyczne warzywo dziś można kupić w każdym...
Zamglenie umysłu po hamburgerze?
Zjedzenie fast fooda może i jest przyjemne, ale lepiej nie planować po nim pracy, która wymaga skupienia. Oprócz innych możliwych zagrożeń zdrowotnych pokarmy bogate w tłuszcze nasycone mogą wpływać...
Korzeń maca - właściwości lecznicze i zastosowanie
Na zboczach Andów Peruwiańskich rośnie roślina o niezwykłych właściwościach, zaliczana do tzw. superfoods, czyli żywności naturalnej mającej udowodnione, korzystne działanie na organizm człowieka....
Jarzębina - czy można jeść jej owoce?Właściwości lecznicze jarzębiny.
Kwiaty i owoce jarzębiny (jarzębu pospolitego) to źródło witaminy C oraz naturalny lek wspomagający terapię wielu chorób, od schorzeń układu moczowego po układ nerwowy. Zanim jednak zjesz jarzębinę...
Brzoza: magiczne drzewo
Zbija gorączkę, łagodzi dokuczliwe bóle, osłania serce i zapobiega anemii. Właściwości soku z brzozy, zwanego bzowiną lub oskołą, zostały dobrze opisane już w średniowieczu, a Słowianie otaczali...
Bób - wpływ na zdrowie i sposoby gotowania
Bób znany jest już od zarania dziejów. Podobnie jak i inne rośliny strączkowe, zawiera wielką ilość wartości odżywczych i niewątpliwie warto wprowadzić go do swojej diety ze względu na jego...
Ocet jabłkowy nie tylko na odchudzanie! Zdrowe przepisy
Ocet jabłkowy ma zastosowanie tak w kuchni, jak i w kosmetyce. Najbardziej znana jest chyba dieta octowa, ale octu jabłkowego można użyć, chociażby jako zaprawy do sushi albo do pielęgnacji skóry.
Kalarepa - jakie ma wartości i na co pomaga?
Niepozorne warzywo kapustne, co do którego często brakuje pomysłu, jak je jeść, ale równocześnie źródło wielu wartości zdrowotnych i wsparcie w odchudzaniu oraz utrzymaniu równowagi hormonalnej. Oto...
Nasiona lnu - na co pomagają i jak je stosować?
Na włosy, skórę i paznokcie, na wspomaganie trawienia, na układ krwionośny, na gospodarkę hormonalną, na odchudzanie… Siemię lniane to nasze polskie superfood. Przeczytaj, jak zażywać nasiona lnu i...
Kapary - właściwości zdrowotne i zastosowanie
Te maleńkie pąki kwiatowe zawierają bardzo dużo cennych składników odżywczych i prozdrowotnych. Dzięki wysokiej zawartości polifenoli kapary zaliczane są do żywności sirt – produktów żywnościowych,...
Rukola - właściwości zdrowotne i zastosowanie
W kuchni najczęściej używamy rukoli do sałatek. Jej liście mają niewiele kalorii. Ale czy rukola jest zdrowa? Co warto wiedzieć o rukoli?
Lecznicze właściwości olejów zimnotłoczonych prosto z polskich pól i łąk
Dzięki tłoczeniu w temperaturze nieprzekraczającej 50°C nierafinowane oleje nie tracą swoich cennych właściwości. W ten sposób niepozorny płyn jest pełen witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych z...
Głodówka pobudza układ odpornościowy
Regularne stosowanie postu może mieć korzystne działanie na nasz układ immunologiczny, zapobiega cukrzycy, a nawet przeciwdziała chorobom nowotworowym.
Kasza jaglana – właściwości lecznicze i sposoby przygotowania
Kasza jaglana gościła na polskich stołach od czasów średniowiecza. Po latach zapomnienia znów jest częstą potrawą na naszych talerzach. I to jest bardzo dobra wiadomość, ponieważ to jedna z...
Świąteczna rybka z dobrego źródła - rybne oznaczone niebieskim znakiem MSC
Nikt z nas nie wyobraża sobie świąt bez pysznego śledzia czy tradycyjnej ryby po grecku. Tymczasem problem nadmiernych połowów i nieodpowiedniego zarządzania rybołówstwem może na zawsze wykreślić z...
Mleko krowie czy roślinne - jakie wybrać?
Temperatura naszej planety rośnie – powoli, lecz nieubłaganie. Chcesz opóźnić efekty ocieplenia klimatu? Zamień krowie mleko na roślinne! Ale czy będzie to korzystne dla zdrowia?
Tofu - co to jest, właściwości zdrowotne i przepisy na dania z tofu
Wraz z ryżem, ser tofu stanowi podstawę wyżywienia mieszkańców południowo-wschodniej Azji. Jest smaczny, zdrowy i niedrogi. Doskonale zastępuje białko zwierzęce i stanowi wyśmienity składnik wielu...
Zabójcze kiełbaski z tłuczonymi ziemniakami
Osoby lubujące się w niezdrowej diecie opartej na wysokoprzetworzonych produktach częściej cierpią na schorzenia przewlekłe, takie jak choroby serca, nowotwory czy demencja – ale zależność nie jest...
Im mniej mięsa, tym zdrowsze serce
Jedna niewielka zmiana żywieniowa może wywrzeć ogromny wpływ na zdrowie i nawet o połowę zmniejszyć ryzyko przedwczesnego zgonu.
Probiotyki chronią przed koronawirusem
Bakterie kwasu mlekowego zwiększają aktywność przeciwciał związanych z błonami śluzowymi.
Nie lekceważ choliny - źródła, zapotrzebowanie
Cholina jest bezcenna dla naszego zdrowia, tymczasem sami narażamy się na jej niedobory, ograniczając spożycie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Co zatem jeść w zamian? Ten problem dotyczy...
Powrót margaryny - czy jest lepsza niż masło?
Margarynę przez lata uważano za mniej zdrową alternatywę dla prawdziwego masła.
Ograniczenie produktów zbożowych - korzyści zdrowotne
Wiele publikacji zachęca do wyrzucenia z diety ziaren, czyli ograniczenia spożycia produktów zbożowych, a także niektórych nasion, np. fasoli. Z jakimi korzyściami zdrowotnymi wiąże się taka zmiana?...
Miniogródek - uprawa kiełków w domu. Od czego zacząć?
Kiełki, czyli bardzo młode rośliny, które je się na surowo, to bomba witaminowa i świetny sposób na urozmaicenie posiłku. Kupowane w sklepie nie są tanie, za to domowa hodowla prawie nic nie...
Wegańskie przepisy na zdrowe desery i zupę
Wzmocnij swoją odporność i wyklucz cukier ze swojej diety. Jedz świadomie, unikaj cukrów prostych, które zagrzybiają organizm i upośledzają układ immunologiczny.
Pikantna kuracja - przepisy z kurkumą
Kirsten Hartvig prezentuje pierwsze z serii przepisów na pyszne dania z przyprawami, które nie tylko wzmacniają smak, ale też leczą wiele dolegliwości
Pić mleko czy nie?
Często słyszymy, że mleko krowie jest jednym z najważniejszych produktów, jakie powinniśmy spożywać. Czy rzeczywiście służy ono naszemu zdrowiu?
Poprzednia
1
...
5
6
7
8
9
10
11
...
15
Następna
Zapisz się i odbierz
wybrany magazyn
Gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Zdrowe zakupy
Suplementy diety
Andrographis ParActin®
Suplementy diety
Ashwagandha KSM-66 BIO
Suplementy diety
AstaZine® Astaksantyna
Suplementy diety
Koenzym Q10
Suplementy diety
Kolagen UC-II®
Suplementy diety
Kurkuma BCM-95®
Suplementy diety
Żeńszeń fermentowany GS15-4®
Nasze magazyny
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Czasopismo medyczne - Twoje zdrowie w Twoich rękach
Holistic Health
Medycyna holistyczna - porady od lekarzy praktyków
Fizjoterapeuta
Z praktyki światowej fizjoterapii i rehabilitacji dla fizjoterapeutów oraz lekarzy nadzorujących zespoły terapeutyczne
Menopauza
Praktyczny poradnik dla kobiet
Żyj Lepiej, Żyj Dłużej
Zadbaj o zdrowie, by żyć lepiej i dłużej
Lecz Się Dietą
Najzdrowsze sposoby odżywiana, oczyszczania i regeneracji organizmu
Porady Starego Doktora
Jak sobie radzić z uciążliwymi schorzeniami
Holistycznie o Stanach Zapalnych
Jak pokonać cichego zabójcę
Moje Życie w Moich Rękach
Inspirujące historie ludzi, którzy pokonali nieuleczalne choroby