Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Szukaj
Nasze magazyny
Newsletter
Kontakt
Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Jesteś tutaj:
Oczymlekarze.pl
»
Odżywianie
Jak jeść zdrowo
Jesteś tym, co jesz. W tym dziale podpowiadamy, jak komponować posiłki, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, i po jakie produkty warto sięgać częściej, by wzbogacić swoją dietę.
Redakcja poleca
Osłabiający niedobór witaminy B12 – ważne fakty
Czujesz się nie najlepiej, Twoja energia gdzieś ucieka? A może czasem popadasz w apatię, przygnębienie, nawet w lekką...
Uroda i pielęgnacja
Radical med – dla włosów wymagających radykalnej pielęgnacji
Żadna fryzura nie będzie prezentowała się naprawdę dobrze, jeżeli stan skóry głowy i włosów daleki będzie od ideału....
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Ta substancja może wydłużyć Twoje życie nawet o 9 lat!
Mit o istnieniu źródła wiecznej młodości od wieków rozpalał umysły poszukiwaczy i skłaniał ich do podejmowania...
Zaburzenia mikrobioty jelitowej
7 powodów, by zadbać o mikrobiotę
Co wiemy o mikrobiocie jelitowej? W powszechnej świadomości bakterie zamieszkujące jelita wspomagają nas jedynie w...
Insulinooporność
Wciąż czujesz zmęczenie i masz ochotę na słodycze? To może być insulinooporność
Odczuwasz napady wilczego apetytu i chęć na słodkości, nawet gdy jesteś najedzony? A może od lat zmagasz się z nadwagą...
Zioła i super foods
Ten niedrogi, a mało znany olej to pogromca trójglicerydów i genialny kosmetyk
Ma delikatny smak i przyjemny zapach. Tłoczony na zimno olej z orzechów laskowych, bo o nim mowa, nie tylko nadaje się...
Choroby układu moczowo-płciowego
Przerost prostaty - jak leczyć naturalnie?
Jeśli dolegliwości wywoływane przez to schorzenie nie mają dużego nasilenia i nie utrudniają funkcjonowania na co...
Zioła i super foods
Niszczy bakterie, wspiera trawienie, uspokaja. Pora docenić to zioło
Jako że korzenie tego zioła przypominają kształtem fantastycznego stwora, Francuzi nazwali je estragon, co oznacza...
1
8
Zobacz wszystkie
Owoce jagodowe - źródło cennych witamin
Są kolorowe, pachnące i smakowite. A to dopiero początek długiej listy ich walorów. Wspomagają wzrok, serce, mózg, układ pokarmowy i moczowy.
Marchwiowa zupa z kurkumą
Oto przepis na apetyczną zupę marchwiową bogatą w surowe pyszności. Wyjątkowe składniki i prostota przygotowania sprawiają, że zupa podbija serca wszystkich, którzy jej spróbują.
Okazjonalny post - samo zdrowie!
Nawet jeśli jesz mnóstwo świeżych owoców, warzyw, nasion, orzechów, ziaren, ziół i kiełków, to i tak nic nie daje takiej satysfakcji, jak zrobienie sobie małej przerwy od jedzenia.
Które ryby warto jeść?
Eksperci zdrowego żywienia z jednej strony zalecają, by spożywać ryby co najmniej dwa razy w tygodniu ze względu na obecne w nich dobroczynne kwasy omega-3, a z drugiej - przestrzegają przed...
Najlepsze lekarstwo? Świeży sok!
Głównym założeniem sokoterapii jest dostarczenie organizmowi jak największej ilości składników obecnych w warzywach i owocach w najbardziej przyswajalnej formie.
Olej kokosowy - kochać czy porzucić?
Wokół oleju kokosowego narosło tyle samo mitów, co wokół masła czy smalcu. I nic dziwnego - tłuszcze nasycone budzą nadal wiele kontrowersji, a olej kokosowy składa się z nich aż w 90 procentach....
Przez żołądek do równowagi
Stare chińskie przysłowie głosi, że żołądek pełen lekarstw i łatana koszula długo nie wytrzymają. Zgodnie z tą prawdą tradycyjna medycyna Państwa Środka nie jest oparta na szufladzie pełnej...
Ziemniaki nie zaliczają się do 5 codziennych porcji warzyw i owoców
Jeżeli dotąd uważaliśmy ziemniaki za jedną z pięciu codziennych porcji warzyw i owoców (lub siedmiu – jeśli traktujemy temat poważnie), powinniśmy zmienić podejście. Nowe badania wykazały, że...
Kuchnia witariańska: musztarda
Ze świeżych zielonych warzyw oraz musztardy domowej roboty można przygotować pyszną i zdrową witariańską przekąskę.
Surowe warzywa mają najwięcej składników odżywczych
Wszyscy wiemy że trzeba jeść warzywa. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że istotny jest również sposób ich przyrządzenia.
Wegetarianie z wieloletnim stażem żyją najdłużej
Kto ma największe szanse na długie życie? Wegetarianie z co najmniej siedemnastoletnim stażem. Natomiast ludzie, którzy jedzą czerwone lub przetworzone mięso, będą żyć najkrócej.
Zbilansowana dieta nie dostarcza wszystkich składników odżywczych
Sprawdź listę objawów i dowiedz się, czy cierpisz na niedobór składników odżywczych.
Naturalne witaminy na lato
Kultowe letnie warzywa i owoce należą jednocześnie do jednych z najzdrowszych. Marketa Bola opowiada o właściwościach zdrowotnych ogórka, cukinii, arbuza i winogron oraz zdradza przepis na...
Jedzenie - nie ilość, ale jakość
Jeśli chcesz stracić na wadze oraz zmniejszyć ryzyko cukrzycy i chorób serca, zwracaj uwagę na to, co jesz.
Siła organicznej żywności
Do tej pory wiele osób kupowało organiczne pożywienie, choć brakowało jednoznacznych dowodów na jego przewagę nad nieorganicznymi produktami. Dlatego naukowcy z Uniwersytetu Newcastle...
Czy organiczne jedzenie naprawdę jest zdrowsze?
Mleko prosto od krowy, jajka od kur zielononóżek, ekologiczne owoce i warzywa - jeszcze parę lat temu nikt nawet nie podejrzewał, że może być inaczej. Dziś niestety takie produkty uchodzą niemal za...
Cola zdrowsza niż woda? Tylko według koncernów spożywczych...
Specjaliści wykonujący badania na zlecenie producentów słodkich napojów gazowanych przekonują, że spożywanie dietetycznej coca-coli może być dla naszego organizmu lepsze niż picie zwykłej wody.
Cukier jak narkotyk, czyli życie na słodkim haju
Słodki smak uzależnia. Choć jest zupełnie legalny, to skutki, jakie niesie ze sobą jego nadmierne spożycie, mogą być równie dotkliwe, jak w przypadku niedozwolonych substancji. Na własnej skórze...
Detoks? Tylko z kaszą jaglaną!
Zachwycamy się egzotyczną komosą ryżową, chwalimy pszenny kuskus, a nie doceniamy tego, co mamy na wyciągnięcie ręki. Tymczasem nasza rodzima kasza jaglana jest jedną z niewielu kasz...
Jak widzę słodycze, to kwiczę!
Na szczęście za pomocą naturalnie słodkich nieprzetworzonych produktów można całkowicie wyeliminować z diety szkodliwy rafinowany cukier
Z daleka od mleka
W wielu społecznościach mleko i produkty mleczne od zarania dziejów ludzkości są bardzo ważnym składnikiem diety człowieka. Czy wychodzi nam to jednak na zdrowie?
Co powinieneś wiedzieć o wodzie?
Bez niej nie byłoby życia. Wydaje Ci się, że na temat wody słyszałeś już wszystko? Sprawdź, czego jeszcze nie wiesz i poznaj najważniejsze fakty dotyczące H2O!
Figa z makiem, czyli najzdrowsze przekąski
Orzechy włoskie, jabłka czy figi kryją w sobie bardzo silne właściwości przeciwdziałające chorobom
Pikantne przyprawy zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci
Nie chcesz mieć problemów z sercem, układem oddechowym i ograniczyć szanse na choroby nowotworowe? Nie stroń od pieprzu, chili i ostrych smaków!
Zdrowsi i mądrzejsi dzięki krótkim postom?
Stosowanie okazjonalnych niskokalorycznych i czterodniowych postów może przedłużyć życie, pomóc schudnąć, a nawet sprawić, że będziesz mądrzejszy.
Świąteczna rekonwalescencja
Jak dojść do zdrowia po świątecznym obżarstwie? Wystarczy użyć kilku naturalnych składników, by pozbyć się uporczywych dolegliwości.
Makaron z cukinii
Niepszeniczny i zupełnie naturalny odpowiednik makaronu to doskonała przekąska na każdą okazję!
Szpinak na drugie śniadanie
W szkolnych sklepikach i na stołówkach nie powinno brakować szpinaku, który sprawia, że dłużej jesteśmy syci i nie mamy ochoty na niezdrowe przekąski.
Czy mięso indyka jest zdrowe?
Dziś Amerykanie obchodzą Święto Dziękczynienia. Na rodzinnych stołach pojawi się tradycyjny indyk. Czy to prawda, że jest zdrowszy niż inne rodzaje mięsa?
Sól kuchenna czy sól morska?
Choć między solą morską a solą kuchenną nie ma większej różnicy, to jednak dietetycy polecają tę pierwszą, ponieważ jej skład jest bardziej zbliżony do soli naturalnej w naszym układzie krwionośnym.
Sól a występowanie chorób
Czy istnieje zbieżność pomiędzy ilością spożywanej soli a takimi chorobami cywilizacyjnymi jak choroba serca, udar mózgu o nadciśnienie? Poznajcie dane udostępnione przez Światową Organizację...
Poprzednia
1
...
8
9
10
11
12
...
13
Następna
Raport
Borelioza – wszystko, co musisz o niej wiedzieć
12 artykułów
Partner raportu:
Zapisz się i odbierz
wybrany magazyn
Gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Zdrowe zakupy
Suplementy diety
Andrographis ParActin®
Suplementy diety
Ashwagandha KSM-66 BIO
Suplementy diety
AstaZine® Astaksantyna
Suplementy diety
Koenzym Q10
Suplementy diety
Kolagen UC-II®
Suplementy diety
Kurkuma BCM-95®
Suplementy diety
Żeńszeń fermentowany GS15-4®
Nasze magazyny
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Czasopismo medyczne - Twoje zdrowie w Twoich rękach
Holistic Health
Medycyna holistyczna - porady od lekarzy praktyków
Fizjoterapeuta
Z praktyki światowej fizjoterapii i rehabilitacji dla fizjoterapeutów oraz lekarzy nadzorujących zespoły terapeutyczne
Menopauza
Praktyczny poradnik dla kobiet
Żyj Lepiej, Żyj Dłużej
Zadbaj o zdrowie, by żyć lepiej i dłużej
Lecz się Dietą
Najzdrowsze sposoby odżywiana, oczyszczania i regeneracji organizmu
Porady Starego Doktora
Jak sobie radzić z uciążliwymi schorzeniami
Holistycznie o Stanach Zapalnych
Jak pokonać cichego zabójcę
Moje Życie w Moich Rękach
Inspirujące historie ludzi, którzy pokonali nieuleczalne choroby