Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Szukaj
Nasze magazyny
Newsletter
Kontakt
Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Jesteś tutaj:
Oczymlekarze.pl
»
Odżywianie
Jak jeść zdrowo
Jesteś tym, co jesz. W tym dziale podpowiadamy, jak komponować posiłki, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, i po jakie produkty warto sięgać częściej, by wzbogacić swoją dietę.
Redakcja poleca
Jak urzeczywistnić życie, którego pragniesz? Poznaj 6 technik neuromanifestacji
Marzenia o lepszym życiu, sukcesie itd. Czy to tylko myślenie życzeniowe, które wspierają wizualizacje i magiczne...
Redakcja poleca
Terapia wodorowa - działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie, eliminuje alergie. A to nie koniec jej zalet
Ten gaz, dzięki małemu rozmiarowi cząsteczek i selektywnemu działaniu, przenika do wnętrza komórek, naprawia je od...
Redakcja poleca
Terapia fotobiomodulacyjna (PBMT) skuteczna w leczeniu owrzodzeń stopy cukrzycowej
Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna dotykająca ok. 463 mln osób na świecie, z prognozą wzrostu o 25% do...
Redakcja poleca
Nie trzeba już trenować, aby aktywować te niezbędne dla zdrowia białka
Ćwiczenia fizyczne poprawiają nastrój, wzmacniają mięśnie i zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych. Podczas ćwiczeń...
Redakcja poleca
Ten suplement to skuteczna tarcza antyoksydacyjna
Naturalny sposób na wsparcie organizmu w walce z codziennym stresem oksydacyjnym? To innowacyjny suplement diety...
Redakcja poleca
Końska Maść z Jadem Pszczelim - naturalne wsparcie dla ciała, pozwala odzyskać swobodę ruchu
Końska Maść z Pszczelim Jadem SwissMedicus to balsam ziołowy, który łączy moc 25 starannie wyselekcjonowanych ziół z...
Redakcja poleca
Nie tylko filtr na skórę. Altrient C – ochrona komórek skóry od wewnątrz
Latem skóra wystawiona jest na intensywne działanie słońca, słonej wody, chloru i wysokiej temperatury. Wiele osób...
1
7
Zobacz wszystkie
Alternatywy dla cukru - czy zawsze są bezpieczne?
Z jednej strony chcemy wyeliminować cuker z diety. Z drugiej - nie potrafimy oprzeć się słodkiemu smakowi. Sięgamy zatem po zamienniki cukru. Czy wszystkie są tak samo zdrowe, jak smaczne?
Od sztucznych słodzików do cukrzycy
Nawet jeśli sztuczne słodziki mają zero kalorii, i tak powodują przybieranie na wadze, bowiem podwyższają poziom cukru we krwi i zaburzają jego regulację.
Awokado i jagody goji - idealne połączenie
Potrawy z surowych produktów wcale nie muszą być nudne.
Serwatka: niezwykle ważne ogniwo dla naszego zdrowia
Serwatka to "woda mleczna", która powstaje po całkowitym ścięciu mleka. Przez długi czas uważano ją za odpad i wlewano do poideł zwierząt domowych. Nikt wówczas nie podejrzewał, że to właśnie...
Smoothie na wiosnę
Pierwsze ciepłe dni, a my czujemy się przemęczeni? Dodające wigoru smoothie jest idealne na świeży początek wiosny.
Chińskie terapie na polskim talerzu: grzybica - jak się bronić?
"Jeśli leczyłeś chorobę przez długi czas bez efektu, pamiętaj o śluzie" - tak brzmi motto lekarzy praktykujących tradycyjną medycynę chińską1. Ten problem, czyli nadmiar śluzu w organizmie, dotyczy...
Przygoda z szejkiem
Zielone szejki to sposób na odmłodzenie skóry, rozjaśnienie spojrzenia i oczyszczenie organizmu ze szkodliwych substancji. Są niezastąpione również wtedy, gdy chcemy się zregenerować po przebytej...
Mózg wie, czego chce
Bezcenne komórki mózgowe mają swoje potrzeby, i to dość nietypowe. Nie zadowolą się zwykłą dietą, a w dodatku domagają się… hatha-jogi.
Na studiach tyjemy
Dobrze wiemy, że studenci odżywiają się nieprawidłowo. Udowodniono, że w okresie studiów młodzież może przytyć średnio o 4 kg.
Powrót mięsa czyli dlaczego pożegnałem weganizm
Amerykański autor Kevin Gianni był zatwardziałym weganinem, dopóki nie uświadomił sobie, że dieta wpędza go w chorobę. Odkrył, że zarówno jemu, jak i wielu innym ludziom bardziej służy jadłospis...
Świat bez busoli, czyli jak producenci żywności próbują zadowolić konsumentów
Sól, jajka, mięso wołowe - dobre czy złe? Zdaje się, że opinia badaczy, która powinna być stabilna i wiążąca, zmienia się niczym w kalejdoskopie, wprowadzając zamęt zarówno wśród konsumentów, jak i...
Białko zwierzęce - za dużo go jemy czy za mało?
Kontrowersja goni kontrowersję, a spadająca na nas każdego dnia lawina informacji sprawia, że zaczynamy się zastanawiać, co uznać za słuszne: dotychczas obowiązujące paradygmaty czy wyniki nowych...
Mleko - eliksir zdrowia czy trucizna w płynie?
Już od najmłodszych lat słyszymy, że mleko jest zdrowe i musimy je pić, aby mieć ładne, zdrowe zęby i mocne kości. Produkty mleczne są obecne na stołach większości Polaków; raport CBOS1 podaje, że...
Wiosenna dieta według ajurwedy
Koniec zimy nie zawsze kojarzy się nam z wiosennym odrodzeniem. Nawet jeśli nie przybraliśmy na wadze, to i tak czujemy się teraz ociężali i zmęczeni.
Ciecierzyca w kuchni. Czas na hummus!
Ciecierzyca może posłużyć jako baza wyjątkowo smacznej i pożywnej przekąski witariańskiej.
Rozbieramy rosół do rosołu
Według Louise Hay i Heather Dane nasze babcie najlepiej wiedziały, co dobre. Domowej roboty rosół na kościach to jedna z potraw o najsilniejszym działaniu przeciwstarzeniowym. Szczególnie leczniczy...
Zdrowe ziarna. Produkty pełnoziarniste chronią przed chorobami
Produkty pełnoziarniste są niezwykle korzystne dla zdrowia, a dziś po raz pierwszy udało się wyliczyć, ile należy ich jeść, by odczuć dobroczynne efekty.
Jak przechowywać jedzenie po Świętach? Zaglądamy do lodówki
Przed świętami gromadzisz produkty, które są niezbędne do przygotowania świątecznych smakołyków. Gdy święta mijają, okazuje się, że znów zostało mnóstwo jedzenia. Jak je przechować, by było zdrowe i...
Oczyszczamy organizm
Złogi toksyn mogą powodować rozwój wielu chorób. Dlatego od czasu do czasu warto zafundować sobie oczyszczenie organizmu.
Tłuszcze nasycone czy nienasycone?
Owoc awokado zawiera tyle samo tłuszczów nasyconych co 5 paczek chipsów. W oliwie z oliwek jest ich niewiele mniej niż w margarynie, a absolutnym rekordzistą pozostaje olej kokosowy, składający się...
Głodówka lecznicza - odnowa biologiczna czy zabobon?
Podobno większość artykułów na temat terapii głodówkowej napisały osoby, które nigdy w życiu nie zrezygnowały z żadnego posiłku. Może właśnie dlatego nie udało się jak dotąd rozwiać związanych z nią...
Czy jajka podnoszą poziom cholesterolu? Medyczne mity
Drogi Medyczny Detektywie, czy możesz mi coś wyjaśnić? Usłyszałam od mojego internisty/pielęgniarki, że...
Bakłażan i cukinia w kuchni witariańskiej
Te dwa śródziemnomorskie warzywa jedzone na surowo to prawdziwa zdrowotna bomba!
Najwięcej składników odżywczych w sokach z wyciskarek
Owoce są zdecydowanie zdrowsze niż słodycze, jednak to, jak bardzo będą wartościowe dla naszego organizmu, zależy od sposobu, w jaki je przetworzymy.
Konfitury i przetwory: smaczne lekarstwo
Konfitury, powidła i soki to naturalne leki, które warto mieć w spiżarce.
Owoce jagodowe - źródło cennych witamin
Są kolorowe, pachnące i smakowite. A to dopiero początek długiej listy ich walorów. Wspomagają wzrok, serce, mózg, układ pokarmowy i moczowy.
Marchwiowa zupa z kurkumą
Oto przepis na apetyczną zupę marchwiową bogatą w surowe pyszności. Wyjątkowe składniki i prostota przygotowania sprawiają, że zupa podbija serca wszystkich, którzy jej spróbują.
Okazjonalny post - samo zdrowie!
Nawet jeśli jesz mnóstwo świeżych owoców, warzyw, nasion, orzechów, ziaren, ziół i kiełków, to i tak nic nie daje takiej satysfakcji, jak zrobienie sobie małej przerwy od jedzenia.
Które ryby warto jeść?
Eksperci zdrowego żywienia z jednej strony zalecają, by spożywać ryby co najmniej dwa razy w tygodniu ze względu na obecne w nich dobroczynne kwasy omega-3, a z drugiej - przestrzegają przed...
Najlepsze lekarstwo? Świeży sok!
Głównym założeniem sokoterapii jest dostarczenie organizmowi jak największej ilości składników obecnych w warzywach i owocach w najbardziej przyswajalnej formie.
Olej kokosowy - kochać czy porzucić?
Wokół oleju kokosowego narosło tyle samo mitów, co wokół masła czy smalcu. I nic dziwnego - tłuszcze nasycone budzą nadal wiele kontrowersji, a olej kokosowy składa się z nich aż w 90 procentach....
Poprzednia
1
...
9
10
11
12
13
14
...
15
Następna
Zapisz się i odbierz
wybrany magazyn
Gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Zdrowe zakupy
Suplementy diety
Andrographis ParActin®
Suplementy diety
Ashwagandha KSM-66 BIO
Suplementy diety
AstaZine® Astaksantyna
Suplementy diety
Koenzym Q10
Suplementy diety
Kolagen UC-II®
Suplementy diety
Kurkuma BCM-95®
Suplementy diety
Żeńszeń fermentowany GS15-4®
Nasze magazyny
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Czasopismo medyczne - Twoje zdrowie w Twoich rękach
Holistic Health
Medycyna holistyczna - porady od lekarzy praktyków
Fizjoterapeuta
Z praktyki światowej fizjoterapii i rehabilitacji dla fizjoterapeutów oraz lekarzy nadzorujących zespoły terapeutyczne
Menopauza
Praktyczny poradnik dla kobiet
Żyj Lepiej, Żyj Dłużej
Zadbaj o zdrowie, by żyć lepiej i dłużej
Lecz Się Dietą
Najzdrowsze sposoby odżywiana, oczyszczania i regeneracji organizmu
Porady Starego Doktora
Jak sobie radzić z uciążliwymi schorzeniami
Holistycznie o Stanach Zapalnych
Jak pokonać cichego zabójcę
Moje Życie w Moich Rękach
Inspirujące historie ludzi, którzy pokonali nieuleczalne choroby