Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Szukaj
Nasze magazyny
Newsletter
Kontakt
Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Jesteś tutaj:
Oczymlekarze.pl
»
Odżywianie
Jak jeść zdrowo
Jesteś tym, co jesz. W tym dziale podpowiadamy, jak komponować posiłki, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, i po jakie produkty warto sięgać częściej, by wzbogacić swoją dietę.
Redakcja poleca
Czyste kakao niszczy wolne rodniki i przeciwdziała starzeniu się
O wizytach na plantacjach kakao ukrytych w górach i lasach deszczowych Ameryki Południowej, fermentacji ziaren i...
Redakcja poleca
Jesień bez spadku nastroju? Wypróbuj te naturalne substancje
Kiedy dni stają się krótsze, a pogoda za oknem mniej sprzyjająca, wiele osób odczuwa obniżenie nastroju, zwane...
Redakcja poleca
Osłabiający niedobór witaminy B12 - nowe fakty
Czujesz, że twoja energia gdzieś ucieka i twoje samopoczucie nie jest najlepsze? Zdarzają ci się czasem stany apatii,...
Redakcja poleca
Skarby z ula, czyli Bee Pearl Power. Pierzga, propolis i mleczko pszczele w jednym
Fani naturoterapii oraz miłośnicy produktów pszczelich od dawna zadają sobie pytanie, co jest lepsze: pyłek, pierzga,...
Redakcja poleca
Dlaczego warto farbować włosy henną?
Henna do włosów to dobra alternatywa powszechnie stosowanych farb do włosów. Jest od nich bezpieczniejsza, mniej...
Redakcja poleca
Woda plazmowana - wolna od zanieczyszczeń, pomocna w leczeniu nowotworów
Wszystkie badania naukowe jednomyślnie wskazują, że zdrowy człowiek powinien spożywać co najmniej 2 litry wody...
Redakcja poleca
Dlaczego warto sięgać po wolnotłoczone oleje?
O tym, dlaczego warto sięgać po wolnotłoczone oleje, rozmawiamy z Przemysławem Tomaszem Sicińskim właścicielem...
Redakcja poleca
Z rozsądną fitoterapią rak to nie wyrok
„Ignorancja medycyny konwencjonalnej wobec dobroczynnego działania vilcacory skłoniła mnie do rozpoczęcia badań nad tą...
Redakcja poleca
Eliksir do kąpieli i pod prysznic z linii Holidays In Bali - holistyczna pielęgnacja
Wyobraź sobie relaks na rajskiej plaży na Bali, zachód słońca nad turkusowym oceanem i spacer po malowniczych ogrodach...
1
9
Zobacz wszystkie
Siła organicznej żywności
Do tej pory wiele osób kupowało organiczne pożywienie, choć brakowało jednoznacznych dowodów na jego przewagę nad nieorganicznymi produktami. Dlatego naukowcy z Uniwersytetu Newcastle...
Czy organiczne jedzenie naprawdę jest zdrowsze?
Mleko prosto od krowy, jajka od kur zielononóżek, ekologiczne owoce i warzywa - jeszcze parę lat temu nikt nawet nie podejrzewał, że może być inaczej. Dziś niestety takie produkty uchodzą niemal za...
Cola zdrowsza niż woda? Tylko według koncernów spożywczych...
Specjaliści wykonujący badania na zlecenie producentów słodkich napojów gazowanych przekonują, że spożywanie dietetycznej coca-coli może być dla naszego organizmu lepsze niż picie zwykłej wody.
Cukier jak narkotyk, czyli życie na słodkim haju
Słodki smak uzależnia. Choć jest zupełnie legalny, to skutki, jakie niesie ze sobą jego nadmierne spożycie, mogą być równie dotkliwe, jak w przypadku niedozwolonych substancji. Na własnej skórze...
Detoks? Tylko z kaszą jaglaną!
Zachwycamy się egzotyczną komosą ryżową, chwalimy pszenny kuskus, a nie doceniamy tego, co mamy na wyciągnięcie ręki. Tymczasem nasza rodzima kasza jaglana jest jedną z niewielu kasz...
Jak widzę słodycze, to kwiczę!
Na szczęście za pomocą naturalnie słodkich nieprzetworzonych produktów można całkowicie wyeliminować z diety szkodliwy rafinowany cukier
Z daleka od mleka
W wielu społecznościach mleko i produkty mleczne od zarania dziejów ludzkości są bardzo ważnym składnikiem diety człowieka. Czy wychodzi nam to jednak na zdrowie?
Co powinieneś wiedzieć o wodzie?
Bez niej nie byłoby życia. Wydaje Ci się, że na temat wody słyszałeś już wszystko? Sprawdź, czego jeszcze nie wiesz i poznaj najważniejsze fakty dotyczące H2O!
Figa z makiem, czyli najzdrowsze przekąski
Orzechy włoskie, jabłka czy figi kryją w sobie bardzo silne właściwości przeciwdziałające chorobom
Pikantne przyprawy zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci
Nie chcesz mieć problemów z sercem, układem oddechowym i ograniczyć szanse na choroby nowotworowe? Nie stroń od pieprzu, chili i ostrych smaków!
Zdrowsi i mądrzejsi dzięki krótkim postom?
Stosowanie okazjonalnych niskokalorycznych i czterodniowych postów może przedłużyć życie, pomóc schudnąć, a nawet sprawić, że będziesz mądrzejszy.
Świąteczna rekonwalescencja
Jak dojść do zdrowia po świątecznym obżarstwie? Wystarczy użyć kilku naturalnych składników, by pozbyć się uporczywych dolegliwości.
Makaron z cukinii
Niepszeniczny i zupełnie naturalny odpowiednik makaronu to doskonała przekąska na każdą okazję!
Szpinak na drugie śniadanie
W szkolnych sklepikach i na stołówkach nie powinno brakować szpinaku, który sprawia, że dłużej jesteśmy syci i nie mamy ochoty na niezdrowe przekąski.
Czy mięso indyka jest zdrowe?
Dziś Amerykanie obchodzą Święto Dziękczynienia. Na rodzinnych stołach pojawi się tradycyjny indyk. Czy to prawda, że jest zdrowszy niż inne rodzaje mięsa?
Sól kuchenna czy sól morska?
Choć między solą morską a solą kuchenną nie ma większej różnicy, to jednak dietetycy polecają tę pierwszą, ponieważ jej skład jest bardziej zbliżony do soli naturalnej w naszym układzie krwionośnym.
Sól a występowanie chorób
Czy istnieje zbieżność pomiędzy ilością spożywanej soli a takimi chorobami cywilizacyjnymi jak choroba serca, udar mózgu o nadciśnienie? Poznajcie dane udostępnione przez Światową Organizację...
Zamieszanie wokół soli na przestrzeni lat
Ilość badań naukowych poświęconych wpływowi soli na zdrowie człowieka przyprawia o zawrót głowy. Najciekawsze jest jednak to, że mimo obiektywnych i zbliżonych do siebie wyników, można na ich...
Sól na stół!
Raport Tony'ego Edwardsa obala popularne przekonania dotyczące spożywania soli i przedstawia zaskakujące wnioski wskazujące na to, że wcale nie jest tak szkodliwa, jak nam się wmawia.
Falafel - wspomnienie wakacji w Egipcie
Jeżeli masz alergię na gluten, pszenicę lub wyroby mleczne albo unikasz ich z innych względów zdrowotnych, masz zapewne świadomość, jak trudno jest znaleźć zdrową, smaczną i sycącą przekąskę....
Mądrość Hipokratesa, czyli żywność, która leczy
Dlaczego nękają nas przewlekłe choroby? Lekarze twierdzą, że dzieje się tak ze względu na to, że żyjemy dłużej. Poznaj opinię dwóch ekspertów, którzy uważają, że winę za to ponosi... permanentne...
Owsianka z paleolitu
Okazuje się, że już 32 tysiące lat temu ludy myśliwsko-zbierackie jadły owsiankę!
Kanapka doktora Kopernika
Nie wszyscy pamiętają, że wielki astronom miał także wykształcenie medyczne. Jak mówi legenda, w ciekawy sposób uporał się z epidemią trapiącą oddziały walczące z Krzyżakami podczas oblężenia zamku...
Nie tłuszcz, tylko cukier jest szkodliwszy dla Twojego zdrowia
Przeświadczenie, że tłuste pokarmy powodują niedrożność tętnic, doprowadziło do rozwoju przemysłu produktów dietetycznych o niskiej zawartości tłuszczu, jednak teoria ta nie została nigdy...
Naukowcy o sokach
Polscy naukowcy obalają mit – badania nie potwierdziły związku pomiędzy regularnym piciem soków owocowych, a nadwagą u młodzieży
Nie smuuuć się, pij smoothie!
Jeśli planujesz wakacyjne oczyszczanie organizmu, chcesz pobudzić się do życia i szybko schudnąć - skorzystaj z programu proponowanego przez JJ Smith, autorkę książki "10 dni oczyszczania zielonymi...
Czerwona sałata jest zdrowsza niż zielona
Sałata jest zdrowa, ale ta z ciemniejszymi liśćmi ma lepszy wpływ na nasze zdrowie niż popularna zielona odmiana - twierdzą naukowcy.
Jedz regularnie! Zdrowe żywienie na 3 sposoby
Śpieszysz się? Nie masz czasu? Nigdy nie rezygnuj z prawidłowego odżywiania!
Nie jedzcie Nutelli, czyli wojna o olej palmowy
Ségolène Royal - francuska minister ds. ekologii - nawołuje do bojkotu popularnego kremu czekoladowego. Do jego produkcji używa się oleju palmowego szkodliwego zarówno dla zdrowia, jak i dla...
Chcesz żyć długo? Jedz 7 orzechów dziennie!
Jak obniżyć ryzyko przedwczesnej śmierci? Wystarczy każdego dnia jeść orzechy!
Od wspomnienia do jedzenia
Cieknie Ci ślinka na myśl o szarlotce mamy? Nic nie może się równać ze smakiem babcinego kompotu z czerwonych porzeczek? Naukowcy potwierdzają, że zaskakująco duży wpływ na nasze wybory żywieniowe...
Poprzednia
1
...
9
10
11
12
13
...
14
Następna
Raport
Nasze zdrowie zaczyna się w jelitach
15 artykułów
Zapisz się i odbierz
wybrany magazyn
Gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Zdrowe zakupy
Suplementy diety
Andrographis ParActin®
Suplementy diety
Ashwagandha KSM-66 BIO
Suplementy diety
AstaZine® Astaksantyna
Suplementy diety
Koenzym Q10
Suplementy diety
Kolagen UC-II®
Suplementy diety
Kurkuma BCM-95®
Suplementy diety
Żeńszeń fermentowany GS15-4®
Nasze magazyny
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Czasopismo medyczne - Twoje zdrowie w Twoich rękach
Holistic Health
Medycyna holistyczna - porady od lekarzy praktyków
Fizjoterapeuta
Z praktyki światowej fizjoterapii i rehabilitacji dla fizjoterapeutów oraz lekarzy nadzorujących zespoły terapeutyczne
Menopauza
Praktyczny poradnik dla kobiet
Żyj Lepiej, Żyj Dłużej
Zadbaj o zdrowie, by żyć lepiej i dłużej
Lecz się Dietą
Najzdrowsze sposoby odżywiana, oczyszczania i regeneracji organizmu
Porady Starego Doktora
Jak sobie radzić z uciążliwymi schorzeniami
Holistycznie o Stanach Zapalnych
Jak pokonać cichego zabójcę
Moje Życie w Moich Rękach
Inspirujące historie ludzi, którzy pokonali nieuleczalne choroby