500 tys. ochotników z Anglii, Szkocji i Walii wzięło udział w badaniu przeprowadzonym przez brytyjski National Cancer Institute.
- Odkryliśmy, że osoby pijące 2-3 filiżanki kawy dziennie są o 12% mniej narażone na ryzyko śmierci w porównaniu z osobami nie pijącymi kawy - powiedziała prowadząca badanie Erikka Loftfield. Nie miało znaczenia, czy spożywany płyn zawierał kofeinę oraz jak organizmy ochotników radziły sobie z metabolizowaniem jej1,2.
W podobnym badaniu przeprowadzonym w Stanach Zjednoczonych udowodniono, że większe spożycie kawy zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci, a także chroni przed udarem i cukrzycą typu 21,3.
Co odpowiada za prozdrowotne właściwości kawy? Nie jest to na pewno kofeina, ponieważ również zbożowa kawa przyczynia się do wydłużenia życia. Niewykluczone, że ważną rolę odgrywają składniki takie jak lignany i pochodne chininy. Udowodniono już ich skuteczność w zapobieganiu cukrzycy typu 2 i chorobom układu krążenia1.
Bibliografia
- goo.gl/5M4VD3
- JAMA Intern Med. Published online July 2, 2018. doi:10.1001/jamainternmed.2018.2425
- Ann Intern Med. 2017 Aug 15;167(4):228-235. doi: 10.7326/M16-2472