Stosowanie diety witariańskiej wcale nie oznacza, że nie można pozwolić sobie na coś słodkiego. Poniższe ciasto przyrządza się na surowo, w bardzo prosty sposób, przy użyciu wielu wartościowych składników. Są to m.in. zawierające selen orzechy brazylijskie oraz pestki dyni, będące świetnym źródłem fosforu. Nie ma w nich natomiast szkodliwych związków stosowanych w deserach produkowanych przemysłowo, takich jak cukier rafinowany czy tłuszcze trans. Do przyrządzenia tego przepysznego ciasta wystarczą podane poniżej składniki, robot kuchenny oraz blacha.
Ciasto bananowo-orzechowe
Spód
- 1/2 szklanki ziaren sezamu
- 1/2 szklanki orzechów brazylijskich
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1 łyżka pestek dyni
- 1/4 łyżeczki wanilii w proszku
Nadzienie
- 4 dojrzałe, słodkie banany średniej wielkości
- 1 jabłko średniej wielkości
- 1/2 szklanki orzechów laskowych, namoczonych w wodzie
- 1 łyżka łuskanych nasion konopi
- 1/4 obranej cytryny
- 1/4 szklanki karobu w proszku
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
Przygotowanie
1. Spód przyrządź, miksując składniki w robocie kuchennym z ostrzem w kształcie litery S.
2. Rozsmaruj masę w blasze do ciasta szerokości 20 cm, po czym ugnieć ją łyżką lub palcami, aż utworzy równą, gładką powierzchnię.
3. Nadzienie przyrządź, miksując składniki w blenderze wysokoobrotowym. Zacznij od miękkich, po czym dodaj orzechy i nasiona, a na koniec olej kokosowy. Mieszaj, aż masa nabierze gładkiej konsystencji musu.
4. Wybierz nadzienie łyżką i nakładaj na spód ciasta w blasze, wyrównując w miarę potrzeby.
5. Udekoruj plastrami banana, skórką cytryny i całymi orzechami laskowymi.
6. Przed podaniem wstaw ciasto do lodówki na godzinę. Ciasto zachowa świeżość przez 2-3 dni w lodówce albo przez kilka tygodni w zamrażalniku.