Makaron nie przyczynia się do przybierania na wadze. Osoby z nadwagą, które regularnie jedzą makaron, tracą średnio 0,630 kg w ciągu 12 tygodni, a ich współczynnik BMI obniża się.
Zdaniem ekspertów z Uniwersytetu w Toronto, którzy dokonali metaanalizy 32 badań, niezależnie od swojego typu, makaron jest lepszą opcją niż białe pieczywo. Dla przykładu, osoby na diecie z niskim indeksem glikemicznym, które jedzą makaron, nadal odnoszą korzyści zdrowotne, w odróżnieniu od tych, które nie przestrzegają zaleceń diety dla diabetyków.
Jeszcze lepsze wyniki daje włączenie makaronu w dietę śródziemnomorską. Jedno z badań wykazało, że 11% dzieci z otyłością lub nadwagą udało się zrzucić zbędne kilogramy. W innym eksperymencie zauważono, że jedzenie makaronu korzystnie wpłynęło na wskaźnik BMI i obwód w talii ochotników.
Mimo że makaron nie zawiera zbyt dużo błonnika, ma indeks glikemiczny na podobnym poziomie, co jęczmień lub płatki owsiane, oraz niższy niż pieczywo pełnoziarniste, otręby i ziemniaki w mundurkach. Chociaż wydaje się, że makaron pełnoziarnisty powinien być zdrowszy, to dodawany do niego błonnik zdaje się nie odgrywać większej roli w reakcji insulinowej organizmu. Ponadto makaron z białej mąki pszennej durum wciąż zawiera więcej składników odżywczych niż białe pieczywo, ponieważ w jego składzie znaleźć można część ziarna, której brakuje w mące wykorzystywanej do pieczenia chleba. Jeśli zaś porównamy pieczywo z mąki durum i ugotowany z niej makaron, znów ten drugi wypada korzystniej pod względem indeksu glikemicznego.