W 4 godziny po wypiciu shake'a z mlekiem pełnotłustym, bitą śmietaną i lodami, u grupy młodych i zdrowych męskich ochotników zaobserwowano pierwsze objawy choroby serca: zmniejszenie elastyczności naczyń krwionośnych i pobudzenie układu odpornościowego podobne jak w przebiegu infekcji.
Chociaż objawy niedługo potem ustąpiły, to ich manifestacja wyjaśnia, dlaczego niektóre osoby doświadczają ataku serca po spożyciu wysokotłuszczowego posiłku. A co w przypadku osób, które regularnie się tak odżywiają?
- Należy zapamiętać, że organizm jest w stanie poradzić sobie z z dużymi ilościami tłuszczów, o ile nie dostaje ich we wszystkich następujących po sobie posiłkach - zaznacza Julia E. Brittain, która współprowadziła badanie.
Udowodniono, że dieta wysokotłuszczowa przyczynia się do rozwoju stanów zapalnych, insulinooporności i dysfunkcji śródbłonka.