Dzięki upowszechniającej się tendencji do holistycznego traktowania organizmu coraz częściej jednak uświadamiamy sobie, że wszystkie narządy naszego ciała są ze sobą powiązane, co oznacza, że troszcząc się o jeden z nich, dbamy jednocześnie o pozostałe. Taką właśnie koncepcją spojrzenia na człowieka jest potrójny ogrzewacz san jiao, który dzieli ciało na trzy części1,2 :
- górny ogrzewacz - składa się z serca i płuc, wprowadza wszystkie rodzaje energii qi do krwi, nawilża skórę i mięśnie;
- środkowy ogrzewacz - obejmuje żołądek, śledzionę i trzustkę; absorbuje, transformuje i rozprowadza składniki pożywienia; śledziona wysyła "oczyszczoną" energię qi w stronę górnego ogrzewacza, a "mętną" w kierunku dolnego;
- dolny ogrzewacz - zalicza się do niego wątrobę, pęcherzyk żółciowy, jelita, nerki i pęcherz moczowy; odpowiada za przetwarzanie i wydalenie płynów oraz zbędnych produktów przemiany materii.
Mówiąc najogólniej, san jiao odpowiada za prawidłową dystrybucję składników odżywczych, a także za trawienie i wydalanie. Jego niezwykle ważną funkcją jest ponadto przechowywanie, wytwarzanie i rozprowadzanie zarówno energii qi przedurodzeniowej, którą otrzymujemy od rodziców, jak i pourodzeniowej, powstającej w organizmie z pożywienia i wdychanego powietrza (qi oddechowa) w górnym oraz środkowym ogrzewaczu.
Dolny ogrzewacz przechowuje i w razie potrzeby dystrybuuje qi przedurodzeniową, której ilość jest ograniczona i musi nam wystarczyć na całe życie. Można wyobrazić sobie potrójny ogrzewacz jako sieć kanałów, którymi poruszają się płyny organizmu, substancje odżywcze i wytworzona z nich energia qi. Ważne jest to, że jeśli qi krąży po ciele bez przeszkód, cieszymy się dobrym zdrowiem.
Potrójny ogrzewacz obejmuje tak wiele narządów i spełnia tak ważne funkcje, że zaburzenia w jego obrębie zakłócają funkcjonowanie całego organizmu. Pierwsze niepokojące objawy to gromadzenie się płynów i powstawanie obrzęków. Poważniejsze zmiany w funkcjonowaniu san jiao prowadzą ponadto do zastojów krwi oraz blokują przepływ energii przez meridiany. W tych warunkach mnożą się choroby. Tradycyjna medycyna chińska podkreśla, że utrzymywanie ciepła w żołądku i śledzionie przyczynia się do prawidłowej pracy całego potrójnego ogrzewacza.
Zalecane jest w związku z tym spożywanie potraw gotowanych, zwłaszcza zup warzywnych na wywarze, a także picie herbaty z imbirem i cynamonem. Odżywczym daniem będą również suszone owoce usmażone na patelni z bananem pokrojonym w plasterki. Takie posiłki należy uwzględniać od czasu do czasu również latem.
(bb)
Bibliografia
- Ross J., Zang Fu, The Organs Systems of Traditional Chinese Medicine, 1985, ISBN 978-044-30348-242
- Kastner J., Chinese Nutriton Therapy, 2009, ISBN 978-3-13-130962-4