Aby ocenić korzyści płynące ze spożywania tych występujących w roślinach przeciwutleniaczy, przez 24 lata analizowali oni dane na temat ponad 62,7 tys. kobiet i blisko 23,7 mężczyzn. Stwierdzili, że spożywające najwięcej flawonoidów kobiety były mniej narażone na osłabienie (o 15%) oraz upośledzenie sprawności fizycznej (o 12%.) w porównaniu z tymi konsumującymi ich najmniej. Dotyczyło ich również o 12% niższe ryzyko wystąpienia zaburzeń poznawczych.
Korzyści były mniej widoczne wśród mężczyzn, chociaż flawonoidy chroniły ich przed pogorszeniem sprawności umysłowej. Różnica ta może wynikać bardziej z okresu obserwacji niż realnego wpływu – zauważają naukowcy.
Jakie ilośći flawonoidów należy spożywać?
Badacze zalecają spożywanie dziennie 3 porcji bogatych we flawonoidy napojów i produktów, takich jak czerwone wino, gorzka czekolada, herbata, cebula, czerwona kapusta, owoce cytrusowe oraz różnokolorowe owoce i warzywa, np. zielone warzywa liściaste i rozmaite jagody.
– Flawonoidy są dobrze znane ze swoich właściwości redukujących stres oksydacyjny i stany zapalne oraz wspierających kondycję naczyń krwionośnych, a nawet utrzymanie masy mięśni szkieletowych. Wszystkie te czynniki są zaś ważne z punktu widzenia zapobiegania osłabieniu organizmu oraz utrzymania sprawności fizycznej i zdrowia psychicznego w miarę starzenia się – powiedziała jedna z badaczek Aedin Cassidy.
- Am J Clin Nutr 2025; 121(5): 972