Jeśli mimo postanowień noworocznych masz ochotę na coś słodkiego, wypróbuj mój przepis na przepyszne batoniki kokosowe w czekoladowej polewie. Nie martw się, nie musisz od razu porzucać zdrowej diety, ponieważ batoniki nie zawierają cukru rafinowanego i produktów mlecznych. Co więcej, zawarty w ich składzie olej kokosowy z pierwszego tłoczenia wykazuje działanie przeciwstresowe i antyoksydacyjne, co potwierdziły niedawne badania1.
Kolejne składniki batoników, czyli proszek z surowych ziaren kakaowca oraz masło kakaowe, również są nadzwyczaj zdrowe z racji wysokiej zawartości zwalczających wolne rodniki przeciwutleniaczy.
Kokosowe batoniki mają pyszny, słodki smak i są wyśmienicie sycące. Dekoracje ze świeżych kwiatów przeistoczą je w romantyczny deser walentynkowy.
Batoniki kokosowe w polewie kakaowej
6 sztuk
Nadzienie: 1 szklanka suszonego kokosa, 2 łyżki stołowe oleju kokosowego tłoczonego na zimno (po roztopieniu), 3 łyżki stołowe miodu ekologicznego (bądź z agawy), szczypta soli himalajskiej, szczypta proszku waniliowego
Polewa czekoladowa: 1/2 szklanki oleju kokosowego tłoczonego na zimno (po roztopieniu), 3 łyżki stołowe suszonego kokosa, 1/4 szklanki miodu ekologicznego, 1/4 szklanki proszku kakaowca, 2 łyżki stołowe proszku karobu, 2 łyżki stołowe masła kakaowego tłoczonego na zimno (po roztopieniu), szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie: Aby przyrządzić nadzienie, zmieszaj wszystkie składniki w robocie kuchennym z ostrzami w kształcie litery S, aż powstanie gładka masa. Możesz też wymieszać składniki ręcznie.
Niewielki pojemnik wyłóż folią spożywczą, pozostawiając wystarczającą jej ilość po obu stronach, by później swobodnie przykryć mieszankę.
Przenieś masę do pojemnika i mocno dociśnij palcami lub łyżką, wyrównując powierzchnię.
Bibliografia
- Exp Ther Med, 2015; 9: 39–42
Wstaw masę do lodówki bądź zamrażarki na ok. 20 min. Aby przyrządzić polewę czekoladową, roztop olej kokosowy (zajmuje to ok. 20 min w dehydratorze ustawionym na 40ºC; olej można też roztopić w misce umieszczonej nad patelnią pełną wody na małym ogniu). Następnie dodaj pozostałe składniki. Masło kakaowe roztop w ten sam sposób, po czym zmiksuj je na jednolitą, gładką masę.
Przelej czekoladową mieszaninę na nadzienie (przechowywane wcześniej pod folią spożywczą), po czym wstaw pojemnik z powrotem do lodówki, aż polewa zastygnie. Wyjmij nadzienie z opakowania i przewróć do góry nogami, aby czekoladowa polewa znajdowała się na spodzie. Przy użyciu ostrego noża wycinaj batoniki i oblewaj je resztą polewy (posłuż się łopatką albo zanurz je w czekoladzie).
Batoniki wstaw z powrotem do lodówki, aby całość zastygła. Powtarzaj proces, jeśli chcesz uzyskać grubszą warstwę polewy. Zanim zaserwujesz je gościom, wyrównaj brzegi łopatką. Można je przechowywać w zamrażalniku przez kilka tygodni.