Pyszne batoniki bez pieczenia

Kokosowe batoniki to świetna propozycja na zdrowy i niskokaloryczny deser nie tylko dla zakochanych.

Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Jeśli mimo postanowień noworocznych masz ochotę na coś słodkiego, wypróbuj mój przepis na przepyszne batoniki kokosowe w czekoladowej polewie. Nie martw się, nie musisz od razu porzucać zdrowej diety, ponieważ batoniki nie zawierają cukru rafinowanego i produktów mlecznych. Co więcej, zawarty w ich składzie olej kokosowy z pierwszego tłoczenia wykazuje działanie przeciwstresowe i antyoksydacyjne, co potwierdziły niedawne badania1.

Kolejne składniki batoników, czyli proszek z surowych ziaren kakaowca oraz masło kakaowe, również są nadzwyczaj zdrowe z racji wysokiej zawartości zwalczających wolne rodniki przeciwutleniaczy.

Kokosowe batoniki mają pyszny, słodki smak i są wyśmienicie sycące. Dekoracje ze świeżych kwiatów przeistoczą je w romantyczny deser walentynkowy.

Batoniki kokosowe w polewie kakaowej

6 sztuk

Nadzienie: 1 szklanka suszonego kokosa, 2 łyżki stołowe oleju kokosowego tłoczonego na zimno (po roztopieniu), 3 łyżki stołowe miodu ekologicznego (bądź z agawy), szczypta soli himalajskiej, szczypta proszku waniliowego

Polewa czekoladowa: 1/2 szklanki oleju kokosowego tłoczonego na zimno  (po roztopieniu), 3 łyżki stołowe suszonego kokosa, 1/4 szklanki miodu ekologicznego, 1/4 szklanki proszku kakaowca, 2 łyżki stołowe proszku karobu, 2 łyżki stołowe masła kakaowego tłoczonego na zimno (po roztopieniu), szczypta soli himalajskiej

Przygotowanie: Aby przyrządzić nadzienie, zmieszaj wszystkie składniki w robocie kuchennym z ostrzami w kształcie litery S, aż powstanie gładka masa. Możesz też wymieszać składniki ręcznie.

Niewielki pojemnik wyłóż folią spożywczą, pozostawiając wystarczającą jej ilość po obu stronach, by później swobodnie przykryć mieszankę.

Przenieś masę do pojemnika i mocno dociśnij palcami lub łyżką, wyrównując powierzchnię.

Bibliografia

  1. Exp Ther Med, 2015; 9: 39–42

Wstaw masę do lodówki bądź zamrażarki na ok. 20 min. Aby przyrządzić polewę czekoladową, roztop olej kokosowy (zajmuje to ok. 20 min w dehydratorze ustawionym na 40ºC; olej można też roztopić w misce umieszczonej nad patelnią pełną wody na małym ogniu). Następnie dodaj pozostałe składniki. Masło kakaowe roztop w ten sam sposób, po czym zmiksuj je na jednolitą, gładką masę.

Przelej czekoladową mieszaninę na nadzienie (przechowywane wcześniej pod folią spożywczą), po czym wstaw pojemnik z powrotem do lodówki, aż polewa zastygnie. Wyjmij nadzienie z opakowania i przewróć do góry nogami, aby czekoladowa polewa znajdowała się na spodzie. Przy użyciu ostrego noża wycinaj batoniki i oblewaj je resztą polewy (posłuż się łopatką albo zanurz je w czekoladzie).

Batoniki wstaw z powrotem do lodówki, aby całość zastygła. Powtarzaj proces, jeśli chcesz uzyskać grubszą warstwę polewy. Zanim zaserwujesz je gościom, wyrównaj brzegi łopatką. Można je przechowywać w zamrażalniku przez kilka tygodni.

Markéta Bola jest specjalistką żywienia naturalnego i profesjonalną kucharką, zajmującą się tzw. "dietą surową" (inaczej raw food lub witariańską). Prowadzi warsztaty, wykłady, wydarzenia kulinarne w oparciu o dietę witariańską oraz festiwal Tree of Life Wellbeing & Vitality.
Autor publikacji:
Markéta Bola
Markéta Bola

Markéta Bola jest specjalistą zdrowego żywienia i szefem kuchni, propaguje dietę opartą na surowych i nieprzetworzonych produktach. W Wielkiej Brytanii, skąd pochodzi prowadzi warsztaty, zajęcia i szkołę gotowania zgodnego z tzw. "dietą surową", a także jest współorganizatorką spotkań promujących zdrowy styl życia "Tree of Life Wellbeing&Vitality Festivals" (www.treeoflife-events.co.uk).

Zobacz więcej artykułów tego eksperta
Wczytaj więcej
Nasze magazyny