Witariańska bruschetta z granatem

Ten pyszny i zdrowy deser zawróci w głowie każdemu.

Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Obieranie granatowca może i bywa uciążliwe, ale ich przepyszny smak oraz wyjątkowe korzyści zdrowotne z pewnością są warte zachodu. Soczyste nasiona nadadzą słodycz i oryginalną strukturę każdej potrawie, zaś w połączeniu z pomidorami stanowią doskonały dodatek do witariańskiej wersji bruschetty (która, swoją drogą, w ogóle nie zawiera pszenicy). Jeśli chodzi o korzyści zdrowotne, badania wykazały, że sok z granatu redukuje płytkę nazębną, hamuje procesy starzenia, a nawet chroni przed rakiem i chorobą Alzheimera.

Bruschetta witariańska z granatem i orzechami piniowymi (8 porcji)

Bruschetta

  • 1/2 szklanki orzechów piniowych
  • 1/4 szklanki suszonego kokosa (w drobnych płatkach)
  • 1/4 szklanki brązowego siemienia lnianego w całości
  • 1/2 łyżki stołowej kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżki soli himalajskiej

1. W robocie kuchennym z ostrzami w kształcie litery S wymieszaj orzeszki piniowe, kmin rzymski, sól i kilka łyżek płatków kokosa, aż masa zyska konsystencję podobną do parmezanu. Odłóż 2 łyżki mieszaniny, by rozprowadzić ją później na bruschettach.

2. Dodaj do masy resztę kokosa i siemię lniane, a całość zmiksuj. Podziel na mniejsze porcje i za pomocą łyżki uformuj cienkie, okrągłe placuszki.

Markéta Bola

Markéta Bola jest specjalistką żywienia naturalnego i profesjonalną kucharką, zajmującą się tzw. "dietą surową" (inaczej raw food lub witariańską). Prowadzi warsztaty, wykłady i wydarzenia kulinarne w oparciu o dietę witariańską, a także festiwal Tree of Life Wellbeing & Vitality.

Dodatki

  • 3 małe pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 granat średniej wielkości - nasiona
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 1-2 łyżki stołowe świeżych, posiekanych ziół (np. kolendra, bazylia)
  • 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy tłoczonej na zimno
  • 1 łyżeczka proszku garam masala

1. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki w misce, po czym miksuj w blenderze przez minutę.

2. Przenieś masę do sitka lub durszlaka o drobnych oczkach, by pozbyć się nadmiaru cieczy.

3. Nałóż dodatki łyżką na bruschetty i udekoruj mieszanką orzechową o konsystencji parmezanu. Serwuj od razu po przyrządzeniu.

Autor publikacji:
Markéta Bola
Markéta Bola

Markéta Bola jest specjalistą zdrowego żywienia i szefem kuchni, propaguje dietę opartą na surowych i nieprzetworzonych produktach. W Wielkiej Brytanii, skąd pochodzi prowadzi warsztaty, zajęcia i szkołę gotowania zgodnego z tzw. "dietą surową", a także jest współorganizatorką spotkań promujących zdrowy styl życia "Tree of Life Wellbeing&Vitality Festivals" (www.treeoflife-events.co.uk).

Zobacz więcej artykułów tego eksperta
Wczytaj więcej
Nasze magazyny