Obieranie granatowca może i bywa uciążliwe, ale ich przepyszny smak oraz wyjątkowe korzyści zdrowotne z pewnością są warte zachodu. Soczyste nasiona nadadzą słodycz i oryginalną strukturę każdej potrawie, zaś w połączeniu z pomidorami stanowią doskonały dodatek do witariańskiej wersji bruschetty (która, swoją drogą, w ogóle nie zawiera pszenicy). Jeśli chodzi o korzyści zdrowotne, badania wykazały, że sok z granatu redukuje płytkę nazębną, hamuje procesy starzenia, a nawet chroni przed rakiem i chorobą Alzheimera.
Bruschetta witariańska z granatem i orzechami piniowymi (8 porcji)
Bruschetta
- 1/2 szklanki orzechów piniowych
- 1/4 szklanki suszonego kokosa (w drobnych płatkach)
- 1/4 szklanki brązowego siemienia lnianego w całości
- 1/2 łyżki stołowej kminu rzymskiego
- 1/4 łyżki soli himalajskiej
1. W robocie kuchennym z ostrzami w kształcie litery S wymieszaj orzeszki piniowe, kmin rzymski, sól i kilka łyżek płatków kokosa, aż masa zyska konsystencję podobną do parmezanu. Odłóż 2 łyżki mieszaniny, by rozprowadzić ją później na bruschettach.
2. Dodaj do masy resztę kokosa i siemię lniane, a całość zmiksuj. Podziel na mniejsze porcje i za pomocą łyżki uformuj cienkie, okrągłe placuszki.
Markéta Bola
Markéta Bola jest specjalistką żywienia naturalnego i profesjonalną kucharką, zajmującą się tzw. "dietą surową" (inaczej raw food lub witariańską). Prowadzi warsztaty, wykłady i wydarzenia kulinarne w oparciu o dietę witariańską, a także festiwal Tree of Life Wellbeing & Vitality.
Dodatki
- 3 małe pomidory pokrojone w kostkę
- 1 granat średniej wielkości - nasiona
- 1 mała czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 1-2 łyżki stołowe świeżych, posiekanych ziół (np. kolendra, bazylia)
- 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy tłoczonej na zimno
- 1 łyżeczka proszku garam masala
1. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki w misce, po czym miksuj w blenderze przez minutę.
2. Przenieś masę do sitka lub durszlaka o drobnych oczkach, by pozbyć się nadmiaru cieczy.
3. Nałóż dodatki łyżką na bruschetty i udekoruj mieszanką orzechową o konsystencji parmezanu. Serwuj od razu po przyrządzeniu.