Polacy jedzą za mało warzyw i owoców

Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę zbilansowanej diety, niestety większość z nas nie osiąga minimalnego poziomu spożycia zalecanego przez Światową Organizację Zdrowia, który wynosi 400 g dziennie na osobę.

26 marzec 2018 Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Problem zbyt niskiego spożycia warzyw i owoców ma wymiar globalny, dlatego wiele międzynarodowych i lokalnych organizacji podejmuje różne działania na rzecz zwiększenia konsumpcji produktów z tej grupy spożywczej. Jednym z kroków do osiągnięcia tego celu, było podpisanie przez przedstawicieli 21 państw członkowskich sojuszu AIAM5, obecnych na XIII Międzynarodowym Kongresie Promocji Warzyw i Owoców we wrześniu 2017 r. w Warszawie, deklaracji na rzecz wspierania oraz promowania idei spożycia warzyw, owoców, a także niskoprzetworzonych przetworów takich jak np. soki czy musy.

Według rekomendacji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) codziennie należy spożywać przynajmniej 400 g warzyw i owoców, podzielonych na 5 lub więcej porcji. Warto przy tym pamiętać, że szklanka soku (ok. 200 ml) może stanowić jedną z zalecanych porcji warzyw lub owoców w ciągu dnia.

Tymczasem portugalscy eksperci ds. żywienia rekomendują, aby spożywać aż 800 g warzyw i owoców każdego dnia. Na tle pozostałych europejskich państw te zalecenia są najwyższe i... niemal nieosiągalne, zważywszy, że średnia konsumpcja w UE wynosi ok. 341 g1. Oznacza to, że przeciętnie mieszkańcy Europy spożywają ok. 60% zalecanej dziennej dawki warzyw i owoców2. Jedynym narodem, który zjada rekomendowaną ilość warzyw i owoców są Włosi, przy zaleceniach 400 g na dzień3. Szwedzi spożywają niespełna 40% zalecanej dawki, która wynosi u nich 500 g na dzień4.

Polacy również nie realizują zaleceń, konsumując zaledwie ok. 280 g z rekomendowanych przez IŻŻ 400 g warzyw i owoców, czyli nieco ponad 3,5 porcji5.

Europejczycy piją przeciętnie 32 ml 100% soku dziennie6. W 2016 r. spożycie soków wśród Polaków kształtowało się na poziomie ok. 14 l na osobę na rok, co daje jedynie ok. 38 ml na dzień7. Tymaczasem np. na Malcie spożycie soków wynosiło 31 l na osobę w ciągu roku8.

Niedobór warzyw i owoców w diecie podnosi ryzyko wystąpienia wielu chorób niezakaźnych, w tym nowotworów, zawału, udaru oraz miażdżycy, które stanowią przyczynę 87% zgonów w Europie9.

Płynne zdrowie

Według najnowszego raportu AIJN (Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych) europejska średnia spożycia soków wynosi 12 l na osobę. Polacy piją nieco ponad 13 l soków rocznie na osobę, Niemcy 20 l. Eksperci zalecają 60 l na osobę.

100 ml soku pomidorowego zawiera przeciętnie ponad 200 mg potasu, czyli 10% zalecanego dziennego spożycia10. Szklanka (200 ml) soku pomarańczowego, także tego pasteryzowanego, zaspokaja 50-60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, tj. 40-48 mg. To również ok. 300 mg potasu, czyli 15% zalecanego dziennego spożycia11. Źródłem beta-karotenu (prowitaminy A) jest z kolei sok z marchwi. Już jedna jego szklanka (200 ml) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na beta-karoten (800 mg).

Z kolei 200 ml soku jabłkowego zawiera od 50 do 100 mg związków polifenolowych (nie ma wskazań dotyczących zalecanego dziennego spożycia).

WHO rekomenduje przynajmniej 400 g warzyw i owoców dziennie.

Portugalscy eksperci zalecają spożywanie aż 800 g warzyw i owoców każdego dnia.

Tymczasem średnia ich konsumpcja w UE wynosi ok. 341 g, czyli przeciętnie mieszkańcy Europy konsumują ok. 60% zalecanej dziennej dawki warzyw i owoców.

  • 100% zalecanej dawki na dzień jedzą Włosi
  • 40% Szwedzi
  • 70% Polacy

 

Bibliografia

  1. Raport Freshfel, 2015
  2. FJM Paper: Food-Based Dietary Guidelines, 2017
  3. Ibidem
  4. Wszystkie dane z: Callewaert T., De Kraker S., Horemans S., De Rycker J., The place of fruit juice in European foodbased dietary guidelines, 2016, https://goo.gl/BAVv4c
  5. Mały rocznik statystyczny, GUS, 2016
  6. AIJN 2017 Liquid Fruit Market Report, 2017
  7. AIJN 2017 Liquid Fruit Market Report, 2017
  8. AIJN 2017 Liquid Fruit Market Report, 2017
  9. FJM Paper: Food-Based Dietary Guidelines
  10. H. Kunachowicz z zespołem, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, 2005Tabela składników odżywczych 100% soku pomarańczowego,
  11. Fruit Juice Matters, https://goo.gl/AJFKM5
Wczytaj więcej
Nasze magazyny