1. Zacznijmy od tego, że średniej wielkości jabłko zawiera ok. 90 kcal i 4 g błonnika zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego w wodzie, co korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową, poprawiając funkcje trawienne i wspomagając utrzymanie sytości.
2. Zawarte w jabłkach przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, np. raków płuc, piersi i jelita grubego, co potwierdziły liczne badania.
3. Ukryty w skórce owocu cenny flawonoid – kwercetyna, ma dobroczynne działanie na układ opornościowy, bo chroni tkankę płucną przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, zapobiegając m.in. rozwojowi astmy.
Co ważne, owoce te mogą chronić nienarodzone dzieci przed astmą i oznakami alergii, dlatego po jabłka powinny codziennie sięgać kobiety w ciąży¹. Dzięki tym składnikom aktywnym jabłka mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu, zmniejszyć ryzyko chorób serca i poprawić ogólny stan zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
4. Owoce te ułatwiają zmniejszenie absorpcję glukozy w jelitach oraz redukcję zarówno jej stężenie we krwi, jak i wyrzutu insuliny u pacjentów ze stanem przedcukrzycowym lub cukrzycą typu 2.
6. Jabłka i ich przetwory, dzięki zawartości pektyn, korzystnie wpływają na mikrobiotę jelit, głównie poprzez zwiększenie liczby korzystnych bakterii jelitowych. Warto mieć to na uwadze, pamiętając, że to właśnie przewód pokarmowy jest największym narządem układu odpornościowego.
7. W jednym z badań przeprowadzonym na 49 kobietach w wieku między 30. a 50. r.ż. stwierdzono, że włączenie 3 jabłek przez 10 tygodni do codziennego jadłospisu ochotniczek zmniejszyło spożywanie przez nie kalorii i sprzyjało znacznej utracie wagi².
8. Jabłka zawierają przeciwutleniacze, które mogą chronić przed utratą pamięci związaną z wiekiem, a nawet łagodzić objawy choroby Alzheimera.
***
Aby usunąć z organizmu toksyny i pobudzić trawienie, powinno się jeść jabłka surowe i nieobrane, bo to właśnie w skórce znajdują się cenne przeciwutleniacze i większość błonnika pokarmowego³. Dlatego czy to będzie twarde i soczyste, czy słodkie lub kruche jabłko, sięgaj po nie jak najczęściej.
- Thorax, 2007; 62: 773-9
- J Acad Nutr Diet 2012 May;112(5):671-84
- Nutrition reviews, 67(4), 188-205