Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Szukaj
Nasze magazyny
Newsletter
Kontakt
Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Jesteś tutaj:
Oczymlekarze.pl
»
Odżywianie
Jak jeść zdrowo
Jesteś tym, co jesz. W tym dziale podpowiadamy, jak komponować posiłki, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, i po jakie produkty warto sięgać częściej, by wzbogacić swoją dietę.
Redakcja poleca
Jak urzeczywistnić życie, którego pragniesz? Poznaj 6 technik neuromanifestacji
Marzenia o lepszym życiu, sukcesie itd. Czy to tylko myślenie życzeniowe, które wspierają wizualizacje i magiczne...
Redakcja poleca
Terapia wodorowa - działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie, eliminuje alergie. A to nie koniec jej zalet
Ten gaz, dzięki małemu rozmiarowi cząsteczek i selektywnemu działaniu, przenika do wnętrza komórek, naprawia je od...
Redakcja poleca
Terapia fotobiomodulacyjna (PBMT) skuteczna w leczeniu owrzodzeń stopy cukrzycowej
Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna dotykająca ok. 463 mln osób na świecie, z prognozą wzrostu o 25% do...
Redakcja poleca
Nie trzeba już trenować, aby aktywować te niezbędne dla zdrowia białka
Ćwiczenia fizyczne poprawiają nastrój, wzmacniają mięśnie i zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych. Podczas ćwiczeń...
Redakcja poleca
Ten suplement to skuteczna tarcza antyoksydacyjna
Naturalny sposób na wsparcie organizmu w walce z codziennym stresem oksydacyjnym? To innowacyjny suplement diety...
Redakcja poleca
Końska Maść z Jadem Pszczelim - naturalne wsparcie dla ciała, pozwala odzyskać swobodę ruchu
Końska Maść z Pszczelim Jadem SwissMedicus to balsam ziołowy, który łączy moc 25 starannie wyselekcjonowanych ziół z...
Redakcja poleca
Nie tylko filtr na skórę. Altrient C – ochrona komórek skóry od wewnątrz
Latem skóra wystawiona jest na intensywne działanie słońca, słonej wody, chloru i wysokiej temperatury. Wiele osób...
1
7
Zobacz wszystkie
Jadalne opakowania na posiłki
Stworzenie jadalnego opakowania żywności stało się celem naukowców na całym świecie, a jedno z badań jest prowadzone w Polsce. Jego efekty są spektakularne.
Oczyszczanie organizmu: polifenole
Stanowią naturalną broń w walce z chorobami. Ich główne źródła to winogrona, owoce jagodowe (aronia, borówki czarne, jeżyny, truskawki, poziomki), cytrusy, rośliny strączkowe (fasola, groch,...
Czy warto pić mleko acidofilne?
Ten musujący napój powstaje w wyniku poddania pasteryzowanego mleka procesowi fermentacji.
Emulgatory powiązano z zaburzeniami osobowości
Substancje konserwujące żywność przetworzoną mogą wywoływać zmiany w zachowaniu.
Wielka Brytania wycofuje olej CBD ze sprzedaży
Zgodnie z zaleceniami Unii Europejskiej państwa członkowskie powinny zrezygnować z handlu olejkami z konopi.
Jak antynutrienty wpływają na nasze posiłki?
W wielu warzywach i owocach, skądinąd idealnych składnikach diety, znajdują się tzw. antynutrienty, czyli substancje antyodżywcze. Są to związki naturalnie występujące w roślinach, które pozbawiają...
Wesołych ketogenicznych Świąt - przepisy
Dr Joseph Mercola radzi, jak przygotować przepyszną ucztę świąteczną według zasad leczniczej diety zawierającej dużo tłuszczów, mało węglowodanów i umiarkowaną ilość białka.
Tradycyjna medycyna chińska: wiosenne przebudzenie
Wiosna w tradycyjnej medycynie chińskiej symbolizuje młodość i uchodzi za okres przemian energetycznych w przyrodzie. My również podlegamy tym procesom. Co zrobić, by wiosenne przebudzenie nie...
Prawdziwe oblicze mleka
Jaka jest tajemnica mleka? Czy jest ono lekarstwem, czy trucizną? Jeśli zaś musimy unikać mleka krowiego, to co powinniśmy pić zamiast niego?
Czym karmić mózg?
Wygłodzony bywa zawodny i, co gorsza, staje się podatny na poważne choroby, także neurodegeneracyjne. Jakich substancji dostarczać mózgowi, by mógł długo i dobrze nam służyć? Skąd je czerpać? Czy...
Kwasy omega-3, 6, 9 - ile, właściwości, źródła w pożywieniu
Przed 2000 r. amerykańskie Narodowe Instytuty Zdrowia (NIH) zalecały przyjmowanie nie więcej niż 6,7 g kwasów tłuszczowych omega-6 dziennie. Ilość ta stanowi ok. 3% kalorii w przeciętnej diecie. W...
Jaglany detoks - przepisy
Wysokoenergetyczna dieta oparta na ziarnach prosa dodaje energii, oczyszcza, odkwasza organizm oraz wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.
Tylko zupy - 5 dni detoksu
Łatwo je przyrządzić, można je przechowywać w lodówce nawet kilka dni, a przede wszystkim są pożywnym, lekkostrawnym źródłem skondensowanych składników odżywczych. Zupowy detoks to doskonały pomysł...
Jaglany detoks - właściwości lecznicze kaszy z prosa
Wysokoenergetyczna dieta oparta na ziarnach prosa dodaje energii, oczyszcza, odkwasza organizm oraz wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.
Grzyby, kawa i nasze zdrowie
Nowy napój na bazie kawy podbija świat. Podobno wykazuje on wiele właściwości prozdrowotnych. Czy delektowanie się kawą z grzybami pomoże nam uniknąć chorób?
Głodówka pozytywnie wpływa na zegar dobowy organizmu
24-godzinny post hamuje procesy powiązane ze starzeniem się organizmu.
Żywność przetworzona i osteoartroza
Cukry dodawane do produktów wysokoprzetworzonych mogą wywoływać chorobę zwyrodnieniową stawów (osteoartrozę).
Drugie oblicze skrobi
Naukowcy ostrzegają: jeśli w twojej diecie są obecne produkty light i pokarmy zagęszczane skrobią, w krótkim czasie odczujesz zgubne skutki przecukrzenia organizmu.
Zdrowe czy niezdrowe kwasy omega-3?
Oto wyniki 2 niezależnych od siebie badań nad wpływem nienasyconych kwasów tłuszczowych na nasze zdrowie. Które z nich należy uznać za wiarygodne?
Era żywności przetworzonej
Aby żywność jak najdłużej zachowała przydatność do spożycia, w produkcji i konserwowaniu stosuje się szereg metod wpływających na wartość odżywczą jej składników i ludzkie zdrowie.
Domowe soki: jak łączyć składniki?
Regularne picie soków warzywnych i owocowych doskonale wpływa na kondycję całego organizmu - pod warunkiem, że odpowiednio dobierasz składniki swoich koktajli!
Jakie warzywa warto jeść zimą?
Jeśli chcesz dostarczyć sobie odpowiednią ilość witamin i składników odżywczych, sięgnij po sezonowe jarzyny. Wbrew pozorom można przygotować je na wiele sposobów!
Sokoterapia: smaczne lekarstwo
Już od 90 lat pojawiają się dowody na prozdrowotne właściwości świeżych soków wyciśniętych z warzyw i owoców.
Mięso przetworzone powiązano z nadpobudliwością
Azotany powstające podczas obróbki termicznej mięsa mogą wywoływać ataki manii i nadpobudliwości.
Leksykon holistyczny: Przemiana wody na straży nerek
Według tradycyjnej medycyny chińskiej nerki i pęcherz moczowy należą do przemiany wody i wraz ze smakiem słonym odpowiadają w organizmie za prawidłową gospodarkę wodną.
Herbata czarna czy zielona? Poznaj zalety różnych gatunków herbaty
Wpływa korzystnie na nasze zdrowie, ma piękny aromat i smak. Jest ceniona na całym świecie. Nic dziwnego, że co roku 15 grudnia obchodzimy jej święto - Międzynarodowy Dzień Herbaty.
Wszystkie kolory soli. Czy sól szkodzi?
Wprawdzie przybywa badań potwierdzających, że nadmierne ograniczenie soli w diecie jest dla nas szkodliwe, jednak nie brakuje równocześnie opinii, które temu przeczą. Dosalać więc potrawy czy nie?
Dieta śródziemnomorska łagodzi skutki zanieczyszczenia powietrza
Bogata w przeciwutleniacze dieta środziemnomorska zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.
Pomyśl o żołądku. Jak komponować posiłki?
Naukowcy podkreślają, że zdrowie zaczyna się w jelitach. Jakich produktów spożywczych nie należy ze sobą łączyć, by ułatwić pracę układowi trawiennemu?
Od wody w butelce do raka
Ponieważ chcemy pić czystą i zdrową, często wydajemy na nią więcej niż na benzynę. Ale, jak odkryła Cate Montana, część wód butelkowanych może mieć związek z rakiem.
Węglowodany wydłużają życie?
Ponad 15 tys. ochotników uczestniczyło w trwającym 25 lat badaniu nad wpływem węglowodanów na długość życia.
Poprzednia
1
...
6
7
8
9
10
11
12
...
15
Następna
Zapisz się i odbierz
wybrany magazyn
Gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Zdrowe zakupy
Suplementy diety
Andrographis ParActin®
Suplementy diety
Ashwagandha KSM-66 BIO
Suplementy diety
AstaZine® Astaksantyna
Suplementy diety
Koenzym Q10
Suplementy diety
Kolagen UC-II®
Suplementy diety
Kurkuma BCM-95®
Suplementy diety
Żeńszeń fermentowany GS15-4®
Nasze magazyny
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Czasopismo medyczne - Twoje zdrowie w Twoich rękach
Holistic Health
Medycyna holistyczna - porady od lekarzy praktyków
Fizjoterapeuta
Z praktyki światowej fizjoterapii i rehabilitacji dla fizjoterapeutów oraz lekarzy nadzorujących zespoły terapeutyczne
Menopauza
Praktyczny poradnik dla kobiet
Żyj Lepiej, Żyj Dłużej
Zadbaj o zdrowie, by żyć lepiej i dłużej
Lecz Się Dietą
Najzdrowsze sposoby odżywiana, oczyszczania i regeneracji organizmu
Porady Starego Doktora
Jak sobie radzić z uciążliwymi schorzeniami
Holistycznie o Stanach Zapalnych
Jak pokonać cichego zabójcę
Moje Życie w Moich Rękach
Inspirujące historie ludzi, którzy pokonali nieuleczalne choroby